Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Testovali sme zosilňovač TAGA HARMONY THDA-500T

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 6017 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

THDA-500T je pomerne netradičný zástupca slúchadlových zosilňovačov s integrovaným D/A prevodníkom. Netradičný v tom, že vo svojich útrobách kombinuje tranzistory a elektrónku.

Elektro… čo?

Elektrónku - takú tú srandovnú predpotopnú vecičku čo vyzerá trochu ako žiarovka a trochu sa tak aj správa - zahrieva sa a vyžaruje tlmené svetlo.

V poslednej dobe sa dá sledovať istý trend ich návratu do mainstreamu spotrebnej elektroniky. Hudobný high-end síce nikdy neopustili, no vo svete bežných ľudí ich už dávno vystriedali tranzistory, ktoré sú neporovnateľne menšie, majú nízku spotrebu, vysokú mechanickú odolnosť a dlhú životnosť...všetko lepšie, tak prečo sa vracať k “lampám”? Cynik by sa uškrnul a poukázal na hipsterov,  módne trendy, či retro mániu, no romantik nesúhlasne pokýva hlavou a pripraví svoj zoznam dôvodov.

Hlavným bodom bude to, že elektrónkam je pripisovaný ľudskému uchu milší, prirodzenejší,  “analógovejší” prejav.  Navyše, na rozdiel od tých nudných čiernych kúskov kremíku pripomínajúcich robotické chrobáky sú “lampy” sexi. Nekonečnú debatu tranzistor vs. elektrónka prenecháme na internetové fóra a politicky korektne prehlasujeme, že v oboch táboroch existujú špičkové aj nepodarené riešenia. Dizajnéri v Taga Harmony sa rozhodli využiť to najlepšie z oboch svetov a v THDA-500T tranzistory spolupracujú s elektrónkou. 

DIZAJN A FUNKCIE

THDA-500T pracuje v triede A, bez negatívnej spätnej väzby, diskrétny MOSFET obvod kombinuje s 12AX7 vákuovou elektrónkou a je osadený značkovými Wima a Rubycon kondenzátormi. Okrem 6,3mm slúchadlového výstupu má aj 3,5V RCA výstup pre výkonový zosilňovač, alebo aktívne reproduktory. Digitálna časť pozostáva z 24bit/192kHz prevodníku Cirrus Logic  CS4344 a procesoru CM6631A toho istého výrobcu. Napájaný je zabudovaným lineárnym zdrojom, napájací kábel je odpojiteľný.

Balenie obsahovalo okrem samotného zosilňovača aj štandardný (“počítačový”) napájací kábel a slušný USB kábel.

Mechanické prevedenie skrinky je veľmi solídne, 10mm hrubý predný a 6mm zadný panel z brúseného hliníku. Zvyšok je oceľ- telo matné a vystupujúci kryt transformátora v lesklej povrchovej úprave. THDA-500T váži 2,5 kilogramu, takže to nie je žiadne tintítko vhodné na časté prenášanie. Subjektívne nám celkový pozitívny, vizuálny dojem narúšal len plastový kryt elektrónky, ktorý na mohutnej celokovovej šasi pôsobil akosi nepatrične. Na fotografiách však vyzerá celkom k svetu.

THDA 500T 1 pcnews 2

Predný panel zľava doprava: Hlavný vypínač s poctivou hmatovou aj sluchovou odozvou, vedľa neho 6,3mm slúchadlový výstup. V strede panelu je kovový otočný regulátor hlasitosti (v našom prípade veľmi jemne vertikálne vyosený). Leštený povrch regulátora vzhľadom k jeho veľkosti nie je problém a úchop je pevný. Počas používania ovládača sme nezaznamenali žiadne problémy, beh má hladký, pri najnižšej polohe dochádzalo k miernej nerovnováhe hlasitosti pravého a ľavého kanála, to sa však týka takmer všetkých analógových regulátorov hlasitosti. Vpravo opäť solídne pôsobiaci kolískový prepínač medzi digitálnym a analógovým vstupom.

THDA 500T 2 pcnews 2

Zadný panel tvorí analógový RCA výstup a vstup, USB digitálny vstup pre pripojenie k PC a konektor pre pripojenie napájacieho káblu.

Udávaná maximálna spotreba elektrickej energie je príjemných 10W, úroveň zahrievania nízka. Horúca bola len spodná časť krytu elektrónky, zvyšok by sme označili za vlažný. V porovnaní s plnokrvným elektrónkovým zosilňovačom Feliks audio Elise, v zime použiteľným na vykurovanie menšej miestnosti a vyžadujúcim zvýšené požiarno-bezpečnostné opatrenia, to je drobnosť ktorá poteší.

Distribútor uvádza predpokladanú životnosť elektrónky 1000 - 5000 hodín v závislosti od spôsobu používania (časté zapínanie a vypínanie skracuje životnosť). Ak máte chuť experimentovať so zvukom, na trhu je množstvo viac či menej exotických variantov 12AX7 v cenách cca 10-130€.

Prepojenie s počítačom cez USB sme testovali na platforme Windows (W10) aj Linux (Linux Mint a Volumio Raspberry Pi2). Používatelia systému Windows si musia stiahnuť ovládače zo stránky Taga Harmony, Linux žiadne špeciálne ovládače nepotreboval. Výrobca v návode na použitie nespomína, že v prípade, ak počujete vo zvuku skreslenie podobné gitarovému “distortion” efektu, bude potrebné znížiť výstupnú hlasitosť zdroja na hodnotu niekde medzi 85-90% maxima. Trochu zamrzí, že nie je k dispozícii aj optický digitálny vstup. Bolo by tak možné pripojiť množstvo zariadení ktoré zvyčajne USB výstup nemajú- napríklad herné konzoly a multimediálne prehrávače ako ROKU či Chromecast audio.

ZVUK

THDA-500T nás oslovil živým, energickým prejavom. V porovnaní s Fiio X5 či Audinst HUD-mx2 mal 500T lepšiu separáciu nástrojov, ktoré mali okolo seba viac priestoru, neboli naukladané jeden na druhom. Ľudské hlasy boli zároveň prirodzenejšie s mäkšími sykavkami.

Dá sa predpokladať, že spomínaný mäkší, hladší zvuk má na svedomí elektrónka, no zároveň sa nejednalo o takzvaný “sirupový”, zasnívaný charakter pripisovaný niektorým elektrónkovým zosilňovačom. Hudba mala dostatok energie a správny ťah na bránku.

THDA 500T 5 pcnews 2

Porovnanie veľkosti s Audinst HUD-mx2.

Zvuk hodnotíme ako veľmi dobrý a to nielen v rámci tejto cenovej kategórie. Vlastne by sme pri cenovke 250€ boli nadšení, keby nebolo jedného problému. Tým je úroveň šumu.

S citlivými in-ear slúchadlami ako napríklad Grado GR10e šumí takmer všetko, no tu sme šum vnímali aj pri 300 ohmových Sennheiser HD600. Počas počúvania komornejšej hudby pri nižšej hlasitosti, či pri sledovaní filmov, kde sa vyskytujú aj tiché pasáže nás to vyrušovalo. Negatívom bolo aj to, že drobné detaily hudby sa v tomto šume môžu začať strácať.

Možno sme mali zbytočne vysoké očakávania vzhľadom k marketingu výrobcu o extrémne tichom napájacom zdroji. Na druhej strane treba povedať, že šum pri zvyšovaní hlasitosti už nijako výrazne nenarastal a ak hudbe radi “vypekáte” ani šum ani stratu drobného detailu pravdepodobne nepocítite. Výkon má zosilňovač dostatočný aj pre slúchadlá s vysokou impedanciou, počas testovania sme sa pohybovali len v prvej polovici rozsahu ovládača hlasitosti.

HODNOTENIE

THDA-500T sa nám páčil. Mechanické spracovanie, ktoré by malo odolať zubu času, bezproblémové fungovanie pod systémom Windows aj Linux, pôsobivá žiara elektrónky pri tlmenom večernom osvetlení. Pokiaľ nie ste fanúšikovia tichého posluchu s vyslovene nulovou toleranciou k šumu, ponúkne kvalitný a zábavný (čo nie vždy ide ruka v ruke) zvuk za rozumný peniaz.

 

Taga Harmony THDA-500T
CENA: cca 250€
+-
Veľmi dobrý zvukŠum pri nízkej
Kvalita spracovaniahlasitosti
CenaLen jeden digitálny vstup
Kvalita prevedenia85
Príslušenstvo a výbava80
Výdrž a mobilita85
Kvalita zvuku90
Cena/výkon88
HODNOTENIE: 86/100
Výborný prevodník a slušný zosilňovač, pri ktorom nám prekážal len vyšší šum.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti Polpak Poland

Výstupný výkon:

2 x 500mW pri 100 Ohm záťaži,

Trieda A, single ended design bez negatívnej spätnej väzby

Diskrétny MOSFET výstup

Lineárny vnútorný zdroj

D-A prevodník:

Asynchrónny 24bit / 192kHz

Cirrus Logic CM6631A+CS4344 chip

Elektrónka: 1 x 12AX7
THD:

0.1% @ 100 Ohm

(1kHz, 300mW)

Pomer signál/šum: 88dB
Vstupná citlivosť: 750mV
Vstupy: RCA stereo AUX, USB
Výstupy: 6,3mm slúchadlový a RCA Pre-Out
Impedancia slúchadiel: 30 až 300 Ohm (6,3mm konektor)
Pribalené príslušenstvo: USB kábel, sieťový kábel
Napájanie, Spotreba el. energie: 220V-240V 50/60Hz, 10W
Rozmery (V x Š x H): 12 x 17 x 23.5 cm
Váha: 2.5 kg

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013