Menu

Testovali sme 4TB externý disk od WD

Séria My Passport sa v priebehu rokov stala synonymom pre mobilné externé disky a spôsobom, ako so sebou nosiť svoje dáta kamkoľvek. Kompaktné puzdrá, ktoré v sebe ukrývajú jeden 2,5“ disk a vystačia si s jediným USB káblom pre prenos dát i napájanie boli vždy praktické a obľúbené riešenie. Oproti poslednej sérii My Passport sa však toho veľa zmenilo, predovšetkým v úrovni dizajnu.

Redizajnované série externých diskov My Passport (2,5“) a My Book (3,5“), sa už menej podobajú na predmety, na ktoré svojim názvom odkazovali. Dizajn sa zmenil radikálne, puzdrá sú hranaté a v jednej polovici s výraznou textúrou a v prípade menších My Passport ich zoženiete v šiestich farbách. My sme testovali My Passport Ultra, na ktorý natrafíte v jedinom farebnom prevedení. A s kovovým puzdrom.

Najväčším ťahákom, ktorý testovaný disk ponúka je jeho kapacita. 4 TB v 2,5“ puzdre, aj keď nie úplne malom, je niečo čo sa vo svete notebookov s kapacitne relatívne malými SSD ozaj zíde. Inak s diskom dostanete všetko, čo WD ponúka, vrátane 256 bitového AES hardvérového šifrovania a softvéru WD Security pre zabezpečenie uložených dát, osvedčeného nástroja WD Backup pre vytváranie automatických záloh dokumentov, fotiek a videí a WD Drive Utilities pre prehľadnú správu disku.

 

Dizajn a konštrukcia

wd my passport ultra package

Puzdro s rozmermi 81,5×110×21,5 mm kombinuje na svojom povrchu dvojicu materiálov, kov a plast. Zatiaľ čo plastová časť je veľmi jednoduchá a hladká, kovová časť na sebe nesie zaujímavý raster, ktorý je však magnetom na obtlačky prstov. My Passport Ultra môžete mať v dvoch farebných kombináciách, šedočiernej a zlatobielej, z hľadiska kapacity je na výber 1TB, 2TB, 3TB a 4TB. Terabajtová verzia má výhodu v nižšej hmotnosti a  vo výrazne menšej hrúbke puzdra, ktorá je len 13,5 mm.

wd my passport ultra port

Puzdro je prísne jednoduché, akurát na jednej z kratších strán sa nachádza USB 3.0 konektor (spätne kompatibilný s USB 2.0) a štrbina, cez ktorú bliká stavová LED.

wd my passport ultra back

Disk pôsobí na dotyk odolne no pád zo stola na zem by asi zvládol len s ťažkosťami a vzhľadom na množstvo dát, ktoré dokáže niesť bude určite lepšie dávať naň poriadny pozor. Z hľadiska materiálového spracovania je všetko v poriadku, diely k sebe lícujú presne a vyzerá to tak, že odolajú aj menším škrabancom. Na spodnej časti puzdra sa nachádzajú malé gumené nožičky, na ktorých môže disk počas pobytu na stole stáť. Dobre tlmia vibrácie a disk sa lepšie na stole udrží, otázka je ako dlho pri častom prenášaní vydržia k telu prilepené.

wd my passport ultra cable

 

Výkon

Keďže sa jedná o externý disk s kapacitou 4TB a USB 3.0 pripojením, mali sme od neho vysoké nároky na výkon. My Passport Ultra v tomto smere nesklamal a očakávania nesklamal. Rýchlosť sekvenčného čítania a zápisu sa pohybovala okolo hranice 130 MB/s, s 2MB vzorkou to bolo o 10 MB/s menej. Na externý disk klasickej konštrukcie sú slušné aj hodnoty náhodného zápisu a čítania 2MB blokov, kde sme namerali 70 MB/s pre zápis a 80 MB/s pri čítaní. Vyšší počet platní umožnil disku v porovnaní s predošlou generáciou o čosi zrýchliť, My Passport Ultra s kapacitou 1 a 2 TB však bude poskytovať o niečo menší výkon na úrovni svojich predchodcov.

wd my passport ultra test

Optikou dnešných SSD diskov to možno nie sú nijak ohromujúce výsledky, no v tomto prípade treba siahať po My Passport SSD, lenže tam už sa pohybujeme v celkom iných cenách za jeden terabajt. Každopádne, na klasický externý disk sú to hodnoty veľmi slušné a v kombinácii s veľkou kapacitou dávajú novinke širokú flexibilitu použitia.

 

Softvér

WD drive utilities

Western Digital už na disk priamo nahral offline inštalátory troch aplikácií pre zjednodušenie práce s diskom. WD Security, WD Backup a WD Drive Utilities si môžete nainštalovať samostatne podľa svojho uváženia, alebo si nechať poradiť spoločným inštalátorom WD Discovery. Ten zastrešuje trojicu aplikácii do jedného prehľadného panelu, s možnosťou správy viacerých pripojených WD diskov a prístupom do online účtu na MyCloud.com.

WD security

WD Security má za úlohu ochrániť vaše dáta pred zneužitím. Pri prvotnej konfigurácii nástroja si stačí zvoliť dostatočne silné heslo a dáta budú chránené 256 bitovým hardvérovým šifrovaním. Pri zabudnutí hesla samozrejme o dáta prídete, keďže obnovenie hesla v tomto prípade nie je možné.

wd backup

WD Backup je už obľúbený nástroj pre zálohovanie dát. Stačí si vybrať adresáre, ktoré sa majú na disk zálohovať a zvoliť formu automatického zálohovania. Po pripojení disku, či podľa nastavení plánovača sa vykoná synchronizácia dát s tým čo máte na disku počítača a v prípade potreby ich viete veľmi rýchlo obnoviť. Nástroj zvláda zálohu dát aj do cloudového úložiska.

WD drive utilities

WD Drive Utilities slúži pre údržbu disku. Zvoliť tak môžete rýchlu kontrolu stavu disku a oskenovať ho v dvoch úrovniach, vrátane hĺbkového testu s detekciou zlých sektorov. Možnosti konfigurácie nie sú veľmi rozsiahle, no je možné zvoliť čas, po ktorom sa neaktívny disk uspí, alebo vypnúť stavovú LED. Ani tu nechýba funkcia bezpečného vymazania všetkých dát na disku s možnosťou formátovania na NTFS či exFAT.

 

Záver

Štyri terabajty vo vrecku je niečo, o čom sme mohli ešte prednedávnom iba snívať a štvrtina tejto kapacity nebola štandardom ani len v bežných desktopoch. My Passport Ultra je ďalším zástupcom úspešnej rodiny externých diskov a hoci jeho prenosové rýchlosti nevyzerajú v porovnaním s SSD nijak slávne, na 2,5“ disk sú vynikajúce a USB 3.0 rozhranie umožňuje využiť jeho potenciál naplno. Páčila by sa nám možno aj kompatibilita s USB-C, najmä s ohľadom na očakávanú trvanlivosť disku a využitím predovšetkým pre zálohu dát by bola užitočným doplnkom do budúcnosti.

wd my passport ultra end

Z hľadiska konštrukcie nemáme žiadne výhrady, možno len kovová časť puzdra mohla byť viac odolná voči obtlačkom prstov, no puzdro pôsobí mohutne a pevne a navodzuje tak pocit dôslednej ochrany dát. Tú v konečnom dôsledku podčiarkuje My Passport Ultra 256 bitovým hardvérovým AES šifrovaním a dobre spracovaným softvérom pre automatické zálohovanie a obnovu súborov. WD My Passport Ultra vo svojej 4 TB verzii je vynikajúcim doplnkom do domácnosti aj na cesty a je hodný každého eura, ktoré zaň zaplatíte.

WD My Passport Ultra 4 TB
CENA: 169 €
+-
Spracovanie a dizajnChýbajúce USB-C
256bit AES
Softvérový balík
Kapacita
Kvalita prevedenia95
Cena za GB76
Softvér92
Celkový výkon88
Cena/hodnota82
HODNOTENIE: 87/100
Kvalitne spracovaný a kapacitne nadštandardný externý pevný disk, ktorý navyše prichádza s hardvérovým šifrovaním uložených dát a balíkom užitočného softvéru pre tvorbu automatických záloh.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

wd logo

Externý disk WD My Passport Ultra 4TB nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013