Menu

Poskladali sme malý počítač Gigabyte Brix

Je menší ako bezdrôtový smerovač, no výkonu má na rozdávanie. Zabudnite na klasické počítače, Gigabyte má omnoho zaujímavejšie riešenie.

Gigabyte Brix nie je na trhu žiadnou novinkou - už niekoľko rokov úspešne funguje ako náhrada za veľké počítače tam, kde nie je zbytočné miesto pre klasické skrinky. V pohode ho schováte v dvoch dlaniach a rovnako malá je aj jeho spotreba. V podstate je to notebook v malej škatuľke, ku ktorej pripojíte monitor, myš a klávesnicu. Sieťový kábel podstatný nie je, keďže má integrovanú Wi-Fi aj s anténou.

Od Celeronu po Core i7

Séria Brix je základným kameňom celej skladačky, obsahuje všetko okrem operačnej pamäte a pevného disku. Na zákazníkovi je výber hlavného modelu a zvyšnej konfigurácie. Gigabyte ponúka pomerne veľké množstvo modelov, takže uspokojí rovnako cenovo orientovaného ako aj náročného zákazníka. Chýba len skutočne herná verzia so samostatnou grafickou časťou.

Najlacnejšia verzia stojí len 115 eur, pričom je vybavená procesorom Intel Celeron N3000, má Bluetooth a Wi-Fi adaptér a dokonca aj USB 3.0 porty. Vhodná je hlavne pre nenáročného používateľa, ktorý nepotrebuje používať náročné aplikácie a nehrá sa žiadne hry. Najlepšia verzia s Celeronom 3955 stojí skoro 200 eur.

brix 1Balenie počítačov Brix obsahuje všetko potrebné vrátane doplnku pre montáž na zadnú stranu monitora.

Náročnejší používateľ musí siahnuť trochu hlbšie do svojho vrecka, keďže rozumný Brix s označením BXi3H-6100 stojí približne 300 eur. Za 560 eur si domov odnesiete najlepšie vybavený model s procesorom Intel Core i7-6500. Tu už nájdete aj moderný M.2 slot pre moderné a výkonné SSD, USB 3.1 , malý DisplayPort konektor a aj sloty pre rýchlejšiu DDR4 pamäť.

Hráčska verzia na Slovenský príde neskôr, no bude už o niečo objemnejšia a zvládne aj novšie hry. Výrobca ju osadil samostatnou grafickou kartou GeForce GTX 950, na doske nájdete dva M.2 sloty, celkovo 5 USB portov, tri Mini DisplayPorty a jeden HDMI. Cena zatiaľ finálne stanovená nie je, ale nízka určite nebude.

brix 2
Čisté tvary, žiadne zbytočnosti a kvalitné materiály.

GIGABYTE BRIX BSi3HA-6100-BW

Pre náš vzorový počítač sme zvolili zlatú strednú triedu, ktorá síce nie je najlacnejšia, ale poskytuje slušný výkon aj pre náročnejšieho používateľa. Namiesto pomalého Celeronu je tu totiž plnohodnotný dvojjadrový Intel Core i3 procesor s označením 6100U. Za výkonnostného rekordéra ho síce označiť nemôžeme, ale aj v našich testoch si viedol viac než len dobre.

Jeho základná a zároveň aj maximálna pracovná frekvencia je 2,3 GHz, žiadne Turbo tu nečakajte. Jedinou pokročilou vymoženosťou je Hyperthreading, takže zvládne súčasne spracovať až štyri vlákna súčasne. Vybavený je 3 MB cache pamäťou a TDP je výrobcom stanovené na 15 W. V prípade potreby nižšieho výkonu (a menších teplôt) môže jeho TDP klesnúť na polovicu pri súčasnom znížení frekvencie na 800 MHz.

hwinfo

Grafická časť nesie označenie Intel HD Graphics 520 a zo základnej frekvencie 300 MHz môže v prípade potreby skočiť až na 1 GHz. Výkon v hrách je ale aj pri maxime veľmi vlažný, takže sa zahráte len staršie, alebo graficky nenáročné hry. Nekritizujeme, len konštatujeme. Tento počítač proste nie je stavaný na žiadne extrémne výkony.

Na samotnom počítači nečakajte nekonečný zástup rôznych portov. Rozmery zariadenia sú veľmi malé a tak tu nájdete len skutočne nevyhnutné veci. Zadná strana obsahuje konektor pre napájací adaptér, jeden HDMI 2.0 výstup, mini DisplayPort, LAN konektor a dva USB 3.0. Vpredu je zvukový vstup/výstup, jeden USB 3.0 a jeden moderný USB 3.1 Type C. Posledný menovaný poteší hlavne majiteľov nových smartfónov.

brix 3
Zadná strana ukrýva väčšinu portov.

Rozoberáme krabičku

Pre poskladanie klasického počítača treba určitú dávku zručnosti a hlavne vedomosti pri výbere tých správnych komponentov. V prípade počítačov Brix sú požiadavky omnoho menšie, v zásade je potrebné len to, aby ste dokázali narábať so skrutkovačom a vybrali správnu pamäť a pevný disk.

 brix 4
Na celú operáciu vám postačí jeden krížový skrutkovač, ním odstránite štyri dlhé skrutky nachádzajúce sa na spodnej strane zariadenia. Dobre si všimnite ako je spodná časť otočená - jedna z nožičiek je totiž mierne posunutá, tak na to pri skladaní myslite.

 brix 5
Do nami testovaného Brixu môžeme dať až dva disky. Je tu totiž M.2 slot pre rýchle SSD a miesto aj na klasický 2,5“ pevný disk, alebo druhé SSD. Podporovaná je hrúbka 7 a aj 9,5 mm. SATA kábel je prítomný priamo na doske, pričom je dostatočne dlhý.

 brix 6
Sloty pre operačnú pamäť sú dva, určené pre SO-DIMM DDR4 moduly s napätím 1,2V a frekvenciou do 2133 MHz. Ponuka v obchodoch je bohatá a nie je problém kúpiť rozumný 8 GB modul za približne 35 eur, ktorý postačí aj pre náročnejšieho používateľa.

brix 7 
Pri disku sme siahli po cenovo dostupnom SSD s kapacitou 240 GB. V bežnom obchode stojí len 67 eur, čo je skutočne skvelý pomer výkonu k cene. Montáž disku je extrémne jednoduchá, problém tu určite mať nebudete.

brix 8 
Na záver stačí už len presne nasmerovať kryt a pripevniť ho štyrmi skrutkami. Pri inštalácii systému by ste nemali naraziť na žiadny problém, nám sa Windows 10 podarilo nahodiť bez problémov do 15 minút. Na stránke výrobcu sú dostupné všetky potrebné ovládače, nový BIOS zatiaľ nebo uverejnený.

Za 540 aj s dobrým monitorom

Naša ukážková zostava bola tvorená 8 GB pamäťovým modulom (druhý slot sme nechali voľný pre neskoršie rozšírenie) a 240 GB pevným diskom. Tu je cena dokopy len približne 420 eur. K počítaču sme dokúpili základný 24“ monitor s Full HD rozlíšením a integrovanými reproduktormi. Poslednou investíciou je klávesnica a myš, pri ktorých ale cena záleží výhradne od vašich potrieb.

Brix osadený procesorom Core i3-6100U síce nespotrebuje veľa energie, no aj tak nie je úplne tichý. Aktívne chladenie našťastie počuť len veľmi slabo a pri bežnej práci v kancelárskom balíku alebo pri prehliadaní webových stránok vás určite rušiť nebude. Ventilátor sa jemne ozval len pri inštalácii systému a pri testoch výkonu.

Negatíva sa nám tu hľadali ťažko a v zásade sme ani žiadny veľký problém nenašli. Všetko je ale podmienené pochopením podstaty celej série Brix. Je to extrémne kompaktná náhrada kancelárskeho počítača a notebooku s dobrým výkonom pre všetky bežné činnosti. Moderne hry sa tu plynulo nezahráte a ani nič iné okrem pamäte, disku a Wi-Fi karty ani nevymeníte.

Na oplátku ale dostanete počítač, ktorý si napríklad zavesíte zozadu na monitor, alebo niekde schováte. Je skutočne malý, tichý a spotrebuje len zlomok elektrickej energie v porovnaní s klasickým počítačom. Navyše v rukách dizajnérov Gigabyte pôsobí omnoho krajšie a kvalitnejšie ako jeho referenčná predloha od Intelu. Cena je zvolená rozumne, podpora je slušná a tak si od nás zaslúžene odnáša strieborné ocenenie.

Gigabyte Brix BSi3HA-6100
CENA: 320 €
+-
Pekný dizajnPre niekoho možno
Kvalitné spracovaniemálo USB portov
Slušný výkon
USB 3.1 Type-C
Kvalita prevedenia95
Príslušenstvo a výbava95
Výkon85
Funkcie90
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 90/100
Vynikajúci barebone extrémne kompaktného počítača. Vhodný je do kancelárie a domácnosti, kde treba šetriť miestom. Ponúka ale slušný výkon, malú spotrebu a je prekvapivo aj pekný.
 

tip silver

MINIPOČÍTAČ GIGABYTE BRIX BSI3HA-6100 NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

Výsledky testov 

pcm8 home

pcm8 work

cdm

cbr10

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013