Logo
Vytlačiť túto stránku

My Passport Ultra uloží a ochráni vaše dáta

My Passport Ultra uloží a ochráni vaše dáta

Elegantný, kompaktný a rýchly. Western Digital má s externými diskami bohaté skúsenosti, a My Passport sa stal synonymom prenosu a ukladania dát. My Passport s prívlastkom Ultra je teraz tenší, menší a elegantnejší. A vďaka USB 3.0 aj rýchly.

Fotografie vo vysokom rozlíšení, HD filmy, kvantum hudby, videá z domácej kamery, to všetko je náročné na kapacitu a externé disky sa tak stali nevyhnutným príslušenstvom predovšetkým tých, ktorí ako primárny pracovný nástroj používajú notebook. S desktopom problém nie je, tam stačí dokúpiť v prípade potreby disk, šupnúť ho do šachty a pripojiť k doske. Pri notebooku to tak jednoduché nie je, a možnosti rozšírenia sú obmedzené. K slovu sa tak dostávajú externé disky.

Obľúbené sú predovšetkým 2,5“ riešenia, sú ľahké a malé, nezaberajú veľa miesta a nepotrebujú externé napájanie. So zvyšujúcou sa hustotou zápisu sa zvyšuje aj ich kapacita, dnešnou hornou hranicou sú dva terabajty. My Passport Ultra spĺňa všetky požiadavky na moderný a kompaktný dátový storage. Nie je síce lacný, za dva terabajty zaplatíte takmer 140 EUR, no je malý, elegantný, a podporuje USB 3.0. Na výber je aj v lacnejších verziách s kapacitou 1 TB a 500 GB, a práve ten najmenší sme mohli otestovať.

Nové disky My Passport Ultra sa objavili na trhu v priebehu leta tohto roku, a WD využíva možnosti 2,5“ slim diskov, vďaka ktorým môže byť puzdro menšie. Externý disk je zabalený v pevnej škatuli s malým priezorom, a dodávaný nielen s dátovým káblom, ale aj jednoduchým ochranným vreckom. Z obalu sa okrem iného dozvieme aj to, že My Passport sú najpredávanejšími externými diskami, a že testovaný model je plne kompatibilný s Windows 8.

Povrch puzdra disku sa na prvý pohľad zdá textúrovaný, je však hladký a z pevného kovového materiálu. Spodná polovica puzdra je z pevného plastu, tuhosť konštrukcie je výborná, žiadne špáry, diely perfektne lícujú a disk by tak mohol prežiť aj menší pád. My Passport Ultra sa vyrába v štyroch farebných prevedeniach, okrem tradičnej čiernej a striebornej je to aj atraktívna červená a modrá.

Softvérová výbava

Už od výroby je disk naformátovaný a nachádza sa na ňom slušný softvérový balíček. Ten pozostáva z piatich nástrojov – WD Security pre enkrypciu a ukladanie hesiel, WD Drive Unlocker, nástroj pre zaheslenie prístupu k externému disku, sada jednoduchých pomôcok WD Drive Utilites (S.M.A.R.T., formátovanie, nastavenie doby uspania), WD Quick View pre detekciu disku WD pripojeného na lokálnej sieti no najdôležitejší je zálohovací nástroj WD SmartWare.

Prehľadná a užitočná utilita pre automatické zálohovanie dokáže spolupracovať aj s cloudovými úložiskami, a v prípade Pro verzie aj s akýmkoľvek iným (a teda nie od WD) externým diskom. Pri výbere, čo sa má zálohovať sú dve možnosti, buď zvolíte zálohovanie podľa kategórií (video, foto, dokumenty, pošta, hudba..) alebo štandardnejším spôsobom cez výber priečinkov zo stromovej štruktúry adresárov. Zálohovanie súborov potom bude prebiehať buď v reálnom čase, alebo sa dá zvoliť periodické zálohovanie v určenom čase.

SmartWare podporuje aj verzionovanie súborov, a dokáže si zapamätať až 25 predchádzajúcich revízií dokumentu na ktorom boli prevádzané nejaké zmeny.

Jedným z najdôležitejších bezpečnostných prvkov je možnosť hardvérového šifrovania dát 256 bitovým AES kľúčom. Jednoduchá, no najmä funkčná aplikácia, ktorá znemožní prístup k dátam bez vloženia prístupového hesla. Je dobré si ho poriadne zapamätať.

Výkon a prevádzkové vlastnosti

Disk sme testovali na základnej doske ASUS P87 Sabertooth s procesorom Intel Core i7-4770K, 16 GB RAM na 2133 MHz, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 560 Ti a systémovým diskom Intel SSD320. Všetky hodnoty sú namerané na USB 3.0 porte, nakoľko staršia USB 2.0 by predstavovala úzke hrdlo pri prenose dát a pri zápise i čítaní by sme namerali zhruba 35 - 40 MB/s.

Potenciál disku ukrytého v puzdre je samozrejme vyššie, a preto jednoznačne odporúčame používať ho na USB 3.0 porte. V prípade, že by ste si zabudli pribalený kábel, dá sa disk pripojiť aj klasickým micro-USB káblom, ktorý sa používa napríklad pre nabíjanie smartfónov, aj keď prenos dát bude limitovaný možnosťami USB 2.0 štandardu. Disk si drží dobrú prevádzkovú teplotu, výraznejšie sa nezahrieva a spracovanie tela dáva predpoklady na spoľahlivú prevádzku aj pri dlhodobejšom zaťažení. Disk sa tak dá použiť aj ako sieťová záloha na routri.  

V našich testoch sme namerali prenosové rýchlosti nad hranicou 100 MB/s, rýchlosť zápisu i čítania bola pomerne vyrovnaná a My Passport Ultra patrí k najrýchlejším externým riešeniam s klasickým pevným diskom, ktoré sú dostupné na trhu. Hardvérové šifrovanie výraznejšie nezaťažuje prenos dát a neznižuje rýchlosť kopírovania či tvorby zálohy dát.

Oplatí sa?

WD My Passport Ultra určite nepatrí k lacným externým diskom, za 500 GB verziu zaplatíte asi 55 EUR, za terabajt čosi vyše 80 EUR a verzia s kapacitou 2 TB vyjde na zhruba 130 EUR. Iste, takéto kapacity zoženiete aj lacnejšie, za svoje peniaze tu však dostanete kvalitný a pevný kúsok hardvéru, s pekným dizajnom a prvotriednym spracovaním. 500 GB My Passport vo verzii Elements stojí  o šesť EUR menej, štandardný My Passport je lacnejší len o 2 EUR. Za prívlastok Ultra sa tak priplatiť určite oplatí.

My Passport Ultra nesklame ani z hľadiska výkonu. Dôležitým doplnkom je bohatá softvérová výbava, ktorá tak robí z externého disku kompletné riešenie pre zálohovanie a ochranu dôležitých dát. Škoda, že z cloudových úložísk si SmartWare zatiaľ rozumie len s Dropboxom, potešila by integrácia dvoch ďalších obľúbených riešení; Google Drive a SkyDrive, ale snáď sa dočkáme v ďalších verziách. Western Digital opäť potvrdil, že v tomto segmente patrí k najväčším hráčom a svoju investíciu zrejme nebudete ľutovať.

 
WESTERN DIGITAL My Passport Elite 500GB, USB 2.0, WDBAAC5000ACH-EESN môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzroky ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu WESTERN DIGITAL My Passport Elite 500GB, USB 2.0, WDBAAC5000ACH-EESN poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na externý disk WD My Passport Ultra nájdete na Recenzie.SME.sk

 

MY PASSPORT ULTRA NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

© 2015 PCNews.sk