Menu

Sú staré herné konzoly už odpísané?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2236 krát
  • Tlač
  • E-mail

Na nové generácie konzol čakáme pomerne dlhú dobu a čo nevidieť tu máme deviate v poradí. Každý skalný fanúšik herných konzol sa už určite nevie dočkať až si kúpi ďalšiu novinku do svojej hráčskej zbierky. Majú však staré konzoly aj naďalej svoje využitie?

Kým siedma generácia konzol začala predstavením Xbox 360 v roku 2005, nástupu tých z ôsmeho radu sme sa dočkali až po ôsmich rokoch v roku 2013 s príchodom PlayStation 4 a Xbox One. Deviata generácia má prísť ešte v tomto roku, jej vydanie sa očakáva v decembri. Po ďalších siedmich rokoch sa tak hráči dočkajú nového PlayStation 5 a Xbox Series X. Tieto vydania nových vylepšených verzií zatieňujú aktuálnu ponuku a záujem o kúpu starších modelov výrazne klesá, až sa postupne vytrácajú z predaja a plnohodnotne ich nahrádzajú najnovšie verzie. Hry na PS3 boli nahradené tými na PS4, o chvíľu sa stane to isté a všetka pozornosť sa bude orientovať na PlayStation 5. Staršie konzoly však rozhodne nie sú na odpis a určite neoľutujete, ak si ich doma niekde odložíte.

Návrat k starým hrám

Keďže medzi jednotlivými vydaniami herných konzol je pomerne veľký časový odstup, investovať do ich kúpy sa jednoznačne vypláca. Táto konzola s vami nejaký čas totiž pobudne a prvotná kúpa sa vám zúročí v podobe hrania na novšej verzii. Po čase vás však hry na tejto konzole už nemusia baviť, no čakanie na novú generáciu ešte nejakú dobu potrvá a práve vtedy vám padne vhod oprášiť starú dobrú hernú klasiku.

Vidina spätnej kompatibility by mala prísť až v najnovšom PS5, súčasná konzola neponúka návrat k starým herným titulom. Ak si teda chcete zahrať staršiu hru, ktorá nevyšla na najnovšiu verziu, vaše staré PS3 vám k tomu plnohodnotne poslúži.

Možnosť porovnania

Microsoft sa k spätnej kompatibilite postavil úplne inak a niektoré staré hry môžete spustiť aj na najnovších konzolách. Vlastniť staré konzoly má však aj v tomto prípade výhodu, môžete ich striedať a porovnávať. Ako sa zmenil prístup vývojárov k spracovaniu konzoly, akých úprav sa dočkal ovládač a do akej miery to všetko vplývalo na hranie? To všetko môžete skúmať a skvalitniť tým samotné hranie. Napísaného bolo o tom síce veľa, predsa len je lepšie reálne to odskúšať. Sami zistíte, ako sa jednotlivé herné konzoly posúvali, kam až dokázali zájsť spracovania herných titulov a čo bolo ťahúňom jednotlivých generácií.

Zdroj obrázka: Emanuele Ravecca / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013