Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 98
Menu

Rok 2017 okom experta na bezpežnosť

  • Napísal(a) 
  • Čítať 1907 krát
  • Tlač
  • E-mail

Svet na globálnej úrovni prechádza turbulentnou dobou, ktorá prináša konflikty, politické neistoty, dlhotrvajúcu utečeneckú krízu a trochu krehké zotavovanie ekonomiky z poslednej finančnej recesie.

Technologický vývoj však pritom pokračuje nezmenšenou mierou a vysokorýchlostné siete, tzv. „Big Data“ a hĺbkové učenia sa posúvajú z prvotnej fázy marketingových módnych slovíčok do stavu, kedy skutočne prinášajú nové a lepšie možnosti v oblasti zabezpečenia. Očakávame tiež, že takzvaný „Internet vecí“ už nebude len novinkou a začne čoraz viac organicky prerastať do nášho bežného života. Znamená to však, že výrobcovia týchto internetových zariadení budú musieť urobiť ďalší krok a prijať väčšiu zodpovednosť pokiaľ ide o úroveň základnej bezpečnosti, ktorú budú poskytovať. Všetky tieto aspekty budú pravdepodobne posilňovať dopyt po vyššej bezpečnosti – ako vo fyzickom zmysle, tak aj v on-line svete.

 axis m3014 large 768x393

Bezpečnosť ako služba: Podobne ako v prípade mnohých iných technológií očakávame, že zákazníci prestanú vnímať fyzické zabezpečenie jednoducho ako kombináciu hardvéru a softvéru pripojenú k sieti. Myslíme si, že naopak začnú pozerať aj na svoje zabezpečenie ako na službu – so vzdialeným prístupom, profesionálne hostovaným videom, ktoré prichádza z objektu klienta, a buď si ju budú riadiť sami, alebo to s najväčšou pravdepodobnosťou zveria špecialistom v danom odbore, ktorí im odľahčia nielen tým, že vedia tieto zložité systémy spravovať, ale navyše im dokážu ušetriť náklady spojené s aktualizáciami a zachovaním úrovne zabezpečenia. Vďaka tomu nielenže uvoľnia vlastné vnútorné zdroje, ktoré môžu lepšie využiť inde, ale súčasne sa zvýši úroveň zabezpečenia zo strany bezpečnostného systému a bude možné lepšie jednotlivé zariadenia v systéme riadiť, čím sa posilnia procesy kybernetickej bezpečnosti. V oblasti tejto tzv. „Cyber ​​security“ zaznamenávame vyššiu mieru využívania nástrojov a postupov zabezpečujúcich, aby video na sieti bolo menej zraniteľné voči útokom. Všeobecne možno povedať, že širšie využívanie nástrojov, ktoré sa uplatňujú pred aj po vlastnej inštalácii (napríklad Axis Site Designer) pomôže pri priebežnom monitorovaní a údržbe systémov.

Integrované riešenia: Trendy v odbore zabezpečenia sa budú uberať smerom k ponuke riešení osobitne určených pre určité problémy skôr, než aby sa ponúkal univerzálny hardvér a softvér rovnaký pre všetkých. Zákazníci si koniec koncov nechcú len jednoducho kúpiť kameru alebo softvér pre spracovanie videa (VMS – video management softvér). To, čo skutočne chcú je znížiť objem krádeží v obchodoch, zabezpečiť, aby k pokladni mohli pristupovať len určité osoby, alebo mať pod kontrolou potenciálne hrozby na letisku. Aj keď so slovíčkom „riešenie“ technologické firmy možno až pričasto žonglujú, v tomto prípade je to skutočne ten najvýstižnejší výraz. Vďaka aproximácii možností hardvéru a softvéru na jednej strane a nástrojov, ktoré sa uplatňujú pred a po inštalácii na strane druhej, vzniknú ucelené riešenia schopné vyriešiť osobité potreby v oblasti bezpečnosti. Takéto celistvé riešenia budú tvoriť vysoko výkonné kamery, ukladanie dát a riadenie prístupu v tesnom spojení so spracovaním videa a analytickými nástrojmi. Pre ľudí bude oveľa jednoduchšie si systémy s týmto prístupom vybrať, nainštalovať a používať ich, no a súčasne sa im ich investícia oplatí a výborne im poslúži.

Rozšírené využívanie analytických nástrojov: S tým súvisí aj to, čo je stále zrejmejšie: nech už je vysoko kvalitný video záznam základným parametrom moderných bezpečnostných kamier, musia byť informácie vyhodnotené a analyzované skôr, než padne rozhodnutie o reakcii na snímané dianie. Technológia kamier v nedávnej dobe mohutne pokročili, čoho dôkazom sú napríklad tepelné snímanie a lepšia schopnosť kamier „vidieť“ za zlých svetelných podmienok. V dôsledku toho však máme k dispozícii oveľa viac materiálu, ktorý je potrebné sledovať a vyhodnocovať. Do značnej miery podobne, ako boli vyvinuté nástroje na „preosievanie“ obrovských hromád číselných a textových dát, ktoré vznikajú každý deň, pracuje aj sektor bezpečnosti na softvéroch na analýzu videí, ktoré vedia pracovať v reálnom čase a pomáhajú profesionálom, aby sa mohli rozhodovať na kvalifikovaných základoch. Očakávame, že rok 2017 príde s kombináciami týchto nových schopností kamier a analýzou obrazu v reálnom čase, ktoré budú zamerané na rôzne bezpečnostné oblasti, napríklad rozpoznávanie tvárí, forenznú analýzu a ochranu perimetrov.

Hĺbkové učenie: Keď máme k dispozícii tak ohromné množstvo dát, predpokladáme, že do popredia vstúpia technológie so schopnosťou hĺbkového učenia. Tie využívajú softvér na rozpoznávanie typických vzorcov správania, ktorý sa „naučí“ rôzne druhy správania zo záberov zo záplavy bezpečnostných kamier z celého sveta. V rámci bezpečnostného segmente celkom iste zaznamenáme širšie využitie techník založených na hĺbkovom učení a umelej inteligencii. Ich výhodou je skutočnosť, že aj keď je každý zákazník iný, prostredie a druhy miest, ktoré chcú sledovať, zvyčajne patria do podobných všeobecných kategórií a ľudia sa v nich správajú veľmi podobne. Keď sa tieto druhy správania softvér „naučí“ rozpoznať, môžeme zdieľať vzorce, ktoré sú ich spoločným znakom, vďaka čomu môže systém upozorniť na neočakávanú situáciu vykazujúce známe rysy. Táto oblasť je v úplných začiatkoch a podľa nášho názoru bude veľmi vzrušujúce sledovať jej rozvoj.

Viac než len video si tiež uvedomujeme, že fyzické zabezpečenie nespočíva len v sledovaní osôb, miest a objektov. Zahŕňa aj kontrolu a riadenie fyzického prístupu, jednocestnú aj obojsmernú komunikáciu a zvládanie núdzových situácií – čo je navyše často potrebné riešiť z veľkej diaľky. Takže aby sme koncept integrácie ešte rozšírili, rok 2017 by mal byť tiež rokom, kedy bezpečnostné kamery budú hladko spolupracovať s inteligentnými dvermi, interkommi a reproduktormi, a to priamo na mieste a aj vzdialene. Znamená to len jeden jednoduchý systém, ktorý dokáže riadiť všetko v reálnom čase a zároveň umožní zákazníkom, aby videli, počuli a mohli hovoriť s ľuďmi vo vnútri alebo v blízkosti ich objektov.

Ako sme už spomínali vyššie, „Internet vecí“ sa vyvinul z fázy akéhosi módneho slovíčka do mainstreamovej reality. Má však isté slabiny. Akokoľvek si myslíme, že predstava miliónov IP zariadení je do budúcnosti veľmi zaujímavá, rok 2016 nám priniesol impulz vytriezvienia a predviedol nám, aké pasce môžu sklapnúť, keď všetky tie chladničky, digitálne videorekordéry a bohužiaľ aj bezpečnostné kamery pripojenej k internetu nebudú riadne zabezpečené . Vzhľadom k tomu, že väčšinu týchto zariadení môžu zákazníci len pripojiť a zapnúť, je najmä na ich výrobkoch, aby sa chopili zodpovednosti a zaistili, že tieto zariadenia budú bezpečné ihneď po ich vybalení.

Spoločnosť Axis vnímala bezpečnosť zákazníkov vždy vážne a veríme, že v roku 2017 sa toto stane prioritou aj pre všetkých ďalších výrobcov. My budeme naďalej posilňovať bezpečnostné aspekty našich produktov a budeme pracovať na tom, aby zariadenia a siete našich zákazníkov boli stále bezpečné. Sme presvedčení, že Internet vecí by mal byť lepšie zabezpečený a prinášať vyššiu výkonnosť pre firmy, organizácie a mestá vďaka „inteligentným“ kamerám, dverám a audio zariadeniam s možnosťou pripojenia do siete. Rok 2017 určite tieto zariadenia obohatí o mnohé ďalšie „inteligentné“ funkcie a umožní tak používateľom, aby mali viac priestoru venovať sa tomu, čo vedia najlepšie, a mohli nechať odborníkov na bezpečnosť vylepšovať služby, ktoré im poskytujú.

Autorom článku je CTO spoločnosti Axis Communications Johan Paulsson.

Publikované so súhlasom Axis Communication

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013