Logo
Vytlačiť túto stránku

Gigabyte má špičkovú verziu GeForce GTX 780 Ti

Gigabyte má špičkovú verziu GeForce GTX 780 Ti

Zoberiete výkonné herné GPU, upravíte si jeho napájanie, pridáte účinné chladenie a ako bonus zvýšite aj pracovné frekvencie. Špičková grafika je na svete a hoci je extrémne tichá, tak sa nej zahráte skutočne každú hru.

GeForce GTX 780 Ti nie je nová grafika, to dobre vieme. No na rozdiel od prvých týždňov po uvedení sú dnes dostupné desiatky rôznych verzií kariet s týmto výkonným GPU, ktoré určite stoja za to, aby sme sa na túto ponuku lepšie pozreli. Predsa len, referenčná verzia je aj napriek svojmu dobrému chladeniu už nudná a ak chceme aj poriadne pretaktovať, tak sa bez špičkového chladiča nezaobídeme.

Do redakcie nám dorazila jedna z týchto grafických kariet, konkrétne od spoločnosti Gigabajt. Tá má v ponuke hneď niekoľko zaujímavých verzií kariet s čipom GeForce GTX 780 Ti, ktoré majú spoločný prepracovaný chladič a upravený systém správy napájania. A hoci by sa zdalo, že to nebude vôbec lacné, tak sa mýlite. Kartu kúpite už za 599 eur, čo je na danú kategóriu veľmi lákavá cena.

 

V čom sa líši od GTX 780?

V čom sa líši GTX 780 Ti od svojej staršej verzie?. GeForce GTX 780 Ti má síce so starším modelom GTX 780 rovnaký základ, no zároveň tu je množstvo rozdielov a nových technológií. Osvedčené jadro GK110 je v najlepšej kondícii a Nvidia má s ním už minimum problémov pri výrobe.

Rozdielom je ale počet aktívnych jednotiek (CUDA cores), pri ktorých sme sa dostali k číslu 2880. To je o 25 percent viac v porovnaní s GeForce GTX 780. Nvidia tu pridala novú verziu technológie GPU Boost pre automatické zvýšenie výkonu, je tu rýchla 7 GBPS pamäť a upravený systém napájania, ktorý ocenia používatelia hlavne pri pretaktovaní.

Chladič vyzerá vo svojej referenčnej verzii podobne, má len niekoľko povrchových zmien, podľa ktorých novinku odlíšite od staršieho modelu. To ale pri recenzovanej karte neplatí, keďže Gigabyte už dlhšiu dobu pri svojich prémiových modeloch používa chladič zo série Windforce. Ten sa vyznačuje vyššou účinnosťou a ešte tichšou prevádzkou.

tabulka

 

Obľúbené značenie s Ti na konci

Pamätáte si ešte na začiatky, kedy NVIDIA po prvý krát uviedla „Ti“ kartu, ktorou bola GeForce 2 Ti? Na trh bola uvedená pred dvanástimi rokmi, pričom mala len štyri pixel shadery, osem texturovacích jednotiek a 128-bit širokú pamäťovú zbernicu. Dnešná GeForce GTX 780 Ti je stále jednou z najvýkonnejších jedno čipových herných kariet na trhu a s celkovým počtom 2880 stream procesorov zvládne každú dostupnú hru.

Šírka pamäťovej zbernice je 384-bit, rozdelená je na šesť 64-bit liniek. Karta má v referenčnej a aj v nami testovanej verzii tri gigabajty rýchlej GDDR5 pamäte s reálnou frekvenciou 7 GHz. Jadro má v základe 875 MHz, pričom Boost frekvencia je nastavená na 928 MHz, no pre našu kartu výrobca stanovil 1020 MHz pre jadro a 1085 pre Boost režim.

Napomáha tomu upravený systém napájania, ktorý už nie je pevne rozdelený, ale dokáže presunúť napájanie tam, kde je ho najviac treba (hlavne pri pretaktovaní). Karta si samozrejme nevystačí s napájaním ktoré jej dodá PCIe port a preto si pripravte dva 8-pin kábliky zo zdroja (referenčná verzia si vystačí s kombináciou 8+6)

 gtx-780-ti-4

 

Gigabyte má toho viac

GeForce GTX 780 Ti nie je len v jedinej verzii, Gigabyte má okrem referenčnej verzii niekoľko ďalších úprav, ktoré sa líšia hlavne v pracovných frekvenciách. Jediným spoločným prvkom je špeciálny chladič Windforce 3X, ktorý podľa tvrdení výrobcu dokáže schladiť až 450 W GPU.

Okrem nami testovanej verzii ktorá má jadro na 1020 MHz (Boost 1085 MHz) je na výber pomalšia verzia (frekvencia jadra 876 MHz / 928 MHz) a ešte výkonnejšia verzia (frekvencia jadra 1085 MHz / 1150 MHz). Tá je zaujímavá aj pridaní zadnej zosilnenej kovovej platne so štýlovým nápisom GHz Edition.

Samozrejme všetky tri karty môžete dodatočne pretaktovať, nič vám v tom nebráni, ba naopak – dobrý chladič a prepracovaný systém správy napájania umožňuje slušné zvýšenie pracovných frekvencií. Gigabyte priamo ku kartám dodáva svoju vlastnú aplikáciu OC Guru II, ktorá je v najnovšej verzii veľmi slušnou alternatívou ku konkurenčným produktom.

gtx-780-ti-2

 

Je skutočne tichá

Keď sme po prvý krát testovali klasickú verziu karty s čipom GTX 780 Ti, boli sme milo prekvapení jej vynikajúcimi prevádzkovými vlastnosťami. Karta bola tichá, teploty v rozumnej hladine a spotreba bola tiež v norme. V porovnaní s High-end grafickými kartami spred mnohých rokov obrovský rozdiel.

Vtedy leteli obrovské chladiče, ktoré ledva stíhali odvádzať teplo z energeticky náročných jadier, čoho výsledkom boli vysoké otáčky nie práve najlepšie navrhnutých ventilátorov. Výkonný herný počítač sa tak vyznačoval vysokou hladinou hluku, ktorá bola rušivá hlavne počas večerného hrania.

Dnešné top modely sú na tom lepšie, no nie vždy je ticho ich silnou stránkou. Stačí sa pozrieť na taký Radeon R9 280X Toxic od Sapphire, ktorý sa síce snaží dotiahnuť na drahšiu konkurenciu, no darí sa mu to jedine s pomocou nepríjemnej hlučnosti. S ohľadom na to, že herné počítače sa pomaly chcú zmenšovať a nahrádzať herné konzoly v obývačkách, je rozumné preferovať tichú grafiku.

GeForce GTX 780 Ti od Gigabyte je v tomto smere skutočne podarená. V reálnej prevádzke to znamená, že kartu prakticky nepočujete pri bežnej práci v systéme a ani počas hrania náročných hier. Vtedy sa samozrejme ventilátor roztočí rýchlejšie, no samotný systém chladenia Windforce je natoľko účinný, že otáčky sú stále nízke a nepôsobia rušivo ani počas nočného hrania.

gtx-780-ti-3

 

Účinné chladenie

Hoci už aj predchádzajúci model GeForce GTX 780 bol s ohľadom na svoj výkon veľmi tichou High-end kartou, tak novinka je napriek vyššiemu výkonu rovnako tichá. Môžu za to celkovo tri veci – prepracované jadro, veľmi kvalitných chladič a nový systém adaptívneho ovládania ventilátorov. Tu je hlavným cieľom dosiahnutie čo najnižšej hlučnosti, hlavne počas menej náročných operácií, akými je práca v systéme a hranie nenáročných hier.

Po novom je monitorovanie teplôt doplnené o výrazne častejšiu úpravu otáčok. Kým v minulosti kartám chvíľu trvala reakcia na zmenu teplôt, tak teraz je to výrazne rýchlejšie. Počas nášho testovania sme nezaznamenali vyššiu hlučnosť chladenia. Aj po niekoľkohodinovom hraní bola úroveň hluku subjektívne veľmi nízka a nepôsobila rušivo ani v nočných hodinách.

Chladič Windforce 3X je masívnejší ako ten referenčný a dokáže odviesť až 450 W zostatkového tepla. Jeho základom je šesť heat-pipe trubíc. Dve sú hrubé 8 milimetrov a štyri majú hrúbku 6 milimetrov. Chladič ale neodvádza teplo len z jadra, stará sa aj o pamäťové moduly. Z heat-pipe trubíc ide teplo do pasívnej časti, ktorú ochladzuje trojica tichých ventilátorov. Pri pretaktovaní je realita možno trochu horšia ako by sme čakali, no 50 MHz nebolo pre chladič žiadnym problémom. Nárast výkonu ale nie je taký vysoký, aby malo dodatočné pretaktovanie väčší zmysel.

gtx-780-ti-1

 

GPU Boost 2.0

Táto technológia zažila svoju premiéru minulý rok a s GeForce GTX 780 prišla v druhej, vylepšenej verzii. Jej podstatou je upravovať pracovné frekvencie karty na základe požiadaviek konkrétnych aplikácií a hier. V reálnej prevádzke tak pri graficky náročnej hre vie zvýšiť takt jadra, čím sa dosiahne nárast počtu vykreslených obrázkov za sekundu.

Funguje to ale aj opačne a keď sa používateľ hrá nenáročnú hru, je výkon karty znížený. S tým prichádza aj príjemné zníženie spotreby karty a aj jej hlučnosti. Predsalen v dnešnej dobe je zelená karta „in“ a ušetrené Watty sa môžu prejaviť na koncoročnom vyúčtovaní.

Zásadným rozdielom pri novej verzii technológie GPU Boost sa namiesto hranice určenej spotrebou stala hranica určenú teplotou jadra. To má totiž významenjší dopad na celkový výkon karty. Aktuálne je teda pre GeForce GTX 780 Ti nastavená hodnota 83 stupňov (pre porovnanie Radeon R9 290X má teplotný strop nastavený na 95 stupňov).

Karta sa teda snaží udržať vysoké pracovné frekvencie až pokiaľ teplota jadra nevystúpi na hodnotu 83 stupňov. Potom sa pretaktovanie upravuje v závislosti od zmien teploty jadra – akonáhle teplota znova klesne pod maximálnu hranicu, môžu sa takty jadra mierne zvýšiť.

Nastavenia tejto technológie sú prístupné cez softvér EVGA Precision X, ktorý si môžu stiahnuť majitelia akejkoľvej grafickej karty, nielen od výrobcu EVGA. Aplikácia dokonca umožňuje aj zmenu napätia. Táto funkcia ale nemusí byť dostupná pri všetkých kartách, nakoľko je tu riziko poškodenia karty a mnohí výrobcovia ju preto nemajú aktivovanú.

Softvér zobrazuje množstvo údajov, ktoré vám pomôžu pri pretaktovaní. Tá najvyššia frekvencia totiž nemusí byť aj najlepšia. Karta vám napríklad môže fungovať aj výrazne vyššej ako len referenčnej frekvencii, no ak sa vtedy aktivujú ochranné mechanizmy, môže byť výsledné fps o niečo nižšie.

evgap

 

Hru nastaví za vás

Pre skúseného používateľa to nie je problém, no bežný smrteľník sa častokrát nedokáže správne popasovať s množstvom grafických nastavení. Nie každý sa totiž vyzná v skratkách typu AA, AF, TXAA. Ich nesprávnym nastavením si navyše nemusí vôbec pomôcť a výsledkom môže byť horšia kvalita grafiky, či pomalé zobrazenie hry.

Práve preto NVIDIA vytvorila softvér s názvom GeForce Experience, ktorý to všetko spraví za vás. Funguje veľmi jednoducho, bez nutnosti zložitého nastavovania. Po inštalácii si automaticky vyhľadá všetky podporované hry, zobrazí ich zoznam a už je len na užívateľovi, či si tú ktorú hru bude optimalizovať.

Aktuálne je podporovaných už skoro sto hier, ich počet sa samozrejme rozrastá. Aplikácia si vo väčšine prípadov dokáže poradiť a výsledok je veľmi dobrý. Túto aplikáciu odporúčame pre každého hráča, ktorý nemá čas na detailné nastavenie.  NVIDIA sa v tomto snaží úspešne bojovať s hernými konzolami – hráč sa totiž nemusí starať o nastavenia a aktualizácie ovládačov, nakoľko tie sa kontrolujú a sťahujú automaticky.

Zaujímavým doplnkom tejto aplikácie sú rozšírené nastavenia pre svietiaci nápis GeForce na boku grafickej karty. Ak máte skrinku bez priehľadného bočného panela tak to nevyužijete, no pre zvyšok hráčov ponúka niekoľko zaujímavých funkcií. Okrem neustáleho svietenia a efektov sa môže intenzita podsvietenia meniť v závislosti na teplote jadra, rýchlosti otáčok, či zaťaženia. Drobnosť, ale poteší.

experience

 

Cena je stále vysoká

Krátko po uvedení karty do predaja ste si na ňu museli pripraviť skoro 650 eur, čo je cena za špičkový smartfón. Dnes si najlacnejšiu verziu kúpite za približne 575 eur, no väčšina ponuky je stále cenou nad magickou hranicou šiestich stoviek. Testovaný Gigabyte môžete kúpiť už za 599 eur, treba vystihnúť tú správnu akciu.

Za svoje peniaze dostanete špičkovo spracovanú kartu s veľmi tichou prevádzkou a výkonom vhodným aj pre tie najnáročnejšie hry. Trochu horšie to je so spotrebou, za čo môže upravené napájanie, schopné zvládnuť aj vyššie pracovné frekvencie. V závislosti od hry sa spotreba pohybuje približne desať percent nad referenčnou verziou.

A to je zhruba aj výkonnostný rozdiel. Podtrhnuté a spočítané, Gigabyte GV-N78TOC-3GD je špičková karta určená pre najnáročnejšieho hráča, za čo si od nás zaslúžene odnáša zlaté ocenenie.

 

 
Gigabyte GV-N78TOC-3GD môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

 

gold small

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

 

bioshock

Bioshock: Vynikajúci výkon pretaktovanej verzie od Gigabyte. Vo Full HD rozlíšení si ale plynulo zahráte aj na výrazne lacnejšej GeForce GTX 750 Ti.

hard

Hard Reset: Zábavná akcia skvelo sedí novej GeForce. Výkon stačí aj na hranie v stereoskopickom 3D, či pre hranie v surround režime.

mafia

Mafia II: Staršia, ale stále dobrá hra. Síce sa tu lepšie darí kartám od AMD, no aj tak je GTX 780 Ti od Gigabyte na tom najlepšie.

metro

Metro Last Light: Jedna z graficky najnáročnejších hier dokáže riadne zapotiť aj tej najvýkonnejšej grafike. V extrémnom rozlíšení si preto radšej vypnite vyhladzovanie hrán.

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N78TOC-3GD poskytuje server Heureka.sk
© 2015 PCNews.sk