Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Testovali sme reproduktory Creative T50 wireless

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 10289 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Reproduktory Creative T50w vychádzajú z populárnych GigaWorks T40. Jedná sa teda o stereo reproduktory v MTM (midrange-tweeter-midrange) konfigurácii s BasXPort otvorom zvýrazňujúcim basové spektrum. Písmenko “w” odkazuje na bezdrôtovú konektivitu – okrem line in vstupu je možné do reprosústavy “posielať” signál cez Bluetooth.

 

Na produktových obrázkoch to tak možno nevyzerá, no T50w sú pomerne veľké bedničky, vysoké takmer 32cm a hlboké necelých 19cm. Nedávno testovaný súrodenec T30w s identickou výbavou avšak len jedným meničom pre stredné pásmo popri nich naozaj vyzerá ako menší brat. Plastové vyhotovenie skrinky s lichobežníkovým bočným profilom pookreje oko, zaoblené hrany sa nesú na vlne súčasného dizajnu po vzore najväčšieho amerického jabĺčka a reproduktory tak budú na pracovnom stole pekným doplnkom notebooku i 30 palcového monitoru.

Predné čelo a zadná stena je vo vysokolesklom prevedení, zvyšok má matovanú úpravu. Vysoký lesk vyzerá skvele – do chvíle kým nenastane stret so špinavou realitou života. Prach, obtlačky prstov, jemné škrabance mu výrazne uberajú na atraktívnosti a ako je vidieť na fotografiách testovanej súpravy ktorá už prešla niekoľkými rukami recenzentov je to stret nemilosrdný. To isté platí aj pre nechránené meniče a basreflexový otvor v hornej časti – vyžiadajú si pravidelnú a citlivú údržbu. Na dotyk sústava pôsobí už menej exkluzívne, ľahší plast je pod rukami len plastom, klavírny lesk tu nepomôže.

 creative-t50w-9

Porovnanie veľkosti so smartfónom. Čelný panel reproduktoru je poznačený jemnými škrabancami a šmuhamy, na ktoré je povrchová úprava T50w veľmi citlivá.

Všetky ovládacie prvky sú situované na pravom reproduktore. Regulátory hlasitosti, výšok a basov, tlačidlá zapnutia a aktivácie bezdrôtového spojenia, rovnako aj 3,5 mm slúchadlový výstup nájdete na čelnej ploche. Linkový vstup (3,5 mm), konektor pre pripojenie napájacie adaptéru a výstupný konektor na spojenie s ľavým reproduktorom zas na zadnej. NFC logo na vrchnej časti v blízkosti basreflexového otvoru označuje miesto, kde treba priložiť kompatibilné zariadenie, ktoré chceme s reproduktormi spárovať pre bezdrôtový prenos hudby.

creative-t50w-top

Aby nedošlo k nedorozumeniu je potrebné uviesť, že T50w nedisponujú vstavanou batériou, je potrebné napájať ich klasickou cestou z elektrickej siete a tak sa slovo “bezdrôtový” v tomto prípade vzťahuje výhradne k možnosti bez-káblového prenosu hudby medzi zdrojom (tablet, smartfón, pc s bluetooth adaptérom, …) a reproduktormi.

 

Zvuk

Po pripojení k PC linkovým káblom zaznel ako prvý album Leonarda Cohena Popular Problems - a napriek skromným “plastovým” očakávaniam bol prednes prekvapivo suverénny. Zaoblené hrany majú okrem potechy oka minimalizovať nežiaduce rezonancie a elektronika nezamoruje svoje okolie šumom už pri minimálnej hlasitosti. Zvuk je tak čistý a relatívne plný, nestrácal na dychu ani pri vyššej hlasitosti. Samozrejme treba túto charakteristiku vnímať v rámci kategórie, kde sa T50w pohybujú. Bez subwooferu žiadne zemetrasenia nezažijete a plnosť tu má tiež svoje rezervy. Ako počítačové reproduktory na bežné počúvanie hudby popri práci, sledovanie filmov a hranie hier poslúžia veľmi dobre – to by ale pri ich cene pohybujúcej sa okolo 200€ zďaleka nestačilo.

creative-t50w-8

To, čím dorovnávajú karty je bluetooth pripojenie. Prepojenie s mobilom či tabletom je rýchle a jednoduché, pri NFC kompatibilnom zariadení ho stačí len priložiť k vrchnej časti pravého reproduktoru v mieste loga NFC a behom niekoľkých sekúnd sú spárované. Pohodlie ovládania cez smartfón alebo tablet je návykové. Streamovacie služby ako Deezer spravia z mobilného zariadenia nekonečnú zásobáreň dobrej hudby a možnosť meniť hlasitosť alebo pesničky priamo od jedálenského stola, prípadne večer z postele je (takmer) na nezaplatenie. Vďaka podpore aptX kodeku má bezdrôtový prenos veľmi dobrú kvalitu.

 

Hodnotenie

Neodnesiete si ich na pláž, pretože nemajú vstavanú batériu (a vzhľadom k citlivej konštrukcii by im pobyt v exteriéri neprospel). Ak sa nechystáte využívať bezdrôtový prenos tak si napríklad oproti starším “káblovým” T40 citeľne a nie veľmi zmysluplne priplatíte. Keď však Bluetooth a NFC hľadáte, umiestnite ich vedľa počítača a neočakávate že ozvučia párty pre 30 ľudí či dojmú k slzám na výročnom večierku miestnej hi-fi komunity, hanbu robiť nebudú – naopak, nebyť vyššej ceny, nebolo by veľmi nad čím mudrovať.

tabulka-hodnotenie-t50w

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

CREATIVE BLACK logo

Graf ceny produktu Creative T50W poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013