Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme bezdrôtový headset Razer ManO´War

Testovali sme bezdrôtový headset Razer ManO´War

Pravoverní hráči sú na káble citliví. Čo nie je pripojené k počítaču priamo, nie je dôveryhodné. Bezdrôtové periférie sú však pohodlné a so zlepšujúcimi sa technológiami sa začína dôvera zvyšovať. Headset ManO´War od Razer sa prezentuje mnohými tromfami, aspoň na papieri to tak vyzerá.

Tak napríklad 50 mm meniče, komfortný dizajn, 7.1 kanálový zvuk a výdrž na jedno nabitie až 20 hodín. Nechýba ani RGB podsvietenie, štýlový vzhľad a šikovne osadený mikrofón. Menej lákavo už vyzerá cenovka, ale parametre, výbava a v konečnom dôsledku aj značka niečo stojí. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, za Man O´War zaplatíte 170 EUR, čo nie je na herný headset málo, takže naše očakávania sú vysoké a za takéto peniaze budeme očakávať veľa. Ak predsa nemáte dôveru v bezdrôtovú komunikáciu, ManO´War je k dispozícii aj v káblovej verzii za zhruba 130 EUR, cenový rozdiel je síce malý, ale káblová verzia ponúkne vyššiu citlivosť.

Dizajn a konštrukcia

Razer manowar1

Headset si domov prinesiete v balení typickom pre značku Razer. Čierno-zelená farebná kombinácia a otváranie zboku, vďaka ktorému môžete nahliadnuť priamo dovnútra na samotný produkt. Headset je schovaný za priehľadným plastovým prekrytím a uložený v mäkkom výlisku, ktorý bude dobre chrániť pri preprave i dlhodobejšom skladovaní. V ňom je uložený i predlžovací kábel pre bezdrôtový prijímač, ktorý svoje uplatnenie nájde najmä pre desktopových hráčov, ktorí si budú chcieť prijímač vyviesť na dosku stola.

Razer manowar2

V čiernej papierovej škatuľke sme našli štandardnú dokumentáciu Razer vrátane neodmysliteľných samolepiek. Headset bude treba čas od času nabiť a tak výrobca pribalil asi dva metre dlhý microUSB kábel s pozlátenými konektormi.

Razer manowar4

ManO´War je veľký headset. Na prvý dojem priam obrovský a po nasadení na hlavu sa tento pocit ani zďaleka nevytráca. Pozitívom je, vzhľadom na svoje rozmery má pomerne nízku hmotnosť 375 gramov. Svoju zásluhu majú na tom predovšetkým plasty, ktoré tvoria väčšinu jeho konštrukcie. Ich povrchová úprava je kombináciou matných a lesklých plôch a vyzerá celkom atraktívne. Priradiť headset k značke je veľmi jednoduché, už na prvý pohľad sa produkt identifikuje podsvietenými logami výrobcu a nápisom RAZER v hornej časti hlavového mosta.

Razer manowar7

Jeho konštrukcia sa spolieha na plast, jednotlivé časti pri nasadzovaní headsetu na hlavu dosť škaredo vŕzgajú, čo pri produkte s touto cenovkou počujeme neradi. Našťastie, po nasadení headsetu a pohybe hlavy sa už tieto zvuky neopakujú, takže v konečnom dôsledku to nie je záporom. Ani po dvojmesačnom intenzívnom testovaní sa z hľadiska tuhosti konštrukcie nič nezmenilo, plasty nezmenili farbu, vŕzganie nepribudlo ani neubudlo a povrchy vyzerali na pohľad rovnako dobre ako v prvý deň. Hlavový most umožňuje vertikálny pohyb v dvanástich krokoch po 2 mm, takže priestoru aj na väčšie hlavy je dosť a slúchadlá natiahnete v prípade potreby aj na čiapku.

Razer manowar6

Vrchná časť hlavového mosta je vystlaná jemnou koženkou s nízkym polstrovaním, ktoré nepôsobí zbytočne mohutne no zato je veľmi pohodlné. Z rovnako príjemného a mäkkého materiálu je i povrch mušlí. Tie priam ideálne obalia stredne veľké uši a okrem vysokej úrovne komfortu zabezpečujú aj dobrú zvukovú izoláciu od okolia. Vysokému stupňu ergonómie prospieva aj zavesenie mušlí na ráme tak, že im je umožnený pohyb v dvoch osiach a v dostatočných rozsahoch. Takmer každý si tak nájde tú vhodnú a najmä komfortnú polohu a v kombinácii s prijateľnou hmotnosťou sa tak z ManO´War azda najpohodlnejší headset aký sme doposiaľ testovali.

Razer manowar5

Samotné mušle majú jednoduchý valcovitý tvar, ktorý plynule prechádza do polstrovania náušníkov. Z vonkajšej strany nesmie chýbať LED podsvietenie loga Razer, ktoré si vďaka softvéru môžete dokonale prispôsobiť a zladiť s ďalšími perifériami značky. Vonkajšia strana mušlí je doplnená o mriežku so šesťuholníkovým profilom, vďaka ktorým sa dostane k meničom trochu vzduchu. Priestor za mriežkou však nie je celkom otvorený, nachádza sa v ňom zvuková izolácia z jemnej peny.

Razer manowar9

Ľavé slúchadlo na sebe nesie nenápadné tlačidlo pre zapnutie headsetu, hneď vedľa neho sa nachádza drobná stavová LED a microUSB konektor pre nabíjanie. Otočné koliesko slúži pre reguláciu hlasitosti mikrofónu, stlačením sa mikrofón deaktivuje.

Ramienko mikrofónu má zhruba 12 centimetrov, je mäkké a dobre sa tvaruje, takže nie je problém nájsť mu takú polohu, aby mikrofón neprekážal a pritom ostala zaručená bezproblémová komunikácia. Mikrofón nie je oddeliteľný, zato sa však dá takmer celý zasunúť do ľavej mušle. Pekným detailom je malá LED na konci hlavy mikrofónu, rozsvieti malý prstenec červenou farbou vždy, keď je mikrofón vypnutý.

Razer manowar8

Na pravej mušli je už ovládacích prvkov menej, vlastne len ten najdôležitejší; ovládač hlasitosti, ktorý po stlačení zvuk celkom stlmí. Do otvoru nad ním sa dá schovať malý USB prijímač, čo sa určite hodí pri cestovaní alebo odložení slúchadiel na dlhšiu dobu. Opäť pekný detail; prijímač v otvore drží magnet a malá pružina pomáha pri jeho vyberaní.

Z hľadiska ergonómie nemáme žiadne výhrady. Slúchadlá musia sadnúť na hlavu a v našom prípade sa to podarilo, vďaka celkom dobrým možnostiam prispôsobenia hlavového mosta a hrubému polstrovaniu náušníc. Headset pôsobí na hlave nesmierne masívne, no pri hraní hier sa aj tak do zrkadla pozerať nebudete.

Zvuk

Už na prvé počutie bolo jasné, že ManO´War nie je z hľadiska zvuku dokonalý, ale to sme od bezdrôtového herného headsetu ani nečakali. V základnej konfigurácii hneď po vybalení bol naladený s dôrazom na stredné pásmo. Basy nie sú tak mohutné ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, predovšetkým pri počúvaní hudby a oveľa viac upútajú pomerne čisto naladené stredy. Výšky síce nie sú od stredov zbytočne odtrhnuté, nerežú uši a nemajú nepríjemný ostrý zvuk, no mohli by byť plastickejšie. V hrách to bolo podobné, sledovanie komunikácie s ostatnými hráčmi je bezproblémové, dobre počuť dialógy a zvuky výbuchov vám neodkrútia hlavu.

Lenže ManO´War majú jednu veľmi peknú vlastnosť a tou je reakcia na ekvalizér. Mnohé slúchadlá, najmä tie digitálne a herné sú nastavené veľmi „tvrdo“ a očakávaná zmena charakteristiky zvuku pri hraní sa s ekvalizérom sa nedostavuje. V tomto prípade však headset šiel za nastaveniami ekvalizéra veľmi pružne a rozdiel je cítiť najmä pri počúvaní hudby, kedy je počuť aj malé zmeny zvuku. Dohnať sa tak dajú aj málo plastické basy a výšky ešte viac zvýrazniť. Tým nechceme povedať že ManO´War sa môže rovnať pravoverným štúdiovým slúchadlám, no na počúvanie hudby či sledovanie filmov si ich môžete vyladiť presne podľa svojich preferencií a žánrov. Zvýrazniť basy je možné aj samostatným sliderom v ovládacom paneli, vďaka čomu vystúpia do popredia a počuť ich viac. Už od polovice rozsahu slidera však narážajú na limity meničov a zvuk sa začína deformovať. Každopádne, priestor pre personalizáciu zvuku je široký a ManO´War budú vedieť uspokojiť veľké spektrum hráčov.

V hrách to je už o niečom inom a azda najväčšou devízou je priestorový zvuk. Oddeľovanie kanálov je v tomto prípade fantastické, v hrách slúchadlá pomáhajú k presnejšej orientácii, zvuky umiestňujú tam kde by mali byť a s jasne definovanou hĺbkou. Jednotlivé „zdroje“ zvuku v hrách sú jasne odlíšené a nezlievajú sa do síce širokého ale zato nezrozumiteľného chuchvalca, ako sa to občas pritrafí lacným digitálnym headsetom.

Razer manowar11

Mikrofón dobre zachytáva hlas a celkom slušne filtruje okolité zvuky. Jeho zisk by mohol byť o čosi vyšší ale všetko sa dá dohnať v priebehu hry kolieskom na ľavom slúchadle. Takisto jeho stlmenie je otázkou siahnutia na slúchadlo, stačí koliesko zatlačiť dovnútra. A dovnútra sa dá zatlačiť aj samotné rameno mikrofónu, je veľmi jednoduché nájsť mu správne miesto pred ústami tak, aby vás v hrách bolo počuť napríklad v noci, kedy sa zvyčajne priveľmi nekričí. Nie je to profi mikrofón na ktorý by ste chceli načítať audioknihu, ale svoj účel splní dobre.

Čo sa týka bezdrôtovej komunikácie, tá prebieha v pásme 2,4 GHz a mali sme trochu obavy, ako to bude fungovať. Našťastie sa žiadne pochybnosti neboli namieste a dosah bol vynikajúci. So slúchadlami na ušiach sa môžete pohybovať nielen po miestnosti ale aj po byte a pokiaľ nie je malý USB prijímač schovaný, tak je efektívny dosah zhruba 12 metrov.

V rámci miestnosti je kvalita pripojenia prvotriedna a nedochádza k výpadkom či deformácii zvuku, čo zasa nie je pri bezdrôtových slúchadlách samozrejmosťou. Čo však samozrejmosťou je, je citlivosť na okolité zdroje signálu. Ak hrá v slúchadlách hudba, nie je rušenie inými zariadeniami, napríklad mobilnými telefónmi zreteľné, no v tichej miestnosti budete v slúchadlách počuť jemné šumenie.

Ďalším dôležitým parametrom je výdrž akumulátora na jedno nabitie. Bezdrôtové slúchadlá sú bezdrôtové do momentu, keď ich budete chcieť nabiť a ak nevydržia jeden intenzívny herný večer tak sa niekde stala chyba. Toto nie je problém ManO´War, ani zďaleka. Razer uvádza výdrž 14 hodín na jedno nabitie, a ak sa uskromníte a vypnete LED podsvietenie, ktoré aj tak nevidíte,  pretože sa obyčajne pozeráte na monitor a nie do zrkadla, výdrž sa predĺži na 20 hodín. Nám sa s vypnutým podsvietením podarilo túto hranicu ešte o hodinu prekročiť. Ak sa hráte slabé dve hodinky denne, tak to predstavuje nabíjanie len dvakrát do mesiaca.

Softvér

Ovládacím rozhraním je Razer Synapse, s ktorým sa samozrejme stretávame pri teste každej periférie od Razer. Patrí medzi najlepšie na trhu a dokáže spravovať viacero pripojených zariadení Razer súčasne, takže všetky nastavenia nájdete pod jednou strechou.

razer manowar synapse 00

Hneď po inštalácii je treba uskutočniť kalibráciu priestorového zvuku. Trvá to len pár minút a prvý kontakt s priestorovým zvukom, ktorý ManO´War vedia vyrobiť v nás zanechal veľmi príjemný dojem.

razer manowar synapse 01 razer manowar synapse 02

V ďalších záložkách je možné meniť meniť charakteristiky zvuku, či už cez ekvalizér, alebo aktivovať a meniť intenzitu zvýraznenia basov, či zvýraznenie hlasov. Samostatnú záložku má mikrofón a samozrejme aj nastavenie podsvietenia.

Dobrá voľba za nemalú investíciu

Razer ManO´War sú skutočne silným herným headsetom. Priestorovosť zvuku, ktorú dokážu vytvoriť je vynikajúca a v hrách je aj zvukový prednes veľmi slušný a dynamický. Horšie je to už s reprodukciou hudby, no pretože slúchadlá veľmi ochotne poslúchajú ekvalizér, nie je problém naladiť si ich presne podľa svojho gusta. Štúdiový zážitok to nebude, ale na bezdrôtový herný headset je to skvelý výkon. Mikrofón sa nesie v rovnakom duchu, v hrách nesklame, je veľmi praktický a nezavadzia, a to je to čo nás pri onlajnovkách zaujíma. Headset je to pohodlný, náušníky sú mäkké a most sa dá prispôsobiť na každú hlavu. A pripojiť ho môžete aj k PS4, s ktorou bude slúžiť rovnako dobre.

Razer manowar10

Celkom bez chýb však ani tento kúsok nie je. Plastový rám príšerne vŕzga a ktovie ako to bude s jeho životnosťou po záručnej dobe. Hneď po vybalení je treba pohrať sa s nastaveniami zvuku, inak budete mať pocit, že ste za svoje peniaze nedostali adekvátnu protihodnotu a trochu nám prekážali aj trochu nafúknuté rozmery. Ešteže ich nemáme na očiach.

Aktuálne za Razer ManO´War zaplatíte asi 170 EUR, k dispozícii je aj káblová verzia, ktorá je lacnejšia asi o 35 EUR a ponúka mierne lepšie zvukové parametre, aspoň na papieri. Pod dvestoeurovou hranicou sa spomedzi konkurentov pohybuje Logitech G933, Roccat Kave XTD a SteelSeries Siberia 650 už nie sú bezdrôtové a Corsair VOID zasa majú o čosi horší zvukový prejav. Hlavné rozhodnutie tak ostáva v tom, či je takáto suma adekvátna za perifériu, ako je herný headset, ale pokiaľ už urobíte toto rozhodnutie, s Razer ManO´War nešliapnete vedľa.

tip silver

Razer ManO´War
CENA: 169 EUR
+-
Výdrž a mobilitaVŕzgajúce plasty
Prispôsobiteľný zvukVeľké rozmery
Priestorovosť zvuku
Komfortné aj po dlhšom čase
Kvalita prevedenia82
Softvér a výbava93
Ergonómia92
Kvalita zvuku88
Cena/hodnota82
HODNOTENIE: 87/100
Hneď po vybalení znejú trochu plocho ale zvuk sa dá prispôsobiť podľa potrieb ekvalizérom. Skvelý priestorový zvuk a komfortné náušníky pomôžu lepšie sa ponoriť do diania v hrách. Veľmi slušná je výdrž na jedno nabitie a škoda len tvrdých plastov tvoriacich hlavový most.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti Razer

razer logo

Headset Razer ManO´War nájdete v ponuke eshopu Alza.sk

© 2015 PCNews.sk