Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Testovali sme Creative Sound Blaster E1

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hardvér
  • Čítať 10268 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Medzi to najzaujímavejšie, čo sa v súčasnom svete domáceho audia momentálne deje, patrí slúchadlové počúvanie. Takmer každý týždeň pribúdajú na trhu nové slúchadlá, zosilňovače, prevodníky a prehrávače. To všetko v dvoch líniách: „na doma” a „na von”. Creative tento trend zachytil a vrhol sa na novú triedu produktov.

 

Sound Blaster E1 spadá do kategórie “na von”. Konkrétne sa jedná o slúchadlový zosilňovač v kombinácii s DAC-om (digitálno-analógovým prevodníkom). Cieľovou skupinou sú majitelia smartfónov, tabletov, či notebookov, no svoje využitie nájde aj pri stolnom počítači.

Porovnanie veľkosti s mikro šampiónom Sansa Clip.

Plastová krabička E1 má len 25 gramov a je vybavená štipcom na pripnutie k opasku, či popruhu tašky. Na čele má dva slúchadlové výstupy, jeden z nich slúži aj ako vstup externého mikrofónu. Linkový a USB vstup nájdete vzadu a bočnú stenu tvoria ovládacie tlačidlá: zapínanie prístroja, posuvný regulátor hlasitosti, tlačidlo na prijatie a zrušenie hovoru. Balenie obsahuje USB a linkový prepojovací kábel.

  Pohľad na ovládacie prvky E1.

Zvuk a funkcie

E1 funguje výborne ako headset systém. Ak vaše obľúbené slúchadlá nemajú mikrofón, jednoducho prepojíte E1 so smartfónom, zapojíte ich a integrovaný mikrofón sa postará o komunikáciu. Na rozdiel od svojho vybavenejšieho brata E3 však nemá Bluetooth.

Prepojením cez USB kábel s počítačom okrem headsetu získate aj externý DAC - čiže niečo ako zjednodušenú (bez linkového, či optického vstupu) zvukovú kartu. Podporované rozlíšenie je však obmedzené len na 44kHz/24bit. Oproti externým DAC zariadeniam od konkurencie Creative ponúka ovládací softvér, v ktorom si môžete vytvárať vlastné zvukové presety, vylepšovať prehrávanie cez SBX Pro Studio a equalizér. Ocenili sme aj Crystal Voice, ktorý dokáže výrazne zvýšiť kvalitu snímania zabudovaného mikrofónu - výborné napríklad pri telefonovaní cez Skype.

Softvérovo je možné prispôsobiť množstvo parametrov.

Papierovo má mať zosilňovač dostatok výkonu aj pre 600 ohmové slúchadlá. Pri našom teste so Sennheiser HD600, ktoré majú 300Ω  sme zistili, že výkonu má naozaj dosť. Niekedy až príliš. Keď sme ako zdroj signálu použili linkový výstup z prenosného prehrávača Fiio X5, hlasitosť začala prekračovať znesiteľnú úroveň už niekde v 1/3 rozsahu. Ovládač má pritom tuhší chod a jemná regulácia si vyžaduje sústredenie a citlivú ruku. Vyváženie pravého a ľavého kanálu podľa očakávania na začiatku rozsahu kontroléra značne kolíše.  Pri kombinácii silnejšieho signálu na vstupe a citlivých slúchadiel môže nastať problém že bude hlasitosť neznesiteľne vysoká. Nepríjemné môže byť aj náhodné posunutie, napríklad pri nosení vo vrecku nohavíc, stačí naozaj kúsok a intenzita zvuku sa dramaticky zmení.

Zvuk E1 je čistý, vyvážený a v najlepšom zmysle slova zodpovedá tomu, čo možno od tohto zariadenia očakávať - bez nadmerného šumu, či priveľmi ostrých a plechových výšok. “Hifisti” ale spokojní nebudú. Dynamika, priestorové podanie, ani vykreslenie detailov na plné obslúženie náročných slúchadiel nestačí. Netreba však zabúdať, že v tejto cenovej triede nie sú podobné pripomienky celkom relevantné a je vysoko pravdepodobné, že pri využití s DACom podá lepší výkon než zvukové karty integrované v notebookoch a tabletoch.

Možnosť pripojiť dva páry slúchadiel patrí k najzaujímavejšiemu čo E1 ponúka. Získate jednoduchý a efektívny spôsob, ako kvalitne zdieľať hudobný zážitok s druhou osobou - či už sledujete západ slnka na kopci, alebo filmový trhák v pohodlí domova. Ypsilon rozdvojky degradujúce zvuk spokojne podarujte ľuďom, ktorých nemáte radi. Pre plnú spokojnosť je vhodné pripájať slúchadlá s podobnou impedanciou a citlivosťou, aby sa hlasitosť medzi oboma pármi výrazne nelíšila.

Výdrž batérie závisí od zaťaženia, Creative udáva ako maximum úctyhodných 25 hodín.

 

Hodnotenie

S cenovkou približne 50€ toho Sound Blaster E1 ponúka naozaj dosť. Skvelé sú dva slúchadlové výstupy a zabudovaný mikrofón, ovládací softvér pre počítačové využitie aj výdrž batérie. Zvuk vás nedostane do kolien, no 25 gramovej plastovej krabičke žiadnu hanbu nerobí. Nepoteší snáď len neohrabaný ovládač hlasitosti.


 

Graf ceny produktu Creative Sound Blaster E1 poskytuje server Heureka.sk

Technická špecifikácia:

Prehrávanie max.: 24-bit / 44.1kHz (Stereo)
Nahrávanie max.: 16-bit / 44.1kHz
Výstup: Stereo
Výdrž batérie: max. 25 hodín
Odstup signál/šum (SNR): 106dB
Slúchadlový výstup: 1 x 3.5mm jack
Slúchadlový výstup / Mikrofónny vstup: 1 x 3.5mm jack
Linkový vstup: 1 x 3.5mm jack
Slúchadlový zosilňovač: max 600 Ohm
Mikrofón: zabudovaný mono mikrofón
Rozmery: 35 x 19 x 66 mm
Hmotnosť: 25 gramov

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013