Menu

Testovali sme dosku Z97X-UD5H od Gigabyte

Nové čipsety deviatej série od Intel priniesli veľa zaujímavých zmien, ktoré znovu o niečo posunú pohľad na bežnú výbavu desktopového počítača. Nové rozhrania priniesli nové možnosti nielen pre hráčov a entuziastov, ale aj bežných používateľov, ktorí chcú od svojej pracovnej stanice maximum.

Dalo by sa povedať, že dosky s čipsetom Z97 na chvíľu predbehli svoju dobu. V čase ich uvedenia totiž ešte nebola na trhu tak široká ponuka napríklad M.2 SSD ako je tomu dnes a nadšenci sa konečne dočkali kusu hardvéru, ktorý im na hranie vydrží viac ako len pár mesiacov.

Do testlabu sme dostali zaujímavú základnú dosku od Gigabyte, postavenú práve na čipsete Intel Z97. Model z horných poschodí ponuky jedného z najobľúbenejších výrobcov na našom trhu sa predstavil s kompletnou výbavou nových rozhraní a v rámci série Ultra Durable priniesol aj komponenty s vyššou odolnosťou, ktoré budú predstavovať dobrý základ pre stabilnú prevádzku pri pretaktovaní a vyššiu životnosť pri dlhodobom nasadení. Masívna napájacia kaskáda, podpora Multi-GPU zapojenia, SATA Express port, M.2 slot, Atheros Killer E2200, izolovaná zvuková karta, šesť PWM konektorov pre ventilátory, dedikované tlačidlá a POST displej priamo na PCB, to všetko tu je, pripravené pre všetky tie veselé veci, ktoré sa dajú s výkonným desktopovým systémom stvárať. A my sa už nevieme dočkať.

 

BALENIE

Napriek cenovej a segmentovej orientácii dosky sa Gigabyte nepustil do prehnaných balení a doska prichádza v klasickej lesklej škatuli ATX formátu. Dominantným prvkom jej dizajnu je logo série Ultra Durable a na zadnej strane aj krátke zhrnutie toho najlepšieho čo doska ponúka.

Pribalené príslušenstvo je „očakávateľné“ a výrobca nepriložil žiadne prekvapenie navyše. V spodnej časti pod samotnou doskou sme v škatuli našli 2-way SLI konektor, štvoricu S-ATA 6 Gb/s káblov, zadný krycí štítok I/O portov, samolepku na skrinku, DVD so softvérom a ovládačmi, inštalačnú príručku a manuál. Pravdupovediac sme čakali čosi viac, nič významné však chýbať nebude.

 

ČIPSET

Doska je postavená na aktuálnom čipsete Intel Z97 pre procesory architektúry Haswell. V porovnaní s predchádzajúcim Intel Z87 čispetom sa toho priveľa nezmenilo a najväčšie rozdiely nájdeme predovšetkým v oblasti úložísk. Zatiaľ čo niektoré časti sú len evolúciou, alebo sú identické s minuloročným Z87, napríklad FDI s podporou troch aktívnych displejov či pripojenie sieťových adaptérov, pripojenie diskov dostalo poriadny výkonnostný kopanec. Smerom dopredu.

Z97 tak pomohla plynulejšie preklenúť dobu medzi Haswellom a Broadwellom, pripravená je pre štvrtú, aj piatu generáciu procesorov Intel. Ak chcete do dosky niečo čerstvé, Intel si pripravil Devil´s Canyon. Grafické karty si preto môžu užiť šestnásť PCI-Express 3.0 liniek (ktoré sa pri multi-GPU zapojení musia rozdeliť na 8+8 alebo 8+4+4 pre viacero kariet). Čo sa pamätí týka, ostávame pri 1600 MHz a DDR3 kompatibilite. Podobne pri starom ostávame aj pri komunikácii procesora s PCH, tá sa spolieha na štyri obojsmerné PCI-Express linky v rámci zbernice DMI 2.0 s celkovou priepustnosťou 4 GB/s.

Samotný PCH Z97 ponúka takmer to isté čo Z87; šesť S-ATA portov s priepustnosťou 6 Gb/s, šesť USB 3.0 portov a maximálne osem PCI-Express 2.0 liniek. Rýchlym SSD diskom už štandardné S-ATA s priepustnosťou 6 Gb/s prestáva stačiť, nehovoriac už o bradatom S-ATA II. Priepustnosti ostatných zberníc majú zatiaľ stále akú takú rezervu, no disky už chcú viac a preto sa do popredia dostáva Intel Rapid Storage Technology, ktorý už bude podporovať aj nové rýchle PCI Express.

To umožnilo kombinovať S-ATA, PCI-Express, AHCI a NVMe štandardy do rýchleho rozhrania s priepustnosťou 10 Gb/s. V porovnaní s aktuálnym S-ATA je nový S-ATA Express a M.2 rozhranie o dve tretiny rýchlejšie a umožní posunúť výkon SSD o ďalší krok ku krajším číslam. Používa sa pritom flexibilné rozhranie na ktoré sú pripojené vstupno výstupné zariadenia. To dáva výrobcom základných dosiek priestor pri osádzaní jednotlivých rozhraní aj keď celková funkcionalita závisí aj od konfigurácie použitého hardvéru. Preto aj S-ATA Express a M.2 nebudú môcť byť použité súčasne, keďže prostriedky Flex I/O budú zdieľané. Obe rozhrania nebudú podporovať RAID, výnimkou môže byť dvojica S-ATA Express portov, pričom jeden bude využívať priamo PCI-Express linky cez dedikovaný čip. Prípadne sa pri zapojení M.2 a S-ATA Express zariadenia deaktivuje sekundárny PCI-Express slot, závisí to však od návrhu konkrétneho výrobcu dosky.

 

DIZAJN A NÁVRH

Zlato čierna farebná kombinácia je vždy dobrou symbolikou pre produkt vyššej kategórie a dizajn Z97X-UD5H sa rozhodne podaril. Farebne sa síce ostatné komponenty budú dolaďovať ťažšie, no aj to je reálne a na trhu sa nájde zopár pekných kúskov. Čo nás však potešilo oveľa viac je zistenie, že na matnom čiernom PCB nie sú žiadne veľké chyby v rozložení jednotlivých prvkov a kolízia komponentov by mohla nastať len vo veľmi špecifických situáciách. Aj pri zapájaní kabeláže ostane zdá sa dostatok priestoru pre manipuláciu, páčia sa nám aj dostatočne od seba vzdialené PCI-Express sloty pre grafické karty.  Doska je štandardného ATX formátu takže na jej uloženie nebudete potrebovať prerastený big-tower  a vmestíte sa aj do stredne veľkých skriniek. Nový M.2 slot pre pripojenie SSD si svoje miesto našiel medzi socketom procesora a prvým PCI-Express ×16 slotom.

Okolie socketu procesora je rovnako čisté a nebude problém s inštaláciou veľkých vzduchových chladičov. Tomuto napomáha aj dostatočná vzdialenosť od pamäťových portov. Socket 1150 podporuje procesory Intel štvrtej a piatej generácie Core,  pričom tým najvýkonnejším bude dobre slúžiť masívna dvanásťfázová napájacia kaskáda.

Pre samotný procesor je k dispozícii fáz osem, dve sú určené pre systémový agent a dve pre GPU v procesore. Použité sú odolné komponenty s vysokou životnosťou, 60A cievky s feritovým jadrom, či napríklad „10K Durable Black“ kondenzátory s tuhým dielektrikom. Napokon, výrobca dosku zaradil do Ultra Durable série a tak sa nič iné ani nedalo čakať. Predimenzované komponenty napájania s dlhou životnosťou určite pomôžu systému k stabilnej prevádzke aj po pretaktovaní či dlhodobom používaní 24 hodín denne.

Ani taký detail, akým je dizajn chladiča mosfetov nezvykne uniknúť návrhárom moderných dosiek a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Stupňovité rebrovanie hliníkového bloku však nie je len estetickou záležitosťou. Zväčšuje sa tak plocha, ktorou teplo môže prestupovať do vzduchu a pri použití chladiča procesora „towerovitého“ typu bude aj pomerne rýchlo odvádzané z okolia socketu.

Oba hliníkové bloky sú spojené masívnou heatpipe s priemerom 8 mm. Teplo sa tak efektívnejšie rozdeľuje aj pri nerovnomernej záťaži napájacej kaskády, v závislosti od zaťaženia procesora a systému. Teplo do pasívov prestupuje cez teplovodivé podložky.

Pre pamäťový systém sú k dispozícii štyri DDR3 sloty s dvoma dedikovanými napájacími fázami a podporujúce pretaktované moduly s frekvenciou do 3200 MHz. I tu je tak priestoru pre experimentovanie dosť a v prípade ozajstných pravoverných zábaviek poteší osem bodov pre meranie napätí externým multimetrom.

Ďalším z dôležitých doplnkov pre extrémne pretaktovanie je možnosť prepínania medzi dvoma BIOS čipmi; v jednom tak môže byť uložená stabilná konfigurácia pre bežné použitie, v druhom zasa hodnoty, pri ktorých sa aj ten najodolnejší kremík poriadne zapotí. Pre využitie tejto funkcionality ani nemusíte spávať s dewarovou nádobou, aj v prípade každodenného bežného použitia zostavy je dobré mať záložný čip s BIOS pre prípad, že sa niečo strašne škaredo pokazí. Zaujímavosťou je, že samotné čipy sú na opačnom konci dosky. Už samozrejmosťou v tejto triede sú tlačidlá pre spustenie, reset BIOS a reset systému priamo na doske. Akurát treba na ne pri vedení káblov v skrini dávať pozor, keďže sa nachádzajú v mieste pre Gigabyte už tradičnom; v pravom hornom rohu dosky.

Pri našej ceste po pravom okraji dosky sa dostávame do jeho stredu, kde sa nachádza 24 pinový ATX napájací konektor, presne tam kde by sme ho čakali. Vedľa neho je na trochu horšom mieste osadený displej zložený z dvoch sedemsegmentových LED. Počas štartu systému zobrazuje identifikačné kódy jednotlivých bootovacích sekvencií a pri zlyhaní sa tak dá jednoducho zistiť, kde vznikol problém. Hneď za ním sa nachádza header pre pripojenie dvoch USB 3.0 portov na čelnom paneli skrinky. Tento typ konektivity má v tomto mieste na starosti samotný Z97.

V pravom dolnom rohu sa už tradične nachádzajú SATA porty, lenže s novými rozhraniami je to trochu zložitejšie než sa na prvý pohľad zdá. Napočítame tu síce osem 6Gb/s portov, lenže dva z portov, ktoré ovláda Z97 sú zdieľané s M.2 a SATA Express. Takže si musíte vybrať, či použijete SSD pripojené cez SATA Express, M.2 alebo pripojíte dva disky k spodným dvom SATA portom. Stále však ostanú ďalšie štyri porty, pričom dva z nich má na starosti radič Marvell SE9172. Zaujímavosťou je napájací SATA port pre doplnkové napájanie PCI-Express ×16 slotov, v prípade zapojenia viacerých kusov výkonných grafických kariet, alebo pri lámaní rekordov v benchmarkoch sa extra šťava vždy hodí. Polohu tohto konektora hodnotíme veľmi pozitívne a výrazne sa zjednoduší vedenie kabeláže.

Pod nízkym, ale rozložitým pasívom sa ukrýva čipset. Jeho chladič je predimenzovaný, Z97 PCH má TDP len 4,1 W, takže ide aj o estetické hľadisko. Čipset sa aspoň nebude prehrievať ani pod viacerými grafickými kartami, pre ktoré zároveň svojou výškou nebude predstavovať žiadnu prekážku.

Pre grafické karty je pripravená trojica PCI-Express slotov, avšak vzhľadom na to, že počet PCIE liniek v procesoroch Haswell nie je nekonečný, bude mať k dispozícii plných 16 liniek iba jedna karta vložená v prvom slote. Pri zapojení dvoch grafických kariet bude prvý PCI-Express ×16 slot fungovať len s ôsmimi linkami, ďalších osem ostane druhý slot.

Čo však s treťou grafickou kartou v poslednom slote? Z97 už žiadne voľné linky neponúka, a preto sa bude musieť podeliť s druhým slotom, takže linky sa rozdelia na 8x/4x/4x. Aj to je jeden z kompromisov, ktorý na doske plnej rozhraní a širokým možností konektivity úložiska treba akceptovať. V bežnom svete bežných smrteľníkov však bude zapojenie troch kariet v takejto doske dosť atypickým scenárom. Tejto konfigurácii zodpovedá aj fyzický počet pinov v každom zo slotov.

Nad PCI slotmi sa nachádza spomínaný M.2 slot. Podporuje tri formáty M.2 zariadení, s dĺžkou 42, 60 i 80 mm. Štandardizovaný NGFF formát sa dúfame čoskoro objaví aj na nižších modeloch čipsetov a užívať si SSD pripojené cez rozhranie s priepustnosťou 1 Gb/s sa stane bežnou súčasťou výbavy aj dosiek strednej triedy.

Gigabyte nabalil Z97X-UD5H dvojicou sieťových adaptérov, jeden funguje pod inteláckym čipom I217V, plne kompatibilným na všetkých operačných systémoch, hráči sa zasa potešia sieťovke Killer E2200 od Qualcomm. Tá dokáže optimalizovať sieťovú komunikáciu pre hry a streamovanie videa s najvyššou prioritou. Oba adaptéry majú vlastnú ochranu pred elektrostatickým výbojom z ethernetových káblov.

Ani citlivé uši hráčove neostanú stáť v kúte. Zvuková karta od Realtek ponúka osem kanálov, čip ALC1150 je navyše kombinovaný so zosilňovačom od Texas Instruments a 10K kondenzátormi s tuhým dielektrikom. Zadný zvukový výstup vďaka tomu podporuje slúchadlá s impedanciou do 600 Ohm, ako je už v poslednom čase na moderných doskách určených (aj) pre hráčov dobrým zvykom. Komponenty zvukového adaptéru sú na samostatnej časti dosky oddelené od zvyšku PCB, aby nedochádzalo k elektromagnetickému rušeniu ostatných komponentov.

Obhliadku dosky ukončíme na zadnom portovom paneli. Ten ponúka všetky potrebné rozhrania a Gigabyte je známy tým, že na tomto mieste portmi nikdy nešetril. Inak tomu nie je ani tu a okrem obligátneho kombinovaného PS/2 portu a dvojice USB 2.0 portov tu nájdeme až šesť USB 3.0 portov, výstupy vyššie spomínaných sieťových adaptérov a zvukovej karty a trojicu obrazových výstupov. Obraz z IGP v procesore tak dostanete do monitora cez analógový D-Sub alebo dvojicu digitálnych výstupov zastúpených HDMI a DVI-D výstupom.

 

INŠTALÁCIA A VÝKON

Vďaka dobrému layoutu dosky nie je inštalácia komponentov žiadnym problémom. Chladič procesora bude mať dostatok priestoru aj keď sa rozhodnete použiť niektorý z trištvrtekilových „drobčekov“ a za predpokladu, že dosku napcháte do bigtoweru alebo aspoň dlhšieho middle-toweru budete mať počas inštalácie aj kopu priestoru na ruky. V poriadku je aj vzdialenosť grafickej karty od chladiča procesora (to je jedna z ďalších výhod M.2 slotu, ktorý sa nachádza presne v tomto mieste), dvojica grafík bude mať medzi sebou dosť priestoru pre účinné nasávanie vzduchu a nebude sa navzájom ohrievať.

Ako je už dobrým zvykom posledných pár rokov, po BIOS sa môžete preháňať aj myšou a grafické spracovanie UEFI je jednoduché a prehľadné a navyše je dostupné v troch režimoch. Ten prvý je jednoduchší a v modročiernom dizajne prehľadnejší, druhý zasa podporuje aj Full HD rozlíšenie a tak sa na displej vmestí viac informácií a možností nastavenia. Tretím a najjednoduchším je Startup Guide, kde sa na jednoduchej matici 3×3 nachádzajú najdôležitejšie nastavenia. Ak sa nechcete utopiť v kvante možností, ktoré UEFI ponúka, je toto najrýchlejším riešením ako napríklad zmeniť prioritu zariadení pri bootovaní alebo upraviť základné systémové nastavenia. Avšak ak ste odrástli na klasickom BIOS, budete spočiatku po UEFI plnom rôznych informácií a tlačidiel mávať myšou zmätene hore dole. Preto padne vhod spomínaný modročierny klasický BIOS.

Ak preferujete hranie sa so základnou doskou z prostredia operačného systému, na pribalenom disku nájdete pekný balík aplikácií pre ladenie a správu dosky. Okrem prehľadného, a v modro-čiernom dizajne možno trochu priveľmi kontrastného, nástroja pre sledovanie teplôt, systémových upozornení a regulácie ventilátorov, nesmie chýbať ani utilita pre pretaktovanie.

Menej skúsených potešia plne automatické profily pretaktovania, kde si len vyberiete režim, v ktorom systém pobeží (reprezentovaných jednoduchými označeniami ako Energy Saving, Light, Medium, Extreme a Default) alebo sa pustíte do klikania v zložitejšom rozhraní, ktoré ponúka viacero možností. Okrem frekvencií jadier procesora a napätí jednotlivých komponentov sa môžete pohrať aj s integrovaným grafickým jadrom, časovaním pamäťových modulov či nastavením napájacej kaskády. Gigabyte ako vždy pribalil aj nástroje pre vzdialený prístup k počítaču, časové zámky, zámky USB portov či flashovanie BIOS z internetu. Dizajn aplikácií nemusí vyhovovať každému, snaha o ich čo najväčšiu prehľadnosť však rozhodne nechýba.

Dosku sme testovali s procesorom Intel Core i7-4770K s chladičom Thermaltake SpinQ, dvojicou 4GB DDR3 modulov Corsair taktovaných na 1600 MHz pri časovaní 9-9-9-24-1T, grafickou kartou Gigabyte GTX 560 Ti, Windows 8.1 bežal na SSD Intel 530. Výkonnostne nás doska neprekvapila a v benchmarkoch sa dostavili očakávané výsledky. Tie sú o kúsok lepšie ako v prípade podobnej dosky s čipsetom Z87, pre porovnanie sme uviedli aj staršiu Z77 (testovaná s i7-3770K, zvyšné komponenty boli identické). Mierny výkonnostný  nárast v herných benchmarkoch môžeme pripísať aj novším verziám ovládačov grafickej karty.

Automatické pretaktovanie fungovalo viac menej bez problémov, páčil sa nám režim Energy Saving, ktorý stiahol frekvenciu procesora na 0,8 GHz, čo môže byť výhodné pri nenáročných úlohách, surfovaní internetom alebo ak systém vykonáva jednoduché činnosti na pozadí. Pri použití režimu Light sa zvýšila frekvencia procesora na 4,1 GHz, v režime medium do bolo o ďalších 200 MHz viac pričom systém si vypomohol už aj zvýšením napätia o 0,2 V. Tak isto sa stalo aj pri režime Extreme, kedy frekvencia stúpla na 4,5 GHz a doska si týmto, pomerne vysokým napäťovým zdvihom snaží zaistiť stabilitu pri širokom spektre procesorov. Funkcia postupného automatického zvyšovania frekvencie Auto Tuning sa rovnako spoľahla na extra 0,2 V no systém narazil na hranice svojej stability niekde okolo hranice 4,6 GHz. Z týchto možností sa nám najviac pozdávalo pretaktovanie Light s frekvenčným zdvihom z 3,9 na 4,1 GHz. Je to síce približne 5% navyše, no pri režimoch Medium a Extreme doska pristupuje k zvýšeniu napätia možno priveľmi agresívne, a hoci procesoru napätie vyššie o 0,2 V problém nerobí, je treba počítať s väčšou produkciou odpadového tepla, čo v našom prípade predstavovalo asi 12°C navyše, čo rozhodne nie je málo. Ak dokážete v dobre vetranej skrinke horúci procesor skrotiť a zabezpečiť dobré chladenie, nemáte sa čoho báť a 500-600 MHz navyše čaká len na vás.

 

Stabilný základ pre hranie i experimenty

Gigabyte orientuje Z97X-UD5H do najvyššieho segmentu, čomu zodpovedá nielen výbava ale aj doplnky a dizajnové spracovanie. Ak plánujete prechod zo Z87, výkonnostný nárast nečakajte, to je pri doskách logické, najmä ak si necháte pôvodný procesor. Z97 je evolučným krokom, ktorý pridáva lepšiu podporu úložísk, no M.2 či SATA Express nemusí byť pre upgrade dostatočná motivácia. Ak plánujete nákup novej zostavy, situácia sa celkom mení, výhodou Z97 je kompatibilita nielen s Haswell a Haswell Refresh procesormi, ale aj s prichádzajúcimi Broadwell procesormi. Podpora M.2 zariadení a SATA Express je dobrým potenciálom pre budúci upgrade a s novou Z97X-UD5H máte šancu vydržať celkom slušné obdobie.

Predpokladom k tomu sú aj kvalitné Ultra Durable komponenty, ktoré by mali zabezpečiť stabilnú prevádzku v priebehu dlhšieho obdobia. Bohatá portová výbava a možnosti rozšírenia dávajú veľa priestoru pre budúce rozšírenie funkcionality či výkonu, treba však počítať s tým, že možnosti čipsetu nie sú nafukovacie. Spomínali sme multi-GPU zapojenie alebo napríklad šesť USB 3.0 portov, ktoré sú Renesas rozbočovači. Nezaostáva ani softvérová výbava, či potenciál pre pretaktovanie, aj keď automatické pretaktovanie je na náš vkus trochu agresívne. Páčili sa nám niektoré detaily, ako napríklad pozícia konektora pre doplnkové napájanie dosky, dobre dostupné meracie body či dvojica čipov s BIOS a prepínacie voliče bootovania.

Gigabyte Z97X-UD5H dnes, pár mesiacov po jej uvedení nájdete na trhu za približne 150 EUR, čo je veľmi slušná cena. Ak hľadáte dobre vybavenú a konštrukčne kvalitnú základnú dosku pod Haswell Refresh, je tento čiernozlatý kúsok voľbou, ktorú by ste nemali obísť.  V predaji je aj o kúsok drahší model s označením „Black Edition“ ktorý okrem ešte čiernejšieho dizajnu ponúka aj certifikáciu o vykonaní testov priamo po výrobe v továrni a predĺženú päťročnú záruku.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

Graf ceny produktu Gigabyte GA-Z97X-UD5H poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013