Menu

Siedma generácia konzol si prešla viacerými vylepšeniami

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 887 krát
  • Tlač
  • E-mail

Začiatok siedmej generácie herných konzol odštartovala novinka od Microsoftu a vydanie Xbox 360 rozhodne potešilo priaznivcov a verných zástancov Xboxu. Konkurenčná spoločnosť Sony taktiež vo vývoji nepoľavila a príchodom pokračovateľa série v podobe PlayStation 3 sa snažila opäť prevýšiť svojho konkurenta. Ako sa však konzoly počas siedmej generácie vlastne vyvíjali?

Siedmu konzolovú radu sprevádzali dobré aj zlé chvíle. Pomalá rýchlosť predaja výrazne obom konzolám neprospela, ale po čase sa obe z tohto prvotného pádu slušne zotavili. Obe z nich, Xbox 360 a PlayStation 3, už môžeme viac-menej považovať za konzoly minulosti. Od ich vydania v rokoch 2005 a 2006 uplynul už nejaký čas a úspech ôsmej generácie konzol sa výrazne podieľal na ich zabudnutí. Svojich priaznivcov si však aj naďalej tieto platformy nájdu a výrazne sa na tom podieľajú práve hry na Xbox 360 či PS3. Čím všetkým si však tieto platformy prešli počas svojho jedenásťročného predaja?

Príchod ďalších verzií PS3

Ku koncu roka 2006 sa úspešný PlayStation 2 dočkal svojho pokračovateľa. Práve konzola PS3 stála ako prvá za prehrávaním Blu-ray diskov a priniesla aj online službu PlayStation Network. O tri roky neskôr pribudla kompaktnejšia verzia Slim a charakterizovalo ju najmä vynovenie loga, softvérové úpravy, vstavané Wi-Fi a Bluetooth. Stúpavý trend tenších verzií potvrdila Super Slim verzia a svojimi rozmermi ešte viac pritvrdila. Táto posledná z trojice bola pomerne neobľúbená a do veľkej miery za to mohol predovšetkým spôsob vkladania diskov, ale aj lacno a krehko pôsobiaci vizuál. Výroba ďalších kusov sa pozastavila v roku 2017, teda štyri roky po vydaní ôsmej generácie.

Vynovené modely Xbox 360

Konzola Xbox 360 bola uvedená do predaja o rok skôr a stala sa pokračovateľom Xboxu. Microsoft sa síce zapojil do konkurenčného boja až počas šiestej generácie, napriek tomu  mal výrazné zastúpenie. Po piatich rokoch od vydania Xbox 360 prišla americká spoločnosť Microsoft s vynovenou verziou. Síce vyšla až o rok neskôr ako konkurencia, aj Xbox 360 S bol konzolou, čo sa vyznačovala výrazne menšími rozmermi. Pri tomto tenkom prevedení bolo pozitívom najmä rozhranie Wi-Fi, ktoré plnohodnotne nahradilo sieťové káble a to, že konzola vyzerala oveľa modernejšie.

Do tretice taktiež pribudla ďalšia verzia, tento raz s názvom Xbox 360 E. Rozdielov od predchádzajúcich modelov priveľa nebolo a jednou z mála výhod bola jej tichšia prevádzka. Microsoft s výrobou prestal o niečo skôr a už v roku 2016 nebolo možné tieto platformy zakúpiť.

Po jedenástich rokoch sa tieto konzoly viac v obchodoch neponúkali. Toto dlhé časové rozpätie však stačilo na to, aby obe spoločnosti prišli s rôznymi vylepšeniami. Či už išlo o mierne úpravy z hľadiska hardvéru alebo o zabudovanie interného úložiska a rozhrania Wi-Fi, obe konzolové mocnosti vedeli, ako si získať hráčsku priazeň. Napriek tomu, všetky súperiace konzoly si navzájom konkurovali a zakaždým ponúkli výkonnostné vyrovnanie a ten, kto sa v tom čase medzi dvoma hernými rivalmi rozhodoval, čelil náročnému výberu. Zachytili ste aj vy všetky tieto vylepšenia alebo je pre vás nejaké z nich prekvapením?

Zdroj obrázka: Niyazz / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013