Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme grafickú kartu ASUS ROG Strix GeForce GTX 1050 Ti OC

Testovali sme grafickú kartu ASUS ROG Strix GeForce GTX 1050 Ti OC

Vyskúšali sme, či sa na karte za 160 eur dajú zahrať aj moderné hry. Pri sérii Strix od Asus navyše dostanete kvalitné chladenie, prepracované PCB a štýlové osvetlenie série Aura.

Pre koho sú určené grafické karty série GeForce GTX 1050 / 1050 Ti? Cieľovou skupinou je hráč s Full HD displejom, ktorý nevyžaduje v každej hre maximálne detaily a ide mu hlavne o dobrú cenu a nízku spotrebu. Karta preto logicky nebude trhať rekordy vo výkonnostných testoch, či ale neznamená, že by sme ju mali hneď podceňovať.

My sme otestovali zaujímavý model z dielne spoločnosti Asus, ktorá svojej karte pridala niekoľko zaujímavých bonusov. Grafické karty série GeForce GTX 1050 Ti kúpite už za približne 150 eur. Nami testovaný model Asus ROG Strix GTX 1050 Ti O4G Gaming je mierne drahší, stojí necelých 170 eur.

Cenovo dostupná stredná trieda

Dvojica kariet GeForce GTX 1050 a 1050 Ti je dôstojným nástupcom predchádzajúcej generácie GTX 950, pričom tá výkonnejšia predbieha aj model GTX 960, na GTX 970 ale samozrejme nestačí. Karty sú určené do stredne výkonných zostáv k bežným dvoj a štvorjadrovým procesorom.

Rozdielov je viacero, pričom cenový rozdiel začína na 25 eurách ak sa pozrieme na najlacnejšie modely. Obidve karty majú jadrá založené na modernej rodine architektúre Pascal, rozdiel je hlavne v počte jadier a kapacite pamäti. GeForce GTX má 640 výpočtových jednotiek, GTX 1050 Ti ich má 768. Drobné rozdiely sú aj pri pracovných frekvenciách, GTX 1050 má 1455 MHz frekvenciu a drahšia GTX 1050 Ti je mierne pomalšia s 1392 MHz.

Šírka pamäťovej zbernice je v obidvoch prípadoch rovnaká, 128-bit. GTX 1050 má ale len 2 gigabajty vlastnej GDDR5 pamäti, GTX 1050 Ti má jej dvojnásobok. Pri graficky náročnejších hrách je to určite výhodou, hlavne ak sa rozhodnete využiť aj vyhladzovanie hrán. Určite preto dobre zvážte, či sa neoplatí tých pár eur priplatiť za lepšiu verziu.

Za príplatok približne 60 eur ale môžete mať GeForce GTX 1060 v 3 GB verzii, čo už môže stáť za zváženie. Plnohodnotná GTX 1060 je ale výrazne drahšia, recenzovali sme ju len nedávno, test si môžete prečítať na tomto odkaze.

specs

Tiché chladenie a kvalitné komponenty

Firma pri tejto karte použila technológiu chladenia DirectCU II využívajúcu tepelné trubice, ktoré sú v priamom kontakte s GPU, odkiaľ dokážu odviesť viac tepla. V porovnaní s referenčnými kartami dosahuje tento model až o 30 percent nižšie teploty, čo ale tvrdí výrobca pri skoro každej svojej karte. Pravdou ale je, že pri GTX 1050 Ti sa pravdivosť porovnáva ťažko, keďže v ponuke obchodov by sme referenčný model hľadali len ťažko.

Na stránkach e-shopov je niekoľko desiatok modelov, od úplne krátkych až po plnohodnotné riešenia, ktoré do kompaktných skriniek neschováte. Ak si plánujete poskladať tichý počítač, tak odporúčame príplatok za lepšie spracované karty. Tie najlacnejšie totiž majú malé PCB a len jeden ventilátor. Oproti tomu nami testovaný Asus nešetril na PCB, má poriadne chladenie a niekoľko bonusov k tomu.

gtx1050ti 2

Technológia DirectCU II využíva dva tiché ventilátory s novým patentovaným vyhotovením lopatiek v tvare krídel. Tým zaisťuje maximálne prúdenie vzduchu, pričom ich prevádzková hlučnosť je 3× nižšia než v prípade referenčných kariet. Navyše pri bežnej práci v systéme sa ventilátory na karte vôbec netočia, jadro dokáže karta schladiť aj pasívne.

Na karte je dokonca jeden 4-pinový konektor pre pripojenie ventilátorov v skrinke. Na prvý pohľad zbytočnosť, ktorá ale má svoj význam. Systémové ventilátory sa totiž riadia podľa teploty procesora a pri pretaktovaní grafickej karty môžu by ste ocenili ich vyšší výkon. Pripojením na grafickú kartu tak ich otáčky ovláda priamo ovládač grafiky a upraví ich podľa aktuálnej potreby grafickej karty.

Výrobca sa chváli zvýšenou celkovou spoľahlivosťou grafických kariet tým, že do nich začlenil komponenty z prémiových zliatin. 4+1 fázový systém napájania Super Alloy Power II sa vyznačujú výrazne vyššou efektivitou, nižšími energetickými stratami a chladením, ktoré v porovnaní s predchádzajúcim riešením ponúkajú až o polovicu nižšie prevádzkové teploty. Obraz z karty dostanete štyrmi obrazovými výstupmi – nájdete tu dva DVI-D, jeden DisplayPort 1.2 a jeden HDMI verzie 2.0.

gtx1050ti 1

 

Aby to svietilo

Na špeciálne svetelné efekty sme si zvykli pri herných klávesniciach, myšiach a slúchadlách. Dokonca sme ich akceptovali aj pri niektorých prémiových doskách a najnovšie sa dostali aj na grafické karty. Asus má svoje riešenie s označením Aura RGB Lightning, ktoré nami testovanú kartu mierne oživilo.

Dodávaný softvér nie je zložitý, však ani tých možností našťastie nie je veľa. Môžete si vybrať z niekoľkých svetelných režimov ako je statické osvetlenie jednou farbou, pulzovanie, farebný prechod, hudobný efekt, alebo zobrazenie farby na základe teploty GPU. Pri nízkej teplote je osvetlenie zelené, postupne sa mení na červenú s narastajúcou teplotou. Jednoduché a zároveň neuveriteľne šikovné riešenie.

Technológia GPU Tweak II prichádza s úplne novým intuitívnym používateľským rozhraním, vďaka ktorému je pretaktovanie jednoduchšie a vizuálne. Zároveň si však zachováva pokročilé možnosti, ktoré ocenia skúsení používatelia zaoberajúci sa pretaktovaním. Nová funkcia Gaming Booster dokáže jediným kliknutím maximalizovať výkon systému tým, že ukončí nadbytočné procesy a automaticky využije všetky dostupné prostriedky.

Tento prístup firiem sa nám páči, aj keď preferujeme skôr detailné hranie sa pri zvyšovaní frekvencií. Asus túto zábavku prináša pre masy a robí to veľmi dobre. Ani technologický amatér sa tak nemusí obávať, že by si mohol poškodiť svoju grafickú kartu.

Karta má síce deklarovanú spotrebu len 75 wattov (čo by mal bezpečne dodať aj PCIe slot), no bez pripojenia 6-pin konektora sa neobídete. Vďaka nemu ale máte k dispozícii lepšie možnosti pre pretaktovanie a malé podsvietené logo navyše.

aura

Zaujímavá stredná trieda

Ku GeForce GTX 1050 Ti treba pristupovať s adekvátnymi očakávaniami. Je to stredne výkonná karta vhodná do cenovo orientovaných zostáv, keďže pre svoj plný výkon nepotrebuje žiadne špičkové procesory. Ak máte počítač vybavený rýchlym dvojjadrom alebo základným štvorjadrom, tak určite nenarazíte na limity karty. Nie je preto problém si poskladať slušný herný počítač aj za 600 eur, kde bude testovaná karta plnohodnotným článkom.

Dobré je aj samotné spracovanie karty, vrátane systému chladenia, prémiových komponentov a zábavky v podobe nastaviteľného LED osvetlenia. Kupujeme alebo nie? Ak by sme hľadali kartu pre hranie vo Full HD rozlíšení tak určite áno. Hráči so 4K monitormi si ale musia uvedomiť, že je len veľmi málo hier, ktoré tu karta zvládne. Je to proste dobrá stredná trieda, nič viac ale ani nič menej.

Asus ROG Strix GTX 1050 Ti 04G Gaming
CENA: 165 €
+-
Výkon pre Full HDNa 4K nestačí
Tiché a účinné chladenie
Doplnkový softvér
Spotreba
Kvalita prevedenia95
Hlučnosť95
Spotreba90
Technológie80
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 89/100
Zaujímavá a cenovo dostupná grafická karta pre stredne náročného hráča. Má dobrý výkon, je tichá, chladná a s malou spotrebou. Problémom je, že stačí len na Full HD rozlíšenie.
 

tip

 

Grafickú kartu nájdete v ponuke eshopu alza.sk

Na čom testujeme

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-6700K a základná doska Gigabyte Z170X Ultra Gaming je doplnená o 16 GB DDR4 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 10 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.  V grafoch nájdete aj výsledky z našej druhej zostavy, ktorá reflektuje cenovo dostupné počítače a používame ju pri testoch grafík nižšej a strednej triedy. Má úsporný 4-jadrový procesor Intel Core i5-7400T a cenovo dostupnú dosku od Gigabyte s čipsetom B250. Vybavená je 16 GB pamäti a základným SSD diskom. 

Výsledky testov

graf 3dmark

Pri graficky náročných hrách je rozdiel oproti drahšej GTX 1060 značný.

 

graf batman

Vo Full HD rozlíšení je karta maximálne plynulá, zároveň nevyžaduje prémiový procesor.

 

graf bioshock

Aj posledný Bioshock karte sedí, no len do Full HD rozlíšenia.

 

graf tomb

Nový Tomb Raider je nas sily karty. Tu si treba priplatiť za niečo výkonnejšie.

 

graf hitman

S prižmúrením všetkých očí karta zvládla aj túto DX12 hru.

 

graf metro

Jedna z najnáročnejších hier, pri ktorej si budete musieť znížiť detaily.

 

© 2015 PCNews.sk