Logo
Vytlačiť túto stránku

Hrali sme sa na najlepšej grafike súčasnosti, je od Asusu

Hrali sme sa na najlepšej grafike súčasnosti, je od Asusu

Jej presné označenie je ASUS ROG Poseidon GTX 980Ti a nie je zaujímavá len vysokým výkonom, ale aj možnosťou chladenia vodou.

Máte neobmedzený rozpočet a chcete si poskladať svoj herný počítač snov? V tom prípade sa určite pozrite na jednu z najlepších grafických kariet na trhu. Asus totiž pripravil špeciálnu verziu grafickej karty s čipom GeForce GTX 980 Ti, ktorú môžete chladiť dvoma spôsobmi – klasicky vzduchom, alebo ju pripojíte na svoj okruh vodného chladenia.

Výrobca v tom druhom prípade uvádza dosiahnutie až dvojnásobného zníženia teploty, pri chladení vzduchom by teploty jadra mali klesnúť o 10 percent v porovnaní s referenčným dizajnom. Asus svoju kartu navyše vybavil všetkými možnými technológiami, pridal kvalitné komponenty, osvetlenie a bohužiaľ aj adekvátnu cenovku blížiacu sa hranici 800 eur.

Pripomeňme si detaily

GeForce GTX 980 Ti je založená na rovnakom čipe, ako Titan X. Jadro je teda založené na čipe GM200, ktorý sa skladá z ôsmich miliárd tranzistorov. Je rozdelené na 22 SM jednotiek s celkovým počtom 2816 Cuda výpočtových a 176 texturovacích jednotiek. V porovnaní s predchádzajúcou kartou GTX 980 si karta teda polepšila až o 38 percent.

Titan X ako jedinečné riešenie je samozrejme na tom lepšie. Oproti GTX 980 Ti má viac Cuda jednotiek (celkovo 3072), až 192 texturovacích jednotiek a extrémnych 12 GB vlastnej pamäti. Nami testovaná karta bola vybavená pamäťou o kapacite 6 GB, čo je v dnešnej dobe nadpriemerná hodnota. Ak ste si ale k svojmu počítaču kúpili nový 4K monitor, využijete ju celú. Nároky nových hier sú totiž veľmi vysoké.

Nvidia použitý čip vytvorila s ohľadom aj na toto vysoké rozlíšenie. Pomôcť tu má upravená kombinácia cache pamäti – je tu 96 kB zdieľanej pamäti, pričom pre každý jeden SM modul je určená 48 kB pamäť (Kepler generácia bola na cache pamäť chudobnejšia, k dispozícii bolo celkovo len 64 kB) . Nakoniec tu je aj L2 cache pamäť s kapacitou 3 MB, čo je porovnateľné s klasickými procesormi.

porovnanie

Štandardne pretaktovaná

GeForce GTX 980 Ti má základné frekvencie stanovené pomerne vysoko – 1000 MHz pre jadro, 1075 MHz pre Boost režim a pamäte si idú na 7010 MHz. Architektúra Maxwellu je ale veľmi dobrá a s dobrým chladením sa dajú dosiahnuť zázraky. A to nie je len výmysel nejakého marketingového oddelenia. Testovaná karta od Asus je dobrým príkladom, čo všetko toto jadro zvládne.

ASUS ROG Poseidon GTX 980Ti má už v základe zvýšenú pracovnú frekvenciu na 1114 MHz, ktorá sa pre Boost režim upraví na výsledných 1203 MHz. Tí, ktorí sa nechcú zahrávať s manuálnym pretaktovaním môžu siahnuť po OC móde, ktorý upraví frekvencie na 1140 / 1228 MHz. Pamäte si musíte pretaktovať ručne, keďže fungujú na základnej frekvencii 7 GHz. Dopredu vás ale upozorňujeme, že so vzduchom si veľa zábavy pri zvyšovaní pracovných frekvencií neužijete. Výrobcu za to nekritizujeme, keďže kartu vytvoril práve za účelom osadenia do počítačov s vodným chladením.

POSEIDON GTX980TI P 6GD5 3D

V našom prípade bola karta stabilná pri pretaktovaní o približne 100 MHz, čo nie je veľa, ale stále to stačí na prekonanie väčšiny bežných modelov. Ak máte dobre odvetranú skrinku tak sa môžete priblížiť k hodnote 1340 MHz, čo už je skutočne na hranici možností tejto karty. Úplne odlišná situácia samozrejme nastáva akonáhle kartu prepojíte so systémom vodného chladenia. Prvé čo zbadáte, sú výrazne nižšie teploty. Počas hrania na základných frekvenciách teplota jadra neprekročila hranicu 50 stupňov, čo je skvelý výsledok.

Pri pretaktovaní ale nesmiete zabudnúť na úpravu napätia, bez ktorého je hľadanie najvyšších pracovných frekvencií neúplné. Keďže v počítači vodné chladenie určené len pre CPU, vypožičiame si namerané hodnoty zo serveru HardOCP. Im sa kartu nakoniec podarilo pretaktovať veľmi slušne, v hrách sa frekvencia dostala na 1522 MHz pre jadro a 8 GHz pre pamäť. A to všetko pri teplote do 50 stupňov.

ASUS ROG Poseidon GTX 980 Ti

Konštrukcia je podarená

ASUS ROG Poseidon GTX 980Ti vyzerá na prvý pohľad ako klasická grafická karty vyššej triedy, pri ktorej by ste nečakali možnosť chladenia vzduchom. Môže za to hybridný systém chladenia, kvôli ktorému tu nájdete všetky bežné časti. Jediným rozdielom sú dve kovové rúrky – jedna na vstup chladiacej kvapaliny a jedna na jej výstup.

Upravené je už samotné PCB – Asus mu dal do vienku krásne usporiadanie všetkých komponentov, obrátil napájacie konektory pre ich jednoduchšie pripojenie a na zadnú stranu karty pripevnil hliníkový backplate. Základ chladenia tvorí veľká kovová časť skladajúca sa z dvoch komponentov, ktorá obsahuje pasívnu, vodnú časť a aj heat-pipe trubice. Vstup a výstup vodného chladenia spája v podstate krátka kovová trubica, obtekajúca jadro.

poseidon gtx980ti 2

Celú základnú časť dotýkajúcu sa jadra a pamäťových čipov tvorí Vapor chamber. Vďaka tomu je kartu možné dobre schladiť aj vzduchom, keďže medzi jadrom a heat-pipe trubicami nie je žiadna zbytočná medzera. Teplo je pasívne odvádzané aj z pamätí a Mosfetov, vďaka čomu je možné dosiahnuť veľmi vysoké frekvencie pri pamätiach.

Hlučnosť klasického chladenia sa síce nedá porovnať s najlepšími kartami, ale to sa od duálneho chladenia dalo očakávať. Počas bežnej práce je karta tichá, počuť ju budete len veľmi výnimočne. Pri hraní sa postupne ventilátory začnú ozývať, no stále je úroveň tak nízka, že nás nerušila ani počas dlhého nočného hrania v tichom byte. Pri obrazových výstupoch nájdete jeden Dual-DVI, jeden HDMI a trojicu Display Port konektorov.

poseidon gtx980ti 1

Skvelá ale drahá

ASUS ROG Poseidon GTX 980Ti je skvelá a zároveň aj drahá grafická karta. Jej cena sa v niektorých obchodoch blíži až k hranici 800 eur, čo je pre niektorých hráčov kompletný rozpočet na herný počítač. Samozrejme Asus za tieto peniaze ponúka adekvátny výkon a hlavne chladenie, s ktorým dokážete teplotu karty udržať takpovediac na uzde.

Konečný výkon karty teda záleží na tom, ako sa dokážete popasovať s jej teplotami. Jadrá sú podľa všetkého výberové, schopné dosiahnuť skutočne skvelé frekvencie. S chladením vzduchom ale zázraky nečakajte, karta sa najlepšie cíti keď v jej žilách prúdi chladiaca kvapalina, s pomocou ktorej môžete jadro udržať na príjemných 50 stupňov aj počas teplých letných dní.

Kupujeme alebo nie? Ak by sme zháňali skutočne výkonnú grafickú kartu, mali by sme neobmedzený rozpočet a adekvátnu počítačovú zostavu, tak do tejto karty bez zaváhania investujeme. Jej prevádzkové vlastnosti sú skvelé a výkon vhodný na všetky súčasné hry (s prižmúrením oka v 4K rozlíšení).

ASUS ROG Poseidon GTX 980Ti
CENA: 779 €
+-
Vysoký výkon aj pre 4KVysoká cena
Účinné a tiché chladenieNaplno sa prejaví
Množstvo technológiíaž s vodníkom
Kvalitné prevedenie
Kvalita prevedenia100
Hlučnosť95
Spotreba80
Technológie100
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 92/100
Špičková grafická karta pre tých najnáročnejších hráčov. Bonusom je možnosť napojenia na vodné chladenie. Spotreba je trochu vyššia ako pri bežnej karte, no výkon za to skutočne stojí.

gold small

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 10 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

3dmark

Najvyšší nárast výkonu sme zaznamenali v najnáročnejšom teste Fire Strike.

batman

Širšia pamäťová zbernica sa pozitívne prejavuje vo vysokom rozlíšení a pri aktivácii vyhladzovania hrán. 

bioshock

Aj v prípade nového Bioshocku je nárast viditeľný najviac pri extrémnom rozlíšení, získali sme skoro 20 fps navyše.

metro

Jedna z mála grafík, ktorá si dokáže poradiť s náročnou hrou od ukrajinckých vývojárov.

unigine

Ďalší graf a ďalší extrémny nárast výkonu. Pretaktovaná GTX 980 Ti je skutočne výkonnou kartou.

Graf ceny produktu Asus POSEIDON-GTX980TI-P-6GD5 poskytuje server Heureka.sk
© 2015 PCNews.sk