Menu

Ako na to: vymieňame akumulátor v PS3 gamepade

  • Napísal(a) 
  • Čítať 7540 krát
  • Tlač
  • E-mail

Ak patríte k skutočným sviatočným hráčom, svoju konzolu zapnete len pár krát do roka, asi väčšinu času strávite inštaláciou aktualizácií a nabíjaním ovládačov. Akumulátory, ktoré sú v nich ukryté však dlhým státím bez používania trpia a časom sa môžu vybiť natoľko, že celkom vypovedajú službu. Ale našťastie sa dajú celkom jednoducho vymeniť.

To bol prípad aj nášho originálneho DualShock 3 gamepadu. Po niekoľkých mesiacoch státia bez použitia jeho akumulátor degradoval natoľko, že ho nebolo možné znovu nabiť a gamepad sa stal takmer nepoužiteľným. Aj iné veci sa takému gamepadu môžu pritrafiť, zabudnete ho na daždi, spadne vám do vane, jednoducho, niečo škaredé.

dualshock vymena aku 1

Nový originálny gamepad vás bude na našom trhu stáť asi 37 EUR, prípadne môžete preskúmať bazáry alebo si zohnať rovnako funkčný gamepad od iného výrobcu za menej peňazí. Ak je však váš nefunkčný gamepad fyzicky a mechanicky v poriadku, len ho nedokážete nabiť, môže pomôcť práve výmena akumulátora. Je to pritom záležitosť pár EUR.

dualshock vymena aku 3

Originálny akumulátor v ovládači je malý šedý hranol s krátkym káblom a dvojpinovým konektorom, s kapacitou 520 mAh a označením LIP1359. Na Amazone ho nájdete asi za 15 dolárov so zaslaním na Slovensko sa vmestíte aj do 20 EUR. Nový „kompatibilný“ akumulátor však zoženiete podstatne lacnejšie, my sme ho našli za 2,24 dolára v čínskom eshope GearBest.com a poštovné bolo samozrejme zadarmo. Ponúka kapacitu 1100 mAh a za sedem dní sme ho mali v poštovej schránke.

dualshock vymena aku 2

Rozobratím a zásahom do ovládača prídete o jeho záruku. Nenesieme žiadnu zodpovednosť za škody, ktoré môžu pri tomto zásahu a pri používaní upraveného ovládača vzniknúť. Postupujte opatrne a na vlastnú zodpovednosť.

Samotná výmena je jednoduchá, zo spodnej strany gamepadu nájdete päť skrutiek, ktoré uvoľníte malým krížovým skrutkovačom. Pri otváraní gamepadu použite tenké plastové páčidlo, prípadne starú platobnú kartu, ktorou obe polovice tela ovládača jednoduchšie oddelíte. Dávajte pozor, aby sa pri otváraní nevysypali jeho vnútornosti, opatrne najmä v oblasti predných tlačidiel zavesených na plastových pántoch.

dualshock vymena aku 4

Ihneď po otvorení ovládača máte prístup k akumulátoru, ktorý je uložený v plastovom ráme na vrchnej strane PCB. Vyberte ho a nezabudnite uvoľniť biely konektor z jeho protikusu na PCB, opatrne ho vypáčte tenkým skrutkovačom alebo vytiahnite malými klieštikmi.

dualshock vymena aku 6

Nový akumulátor pripojte k doske, uložte na miesto a schovajte kábel. V našom prípade gamepad okamžite obžil a pripojil sa ku konzole. Teraz už len stačí gamepad znovu poskladať (znovu dávajte pozor na predné tlačidlá), pripojiť káblom ku konzole a akumulátor naplno nabiť. DualShock 3 znovu funguje a jedno plné nabitie trvá cez USB port PS3 približne tri až štyri hodiny. 

dualshock vymena aku 7

dualshock vymena aku 5

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013