Menu

MSI A75MA-G55 – zaostrené na cenu

Ak pozeráte pri nákupe nového počítača cez hrubé okuliare bankoviek, viete, že treba vyberať z produktov s dobrým pomerom ceny a výkonu. Potrebujeme všetky tie tlačidlá, prerastené chladenie, napájanie a nadštandard do domáceho počítača?

V prípade domáceho počítača, ktorý postavíte pod stôl a všetka jeho údržba bude spočívať v automatickom vyčistení histórie internetového prehliadača, celkom určite nie. Nie, nepotrebujeme, a aj v tejto recenzii pôjdeme prísne po pomere ceny a výkonu, s ohľadom na bežného domáceho používateľa. Pod týmto bežne používaným, ale menej bežne ohraničeným slovným spojením, si autor recenzie predstavuje toto: človeka, ktorý používa počítač každý deň ako prostriedok pre komunikáciu prostredníctvom IM klienta, čítanie pošty, prehliadanie internetu, hranie facebookových hier, sledovanie streamovaného videa, prezeranie fotografií , občasné hranie počítačových hier.

Jasné, pre tieto účely slúži v princípe akýkoľvek počítač, v lepšom prípade aspoň s dvojjadrovým procesorom a 2 GB RAM. Ale dnes si sotva budete kupovať G31 čipset s E7200, alebo Athlon pre socket AM2.

Do cenovo výhodných vôd sa dostala nová šťuka. AMD dotiahlo integráciu grafického procesora do, ako sa zdá, zdarného konca, a APU Llano sa začína v nižšom a strednom segmente dobre uplatňovať. Od prvých dní oficiálneho ohlásenia boli výrobcovia základných dosiek dobre pripravení a na trhu mal každý z nich svoje želiezka v ohni.

Práve v strednej triede by mal byť jedným z ťahúňov spoločnosti MSI model A75MA-G55. Nové APU sú určené skôr pre menej výkonné stroje a univerzálne domáce počítače, a preto aj doska by mala vyzerať adekvátne funkčnej kategórii celého počítača. A A75-MA-G55 do tejto skladačky skvele zapadá. A keď si už toľko berieme do úst ten pomer ceny a výkonu, zadefinujme si aspoň prvú položku. Testovanú dosku kúpite zhruba za 75 €, štvorjadrový A6-3650 za stovku, a 4 GB kit pamätí za 25 €. Za dve stovky tak dostanete solídny základ, univerzálny v každom smere.

A75MA-G55_3D_1

Vráťme sa však k samotnej doske. MSI A75MA-G55 je micro-ATX formátu, použiť ju tak môžete aj do malých a kompaktných skriniek, ktoré si spokojne vyložíte hoc aj na stôl. So socketom FM1 je doska pripravená pre nové AMD APU a podporuje celú škálu procesorov s jadrami Llano. Okrem procesorov A-série sú aktuálne na zozname aj nové Athlony, dva modely E-série a jeden Sempron.

Použitý je čipset AMD A75 „Hudson D3“, ktorý je súčasťou platformy Lynx. S procesorom komunikuje cez UMI zbernicu s priepustnosťou 2 Gb/s, a okrem základných rozhraní poskytuje aj premostenie grafického jadra v APU na výstupy dosky, štyri USB 3.0 porty, šesť  S-ATA 6 Gb/s portov a štvoricu PCI-E 2.0 liniek. Pamäťové moduly sú pripojené, ako to býva dobrým zvykom už pár rokov, priamo k pamäťovému radiču v procesore. Dostupné je pritom dvojkanálové zapojenie a doska podporuje štyri DDR3 moduly s frekvenciou do 1800 MHz a celkovou kapacitou do 32 GB.

A75MA-G55_layout

Layout dosky je vzhľadom na jej rozmery zvládnutý výborne. Ak sa to dá na lepšie vybavených doskách na rovnakom formáte, prečo by to nešlo aj tu. Headery USB a predného panela sú umiestnené na spodnom okraji dosky, v dostatočných rozstupoch. Šestica S-ATA portov podporuje prenosovú rýchlosť 6 Gb/s, dva z nich sú orientované kolmo na dosku. Nízky pasív, chladiaci čipset neprekáža grafickej karte v druhom PCI-Express ×16 slote. Na rozdiel od prvého slotu však disponuje len štyrmi PCI-E linkami, čo degraduje možnosti využitia multi-GPU zapojenia na nižšiu strednú triedu. A to sa vám z hľadiska spotreby viac oplatí zainvestovať do výkonnejšej karty. Pre ďalšie karty využijete jeden PCI-E ×1 a jeden PCI slot.

 Pamäťové sloty sú štyri, a musíme pochváliť, že sú dostatočne ďaleko od socketu. Pričom pri zapojení dvoch modulov sa využívajú sloty vzdialenejšie od socketu. To dáva dostatok priestoru pre inštaláciu rozmernejších chladičov a pamätí s vysokými pasívmi. Iste, žiadne extrémy sa na doske strednej triedy zrejme neobjavia, no je dobré mať pri inštalácií komponentov voľnejšie ruky.  Napájací ATX konektor je umiestnený na okraji dosky, prídavné napájane procesora je riešené štvorpinovým konektorom. Ventilátory pripojíte k trom konektorom, z toho dva, pre procesor a nasávací ventilátor sú štvorpinové s PWM reguláciou.

A75MA-G55_IO_2

*.na zadnom IO paneli nájdete len základnú portovú výbavu, ktorá by však menej náročným užívateľom v bežných domácnostiach mala postačiť. Štyri USB 2.0 porty dopĺňa dvojica v novšom 3.0 prevedení. Obrazové výstupy z procesora sú tri; analógový D-Sub a digitálne DVI a HDMI. Zvyšok výbavy tvorí obligátny sieťový port, konektory zvukovej karty a kombinovaný PS/2 port pre klávesnicu a myš.

Doska pre domácnosti by mala mať okrem dobrej ceny aj predpoklady na stabilnú prevádzku počas celej doby životnosti. MSI A75MA-G55 na sebe nesie Military Class II komponenty, ktoré by mali byť zárukou dlhej životnosti. Okrem kondenzátorov s tuhým dielektrikom a životnosťou 10 rokov, sú základom Military Class II aj SFC cievky s nižšou teplotou prevádzky a Hi-c kondenzátory s tantalovým jadrami s vysokou vodivosťou.

Pri nových doskách MSI býva jednou z najobľúbenejších funkcií OC Genie. Ten je na A75MA-G55 prítomný už v druhej verzii, a hoci na PCB sa nenachádza dedikované tlačidlo pre toto „instantné“ pretaktovanie, v BIOS táto položka samozrejme nechýba. V našom prípade s testovanou konfiguráciou s procesorom A6-3650 OC Genie II automaticky upravil základnú systémovú frekvenciu na 110 MHz, čo predstavovalo zvýšenie frekvencie procesora na 2860 MHz. Pamäte dostali vyššie napätie a pracovnú frekvenciu 1466 z pôvodných 1333 MHz.

A75MA-G55_3D_2

Nárast výkonu tak bol v rozsahu bezpečnom aj pre neskúsených užívateľov, a 260 MHz navyše sa vždy pridá. Od OC Genie sme však čakali viac, a preto sme siahli po manuálnych nastaveniach pretaktovania. V bežných podmienkach bez výraznejšej zmeny napätia procesora (pri 1,415 V) sme sa dostali na 120 MHz pre základnú frekvenciu, a teda 3120 MHz pre testovanú A6-tku. Bez ďalšieho pridávania napätia a predovšetkým použitia dedikovanej grafickej karty bola táto hranica pre dosku neprekročiteľná.

S dedikovanou grafikou a sme sa dostali na 3380 MHz pri 130 MHz základnej frekvencie, kde sme narazili na možnosti testovanej konfigurácie. Ak budete mať šťastie na dobrý kus, mohli by ste sa dostať aj vyššie, bohužiaľ, konkrétnu A6-tku sme nemali možnosť otestovať na inej doske, a tak môže byť limitným prvkom aj samotná doska, od ktorej samozrejme rekordy v pretaktovaní nemôžeme očakávať. Na danú triedu je to i tak vcelku slušný výkon.

UEFI, ktoré už definitívne nahrádza BIOS je prehľadné a nie je problém sa v ňom orientovať, pomáha aj to, že v ňom funguje myš. Okrem štandardných nástrojov tu nesmie chýbať ani priamy flash UEFI, priame zobrazenie nastavenia časovania a frekvencie pamäťových modulov, alebo šesť profilov pre uloženie nastavení BIOS. Možnosti sú uspokojivé aj čo sa týka nastavení frekvencií a napätia komponentov, a na danú triedu celkom postačujú.

Tabulka_2

V testoch doska dosiahla očakávaný výkon, a do strednej triedy domácich počítačov ju môžeme odporučiť. V rámci výbavy by niekomu mohla chýbať lepšia výbava, no pre bežné používanie nájdete všetky potrebné rozhrania, aj s výhľadom do budúcnosti. Pribalený je i USB 3.0 bracket do PCI pozíce, v prípade, že vaša skrinka nemá možnosť tohto typu konektivity na svojom portovom paneli. Testovali sme bez dedikovanej grafiky, s cieľom simulovať použitie práve v nižšej strednej triede, kde nie je dôraz kladený na hry.

Aplikačné benchmarky boli v poriadku, a doska ponúkne pre bežné použitie výkon aj s dostatočnou rezervou, minimálne za predpokladu, že zvolíte tak ako my, štvorjadrový procesor. Problém nebol ani s kompatibilitou pamätí, ak si aj zakúpite rýchlejšie, trebárs 1800 MHz pamäte, po menšej úprave ich časovanie ich rozbeháte aj na tejto frekvencii. Prínos vo výkone však závisí práve od nastavenia časovania, no v prípade našich testovacích GOODRAM PRO správne nastavenia, predovšetkým z hľadiska napätia, doska pri frekvencii 1600 a 1800 MHz „neuhádla“ a bolo potrebné ich manuálne doladiť.

S prižmúrenými očami sa s integrovanou grafikou v APU (v testovanej A6-3650 bol Radeon HD 6530D, s A8 APU „dostanete“ mierne výkonnejší Radeon HD 6550D) aj celkom dobre zahráte, samozrejme zďaleka nie vo FullHD rozlíšení. Na sviatočné hranie však Mafia II pri 720p a 30 FPS je akceptovateľná, v približne rovnakom framerate fungovali aj ostatné testované hry v rovnakom rozlíšení. Na hardcore hranie budete samozrejme potrebovať dedikovanú grafiku. Ak vám však stačia hry na Facebooku, alebo chcete len vyskúšať niektorý z nových titulov, pritiahnete si opasok a pôjde to aj bez nej.

A75MA-G55_tip

MSI A75MA-G55 je slušná doska za rozumnú cenu, ktorú ako základ pre domáci počítač orientovaný na pomer ceny a výkonu môžeme odporučiť. Za zhruba 80 € tak dostanete modernú dosku so základnou výbavou, solídnym výkonom a kvalitným prevedením. Trochu diskutabilná je prítomnosť druhého PCI-Express ×16 slotu, no zvyšok výbavy by mal spĺňať požiadavky kladené bežným používateľom. Vďaka použitiu Military Class II komponentov by doska mala byť stabilná počas celej svojej životnosti, a v prípade že sa rozhodnete pre dedikovanú kartu rady Radeon HD 6xxx, môžete využiť možnosti duálneho zapojenia grafík. Pridanou hodnotou môže byť aj samostatný OS Winki 3 s rýchlym bootovaním a i-Charger pre efektívnejšie nabíjanie tabletov a smartfónov cez USB porty.

hodnotenie_final_MSI_A75MA-G55

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

msi_logo_250

Technická špecifikácia:

Formát: micro ATX * Podpora procesorov: AMD Llano APU, socket FM1* Čipová sada: AMD A75 * Podpora pamätí: 2× DDR3 1066 / 1333 / 1600 / 1866 MHz, max. 32 GB * Sloty: 2× PCI-E ×16, 1× PCI-E ×1, 1× PCI * Konektory P-ATA / SATA 300 / SATA 600 / eSATA: 0 / 0 / 6 / 0 * USB / USB 3.0 / IEEE 1394 / Audio / LAN / Wi-Fi: 10 / 4 / 0 / 8-kanálová / 1000 Mbit / nie *

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013