Menu

Hardvér a elektronika môžu zlacnieť o viac ako desatinu

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3024 krát
  • Tlač
  • E-mail

Svetovej obchodnej organizácii sa podarilo dosiahnuť dohodu o zrušení ciel na notebooky, smartfóny, herné konzoly a viac než 200 podobných druhov zariadení. Tie by tak mohli pre koncového zákazníka zlacnieť aj o viac ako 10%.

Podľa šéfa Svetovej obchodnej organizácie dosahuje obchod s týmito produktmi hodnotu trilióna EUR ročne, čo je viac ako vytvorí obchod s automobilmi, oblečením, železom a oceľou dohromady. Ak sa zruší clo na zariadenia v IT segmente, môžu na tom zarobiť výrobcovia na celom svete a vytvoriť ďalšie pracovné miesta. Len v prípade USA tvorí objem exportu IT tovarov 100 miliárd EUR ročne. Nižšie ceny by sa mohli odzrkadliť aj na cenách iných produktov, ktorých výroba je závislá od IT vybavenia.

Dosiahnutie dohody by sa však pre spotrebiteľa malo najviditeľnejšie prejaviť v cene, ktorú za zariadenie zaplatí. Zlacnieť by mohli počítače a ich príslušenstvo, tlačiarne, herné konzoly, smartfóny a navigácie, ale aj špecializované zdravotnícke prístroje. O čosi jednoduchšie by malo byť aj objednávanie tovaru cez internet z krajín mimo EÚ. Keďže zariadenie už nebude treba precliť, zníži sa nákupná cena a skráti čas dodania. Podľa šéfa Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory pri dovoze z Číny a USA by došlo k zníženiu nákupných cien o 3 – 11%. Dohoda by mala byť definitívne uzatvorená v decembri, platnosť nadobudne v júli 2016.

Zdroj: Facebook RTVS

***IT produkty od smartfónov, cez notebooky, herné konzoly až po navigácie by mohli zlacnieť aj o vyše 10 %. Svetová...

Posted by Spravodajstvo RTVS on Friday, 24 July 2015
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013