Logo
Vytlačiť túto stránku

Internetová banka je otvorená aj pre najmenších

Internetová banka je otvorená aj pre najmenších

Peniaze sa stávajú čoraz viac virtuálne a banky hľadajú spôsoby ako ešte viac zjednodušiť ich správu. V prípade internetových bánk je „virtualizácia“ jedným zo základných princípov fungovania a je pre ňu dobré ak si banka vychová svojho klienta pekne od mala. mBank má pre svojich najmenších klientov pripravený produkt internetového účtu.

Účet pre deti a mladých do 18 rokov je novinkou v produktovom portfóliu internetovej banky mBank. Ak chcete svoje dieťa začať vzdelávať v oblasti finančnej gramotnosti, môžete mu dokonca vybaviť vlastnú platobnú kartu bez toho, aby ste mali strach, že váš potomok v dobrom rozmare utratí všetky domáce úspory na sladkosti. V tom lepšom prípade.

V dnešnej modernej dobe to už nie je o ukladaní peňazí do prasiatka, hoci aj to má svoje pozitíva. Súčasťou finančnej gramotnosti je aj správa svojho účtu a schopnosť odlíšiť skutočné peniaze v prasiatku od tých „virtuálnych“, ktoré sa zobrazujú len ako čísla kdesi na obrazovke počítača či smartfónu.

mBank po novom ponúka dva produkty pre klientov pod vekovou hranicou dospelosti. V prípade mKonta pre deti je horná hranica 15 rokov a účet zakladá zákonný zástupca na základe rodného listu dieťaťa. mKonto #navlastnetriko je určené pre klientov od 15 do 18 rokov a založiť si ho môže tínedžer sám na základe svojho občianskeho preukazu. Oba typy účtov sú oslobodené od pravidelného mesačného poplatku a poplatku za zriadenie účtu.

mbank screen

K obom účtom je možné otvoriť si až štyri sporiace účty, na ktoré sa potomok môže naučiť odkladať peniaze a našetriť si tak na niečo, čo ho bude v sporení motivovať. Sporiace účty sa úročia úrokom 0,5% p.a. do 360 EUR. Ak to nebude stačiť, je možné využiť v prípade mKonta pre deti otvoriť ďalší sporiaci účet s úročením 0,5% p.a. v profile zákonného zástupcu dieťaťa. Časom by mali byť súčasťou detských účtov aj odmeny od banky, ktorá tak bude chcieť mladých klientov motivovať k ďalšiemu sporeniu.

Dieťa využívajúce mKonto má pasívny prístup do internetbankingu a mobilnej aplikácie, takže môže vykonávať prevody len medzi svojimi vlastnými účtami. Na iné účty môže posielať peniaze len oprávnený zástupca dieťaťa. Klient s mKontom #navlastnetriko má k dispozícii prístup k všetkým transakciám, tak ako je to v prípade bežného mKonta. Nechýba ani možnosť posielať platby len s pomocou telefónneho čísla príjemcu.

Pri účtoch pre mladých od 15 rokov je tiež možné aktivovať mSporenie, sporiaci nástroj, ktorý presúva peniaze bežného na sporiaci účet pri každej platbe. Nastaviť sa dá odkladanie pevnej čiastky z každej platby, percentuálny podiel z každej platby, prípadne sa môže každý nákup zaokrúhľovať na celých 5 EUR a rozdiel bude zasielaný na sporiaci účet.

K účtom je prirodzene možné vybrať si aj bezkontaktnú platobnú kartu, podmienkou však je, aby používateľ účtu dosiahol vek 8 rokov. Súčasťou balíka účtu sú tri hotovostné výbery z akéhokoľvek domáceho bankomatu bez poplatku, štvrtý a každý ďalší výber je už spoplatnený sumou 1 EUR. V zahraničí je výber sumy nad 70 EUR z bankomatu zadarmo, pri menších čiastkach je aj tu účtovaný za výber poplatok 1 EUR.

mkontodeti

Samotný proces zriadenia detského účtu je jednoduchý, najmä ak rodič už má v mBank založený vlastný účet. Je to aj celkom logické a vo väčšine prípadov chcú mať rodičia účty svojich detí v rovnakej banke, ako oni sami. Výhodou je aj to, že pre zriadenie účtu nie je treba nikam chodiť a celý proces sa dá zvládnuť za pár minút z pohodlia domova. mKonto pre deti je však možné založiť aj samostatne, bez "rodičovského" účtu. Samozrejmosťou je systém rodičovskej kontroly – klient si môže k detskému účtu nastaviť notifikáciu cez SMS alebo email, ktoré ho budú informovať o pohyboch na účte, alebo aj o každom prihlásení do internet bankingu. Rodič vie k detskému účtu pristupovať aj prostredníctvom svojho internetbankingu a tak má kontrolu nad financiami svojho dieťaťa kedykoľvek a pomocou mobilnej aplikácie aj kdekoľvek.

Prečítajte si aj test mobilnej aplikácietest internetbankingu od mBank

 

© 2015 PCNews.sk