Menu

Razer Ouroboros - myší transformer do každej ruky

  • Napísal(a)  Ľubomír Samák
  • Zverejnené v Hardvér
  • Čítať 7975 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Značka Razer je synonymom drahých herných periférií. Najpočetnejšie produktové zastúpenie majú bez debaty hlodavce. My sme na skúšku zobrali toho technologicky najvyspelejšieho. Vyjde vás na 130 eur, čo je na počítačovú myš slušný balík peňazí, žiadne kompromisy preto neospravedlňujeme.

 

 

Označenie je (pre Razer) tradične živočíšneho pôvodu. „Ouroboros“ symbolizuje hada požierajúceho si vlastný chvost. Vzhľadom k ergonomickým možnostiam je to celkom trefné. Chrbát myši má prispôsobiteľný sklon, ale hlavne voliteľnú dĺžku. Sklon sa reguluje pomocou otočného kolieska ± 15 stupňov. Drobným nedostatkom je, že chrbát vo svojej polohe nikdy nedrží fixne a trochu sa kýve.  

 

So zasunutím celkom na doraz má myš na dĺžku 122 mm, pri maximálnom vysunutí až 137,5 mm – to je dostačujúce už i pre najväcsie ruky. Dĺžku je možné nastaviť v piatich krokoch. Zamrzí ale, že celý tento systém funguje na (len) plastových koľajničkách, ktoré v kombinácii s pomerne subtílnym materiálom dlhoveko práve nepôsobia. Kovová konštrukcia by tu prišla rozhodne vhod.

Stred tela vypĺňa NiMH batéria formátu AA. S príslušenstvom je dodávaná vysokokapacitná s 2500 mAh. Napriek tomu nie je výdž nijako oslnivá. Ak ste zvyknutí na výmenu batérie tak raz za kvartál, čo je bežná realita u lacnejších myšiek, priemerných 10–12 hodín intenzívnejšieho používania na jedno nabitie vás u Ouroborosu nepoteší. Herné myšky sú holt energeticky náročnejšie a nejaká tá rezervná batéria sa na cestách nestratí (odporúčame osvedčené 1800mAh Sanyo Eneloop za 2,50 eura/ks).

K dobíjaniu batérie je k dispozícii USB dock, ktorý obsahuje i vysielač pre bezdrôtový režim. S počítačom sa spája dvojmetrovým káblom. Použitie niekde vo vlaku v stiesnených priestoroch teda nebude najpohodlnejším. Malý separátny vysielač, ktorý by sotva trčal z portu, nedostanete.

Myš je vhodnejšia skôr k použitiu na poriadnom pracovisku, kde asi nemálo z vás siahne i po pevnom káblovom pripojení, chvostík má ale pomerne tuhý. Síce je flexibílnejší ako u starších myší Razeru, stále môže nepríjemne zadrhávať o dosku stola. Oba konektory oflexovaného kábla sú pozlátené, takže zvládnu i častejšie „behanie“ z portu do portu.

Telo Ouroborosu je symetrické. O nič ukrátení nebudú konečne ani ľaváci. Povrch plastov je príjemný na dotyk, navyše, plast by mali byť celočierny – žiadna povrchová úprava, ktorá sa časom zošúcha. Po labilnom chrbte musíme vyzdvihnúť pevnosť trupu a bokov, tie sú už naozaj pevné.

Medzi hlavnými klikacími tlačidlami sú dve menšie k zmene rozlíšenia snímača. Ich súbežné stlačenie myš zapína/vypína. Hneď nad nimi je koliesko, a dokonca i to je možné mierne posúvať do strán k tomu tlačidlu, ku ktorému vám vyhovuje viac. Krokovanie i odpor má pohodlný a povrch potiahnutý gumou s drobnými výstupkami. Funkčné naklápacie tlačidlo do strán síce nemá, zato stisk je istý a hladký (nejde ani ztuha, ani príliš zľahka). Hlasitosť cvaknutí všetkých mikrospínačov je vybalancovaná zlatou strednou cestou.  

 

Výmenné gripy držia veľmi stabilne, magneticky v troch bodoch. Na výber máte z dvoch panelov. Jedny sú pre tých, ktorým je prirodzenejší úchop palcom a malíčkom za boky. Druhé, s klzákmi, ocenia tí, čo majú radšej chrbát myšky ponorený v dlani, prsty majú voľnejšie, až ich skoro ťahajú po podložke – takto sa od nej príjemne dištancujú. Oba typy možete samozrejme kombinovať.

Grip na ľavej strane má za sebou tlačidlo, čo už ale o pravom neplatí. Nad oboma gripmi sú však svorne dva páry kontrastujúcich strieborných tlačidiel (typicky krok dopredu/dozadu), ktoré je možné preventívne podľa potreby hardvérovo deaktivovať zámočkami zo spodnej strany myši.

 

Najväčsím ťahákom je tu však dvojica snímačov. Optický ku presnej kalibrácii povrchu plus určuje, od akej vzdialenosti od podložky bude kurzor stále reagovať na pohyb, čo si môžete i sami prispôsobiť. Laserový Avago ADNS-S9818 s maximálnymi 8200 DPI zase podľa ôs štandardne sníma povrch.

Spolu s myšou nám Razer poslal podložku Destructor 2, ktorá je jedným slovom perfektná. Vytknúť jej možno iba vyššiu cenu – 30 eur. Na druhej strane je dobrou investíciou do budúcna. Absencia (poddajnej a strapkajúcej sa) látky, tuhé jadro z hliníku a skutočne fungujúca protišmyková styčná plocha, vďaka ktorej drží na stole ako pribitá. Tak nejako si predstavuje špičkové myšacie klzisko.

 

Ovladačmi sú cloudové Synapse 2.0 otravujúce povinnou registráciou, tú neobídete, potom už ale internet k ich používaniu potrebovať nebudete. V prvom okne si je možné preprogramovať (až na ľavé) každé z tlačidiel. Navytvárať si môžete hneď niekoľko profilov.

Druhé okno patrí nastaveniam rozlíšenia snímača, a to po veľmi jemných krokoch, po stovkách (100–8200 DPI). K tomu si môžete vybrať na desaťčlánkovej stupnici úroveň akcelerácie a obnovovaciu frekvenciu snímania. Pri 1000 Hz je odozva snímača perfektná. Pri 500 Hz je už input lag citeľný.

Podsvietenie (kolieska, bočných tlačidiel a indikátoru stavu batérie) je možné v dvoch krokoch zoslabiť, či celkom vypnúť. Zvlášť si to môžete nastaviť pre bezdrôtový režim, kedy je každá získaná minúta navyše dobrá, a zvlášť pre káblový režim. V rámci šetrenia batérie je možná synchronizácia podsvietenia s monitorom, kedy súbežne s ním zhasne i myš.

Dostať sa určite dostanete i do záložky „kalibrácia“. Snímač sice funguje prakticky na všetkých povrchoch, ktoré pripadajú pre použitie s myšou do úvahy, bez nakalibrovania často štrajkuje, zasekáva sa alebo nereaguje vôbec.

Posledné okno sa točí okolo možností napájania. Jednak môžete nastaviť čas, po ktorom sa myš pri nečinnosti vypne, a jednak percentuálnu úroveň, kedy bude upozorňovať na nízku kapacitu batérie. Ovládače sú funkčné a prehľadné, používateľské prostredie hodnotíme kladne.

   

 

Razer Ouroboros je ergonomicky univerzálnou myšou so špičkovým snímačom. Za cenu, čo stojí, by sme si ale priali použitie pevnejších materiálov, napríklad na úkor luxusného a drahého kufríku, v ktorom sa dodáva. Zaujala vás ergonómia Ouroborosu? Neprehliadnite sériu myší Mad Catz (R.A.T) a újsť si nenechajte ani Zalman ZM-GM4 za tretinovú cenu.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

Graf ceny produktu Razer OUROBOROS Elite Ambidextrous, RZ01-00770100-R3G1 poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013