Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme Razer BlackWidow Ultimate 2016

Testovali sme Razer BlackWidow Ultimate 2016

Mechanické klávesnice si v poslednom čase hráči vyberajú čoraz častejšie. Ponuka na trhu sa preto adekvátne rozrástla a rozmaznaného hráča treba zaujať. Značkou, podsvietením, kvalitou prevedenia, značkou spínačov. Razer BlackWidow Ultimate 2016 to má všetko.

Podsvietenie je pri hernej klávesnici doslova nevyhnutným prvkom výbavy. Jednak je celkom užitočné a jednak aj celkom dobre vyzerá, no niekedy ponúka až priveľa možností. Naposledy sme si vyskúšali od Razer klávesnicu Deathstalker Chroma a to je presne ten prípad, ktorý máme na mysli.  Pokiaľ si nepotrpíte na šialené možnosti konfigurácie, kde si môžete pre každé tlačidlo osobitne vybrať jednu z nekonečného množstva farieb, potom sa asi skôr otočíte za starou dobrou klasikou. Jednofarebné podsvietenie klávesnice Razer bude mať akú farbu? No predsa zelenú a už na prvý pohľad sa nám celkom páči, je to niečo iné a zaujímavé pre trh. Základ dobrej hernej klávesnice je však niekde inde a preto poďme pekne po poriadku tak ako sme v našich testoch zvyknutí. Balením.

Balenie

razer blackwidow ultimate 2016 balenie

Jasné, škatuľa zaujíma asi málokoho, spomenieme preto len celkom slušné a pevné balenie, v ktorom je klávesnica z bokov chránená penovými blokmi a plastovým priehľadným krytom. Plus nejaký ten kus kartónu, jednoduchý papierový manuál a neodmysliteľné samolepky s logom výrobcu. Užitočným detailom je výrez v hornom kryte obalu, ktorý odkrýva štvoricu kurzorových šípok.


 razer blackwidow ultimate 2016 balenie2   razer blackwidow ultimate 2016 manualy

Odozvu a pocit z tlačidiel si tak môžete vyskúšať priamo v obchode a aj to môže pomôcť pri rozhodovaní. Mechanické snímače môžu prekvapiť, najmä tých, ktorí ešte nemali skúsenosti s týmto druhom herného náradia, svojou hlučnosťou a odozvou pri stláčaní.

Dizajn a konštrukcia

razer blackwidow ultimate 2016 2D

BlackWidow Ultimate 2016 je klávesnica štandardného formátu a plnej veľkosti a so 104 klávesmi. Tie sú rozložené do štandardných blokov, štvorica kurzorových šípok je jasne oddelená, numerický blok takisto. Jednotlivé bloky kláves sú na sebe dosť natlačené, takže klávesnica môže byť o čosi užšia, než je bežne zvykom. Funkčné klávesy F1 – F12 sú oddelené do troch blokov po štyroch, takže sa dajú nájsť aj poslepiačky. Razer navyše pridal vedľa pravého Alt aj funkčnú klávesu, ktorá im pridáva doplnkové funkcie, podobne ako sme zvyknutí na rozmerovo úspornejších klávesniciach notebookov. V prípade BlackWidow Ultimate 2016 je to ovládanie hlasitosti, prehrávača multimédií, podsvietenia a dvojica špeciálnych tlačidiel, o ktorých si viac povieme neskôr.

razer blackwidow ultimate 2016 numpad

Dizajn je pomerne nenápadný a dalo by sa povedať, že celkom klasický, klávesnica na stole na prvý pohľad ničím neohúri, no aj toto je devíza tých kvalitných periférií. Nepotrebujú zaujať atypickými tvarmi, netradičnou ergonómiou či extravagantným spracovaním. Fabrické vyhotovenie klávesnice je na vysokej úrovni, jednotlivé diely presne lícujú, konštrukcia je tuhá a zdá sa že vydrží dlhé herné maratóny bez zaváhania.

razer blackwidow ultimate 2016 nozicky

Spodná strana klávesnice je veľmi jednoduchá, žiadne drážky pre vedenie káblov ani zbytočné štruktúry, len výrobný štítok, päť malých gumených podložiek, ktoré celkom dobre držia klávesnicu na stole (aj vďaka jej vysokej hmotnosti 1380 gramov) a dve výklopné nožičky pre zdvihnutie zadného okraja klávesnice. Zaujímavejšia je už pravá bočnica, kde sa v klinovitom profile našlo miesto pre USB port a konektor pre pripojenie headsetu. Ten je len jeden, takže budete musieť použiť headset alebo redukciu na štvorpólový konektor. Pre praváka nie celkom ideálna poloha, ak máte vo zvyku mať myš blízko pravého okraja klávesnice, budú sa vám pliesť káble. Je to však otázka osobnej preferencie, ten kto hrá s klávesnicou otočenou šikmo nahor alebo s roztiahnutými rukami si tento detail ani nevšimne.

razer blackwidow ultimate 2016 kabel

Rozhraniam odpovedá aj kábel klávesnice, na konci ktorého je okrem 3,5 mm zvukového aj dvojica USB konektorov. Samozrejme s pozlátenou povrchovou úpravou. Kábel je opletený, dlhý asi dva metre a mäkší než sme čakali. Klásť odpor tak bude skôr svojou hrúbkou ako tvrdosťou. Z klávesnice vychádza cez gumenú priechodku, ktorá mohla byť o čosi mäkšia a dlhšia.

razer blackwidow ultimate 2016 profil

Ergonómia

Rozloženie kláves do blokov sme spomenuli v predchádzajúcej časti a z obrázkov je jasné, že klávesnica má vysoké klávesy s vysokým zdvihom. Dôležitejšie je však to, čo sa skrýva pod nimi. BlackWidow Ultimate 2016 používa mechanické spínače, ktoré produkuje sám Razer, a o ktorých tvrdí že sa jedná o na svete celkom prvé mechanické spínače vyvinuté výhradne pre hranie hier. Spínače ponúkajú zdvih 1,9 mm a životnosť je stanovená na 60 miliónov stlačení.

razer blackwidow ultimate 2016 klavesy

Počas nášho niekoľkotýždňového testovania predovšetkým v prostredí RPG a FPS hier môžeme potvrdiť, že BlackWidow Ultimate 2016 neprekvapil. Klávesy majú veľmi presné vedenie, zdvih by sa nám subjektívne páčil ešte o dve, tri desatiny milimetra kratší, no odozva na stlačenie je jasná a klávesnica s rukami hráča doslova komunikuje. Okrem jasnej hmatovej odozvy s dostatočne hlbokým dorazom  je tu aj jasná zvuková odozva. Na písanie dlhých textov je klávesnica trochu hlučná a časom vás cvakanie omrzí, lenže pri hraní hier a s headsetom na ušiach je cvakanie kdesi v pozadí a pod prstami jasným znakom toho, že všetko funguje presne tak ako má. Ak hľadáte tichšiu klávesnicu s nízkym profilom tlačidiel, má Razer čo ponúknuť, napríklad už spomínaný Deathstalker Chroma.

razer blackwidow ultimate 2016 switch

Ovládací softvér

Obľúbený ovládací softvér Synapse patrí k tým najintuitívnejším a najprehľadnejším spomedzi všetkých výrobcov. Naladené vo dvojici korporátnych farieb, čiernej a zelenej s jednoduchým dizajnom a jasne čitateľnými prvkami je už na prvý pohľad všetko celkom jasné aj úplnému nováčikovi.

razer synapse 1

Prostredie je rozdelené do troch základných záložiek, KEYBOARD, MACROS a STATS. V prvej záložke sa nachádzajú všetky základné nastavenia týkajúce sa samotnej klávesnice, tvorba profilov, ovládanie podsvietenia a úpravy herného režimu. Ten sa aktivuje kombináciou kláves Fn a F10. Kombinácia Fn s tlačidlom F9 spúšťa on-the-fly záznam makier, ktoré si tak môžete vytvoriť kedykoľvek v priebehu hrania.

razer synapse macro

Samozrejme makrá je možné konfigurovať ručne a celkom presne priamo cez ovládací softvér. Opäť jednoduchá a ľahko realizovateľná činnosť.

razer synapse stats 1 razer synapse stats 2

Ak sa radi vŕtate v štatistikách, poteší vás posledná karta STATS. Synapse mapuje stláčanie jednotlivých kláves a zobrazí heatmapu podľa zvolenej hry a podľa časového úseku. Veľkou výhodou je, že ak máte pripojené ďalšie periférie od Razer, najmä myš, tak dostanete ešte presnejšie informácie, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť svoju hru, alebo si nakonfigurovať rozloženie kláves tak, aby bolo hranie pre ruku pohodlnejšie.

Podsvietenie

razer blackwidow ultimate 2016 podsvietenie

Klávesy sú podsvietené jednotlivo, jednoliate zelené svetlo však vychádza z plochy pod blokmi kláves. Na samotnej klávese sú podsvietené dobre čitateľné fonty, ktoré majú hladké a presne vyhotovené okraje. Vďaka prehľadnému a dobre známemu ovládaciemu softvéru Razer Synapse je možné nastaviť si podsvietenie klávesnice presne podľa svojich potrieb a podľa profilu hry. V základnom nastavení si môžete vybrať niektorý z farebných efektov, dĺžku jeho trvania a intenzitu jasu.

razer synapse lightning 1 razer synapse lightning 2

Pravá zábava začína v menu Effects Configurator, kde je možné prispôsobiť podsvietenie kláves či už podľa preddefinovaného herného žánru, alebo presne podľa aktuálnych potrieb. Možnosti miliónov farebných kombinácií síce chýbajú, no pre tých, ktorí sa chcú s podsvietením dosýta vyhrať je priestoru dostatok.

Pre konzervatívneho hráča ideálna voľba

Ak hľadáte jednoduchú a kvalitnú hernú klávesnicu s mechanickými spínačmi, s BlackWidow Ultimate 2016 rozhodne chybu neurobíte. Spínače z domácej produkcie Razer majú výbornú odozvu, presné vedenie a hranie hier je vďaka nim pohodlné a klávesové kombinácie sa dajú triafať rýchlo i presne. Adekvátne svojim kvalitám sú spínače aj dosť hlučné, takže toto nie je klávesnica, na ktorej by ste chceli napísať román. Predpokladanej cieľovej skupine asi nebudú vadiť chýbajúce dedikované makro tlačidlá, milióny farieb podsvietenia, ale skôr ocení výborné spracovanie a relatívne malé rozmery.

Klávesnici s číslovkou 2016 v názve by sme možno mohli vyčítať USB 2.0 port, viac by sa nám páčila rýchlejšie rozhranie 3.0, no pre pripojenie headsetu alebo prijímača bezdrôtovej myši to bohato postačuje a USB kľúče či pevné disky si aj tak radšej pripojíme k predným portom skrinky. Čo by sa však v ďalšej verzii mohlo zmeniť, je umiestnenie portov, ktoré by sme asi chceli vidieť inde než na pravej bočnici klávesnice.

razer blackwidow ultimate 2016 tip

No a celkom na záver sa dostávame k cene. Toto nie je lacná klávesnica a s oficiálnou cenovkou 129,99 EUR je už celkom slušnou investíciou do hernej výbavy. Pri pohľade do cenníka však vidíme, že napríklad model 2014 bol ešte o 30 EUR drahší a väčšina takto vybavených klávesníc od iných výrobcov je na tom s cenou ešte vyššie. Razer BlackWidow Ultimate 2016 určite nesklame a pokiaľ viete oceniť dobrú hernú klávesnicu, svoju investíciu rozhodne nebudete ľutovať.

 

Razer BlackWidow Ultimate 2016
CENA: 129 €
+-
Mechanické spínačeOrientácia USB a 3,5 mm
Kvalita spracovaniakonektora
Prepracovaný SW
Kvalita prevedenia95
Príslušenstvo a výbava85
Konfigurácia a SW96
Ergonómia92
Cena/hodnota84
HODNOTENIE: 90/100
Herná klávesnica s kvalitnými mechanickými spínačmi je kusom dobre spracovaného hardvéru, navyše za celkom zaujímavú cenu. Páčil a stále sa nám páči prepracovaný Razer Synapse rovnako aj jednofarebné zelené podsvietenie.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

razer logo

Graf ceny produktu Razer BlackWidow Ultimate 2016 poskytuje server Heureka.sk
© 2015 PCNews.sk