Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme lacný herný headset Roccat Renga

Testovali sme lacný herný headset Roccat Renga

Herné periférie sú dosť citlivá záležitosť, každý hráč má iné preferencie a zvuk vo svojom obľúbenom žánri hier vníma inak. Ak chce byť výrobca v tomto segmente trhu úspešný, potrebuje širokú ponuku. V prípade herných slúchadiel to chce produkt, ktorý sa trafí do širokého spektra hráčov, funkčne, dizajnovo a najmä cenovo. Renga od Roccat má tendenciu triafať do čierneho. Aspoň na papieri.

Roccat uviedol herný headset Renga v rámci rozšírenia ponuky svojich produktov v druhej polovici roku 2016. V nej dovtedy figuroval už pomerne starý headset Kulo a veľmi obľúbený digitálny headset Kave, lenže ten vďaka svojej vysokej cene nebol pre každého. Roccat jednoducho nemal lacný všestranný headset a Renga mal túto situáciu zmeniť. S ľahkou konštrukciou, 50 mm meničmi a kompatibilitou s PC, PS4 a mobilnými zariadeniami by to mal mať pri nízkej cene na trhu jednoduché. Všetko to znie veľmi sľubne a preto sme sa rozhodli vypočuť si Renga na vlastné uši.

Dizajn a konštrukcia

roccat renga 0

Renga k nám prišiel v balení typickom pre značku Roccat. Kombinácia modrej a čiernej farby v nás evokuje spomienky na predošlé dobré skúsenosti s perifériami tejto značky a tak sa aj na nový headset patrične tešíme. Samotné balenie je inak jednoduché, kartónová škatuľa v sebe dvojdielny plastový blister, v ktorom sú slúchadlá uložené. Príslušenstvo je vložené pod ním.

roccat renga 1

V balení nájdete to najnevyhnutnejšie, okrem samotného headsetu aj papierovú dokumentáciu a redukciu pre pripojenie k mobilným zariadeniam.

roccat renga 4

Prvý dojem z headsetu je veľmi dobrý, konštrukcia je ľahká (Renga váži len 210 gramov, polovicu z toho čo konkurencia v tejto cenovej lige) a pomerne nevýrazný dizajn by mohol ulahodiť širokému spektru hráčov. Do očí však ako prvý udrie svetlomodrý kábel, ktorý je výrazným dizajnovým solitérom, v decentnejšej čiernej by sa nám asi pozdával viac. Na dotyk headset pôsobí veľmi „plastovo“, rám mušlí i rameno mikrofónu je z tvrdého plastu, aspoň že diely sú dobre spracované a zdá sa že budú dobre odolávať aj škrabancom. Aj polstrovanie mušlí by sme si priali o čosi mäkšie, v tejto cenovej kategórii si však sťažovať nemôžeme.

roccat renga 7

Hlavový most je na rozdiel od mnohých lacných slúchadiel netvorí pevný plastový rám, ale dvojica kovových výstuh, pod ktorou sa nachádza opierka pre hlavu. Headset nemá žiadnu možnosť zmeny veľkosti hlavového mosta, opierka pre hlavu je však k nemu prichytená gumičkou, takže vlastne ani nieto čo nastavovať, Renga stačí nasadiť na hlavu a on už sa prispôsobí. Vďaka tomuto typu konštrukcie sa podarilo dosiahnuť nízku hmotnosť a celkom dobrý komfort, nevýhodou však je, že je potrebný väčší odpor mosta a mušle tak tlačia na oblasť hlavy okolo uší o čosi viac ako by sa nám páčilo.

roccat renga 9

Mušle majú akurátnu veľkosť, aby v sebe ukryli priemerne veľké uši, sú polohovateľné v jednej osi a svojou spodnou časťou nás trochu tlačili. Atypickým detailom je, že nie sú uzatvorené. Medzi rámom mušle a samotným penovým krytom meniča je medzera, takže je ich vnútorný priestor odvetrávaný. Renga vás preto od okolitých zvukov úplne neodizoluje, čo nemusí byť v niektorých prípadoch na škodu. Ani po niekoľkých hodinách súvislého hrania hier sa však naše uši nepotili a aj vďaka tomu sme sa cítili pohodlne. Nevýhodou však je, že zvuk zo slúchadiel prestupuje aj do okolia.

roccat renga 3

Obe mušle sú v podstate rovnaké, rameno mikrofónu je uchytené na vonkajšom ráme na ľavej strane headsetu. V tomto mieste je pripojený aj svetlomodrý kábel s dĺžkou asi 2,5 metra. Zakončený je dvojicou 3,5 mm konektorov, pre mikrofón a slúchadlá oddelene. Pre pripojenie k mobilným zariadeniam, prípadne notebookom so združeným konektorom je pribalená redukcia na štvorpólový 3,5 mm konektor. Nie celkom elegantne, no zato jednoducho je zaručená multiplatformovosť headsetu a tým pádom aj pridaná užitočnosť. Ovládanie hlasitosti sa nachádza na kábli, v malej plastovej krabičke je len malé koliesko a posuvný prepínač pre vypnutie mikrofónu. Keďže ovládačom hlasitosti je jednoduchý potenciometer, reguluje hlasitosť priamo do slúchadiel a nemení nastavenie hlasitosti v systéme, ako je to pri digitálnych slúchadlách.

roccat renga 5

Vráťme sa ešte k mikrofónu; je všesmerový a napriek tomu ako je uložený zachytáva aj zvuky z okolia. Nie je to síce nič rušivé, ale vaši spoluhráči ich môžu počuť. Každopádne, kvalita záznamu je dobrá, bez „plechového“ skreslenia alebo zašumenia. Škoda len, že rameno mikrofónu nie je o čosi flexibilnejšie.

Zvuk

Keďže máme pred sebou jednoduchý stereo headset, navyše analógový, nesmieme očakávať žiadny rozsiahly ovládací softvér. A vlastne celkom žiadny, takže aj nastavenie ekvalizéra budete musieť ponechať na prehrávač alebo aplikáciu tretej strany, ale to nie je v tomto prípade žiadny problém. Ani podsvietenie sa nekoná, rozhodne nám však nechýba.

Z hľadiska pohodlia je na tom Renga veľmi dobre, len vám musí dobre sadnúť na hlavu. Pri dlhých hodinách strávených hraním hier však oceníte predovšetkým priedušnosť mušlí a nízku celkovú hmotnosť.

roccat renga 6

Roccat stavil na 50 mm meniče, podľa webstránky produktu majú rozsah 20Hz – 20kHz, odstup signálu od šumu 110 dB a impedanciu 32 Ohm. To sú však len papierové parametre a najmä tej spodnej frekvenčnej hranici je ťažké uveriť. Vzhľadom na to, že mušle sú otvorené a na ich konci je vlastne len pod penovou výstelkou uložený menič, je pri tejto konštrukcii takmer nemožné dosiahnuť hutné basy. Hlboké a plné basy o ktorých píše výrobca sa nekonajú, jednoducho to nie je fyzicky možné. Tým nechceme povedať že nízke frekvencie celkom chýbajú, to nie, sú tam, ale sú ako chudobný príbuzný k inak veľmi dobre naladeným stredom a výškam.

Keďže basy príliš nekričia, vo filmoch budete dobre počuť dialógy a v hrách zasa komunikáciu svojich tímových hráčov. Výbuchy a dunivé sekvencie, či kvalitný herný soundtrack si už až tak dobre neužijete. Ani hororové filmy si až tak nevychutnáte, no Renga je postavený skôr pre online multiplayer žánre, ktoré s ním vydržíte hrať hodiny bez upotených uší a bolesti hlavy.

Slabšie basy limitujú aj niektoré hudobné žánre, ak vyžadujete od slúchadiel hutné basy za každú cenu, poobzerajte sa inde, lebo v prípade Renga chýbajúce nedoženiete ani s pomocou ekvalizéra. Fyzicky to nie je možné, navyše, otvorené mušle prepúšťajú veľa zvuku do okolia, takže ani do kancelárie nebudú najšťastnejším riešením. Výšky sú však čisté a oddelené od dynamicky pôsobiacich stredov, jednotlivé zvuky sa nezlievajú a v hrách sa dajú veľmi presne identifikovať a to je presne to čo je pri hernom headsete dôležité. V tomto spektre sa Renga cíti najlepšie a v onlajnovkách dokáže poskytnúť výhodu v priestorovej orientácii aj napriek tomu, že nepodporuje priestorový zvuk.

Záver

Roccat dokázal za veľmi prijateľnú cenu postaviť headset s prekvapujúco čistým prednesom, len tie basy vám občas budú chýbať. Ak nie ste fanúšikom nízkeho spektra, neváhajte, Renga je podareným kúskom, ktorý navyše prináša nízku hmotnosť a vysokú úroveň komfortu. Zvukovo je naladený inak, než by ste od štandardného herného headsetu čakali a s tým treba pri nákupe počítať.

roccat renga 8

Zvukový prednes je atypicky čistý a ak trafíte svoj obľúbený žáner tak aj príjemne vyvážený. Plusom je aj pomerne dlhý kábel, ktorý pripojíte priamo k výstupom zvukovej karty k skrinke pod stolom bez toho, aby ste mali hlavu na úrovni kolien, a ktorý využijú azda aj konzoloví hráči. Odvetrávané slúchadlá sú pohodlné aj počas dlhých herných seáns, horšie je to však už s izoláciou okolitých zvukov a prepúšťaním zvuku zo slúchadiel do okolia.

Ak hľadáte univerzálny herný headset, ktorý pohodlne pripojíte k telefónu a zavoláte si z neho, s ktorým si pozriete film a zahráte sa aj akčné hry bez toho, aby vám hlava dunela ako po mladom ríbezľáku a nemienite zaň vyvaliť trojcifernú sumu, je Renga to čo hľadáte. Na herný headset má atypický prednes a to je jeho najväčšou slabinou i devízou zároveň. S cenovkou pod 50 EUR určite nájdete aj iné alternatívy, mnohé aj s digitálnym priestorovým zvukom, no Renga má rozhodne veľký potenciál dostať sa pri hľadaní vhodného kandidáta do najužšieho výberu.

tip

Roccat Renga
CENA: 47 EUR
+-
Nízka hmotnosťChýbajúce basy
Dobrá ergonómiaIzolácia zvuku
Čistý zvukový prednes
Dobrá cena
Kvalita prevedenia78
Softvér a výbava72
Ergonómia90
Kvalita zvuku84
Cena/hodnota88
HODNOTENIE: 82/100
Jednoduchý a lacný analógový stereo headset s prekvapivo dobre naladeným stredným pásmom. Vďaka nízkej hmotnosti a otvoreným mušliam je pohodlný, chýbajú mu však mohutnejšie basy.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

roccat logo

© 2015 PCNews.sk