Menu

Vyskúšali sme slúchadlá od Gigabyte

Majú značenie Force H1, komunikujú cez bezdrôtovú technológiu Bluetooth a vyrobené boli pre všetkých majiteľov mobilných zariadení od notebookov cez tablety až po smartfóny. 

Aj vy ste prekvapení rovnako ako my, že Gigabyte nevyrába len grafické karty a základné dosky? Stačí ale, aby sme sa pozreli na ich webovú stránku a hneď nám je jasné, že tieto slúchadlá nie sú len ojedinelým výkrikom a predstavujú len malú časť pomerne veľkej skladačky portfólia príslušenstva k počítačom. 

Gigabyte má okrem rôznych slúchadiel aj zaujímavé herné myši a podložky, nájdete tu reproduktory, externé obaly na pevné disky, či špičkové herné klávesnice, ktorých nie je vôbec málo. Na to, že táto skupina produktov by mala byť len doplnkom celkovej ponuky, sa im firma venuje nadštandardne a mnoho výrobkov znesie náročné porovnanie aj so známymi hernými značkami. 

Ideme bez káblov

Tieto slúchadlá sú určené primárne pre majiteľov mobilných zariadení, keďže nekomunikuje cez kábel, ale bezdrôtovou technológiou Bluetooth 3.0. Spárovanie s počítačom či tabletom je jednoduché, na slúchadlách stačí dlhšie podržať tlačidlo Bluetooth a následne vyhľadať nové Bluetooth zariadenie.

Dizajn je vecou vkusu, čo platí aj v prípade testovaných slúchadiel od Gigabyte. Výrobca tu vsadil na futuristický dizajn, ktorý by zapasoval aj do moderného Sci-Fi filmu - hranaté línie, podlhovastý tvar a lesklé čierne plasty. Na nich sa bohužiaľ radi zachovávajú odtlačky prstov, takže sa častému čisteniu pravdepodobne nevyhnete.

Ergonómia je pomerne slušná, nám slúchadlá dobre sadli na hlavu, problém nemali ani ďalší figuranti. Možnosti nastavenia sú dobré, náušníky na ucho netlačia zbytočne silne, no zároveň dokážu eliminovať veľkú časť okolitého hluku. Pravé slúchadlo má na sebe tlačidlá na ovládanie, vstup pre mikrofón a klasický micro USB konektor pre nabíjanie.

gigabyte-h1-1

 

Hlavne na hry a filmy

Herné slúchadlá, navyše komunikujúce len cez bezdrôtovú technológiu Bluetooth? Otázky ohľadom kvality reprodukcie sú namieste, keďže Bluetooth je aj vo verzii 3.0 obmedzený šírkou pásma a je otázne, ako si poradí s prípadným oneskorením zvuku v hrách.

Na slúchadlách sme si najskôr vypočuli modernú tanečnú hudbu, pri ktorej sme nenašli najmenší problém. Dynamika reprodukcie zvuku je vynikajúca, basy možno trochu prehnané, ale pre daný štýl hudby si viac želať nemôžeme. Akustická, vážna hudba, či jazz, tu už môžete naraziť na určité obmedzenia, no nie je to žiadna katastrofa, ktorú by ste nedokázali s trochou šikovnosti skorigovať cez ekvalizér.

Pri hraní hier sme nenarazili na žiadny problém s kvalitou, výbuchy, streľba či rev motorov, všetko je intenzívne, hlasné a zábavné. Jedinou otázkou tak zostáva kompatibilita. My sme počas testovania nenarazili na žiadny problém s oneskorením zvuku, či jeho výpadkami. Ak by sa niečo podobné vyskytlo, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou len malý lokálny problém.

gigabyte-h1-2

 

Na ergonómii by mali popracovať

Kým k vzhľadu nemáme žiadne výhrady, tak trochu kritiky znesieme na ergonómiu. Nebude sa to ale týkať ovládania, to je v poriadku a v žiadnom prípade nás neprivádzalo do nepríčetnosti. Problémom je držanie slúchadiel na hlavy, teda presnejšie ich tendencia k padaniu z hlavy. Aby sme vylúčili možnosť nešťastne šišatej hlavy, privolal si recenzent na pomoc aj ďalších dvoch figurantov, ktorým dal za úlohu pokrútiť hlavou zľava doprava, zhora nadol.

Výsledok bol v každom prípade rovnaký, slúchadlá sa pomaly ale isto porúčali z hlavy. Pri bežnom používaní tento stav samozrejme nenastane, to sa báť nemusíte. No ak plánujete slúchadlá so sebou brať aj mimo domov, dajte si pozor. Pri ceste hromadnou dopravou sme problém nemali, tu slúchadlá držali dobre a nebáli sme sa, žeby nám nečakane spadli.

No stačí nasadnúť na bicykel a po prvom hrbole zistíte, že takto to nejde. Celkovo sú problémom akékoľvek športové aktivity, čo je trochu škoda. Slúchadlá si totiž veľmi dobre poradia s tanečnou hudbou, ktorá je práve pri behu a bicyklovaní dosť obľúbená. Je to teda veľká škoda, slúchadlá tým trochu strácajú na univerzálnosti.

gigabyte-h1-3

 

Už za 80 eur

Je to vysoká, alebo nízka cena? S ohľadom na pekný dizajn a slušnú reprodukciu zvuku je cena adekvátna tomu, čo slúchadlá ponúkajú - hrajú veľmi slušne a vedia zabaviť nielen pri hraní hier, ale so dobre poradia s filmami a zvládnu aj väčšinu súčasnej hudobnej produkcie.

Na počúvanie vážnej hudby, či náročných akustických skladieb vhodné veľmi nie sú. To je ale problém väčšiny modelov v tejto cenovej kategórii. Ako mobilná alternatíva bežných slúchadiel ale fungujú na jednotku - nebudú vás obťažovať káblami, môžete ich využiť aj na telefonovanie a v balení dokonca nájdete veľmi užitočné pevné puzdro.

hodnotenie

tip-bronze

 
Gigabyte FORCE H1 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013