Menu

Testovali sme Benq XL2730Z, monitor pre hráčov

Má 27-palcovú uhlopriečku s rozlíšením 2560 x 1440 bodov, rýchlu odozvu 1 milisekundu a 144 Hz technológiu pre čo najplynulejší obraz. Vitajte vo svete PC Master Race.

Život náročného hráča nie je jednoduchý. Ak sa chce zahrať najnovšie hry tak potrebuje skutočne výkonný hardvér, optimálne aktualizovaný raz do roka. Potrebuje aj poriadnu myš, skvelú klávesnicu, poriadne reproduktory a v neposlednom rade aj monitor optimalizovaný práve pre zobrazovanie hier.

Namiesto čo najvernejšieho podania farieb sú dôležité odlišné parametre, ako je rýchlosť odozvy, rovnomernosť podsvietenia, či čo najvernejšie podanie čiernej farby. Benq XL2730Z je čistokrvný herný TN monitor, od ktorého by sme neočakávali úplne presné podanie farieb a neprekonateľné pozorovacie uhly. Cieľom výrobcu bolo dosiahnutie čo najlepších výsledkov v hrách. Aj preto sa Benq XL2730Z stal oficiálnym monitorom herného turnaja Intel Extreme Masters.

gallery 2

Skvelá ergonómia

Hráčom je prispôsobená celková ergonómia, takže monitor si môžete nastaviť vo všetkých smeroch s veľkým rozsahom. To znamená prispôsobenie výšky a náklonu v každom jednom smere, pričom si vaše obľúbené nastavenie môžete jednoducho poznačiť. Navyše jednoduchá je aj montáž, takže si monitor môžete v prípade potreby pokojne zobrať so sebou na LAN párty (teda ak ho unesiete). Stojan sa k monitoru len jednoducho zacvakne, jediná skrutka je prítomná pri montáži podstavcu k stojanu.

Aby ste sa nemuseli počas hier trápiť s nastavením obrazu, pribalil výrobca  k monitoru káblový ovládač s možnosťou okamžitej zmeny profilov s programovateľných tlačidiel. Využívať ho nemusíte, ale ak sa hrávate niekoľko výrazne odlišných hier (akčné ,strategické alebo športové), tak si naň veľmi rýchlo zvyknete. Monitor má totiž niekoľko špecifických funkcií, ktoré sú vhodné len pri niektorých hrách.

gallery 3

Monitor má niekoľko doplnkových funkcií pre redukovanie rozmazaného pohybu, automatickej úpravy kontrastu a výrobca dokonca pripravil aj špeciálne režimy pre hranie akčných a strategických hier. Nič podobné pri klasických monitoroch nenájdete, tie na hráčov totiž vôbec nemyslia a jediné čo riešia, je rýchlosť odozvy.

Pre hráčov akčných FPS hier je tu Motion Blur Reduction, čo je technológia zamedzujúca rozmazanému obrazu pri rýchlych pohyboch. K dispozícii máte 20 úrovní pre nastavenie intenzity farieb a dokonca aj špeciálnu funkciu, ktorá na displeji emuluje rôznu veľkosť obrazovky. To sa hodí hlavne pri starších hrách, ktoré tak môžete hrať ako za starých čias aj na malom 17-palcovom rozmere.

gallery 4

Čistokrvný hráč

Kvalita obrazu nás prekvapila, keďže kalibrácia priamo z výroby je veľmi dobrá a farby sú aj napriek použitej TN technológii presné. Tým ale myslíme zameranie na potreby náročného hráča. Grafik alebo profesionál by sa pri nastavovaní parametrov dobre natrápil. Jedným z najzaujímavejších parametrov je 144 Hz frekvencia zobrazenia, keďže všetky bežné monitory zvládnu maximálne 60 Hz.

Dávno už totiž neplatí, že na pocit plynulosti stačí 25 snímok za sekundu, dokonca aj tých 60 je častokrát limitujúcim faktorom, keďže výkon tých najlepších počítačov umožňuje aj pri najnovších hrách zobraziť za jednu sekundu výrazne viac informácií. A akonáhle je počítač rýchlejší ako grafická karta, nastávajú problémy. Pri bežnom monitore sú len dve možnosti, z ktorých ani jedna nie je optimálna – buď sa vypne vertikálna synchronizácia a k monitoru bude smerovať viac snímok ako je jeho maximálna podporovaná frekvencia, alebo sa ich počet obmedzí zapnutím vertikálnej frekvencie.

V obidvoch prípadoch je výsledkom menší alebo väčší problém, ktorý závisí aj od konkrétnej hry a výkonu hardvéru. Hráč môže pozorovať rôzne chyby v obraze, prípade microstuttering. Benq tieto problémy rieši 144 Hz technológiou a 1 ms GTG odozvou. Zároveň plne podporuje VESA štandard v podobe Adaptive Sync a AMD Freesync technológie, takže je vhodným doplnkom práve k zostavám s modernými grafickými kartami AMD Radeon.

gallery 8

Drahý, ale dobrý

Na prepojenie nemusíte použiť len DisplayPort, QHD rozlíšenie pri štandardnej obnovovacej frekvencii cez HDMI bez problémov zvládne aj väčšina moderných notebookov vrátane tých od Apple. Pri funkcii Free Sync je situácia iná, 144 Hz technológia potrebuje buď DisplayPort, alebo HDMI vo verzii 2.0. Novšie grafické karty jeden z týchto výstupov majú a tak vám stačí len zapojiť jeden z dodávaných káblov a môžete sa hrať.

Výrobca si za tento monitor pýta 579 eur, čo vôbec nie je málo. Áno, dajú sa kúpiť aj lacnejšie monitory v danej uhlopriečke, no pri hrách by ste s nimi veľmi spokojní neboli. Tie funkcie čo Benq ponúka v základe by ste pri nich hľadali zbytočne, rovnako by ste len pri niektorých z nich našli tak dobrú ergonómiu a prácu s viacerými profilmi. Ak teda máte zvyšných šesť stovák, tak určite zvážte investíciu do skutočne dobrého herného monitora. Benq XL2730Z je skutočne dobrý herný monitor, pro ktorom výrobca za peniaze ponúka dostatok muziky.

Benq XL2730Z
CENA: 579 €
+-
144 Hz technológiaVysoká cena
Vysoké rozlíšenie
Rýchla odozva
Dobrá ergonómia
Kvalita prevedenia90
Výbava95
Možnosti a funkcie95
Kvalita obrazu90
Cena/výkon80
HODNOTENIE: 90/100
Špičkový herný monitor, od ktorého ale nesmiete očakávať nadpriemerné výsledky pri profesionálnej práci. Určený je výhradne pre náročných hráčov, ktorí dokážu využiť všetky jeho prémiové technológie.

gold small

Graf ceny produktu BenQ XL2730Z poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013