Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme grafickú kartu ASUS ROG Strix GeForce GTX 1060

Testovali sme grafickú kartu ASUS ROG Strix GeForce GTX 1060

Asus vie vyrobiť grafickú kartu, ktorou sa odlíši od zvyšku konkurencie. Pri sérii Strix ponúka špičkové chladenie, kvalitné PCB a štýlové osvetlenie série Aura.

Grafické karty série GeForce GTX 1060 sú v súčasnosti zlatou strednou cestou pre náročnejšieho milovníka hier, ktorý nemá neobmedzený rozpočet pri stavbe nového počítača. My sme otestovali zaujímavý model z dielne spoločnosti Asus, ktorá svojej karte pridala niekoľko zaujímavých bonusov. Cena modelu ASUS ROG Strix GeForce GTX 1060 začína približne na 320 eurách, náš model bol už od výroby mierne pretaktovaný a o 20 eur drahší.

Dokonalá stredná trieda

Na začiatok musíme začať s dôležitým upozornením ohľadom veľkosti použitej pamäti. Nvidia totiž ponúka dve verzie karty, jedna s 3 GB pamäti a jedna s jej dvojnásobkom. Tá základná je aj lacnejšia, kúpite ju už za 210 eur, dokonca v kompaktnom prevedení vhodnom pre stavbu malých herných / multimediálnych počítačov. Najlacnejšia karta so 6 GB vlastnej pamäti stojí minimálne o 60 eur viac, čo už zvádza k pokusu o ušetrenie.

Problémov je viacero, našťastie vo výsledku nie sú tak podstatné, aby bola kúpa takejto karty nevýhodná. Troj gigabajtová GeForce dobre vypĺňa medzeru, ktorá vznikla medzi plnohodnotnou verziou karty a lacnejšou GeForce GTX 1050 Ti. Aké sú teda presné rozdiely?

gpuz1

Jadro je vybavené rozdielnym počtom výpočtových jednotiek, konkrétne 1280 oproti 1152. To je málo, pri mnohých hrách tento rozdiel ani veľmi nepocítite. Zachovaná zostala aj 192-bit široká pamäťová zbernica a aj rovnaký počet ROP. Texturovacích jednotiek je menej len trochu, konkrétne 80 verzus 72.

Spomínaná GeForce GTX 1050 Ti je parametrami dosť pozadu a je jasné, že jej sily stačia jedine na Full HD rozlíšenie. Predsa len, 128-bit zbernica, 768 výpočtových jednotiek a aj výrazne nižšie pracovné frekvencie túto kartu odsúvajú zo zábavy v 4K rozlíšení. Aby sme boli úprimní, ani GTX 1060 nie je v 4K rozlíšení kráľom, ale taký Fallout 4 si tu s ňou vychutnáte aj s vysokými detailmi.

specs

Skvelé chladenie a kvalitné komponenty

Firma pri tejto karte použila technológiu chladenia DirectCU III využívajúcu tepelné trubice, ktoré sú v priamom kontakte s GPU, odkiaľ dokážu odviesť viac tepla. V porovnaní s referenčnými kartami dosahuje tento model až o 30 percent nižšie teploty.

Technológia DirectCU III využíva tri bezhlučné ventilátory s novým patentovaným vyhotovením lopatiek v tvare krídel. Tým zaisťuje maximálne prúdenie vzduchu a o 105 % vyšší statický tlak nad chladičom – pričom ich prevádzková hlučnosť je 3× nižšia než v prípade referenčných kariet. Navyše pri bežnej práci v systéme sa ventilátory na karte vôbec netočia, jadro dokáže karta schladiť aj pasívne.

gtx 1060 3

Na karte sú dokonca dva 4-pinové konektory pre pripojenie ventilátorov v skrinke. Na prvý pohľad zbytočnosť, ktorá ale má svoj význam. Systémové ventilátory sa totiž riadia podľa teploty procesora a pri pretaktovaní grafickej karty môžu by ste ocenili ich vyšší výkon. Pripojením na grafickú kartu tak ich otáčky ovláda priamo ovládač grafiky a upraví ich podľa aktuálnej potreby grafickej karty.

Výrobca sa chváli zvýšenou celkovou spoľahlivosťou grafických kariet tým, že do nich začlenil komponenty z prémiových zliatin. Komponenty Super Alloy Power II sa vyznačujú výrazne vyššou efektivitou, nižšími energetickými stratami a chladením, ktoré v porovnaní s predchádzajúcim riešením ponúkajú až o polovicu nižšie prevádzkové teploty.

Obraz z karty dostanete až piatimi obrazovými výstupmi – jeden DVI, dva DisplayPort 1.2 a dva HDMI verzie 2.0. Nie je preto problém mať súčasne pripojenú trojicu monitorov v surround režime a zároveň aj helmu pre virtuálnu realitu.

gtx 1060 1

Aby to svietilo

Na špeciálne svetelné efekty sme si zvykli pri herných klávesniciach, myšiach a slúchadlách. Dokonca sme ich akceptovali aj pri niektorých prémiových doskách a najnovšie sa dostali aj na grafické karty. Asus má svoje riešenie s označením Aura RGB Lightning, ktoré nami testovanú kartu krásne oživilo.

Dodávaný softvér nie je zložitý, však ani tých možností našťastie nie je veľa. Môžete si vybrať z niekoľkých svetelných režimov ako je statické osvetlenie jednou farbou, pulzovanie, farebný prechod, hudobný efekt, alebo zobrazenie farby na základe teploty GPU. Pri nízkej teplote je osvetlenie zelené, postupne sa mení na červenú s narastajúcou teplotou. Jednoduché a zároveň neuveriteľne šikovné riešenie.

Technológia GPU Tweak II prichádza s úplne novým intuitívnym používateľským rozhraním, vďaka ktorému je pretaktovanie jednoduchšie a vizuálne. Zároveň si však zachováva pokročilé možnosti, ktoré ocenia skúsení používatelia zaoberajúci sa pretaktovaním. Nová funkcia Gaming Booster dokáže jediným kliknutím maximalizovať výkon systému tým, že ukončí nadbytočné procesy a automaticky využije všetky dostupné prostriedky.

Tento prístup firiem sa nám páči, aj keď preferujeme skôr detailné hranie sa pri zvyšovaní frekvencií. Asus túto zábavku prináša pre masy a robí to veľmi dobre. Ani technologický amatér sa tak nemusí obávať, že by si mohol poškodiť svoju grafickú kartu.

aura2

Skvelá stredná trieda

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, Asus vyrobil špičkovú verziu grafickej karty vybavenej čipom GeForce GTX 1060. Za svoje úsilie si ale nechal aj poriadne zaplatiť, konkrétne o 60 eur navyše oproti základným verziám. Je to veľa? S ohľadom na bonusové funkcie a samotné spracovanie určite nie, karta má svoju cenovku proste zaslúžene. Navyše si ju môžete pokojne pretaktovať až na 1873 MHz bez toho, aby ste vôbec niečo museli nastavovať a skúšať.

Skvelé je aj samotné spracovanie karty, vrátane systému chladenia, prémiových komponentov a zábavky v podobe nastaviteľného LED osvetlenia. Kupujeme alebo nie? Ak by sme hľadali kartu pre hranie v maximálne QWHD rozlíšení tak určite áno, tie bonusy nám za tú cenu stoja. Hráči so 4K monitormi by sa ale malo poobzerať po výkonnejšej verzii v podobe GTX 1070, alebo série GTX 1080. Tu už je ale cena na úplne inej úrovni.

ASUS ROG Strix GTX 1060 O6G GAMING
CENA: 339 €
+-
Vysoký výkonVyššia cena
Tiché a účinné chladenieNa 4K nestačí
Doplnkový softvér
Spotreba
Kvalita prevedenia100
Hlučnosť95
Spotreba90
Technológie95
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 94/100
Aktuálne jedna z najlepších grafických kariet pre stredne náročného hráča. Má dobrý výkon, je tichá, chladná a s malou spotrebou. Problémom je jedine vyššia cena.

 

tip silver

Grafickú kartu nájdete v ponuke eshopu alza.sk

Na čom testujeme

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-6700K a základná doska Gigabyte Z170X Ultra Gaming je doplnená o 16 GB DDR4 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 10 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.  V grafoch nájdete aj výsledky z našej druhej zostavy, ktorá reflektuje cenovo dostupné počítače a používame ju pri testoch grafík nižšej a strednej triedy. Má úsporný 4-jadrový procesor Intel Core i5-7400T a cenovo dostupnú dosku od Gigabyte s čipsetom B250. Vybavená je 16 GB pamäti a základným SSD diskom. 

hwinfo 

Výsledky testov

graf 3dmark

Syntetický test 3DMark pomerne presne ukazuje, ako si karta vedie v porovnaní so zvyšnými modelmi.

 

graf batman

Pripravte sa na to, že stredná trieda grafických kariet nepotrebuje najvýkonnejšie procesory, vystačíte si aj s novým Pentiom za 65 eur.

 

graf bioshock

Posledný Bioshock karta zvládne s prehľadom aj v rozlíšení 2560 x 1440 bodov.

 

graf hitman

Hitman v DX12 je nad sily slabšej GeForce GTX 1050 Ti, testovaná karta ho ale vo Full HD rozlíšení zvláda aj s drobnou rezervou.

 

graf metro

Jedna z najnáročnejších hier je na karte plynulá len vo Full HD.

 

graf tomb

Všetky aktívne efekty sú náročné, karta ich zvláda len tak tak.

 

 graf unigine

Aj tu je GeForce GTX 1060 od Asus plne dostačujúca.

 

© 2015 PCNews.sk