Menu

Testovali sme Trust Manx, bezdrôtovú hernú myš

Pravoverní hráči vám vždy povedia, že niečo také ako bezdrôtová herná myš neexistuje. Akékoľvek kvalitné herné periférie musia byť pripojené káblom, pretože jedine kábel je zárukou spoľahlivosti pripojenia a rýchleho prenosu dát z periférie do počítača. Lenže sú aj hráči, ktorí dokážu oceniť skôr pohodlie a komfort a pri ich nedeľnom hraní je nejaká latencia, akcelerácia či šírka pásma neznámym pojmom.

Takáto skupina ľudí, ktorí už nemajú toľko času na hranie ako niekedy, nechce investovať priveľa peňazí no zároveň sa nechce uspokojiť s „bežnou“ myšou, sa neustále zväčšuje. Progaming teraz dajme bokom, táto recenzia bude pre bežného hráča. Ostatne, v porovnaní s násobne drahšími profi myškami by Manx dopadla asi dosť zle.

Značka Trust rozhodne nie je vo svete periférií neznámou, na našom trhu funguje už celé roky a jej logo poznáme z krabíc klávesníc, myší, slúchadiel a ďalších periférií s výhodnými cenovkami. Aktuálne sa pohybuje v širokom cenovom spektre, od pár eur za malý USB hub až po herné kreslá za dve stovky. Preto je dosť možné, že ste sa už s nejakým produktom od Trust stretli. My sme zatiaľ o Trust písali len v novinkách, Manx bude preto prvým produktom tejto značky, na ktorý sme sa mohli pozrieť detailne.

 

Dizajn a konštrukcia

Trust manx box

Domov si myš donesiete v celkom veľkej kartónovej škatuli, zabalenej tak, že na myš si veľmi nemáte možnosť siahnuť už v obchode. Samotné balenie je celkom pekné, dizajn i farebná kombinácia pôsobí moderne a už na prednej strane nechýba základný popis tých najdôležitejších parametrov. Šesť farieb podsvietenia, optický senzor s rozlíšením 3000 DPI, nabíjateľný akumulátor a bezdrôtová prevádzka. Toto všetko by sme od takto koncipovanej myši čakali.

Trust manx box2

Po vysunutí vnútorného obalu sme sa dočkali prvého náhľadu na myš a na prvý dojem pôsobí veľmi rozmerne. Aspoň na to, že sa výrobca označuje Manx ako myš pre laptopy. Na druhej strane, väčšie rozmery môžu znamenať veľa z hľadiska ergonómie a s relatívne citlivým senzorom nebudete ani potrebovať na pohyb myši veľa miesta.

Trust manx accessories

Do škatule sa vmestil aj USB kábel s micro USB koncovkou pre nabíjanie, bezdrôtový USB dongle, dva kúsky papierovej dokumentácie a samolepka, ktorú si ihneď po vybalení môžete švacnúť na veko notebooku alebo čelo skrine. Nabíjací USB kábel má inak celkom rozumnú dĺžku, asi 130 cm. Myši dáva pri nabíjaní voľnosť, no zároveň sa nemotá a zbytočne nezavadzia ak je pripojený k notebooku.

Trust manx 3D1

Trust Manx nie je osovo symetrická myš a je navrhnutá výhradne pre pravákov. Dizajnu dominuje výrazné vykrojenie pre pravý palec, avšak práve vďaka nemu je pre ruku pohodlnejšia. Podobne je zakrivený aj chrbát, ktorý sa miernejšie zvažuje smerom doprava a pre dlaň i prsty predstavuje dobrú oporu.

Trust manx 3D2

Tvar zároveň naznačuje aj spôsob, akým budete myš v ruke držať. Dá sa to aj končekmi prstov, no pohodlnejšie je oprieť sa celou dlaňou a preniesť hmotnosť ruky na chrbát. Pravá bočnica je tvarovaná pomerne strmo, takže malíčkom sa budete opierať o podložku, miesta na jeho odloženie je málo. Navyše bočnice sú vyhotovené zo zdrsneného plastu, spôsobu úchopu by určite pomohlo pogumovanie.

Z hľadiska materiálového vyhotovenia sa nachádzame vo vodách adekvátnych cenovke. Plasty sú tvrdé, no zato dobre spracované a pekne lícujú. Nič nevŕzga a o chrbát sa dá pohodlne oprieť dlaň ruky. Ak sa teda vrátime k ergonómii, Manx bude vyhovovať stredne veľkým rukám, hráčom, ktorí si radi položia dlaň na chrbát myši a pri jej posúvaní skôr používajú rameno.

Trust manx front

Obe základné tlačidlá sú predĺžené, tak, že až presahujú obrys myši. Aj dlhšie prsty si na nich nájdu oporu a mierne žliabkovité zakrivenie horných plôch zasa dáva prstom lepšiu oporu. Skrolovacie koliesko je síce úzke no je obalené širokým gumeným plášťom s výraznými výrezmi. Pod bruškom prsta je ho dobre cítiť, no krokovanie by sa nám páčilo aspoň trochu výraznejšie. Vďaka materiálom aj svojej odozve pôsobí trochu gumene. V prednej časti sa nachádza aj microUSB port pre pripojenie kábla. Ten slúži výhradne na nabíjanie, takže aj pri „káblovom“ pripojení myši budete potrebovať bezdrôtový prijímač.

Trust manx dongle

Prijímač je v prípade transportu myši možné schovať do malej šachty na spodnej strane. Škoda, že sa do nej nevmestí celý, takto myš nesedí poriadne na podložke a na zadnom konci sa kýve.

 

Výbava

Výrobca myš osadil celkovo ôsmimi tlačidlami. Ak si odmyslíme základnú trojicu, ostane nám ich ešte päť. Dve z nich, tie hneď za kolieskom, však patria nastaveniu rozlíšenia senzora. Pomocou nich si môžete vybrať jednu zo šiestich úrovní v rozsahu 600 až 3000 DPI (600, 1000, 1500, 2000, 2400, 3000). Horná hranica by mohla byť posadená ešte vyššie, ale to je už vecou senzora. A v konečnom dôsledku, s ohľadom na cenu myši bude tento rozsah vyhovovať zhruba 90% potenciálnych záujemcov. So zmenou DPI je spriahnutá aj farba podsvietenia. Tá je pevne definované pre každú z úrovní. Na jednej strane sa tak dá určiť, pri akom DPI senzor práve funguje, no na druhej strane si nebudete môcť myš zladiť s podsvietením napríklad klávesnice.

Trust manx sensor

Mimochodom, senzor PAW3212 sa spolieha na optickú technológiu snímania povrchu, zvládne rýchlosť 30 ips pri maximálnej akcelerácii 10G a 500 Hz polling rate. Vo svete herných myší nie sú tieto hodnoty nijak zázračné ale nenáročným používateľom stačiť budú.

Trust manx buttons

Vráťme sa však k zvyšnej trojici tlačidiel, sústredenej na ľavej bočnici myši v oblasti palca. Okrem klasickej dvojice pre pohyb dozadu a dopredu v prehliadačoch a aplikáciách a napokon medzi hráčmi FPS obľúbené tlačidlo „trojkliku“. Manx tak ponúka celkom slušný počet tlačidiel, bohužiaľ ani jedno z nich nie je konfigurovateľné. Chýba totiž akýkoľvek ovládací softvér, pomocou ktorého by sa dala myš prispôsobiť. Pri tejto cenovej hladine by sme už túto možnosť radi dostali, aj keď samozrejme, istú časť výrobných nákladov si zobral akumulátor a možnosť bezdrôtovej komunikácie.

 

Používanie

Myš sme testovali v priebehu niekoľkých mesiacov prevažne pracovného nasadenia, no prevetrali sme ju aj v rôznych herných žánroch. Vďaka svojej veľkosti si ju obľúbia skôr hráči s väčšími rukami a náklonnosťou k strategickým hrám. Pre rýchle FPS je myš trochu pomalá a neumožňuje pohodlne je uchytiť len prstami. No ak si radi opriete dlaň o chrbát myši, Manx vám ponúkne veľmi slušnú ergonómiu za rozumnú cenu. Pohodlné pravé aj ľavé tlačidlo poskytuje dostatok priestoru pre uloženie prstov.

Funkčne je to však iný príbeh, aj keď prácu zvláda myš dobre. Ak sa uspokojíte so základným nastavením tak potom asi nebudete mať problém, vyberiete si úroveň rozlíšenia ktorá vám najviac vyhovuje a necháte to celé tak. V takomto prípade stačí myš pravidelne nabíjať, my sme to robili pri osemhodinovom pracovnom dni zhruba raz za dva týždne. Pre nabitie stačí pripojiť kábel, vtedy sa Manx chová ako bezdrôtová myš a môžete vybrať z USB portu aj bezdrôtový prijímač. Bezdrôtová komunikácia bola v našom prípade trochu citlivá na okolité frekvencie a preto sa stávalo, že sa kurzor občas na obrazovke na zlomok sekundy zastavil a myš strácala signál. V kancelárii žiadny problém, v hernom zápale to však môže zamrzieť. Telefón preto odložte od myši čo najďalej.

 

Pekný dizajn no minimálne možnosti konfigurácie

Po niekoľkých mesiacoch sme mali z myši napokon zmiešané pocity. Až na občasné problémy s vypadávaním signálu fungovala dobre, no počas celej doby sa nijako nezmenila aby nám viac prirástla k srdcu. Farba podsvietenia je pevne určená pre konkrétne rozlíšenie senzora a tak na našom stole svietila len jednou farbou. Tlačidlo trojkliku sme využívali minimálne, keďže v FPS hrách sa nám Manx veľmi neosvedčila, a radšej by sme privítali možnosť priradiť tlačidlu inú funkciu. Práve takmer nulové možnosti konfigurácie (s výnimkou zmeny rozlíšenia senzora) a chýbajúci obslužný softvér, ťahá Manx v hodnotení dole.

Trust manx lightning

Ergonomicky je na tom dobre a rozmerovo i tvarovo nám celkom vyhovovala. Zle na tom nie je ani z hľadiska spracovania a integrovaný akumulátor je veľmi praktickým prvkom výbavy. No a napokon je tu cena. Za odporúčaných 45 EUR nájdete na trhu myši s rýchlejším senzorom i ovládacím softvérom, no možno už nebudú bezdrôtové a minimálne nie s integrovaným akumulátorom. Manx má konkurentov aj vo vlastných radoch – GXT188 Laban RGB stojí zhruba rovnako, ponúka podobnú ergonómiu, no pozná aj herné profily a jej senzor s 15 000 DPI je niekde celkom inde. Samozrejme, Laban je pripojený výhradne káblom.

Každopádne, Manx si svojich priaznivcov nájde, ak sa k nim chcete zaradiť, počítajte s ňou skôr do kancelárie a určite hľadajte čo najnižšiu cenu. Aktuálne ju viete zohnať za zhruba 38 EUR.

Trust Manx
CENA: 45 EUR
+-
Dobrá ergonómiaObčasné výpadky signálu
Integrovaný akumulátorChýbajúci ovládací SW
Bez možnosti konfigurácie
Kvalita prevedenia80
Ergonómia a výbava85
Konfigurácia a SW20
Snímač50
Cena/hodnota80
HODNOTENIE: 63/100
Myš s dobrou ergonómiou a na papieri aj solídnou výbavou však v reálnom svete pokrivkáva kvôli nulovým možnostiam konfigurácie. Dobre funguje integrovaný akumulátor i nabíjanie. Ak sa dokážete zmieriť s nastaveniami tak ako ich určil výrobca, presvedčí vás možno aj pomerne rozumná cena.

Za poskytnutite testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

trust gaming

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013