Menu

V polovici firiem bežia počítače nonstop

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3009 krát
  • Tlač
  • E-mail

Slovenskí zamestnanci sú z krajín V4 najviac laxní vo vypínaní počítačov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intel. Až 55% počítačov vo firmách beží nonstop a môže za to jednak neinformovanosť a jednak pohodlnosť zamestnancov.

Takmer tretina počítačov v stredoeurópskych firmách ostáva zapnutá i cez noc, čo má podstatný vplyv na ich spotrebu elektrickej energie. Na Slovensku necháva počítač zapnutý až 55% zamestnancov, v Českej republike je to 36% a v Maďarsku a Poľsku po 17%.

Prieskum, ktorý realizovala spoločnosť Intel na vzorke 576 firiem štyroch stredoeurópskych krajín do značnej miery popiera prevládajúcu mienku, že počítače ostávajú zapnuté cez noc z dôvodu softvérových aktualizácií a správy počítačov. V krajinách prieskumu sa prevádza údržba systémov mimo pracovnú dobu len v 28% firiem. Zatiaľ čo Slovensko je v tejto oblasti na tom celkom dobre, a o systém sa po pracovných hodinách stará asi 44% administrátorov, v Poľsku a Maďarsku je to po 24% a v Česku len 17% správcov.

Najmenšia pozornosť vypínaniu počítačov je venovaná vo veľkých firmách nad 500 zamestnancov kde cez noc bežia 4 z 10 počítačov. S veľkosťou firmy počet takýchto počítačov klesá, no spotreba generovaná z takejto prevádzky je stále nezanedbateľná. Česko je takisto na konci rebríčku v poradí motivovanosti IT pracovníkov k vyšším úsporám elektrickej energie. V dvoch tretinách firiem nie je IT oddelenie nijak angažované pri spotrebe, v Poľsku je to 60%, na Slovensku 54% a v Maďarsku 48% spoločností.

intel-spotrebaMožno sa to nezdá, ale náklady na napájanie počítačov mimo pracovnú dobu nie sú nezanedbateľné. Najmä ak sa jedná o staršie desktopy, ich náklady na elektrinu sa môžu pohybovať okolo 30 centov na deň, ak nerátame spotrebu monitora. Tridsať centov prenásobených počtom dní v roku a počtom počítačov vo firme a dostávame sa na celkom zaujímavú sumu.

Intel samozrejme tento prieskum nerobil len tak pre zaujímavosť, úspora energie je jednou z kľúčových vlastností technológie Intel vPro. Tá dokáže vzdialene vypnúť počítač a aj v tomto stave vykonávať jeho každodenný servis, opravy a aktualizácie. Ráno, keď pracovník príde ku svojmu počítaču, nájde ho už pomocou vzdialenej správy zapnutý a pripravený na ďalší pracovný deň. Podľa Intel sa môže úspora počítača, ktorý je vypnutý od šiestej hodiny večer do šiestej hodiny ráno rovnať až 30% v porovnaní s rovnakou konfiguráciou bežiacou nonstop.

intel-spotreba-vproK využívaniu úsporných technológií vPro sa pritom hlási len 13% oslovených firiem. Intel vPro umožňuje okrem vypínania a zapínania počítačov na diaľku aj výhody vzdialenej správy a riešenia problémov aj mimo lokálnej firemnej siete. IT administrátor sa dokáže pripojiť k počítaču bez ohľadu na stav operačného systému, vzdialene prevziať obrazovku a poskytnúť pomoc.

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013