Logo
Vytlačiť túto stránku

Potrebujete novú tlačiareň? Ale ako ste na tom s dostupnosťou jej tonerov

Potrebujete novú tlačiareň? Ale ako ste na tom s dostupnosťou jej tonerov

Keď príde čas vybrať si tlačiareň, prvá otázka, ktorej každý čelí, je atramentová alebo laserová? Pre domácnosti a na bežné použitie si mnohí volia samozrejme atrament, ktorý má niekoľko výhod. Laserová tlačiareň a tonery v nej sú ale efektívnejšie, no niekomu môžu znížiť rozpočet.

Ako funguje laserová tlačiareň?

Tlačiareň je špičkové zariadenie, takže je ťažké vysvetliť jej prácu len tak behom niekoľkých minúť a v jednom článku. Všeobecne platí, že princíp jej fungovania je nasledovný. Laserový lúč vytvára na povrchu bubnových plôch elektrický náboj, ktorý priťahuje práškový toner, fungujúci ako farba.

Na tlačový valec sa otlačí hárok papiera, na ktorý sa zasa otlačia jemné častice tonera. Aby toner z papiera nepadal, vo finálnej fáze tlače sa papier špeciálne ohrieva až na 200 stupňov a toner sa prichytí na povrch listu. Mimochodom, to je dôvod, prečo listy z laserovej tlačiarne vyjdú často ešte teplé.

Čo je lacnejšie?

Samotné zariadenia sú takmer rovnaké - no všetko závisí od modelu, značky, potrebných náplní do tlačiarne a jej technických vlastností. Pokiaľ ide o náklady na tlač, laserová tlač sa tradične považovala za drahšiu.

Lacnejšie môžu byť atramentové tlačiarne aj náplne, pretože aj samotné zariadenie používa menej náročné doplnky.

Dostupnosť tonerov a náplní vyriešil eshop

Laserové tonery HP vám zasa vydržia dlho a tlačiareň vďaka nim vytlačí až 1600 strán pri 5 % pokrytí. V končenom dôsledku sa tak cena tohto typu tlačenia môže vyrovnať atramentovému spôsobu, pretože nemusíte neustále meniť atrament. Výber je samozrejme ale na vás, tonery v každom prípade dostanete aj na webe a online – printmania.sk má široký výber.

© 2015 PCNews.sk