Menu

Testovali sme 512 GB SSD od Transcend

Prenosové rýchlosti SSD diskov sa relatívne ustálili a tak najciteľnejším progresom v tomto segmente ukladania dát je cena za gigabajt. Za rozumné peniaze sa preto dá zadovážiť SSD s kapacitou, ktorá nebude obmedzovať ani v pracovnom notebooku. Vyskúšali sme Transcend SSD 370 s 512 GB kapacitou.

Hovoriť o výhodách SSD v porovnaní so štandardným pevným diskom (aj keď ani v tejto oblasti výrobcovia nezaháľajú) by bolo zbytočné, zopakujme si však mantru o tom, že keď už raz vyskúšate kvalitné SSD, nikdy sa nebudete chcieť ku štandardnému disku s rotačnými platňami vrátiť. SSD je z hľadiska výkonu a pocitu z práce s počítačom najlepšou investíciou do upgrade za posledné roky. Stonásobne kratšia prístupová doba, podstatne vyššie rýchlosti sekvenčného aj náhodného zápisu i čítania dát, sa v praxi prejaví výrazne rýchlejším štartom systému, otvárania aplikácií i kopírovania súborov z rýchlych externých zdrojov.

transcend ssd370 box

Ak malo doposiaľ SSD nevýhody, spočiatku to boli vysoké  ceny za GB, takže za rozumné peniaze ste si mohli kúpiť tak 80-160 GB disk. V prípade desktopov to taký problém nebol, pre notebooky, do ktorých sa vmestí jediné 2,5“ zariadenie, už áno. Aj to sa však pomaly stáva minulosťou a na dvojciferné kapacity môžeme zabudnúť. SSD s kapacitou 240 či 256 GB je dostupnejší ako inokedy a pre majiteľov notebookov prestáva byť z hľadiska kapacity kompromisom.

transcend ssd370 balenie

Transcend na našom trhu ponúka viacero modelov v nižších cenových hladinách, ale aj SSD určené pre MacBooky či mSATA a M.2 SSD. Z ponuky sme si pre test vybrali obľúbený kúsok strednej triedy s označením SSD370. Kúpiť sa dá u nás v kapacitách 32, 64, 128, 256, 512 a 1024 GB. V balení sa okrem samotného disku s puzdrom výšky 7 mm nachádza aj dištančný rámček a plastový redukčný rámček pre osadenie do 3,5“ šachty.

transcend ssd370 ssd scope

Súčasťou „balenia“ je i softvér pre správu SSD Scope. Vďaka nemu môžete mať o disku lepší prehľad, je možné monitorovať jeho stav cez S.M.A.R.T., zapnúť TRIM v OS, aktualizovať firmvér alebo obsah disku bezpečne vymazať či klonovať na iný disk. Redukcia pre externé pripojenie k USB portu tu síce pribalená nie je, v prípade migrovania systému na notebook tak budete potrebovať desktop alebo akúkoľvek redukciu, ktorá tento účel splní. Užitočná aplikácia s jednoduchým dizajnom je prehľadná a jednoduchá na obsluhu.

transcend ssd370 puzdro

Transcend SSD370 má dobre vyzerajúce a pevné telo z hliníka, dizajn dôležitý nie je, aj tak bude disk ukrytý kdesi v útrobách notebooku či počítača, a ani hmotnosť 52 gramov nie je niečo čo si všimnete hneď po výmene za klasický disk. V prípade notebookov je však každých ušetrených desať gramov dobrých, nehovoriac o malých ultrabookoch a zariadeniach s hmotnosťou do 1,5 kilogramu. Vďaka svojej výške 7 mm je SSD370 kompatibilný aj s tenkými notebookmi a ultrabookmi, takže svoje využitie môže nájsť aj v tomto segmente, napríklad ako náhrada staršieho, pomalšieho, alebo kapacitne už nedostačujúceho SSD.

transcend ssd370 back

Vo vnútri puzdra disk vyzerá podobne ako tie ostatné, na plošnom spoji sú uložené pamäťové moduly, cache, radič, napájanie a obslužné čipy. Transcend ponúka v tomto prípade „vlastný“ radič TS6500, čo je však v skutočnosti preznačený SM2246EN od Silicon Motion, ktorému Transcend upravil firmvér. Takéto riešenie nie je vo svete SSD nič nové a najznámejší výrobcovia radičov umožňujú použitie vlastného firmvéru na ich hardvéri. Výrobcovia SSD po tejto možnosti siahajú najmä vtedy, ak chcú svoj disk odlíšiť od ostatných SSD na rovnakom radiči, alebo upraviť výkon či funkcie disku.

Transcend SSD370 je postavený na 128 Gbit MLC NAND čipoch od Micron, vyrábaných 20 nm technológiou. Poznáme ich aj z iných diskov strednej triedy, úspornejšie a rýchlejšie 16 nm čipy sa dostávajú do diskov približne v tomto čase. Radič má k dispozícii 512 MB vyrovnávacej pamäte LPDDR2, a pre prípad náhleho výpadku napájania aj keramické kondenzátory priamo na PCB. Tie postačia na udržanie disku pri živote, počas tej krátkej chvíle potrebnej pre presunutie dát z cache na pamäťové čipy. Nechýba ani technológia sledujúca stav náboja pamäťových buniek, Transcend ju nazval StaticDataRefresh.

SSD sme testovali na základnej doske Gigabyte Z97X-UD5H s procesorom Intel Core i7-4770K, 8 GB pamäťami Corsair Vengeance s frekvenciou 2133 MHz a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 560Ti od Gigabyte. Ako systémový disk poslúžil Intel SSD 320 v 160 GB verzii. Operačný systém Windows 8.1 bol odladený tak, aby niektoré jeho servisy, ako napríklad hibernácia či obnovenie systému nezaťažovali SSD a neskresľovali jeho výkon. V bežných podmienkach, či starších notebookoch ktoré nemajú S-ATA 6 Gb/s rozhranie by mohli byť výsledky o čosi horšie.

transcend ssd370 tabulka

Transcend uvádza rýchlosť v prípade 512 GB verzie rýchlosť sekvenčného čítania na hranici 560 MB/s a sekvenčného zápisu na 460 MB/s. Na našej zostave sa tieto hodnoty nepodarilo dosiahnuť, teda aspoň čo sa týka rýchlosti čítania. V benchmarkoch sme namerali okolo 510 MB/s pri sekvenčom čítaní a okolo 450 MB/s pri zápise.

transcend ssd370 cdm

CrystalDiskMark používa okrem komprimovateľných aj náhodne, nekomprimovateľné dáta a tak o lepšie odzrkadľuje reálny výkon disku. Zaujímavá je predovšetkým hodnota zápisu 4K blokov dát, ktorá sa v tejto kategórii SSD pohybuje niekde okolo hranice 100 MB/s.  AS SSD benchmark používa nekomprimovateľné dáta, preto sú hodnoty ešte o čosi nižšie.

transcend ssd370 asssd transcend ssd370 atto transcend ssd370 hdtach

Anvil Storage Utilites predstavuje v súčasnosti asi najkomplexnejší benchmark pre SSD disky, hodnoty IOPS sme však čakali o čosi vyššie.

transcend ssd370 anvil

Transcend SSD370 je slušným zástupcom strednej triedy a hoci nie je trhačom benchmarkov, ponúka vyrovnaný výkon a slušné hodnoty aj pri práci s malými blokmi dát. Jeho nákupom chybu určite neurobíte a zaplatiť by ste zaň mali do 200 EUR. V prepočte na GB to vychádza do 40 centov, čo je veľmi slušná hodnota a za svoje peniaze dostanete rýchle a kapacitne plne postačujúce úložisko aj pre pracovné notebooky. Spomedzi celej série SSD370 je práve model s 512 GB kapacitou cenovo najvýhodnejší, aj keď rozdiely oproti 256 a 1024 GB verzii sú malé, v prvom prípade budete musieť rátať s rýchlosťou sekvenčného čítania o 100 MB/s nižšou a v tom druhom zasa vytiahnuť z peňaženky takmer štyri stovky.

 

Transcend SSD 370
CENA: 189 € (512 GB)
+-
Dobrý výkon
Cena za GB
Technológie
Prevedenie a výbava80
Cena za GB90
Prevádzkové vlastnosti75
Celkový výkon80
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 82/100
Zástupca strednej triedy od Transcend prináša solídny výkon a kapacitu, vďaka ktorej si miesto nájde nielen v desktopoch, ale aj pracovných notebookoch.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Transcend Logo RGB website

 

Graf ceny produktu Transcend SSD370 512GB, 2.5'' SSD, SATA3, MLC, TS512GSSD370 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013