Menu

Testovali sme hernú klávesnicu SteelSeries Apex M500

SteelSeries je vo svete herných periférii už dobre zabehnutým výrobcom, veď vyše pätnásť rokov zásobuje tých najlepších kvalitným herným náradím. Nespolieha sa pritom na kvantitu, vo svojej ponuke má relatívne málo produktov, no každý jeden z nich stojí za to. Niekde tesne pod vrcholom ponuky klávesníc sa nachádza testovaná Apex M500.

S mechanickými klávesnicami sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. Čím vážnejšie to s hraním hier myslíte vážne, tým ďalej sa budete pohybovať od klasických membránových kancelárskych klávesníc. Ono to možno znie nerozumne, dať viac ako stovku za klávesnicu, ktorá na pohľad neprináša nič iné oproti bežnej kancelárskej klávesnici za desatinu ceny. Veď písať i hrať sa dá na tom tak či tak, lenže ak si raz vyskúšate kvalitnú mechanickú klávesnicu a dokážete sa trafiť aj do spínačov, ktoré vám budú vyhovovať, už nebudete chcieť nič iné. A ten pocit pod prstami či zrýchlenie reakcií v hrách za investíciu rozhodne stojí. Toľko na úvod vo všeobecnosti, poďme sa pozrieť na dnes testovanú Apex M500 detailne.

 

Dizajn a konštrukcia

Klávesnicu si domov donesiete v balení typickom pre SteelSeries – šedá potlač s miernym oranžovým akcentom je na polici v predajni jasne spoznateľným prvkom. Škatuľa je masívna na prekvapenie aj dosť ťažká, vo vnútri sa zrejme nebude ukrývať hocijaký kúsok plastu. Hoci klávesnica nie je vložená v penových blokoch, pevný obal ju pri transporte dobre ochráni. O jednoznačnom zameraní výrobcu na herný segment svedčí aj drobná zmienka na balení – na vývoji Apex M500 sa podieľali jedny z najlepších progamingových tímov.

steelseries apex m500 box

Po odstránení obalov nám na stole ostala samotná klávesnica a krátka papierová dokumentácia a samolepky s logom SteelSeries. To je všetko, nič navyše výrobca nepribalil. Vlastne, nič iné ani nepotrebujeme, nástroj na vyberanie klávesov by nemal zmysel, keďže žiadne doplnkové pribalené neboli a na tomto type klávesnice so základným layoutom už toho veľmi niet čo vymyslieť.

steelseries apex m500 3D

Klávesnica pôsobí už na prvý dotyk veľmi masívne, je ťažká, neprehýba sa a použité materiály sú kvalitné a veľmi pevné. Ihneď po vybalení tak získate pocit, že ste si priniesli domov slušný kus hardvéru, uvidíme, aké budú dojmy po pripojení k USB portu počítača.

steelseries apex m500 back

Spodná strana je tvorená odliatkom tmavošedého tvrdého plastu s prelismi, ktoré zvyšujú jeho tuhosť. USB kábel je pripojený v prednej časti a na spodnej strane sa nachádzajú tri drážky, do ktorých sa dá vložiť. Na svojom mieste drží celkom dobre a nevypadáva ani pri presúvaní klávesnice po stole. Vyvedenie kábla zo zadnej strany klávesnice si tak viete nastaviť podľa toho, ako to najviac vyhovuje vášmu stolu.

steelseries apex m500 usb

Kábel je dlhý zhruba dva metre a zakončený štandardným USB konektorom. Pribalená dvojica pások suchého zipsu sa určite hodí aj neskôr na uloženie či stiahnutie kabeláže. Podobne ako pri myši Rival 500 sa nám páči veľmi pružná priechodka kábla do USB konektora, ktorá chráni kábel pred zalomením.

steelseries apex m500 standof

Výklopné plastové nožičky majú len jednu polohu a uhol naklonenia klávesnice dosť citeľne vyostria. Mohutné a mäkké plastové podložky v prednej časti zaisťujú klávesnicu proti pohybu na doske stola veľmi efektívne aj počas intenzívnych herných zážitkov. Pomáha im pritom určite aj vyššia hmotnosť Apex M500, no tak veľké kusy gumy sme už dlho na žiadnej klávesnici nevideli.

steelseries apex m500 steelseries side

Aj so zaklopenými nožičkami je profil klávesnice mierne nadvihnutý a horný rad klávesov je podstatne vyššie než ten najspodnejší. Klávesy sú aj ergonomicky zatvarované a naklonené pre dosiahnutie maximálneho pohodlia pri hraní i písaní. Klávesy sú vysoké a výrazne trčia nad plochou klávesnice.  Uvidíme ako nám bude Apex M500 vyhovovať z hľadiska ergonómie.

steelseries apex m500 steelseries layout

Layout klávesnice je celkom jednoduchá 104-ka a nenachádzame tu žiadne prvky navyše. Enter je jednoriadkový, ľavý shift široký a zasahuje takmer pod polovicu klávesy A. Rozloženie typické nielen pre herné klávesnice ale aj odolné pracovné nástroje. Okraje klávesnice sú veľmi úzke, takže Apex M500 bude zaberať na stole len málo miesta. Jednoduchý a čistý dizajn sa nám zatiaľ páči, dobre známy layout dáva možnosť si na klávesnicu veľmi rýchlo zvyknúť.

steelseries apex m500 numpad

Numerický blok je rovnako štandardný ako na bežných klávesniciach, hernú DNA však prezrádza LED signalizujúca deaktivovaný WIN kláves. Stavové LED svietia ostrým modrým svetlom no vďaka svojej veľkosti nepôsobia príliš rušivo ani v úplnej tme. Popisky kláves sú vyhotovené precízne, majú čisté okraje a dobre čitateľné sú aj s menšími fontmi na doplnkových klávesoch.

steelseries apex m500 fkeys

Multimediálne klávesy síce chýbajú, no supluje ich osem funkčných kláves, ktorým bola priradená sekundárna funkcia. Matný povrch kláves vytvára mierne zdrsnenie, vďaka ktorému klávesnica ponúka dobrý grip aj pri intenzívnych herných zážitkoch.

steelseries apex m500 steelseries button

Úlohu funkčnej klávesy aktivujúcej sekundárne funkcie F5 – F12 kláves dostalo na starosť nenápadné tlačidlo s logom výrobcu. Funguje podobne ako Fn kláves na notebookoch. Šikovné a osvedčené riešenie.

steelseries apex m500 cherry red

Na test sme dostali verziu so spínačmi Cherry MX Red. Ide o lineárne spínače bez hmatovej odozvy a bez počuteľného cvaknutia. Navyše sú veľmi „ľahké“ takže na ich stlačenie netreba priveľkú silu a pritom majú rovnaký zdvih ako častejšie využívané MX Black či MX Blue. V podstate je MX Red „ľahšou“ verziou MX Black, len je na ich stlačenie potrebná menšia sila. Klávesníc s MX Red nie je veľa a ak hľadáte tento typ „ľahkých“ spínačov, Apex M500 je váš favorit. Ak vám viac vyhovujú „klikacie“ spínače, siahnite po verzii Apex M500 so spínačmi MX Blue. Po odstránení kláves je vidieť jasne modrú farbu základne klávesnice, ktorá vytvára dojem rovnomerného podsvietenia priestoru pod klávesmi. Tie sú v skutočnosti podsvietené pre každý kláves osobitne vlastnou LED a základňa len odráža rozptýlené svetlo.

 

Ergonómia

Životnosť MX Red spínačov je 50 miliónov stlačení, celková dráha je 4 mm pričom k zopnutiu spínača dôjde v jej polovici. S nulovou hmatovou i zvukovou odozvou sa nám na klávesnicu zvykalo dlhšie, problém bol v nestlačení niektorých kláves pri písaní a pri hraní hier zasa občasné dvojité stlačenia kláves. Po pár dňoch zvyku sa však vlastnosti MX Red začali predierať do popredia a nízky odpor spínačov nám umožňoval stále zrýchľovať, ocenili sme aj „mäkkosť“ a pohodlie. Predovšetkým pri hrách, pri písaní textov bola táto vlastnosť stále trochu kontraproduktívna a viac nám v tomto smere vyhovujú MX Brown, ale toto je vyslovene subjektívna záležitosť.

Apex M500 vďaka svojej rýchlosti vyhovuje mnohým herným žánrom, vyskúšali sme väčšinu z nich a nikde výrazne nezaostávala. Zmerať čosi ako výkon sa pri klávesniciach nedá a keďže odozva mechanických klávesníc je vo všeobecnosti veľmi podobná, ide už len o to, aký typ spínačov vám vyhovuje viac.

Z hľadiska layoutu nie je klávesnici čo vytknúť, spolieha sa na absolútnu klasiku, na ktorú si netreba zvykať a vždy je príjemné vrátiť sa k starému známemu rozloženiu. Vďaka vysokej hmotnosti Apex M500 dobre držala na stole a zakrivenie horných plôch kláves nám z hľadiska ergonómie celkom vyhovovalo. Chválime aj vedenie medzerníka, ktorý sa pri stláčaní po okrajoch neprehýba, jedinému spínaču v jeho strede pomáhajú dve pasívne vodiace drážky na jeho okrajoch.

Napriek tomu, že spínače „necvakajú“ poznáme aj tichšie klávesnice, lenže tie sú membránové a nemajú mechanické spínače, takže v tomto smere sa nie je na čo sťažovať, Apex M500 však pri písaní bude počuť. Štandardné tvarovanie kláves a ich pripojenia k spínačom umožňuje použitie vlastných kláves alebo jednoduchšiu náhradu tých pôvodných, ak sa počas rokov poškodia.

 

Ovládací softvér

Všetky herné periférie od SteelSeries používajú ovládací softvér SteelSeries Engine 3, vďaka ktorému tak máte všetky svoje riadiky pekne pohromade. Možnosti konfigurácie Apex M500 sa zameriavajú predovšetkým na klávesy, každému z nich je možné prideliť osobitnú funkciu či uložiť doň makro. Podsvietenie a ďalšie možnosti sú až druhoradé, páči sa nám však ukladanie nastavení do profilov, medzi ktorými sa dá prepínať už v hlavnom okne ovládacieho softvéru.

steelseries apex m500 sw 1

Klávesom je možné priradiť funkciu štandardného alfanumerického znaku, klávesovej skratky, multimediálneho tlačidla, tlačidla myši, skratky aplikácie či operačného systému a samozrejme uložiť ľubovoľnú kombináciu stlačených kláves. Nahrávanie makier funguje veľmi intuitívne. Chýbalo nám však dedikované tlačidlo na klávesnici, vďaka ktorému by sa dalo makro nahrať kedykoľvek, spolu s nejakou vizuálnou odozvou. Makro tlačidlo však môžete priradiť niektorému z klávesov v SteelSeries Engine 3, no dedikované tlačidlo by sa nám páčilo viac.

steelseries apex m500 sw 2

SteelSeries Engine 3 má užitočnú záložku Library, kde je možné pridať aplikácie a prispôsobiť chovanie periférií presne pre ich potreby. V prostredí operačného systému bežná klávesnica a myš sa po spustení obľúbenej hry zmenia na plne konfigurované periférie nastavené presne podľa osobných preferencií. Bez nutnosti čokoľvek vypínať a zapínať. Softvér môže byť navyše synchronizovaný so serverom, takže po vytvorení účtu a prihlásení sa v nastaveniach Engine 3 sa všetky nastavenia obnovia  aj po reinštalácii systému.

steelseries apex m500 sw 3

 

Podsvietenie

Pri podsvietení máte na výber len jednu farbu, konkrétne modrú. Klávesy sú podsvietené jednotlivo, modrá základňa pod nimi však vytvára dojem jednoliateho modrého svetla. Intenzitu podsvietenia je možné nastaviť v štyroch stupňoch 0, 1/3, 2/3 a 3/3, okrem statického svietenia zvládne aj efekt cyklického „dýchania“ v troch rýchlostiach. Viac priestoru pre hranie sa so svetlom už niet, takže kolotočová zábava ide bokom.

steelseries apex m500 led

K podsvieteniu nemáme výhrady, aj keď je len jednoduché. V noci pri najvyššom jase unavuje zrak, no cez deň keď je v miestnosti viac svetla sa vyššia intenzita hodí. Navyše je možné intenzitu rýchlo upraviť klávesovou skratkou. Fonty na klávesoch sú dobre čitateľné s jemnými okrajmi a podsvietenie je rovnomerné.

 

Nenápadný a rýchly tank

Klávesnice s Cherry MX Red nikdy neboli lacné a výnimkou nie je ani Apex M500. Hoci je veľmi jednoduchá, zaplatíte za ňu 115 EUR. Odmení sa vám však odolnou konštrukciou, ktorá sľubuje vysokú životnosť. Výrobca stavil v tomto prípade na jednoduchosť a doplnkovú výbavu v podobe USB hubov, displejov či konfigurovateľných a multimediálnych tlačidiel budete hľadať len márne. Apex M500 je poctivý herný nástroj so všetkým čo k tomu chýba a to odzrkadľuje i cena.

m500 3D

Za SteelSeries Apex M500 zaplatíte zhruba 115 EUR, čo je síce nie je suma nízka, ale zato adekvátna konštrukcii a zvoleným typom spínačov. Ak vám vyhovuje aj niektorá z myší SteelSeries Rival, dostanete obe periférie pod správu prehľadného ovládacieho softvéru.

tip silver

SteelSeries Apex M500
CENA: 115 €
+-
Spracovanie a odolnosťMinimalistická výbava
Malé rozmerybez dedikovaných makro tlačidiel
Cherry MX Red spínače
Kvalita prevedenia98
Príslušenstvo a výbava78
Konfigurácia a SW92
Ergonómia90
Cena/hodnota82
HODNOTENIE: 88/100
Skvelé dielenské spracovanie, malé rozmery a slušná ergonómia spolu s Cherry MX Red spínačmi robí z tejto klávesnice odolný a výkonný herný nástroj. Minimalistická výbava či "ľahké" klávesy však nemusia vyhovovať každému.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

steelseries logo

klávesnicu SteelSeries apex m500 nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013