Menu

Testovali sme Intel Core i7-6700K, Core šiestej generácie

Intel pokračuje vo svojom úpornom vylepšovaní architektúry Core a prináša už jeho šiestu generáciu. Po Haswell Refresh, ktorý bol aktualizáciou štvrtej generácie a procesoroch Devil´s Canyon, ktoré zasa priniesli viacmenej len vyššie frekvencie je tu konečne niečo nové.

Iste, dá sa namietať, že Skylake sú celkom nové procesory. Návrh Core funguje už od prvej generácie rovnako dobre a Intel striedavo vylepšoval výrobný proces a upravoval architektúru samotnú, no kľúčové časti procesora a hrubý výkon na jeden GHz sa nijak výrazne nezlepšil. Čo však zaznamenalo veľký pokrok je efektivita a posledná generácia má podstatne zaujímavejší výkon na jeden watt, ako tomu bolo napríklad pri procesoroch Sandy Bridge.

 

Čo nové prináša Skylake

No a ďalšou veľkou zmenou je podpora novších technológií, napríklad DDR4 pamätí, ktoré vítame s otvorenou náručou. DDR4 sú stále relatívne drahé a jedine Intel má silu vyvolať po nich dopyt, ktorý rozšíri ponuku a zatlačí cenu smerom nadol. Aktuálne za 16 GB kit 2400 MHz CL16 pamätí zaplatíte asi 120 EUR, 16 GB kit DDR3 1866 MHz CL9 pamätí stojí zhruba stovku. Ceny by sa mali vyrovnať niekedy začiatkom budúceho roka a rozširujúca sa ponuka procesorov podporujúcich DDR4 moduly dúfajme potlačí ich cenu ešte nižšie. Doteraz boli DDR4 určené pre procesory Haswell-E na čipsetoch Intel X99, ktoré boli v poslednej dobe tým pravým orechovým pre skutočných entuziastov a pátračov po maximálnom výkone

Samotný Intel o novinke hovorí ako o svojom doposiaľ najlepšie škálovateľnom procesore. A ono to naozaj bude tak, TDP rodiny Skylake sa dá krásne prispôsobiť v závislosti od cieľového zariadenia a tak sa stretneme napríklad s testovaným Core i7-6700K s TDP 95W ale aj Core m7 6Y75 s TDP len 4,5 W a teda dvadsaťnásobne menším. Prirodzene, výkonnostne porovnateľné byť nemôžu, no základné stavebné prvky sú v princípe rovnaké.

intel core 6th gen die

Procesory rodiny Skylake sú vyrábané 14 nm technológiou, čo prináša v porovnaní so staršími modelmi hneď niekoľko výhod. Tak napríklad oproti prvej generácii Core procesorov Intel hovorí o viac ako 30-násobne vyššom výkone grafického adaptéra a trojnásobne nižšej spotrebe energie, čo je dôležité predovšetkým pre mobilné zariadenia. V mobilnom segmente sa do výbavy sa dostane aj viac „no wires“ prvkov, či už pre bezdrôtové pripojenie k displejom prostredníctvom Intel WiDi a Pro WiD alebo podpora pre Intel Unite. Podporovaný je i technológia Thubderbolt 3 pre USB Type-C, ktorá tak vytvorí jeden kompaktný a univerzálny port s priepustnosťou až 40 Gb/s a napájaním do 200W pre 4K monitory, externé diskové polia a ďalšie zariadenia s vysokou náročnosťou na dátový tok.

Zaujímavou novinkou bude aj implementácia technológie Intel Speed Shift ako súčasti vylepšenej správy napájania. Rozhodovať o frekvencii a teda aj energii, ktorú bude procesor odoberať môže operačný systém v užšej kooperácii so samotným procesorom. Správa napájania bude môcť fungovať v troch režimoch – zo strany procesora, operačného systému alebo v hybridnom móde. Samotný OS tak bude môcť povedať procesoru, aby pracoval pri nízkej frekvencii, aby sa ušetrila energia v akumulátore, alebo mu môže určiť rozsah frekvencií, z ktorých si už podľa potreby bude vyberať procesor sám. Celý systém tak bude môcť pracovať s väčším počtom napäťových stavov, výsledkom je efektívnejšie využitie energie a predĺženie doby práce na jedno nabitie. Zrýchli sa aj prepínanie medzi napäťovými stavmi, ktoré sa skráti z 30 ms na 1 ms. Posledné aktívne jadro procesora bude môcť v prípade potreby pracovať aj na veľmi nízkych frekvenciách, až po spodnú hranicu 100 MHz.

Zaujímať nás bude aj výkon integrovaného grafického jadra. Ten rastie s každou generáciou Intel Core a inak tomu nebude ani pri procesoroch Skylake, ktorá má byť oproti svojim predchodcom výkonnejšia asi o 40%.

intel z170 diagram

Skylake procesory dostali nový socket označený ako LGA 1151 a prirodzene aj nové čipsety. Najvyššie postaveným je Z170 v desktopovom segmente mu bude sekundovať slabšie vybavený H170. V biznis segmente a priemyselných nasadeniach budú používané čipsety Q170, Q150, B150 a najchudobnejší H110, ktorý bude mať k dispozícii len 6 PCI-Express liniek a aj to len druhej generácie.

Čipsety sa dočkali hneď niekoľkých evolučných vylepšení, ako je napríklad zvýšenie počtu USB 3.0 portov na 10, prídavný čip obsluhujúci Thunderbolt alebo USB 3.1 Gen2 s priepustnosťou 10 Gbps a konektorom typu C. Vyriešil sa aj problém s nedostatkom PCI-Express liniek, ktoré si zariadenia napríklad na čipsete Z97 delili. Z170 má až 20 PCI-Express 3.0 liniek, takže USB 3.0 a M.2 zariadenia môžu fungovať súčasne s plnou priepustnosťou a v prípade M.2 môžete zapojiť až trojicu diskov zároveň.

Podpora DDR4 pamätí a viacerých liniek v čipsete si vyžiadali nový socket. Ten je síce na nerozoznanie od LGA 1150, procesory si však vďaka inak umiestneným zárezom nepomýlite a nedôjde k nesprávnemu osadeniu. Procesory pre LGA1151 a LGA1150 nie sú navzájom kompatibilné a pre Skylake tak budete samozrejme potrebovať aj novú dosku.

 

Core i7-6700K

Novú architektúru sme mali možnosť vyskúšať v podobe procesora Core i7-6700K. Ten patrí do rodiny Skylake-S a spolu s modelom Core i5-6600K bol ohlásený ešte v auguste na veľtrhu Gamescom. Ako naznačuje písmeno K v jeho názve, má odomknuté násobiče, takže taktovanie bude pre začiatočníkov o niečo jednoduchšie a pre tých pokročilých dá procesor viac priestoru a ochoty pre hranie sa a hľadanie tých optimálnych výkonnostných nastavení.

intel i7 6700k cpuz idle intel i7 6700k cpuz burn

Základná frekvencia procesora je 4 GHz, v prípade že sa aktivuje Turbo Boost, procesor sa pretaktuje na 4,1 GHz a pokiaľ ho zaťažíte na jedno či dve jadrá, stúpne ich frekvencia na 4,2 GHz. Core i7-6700K disponuje štvoricou fyzických jadier s podporou Hyperthreadingu, takže pri aplikáciách a hrách, ktoré to dokážu využiť sa potešíte ôsmimi výpočtovými vláknami. Jadrá majú k dispozícii 8 MB L3 cache a dvojkanálový pamäťový radič s oficiálne podporovanými frekvenciami 2133 MHz pre DDR4 a 1600 MHz pre DDR3. S TDP 91W a vynoveným manažmentom napájania má i7-6700K dostatok priestoru pre balansovanie s frekvenciami jadier i GPU.

Podobne ako pri predchádzajúcich generáciách Core je aj v novom Skylake integrovaná grafická karta, niektoré verzie procesorov majú priamo na čipe pri GPU dedikovanú pamäť, avšak s tými sa budeme stretať skôr v mobilných pracovných staniciach a notebookovom high-ende. V desktopovom segmente väčšina modelov nafasuje grafiku Intel HD 530 (po novom budú grafiky označované trojciferným číslom) podobne ako nami testovaný i7-6700K.

Intel HD 530 má základný takt 350 MHz ktorý však v prípade potreby môže stúpnuť až na 1150 MHz. Grafika vie adresovať až 1,7 GB pamäte, podporuje DirectX 12, OpenGL 4.4 a vôbec všetky aktuálne herné a multimediálne štandardy a technológie. So 48 shadermi, 8 ROP a 16 TMU je vcelku dobrým základom pre sviatočné hranie na ktoré sa bude dať pozerať, napokon, uvidíme čo na to povedia herné benchmarky.

 

Výkon a testy

Procesor sme testovali na základnej doske MSI Z170A Gaming M7 s čipsetom Intel Z170, sekundovali mu štyri 4 GB DDR4 moduly ADATA taktované na 2133 MHz pri CL15. Merania sme urobili s integrovanou HD 530 aj s dedikovanou GeForce GTX 560 Ti od Gigabyte, na Windows 8.1 s najnovšími aktualizáciami nainštalovanom na SSD Intel 530. Procesor chladil osvedčený Thermaltake SpinQ, ktorý nemal problém ani pri pretaktovaní, aké očakávame, že bude v prípade 6700K bežné aj v domácich podmienkach.

intel i7 6700k tabulka vykon

Výkon procesora sme premerali na našej štandardnej sade testov tak, aby ho bolo možné porovnať s predošlými generáciami. Hrubý výkon jedného jadra sa mierne zlepšil, aj keď výrazný podiel má na tom vyššia frekvencia Turbo Boostu a efektívnejšia správa napájania. Pri základných frekvenciách je tak novinka asi o 10%-15% výkonnejšia ako 4770K.

Prevádzkové vlastnosti sú veľmi dobré, celková spotreba zostavy síce oproti i7-4770K mierne stúpla, rozdiel zhruba korešpondoval s rozdielom TDP a dvoma pamäťovými modulmi navyše (6700K má TDP 91W, 4770K 84W). V stave nečinnosti na pozadí systému sme na zostave s i7-6700K namerali 74 W, na i7-6700K to bolo 65 W, v syntetickom teste kde boli zaťažené všetky jadrá procesora to bolo 176 W a 160 W. Teploty sa s naším chladičom držali v rozumných medziach, pri nízkom zaťažení v systéme to bolo niekde okolo 30 °C a dokonca ani pri plnom zaťažení neprekročila hranicu 56°C. Aj toto je jeden z benefitov 14 nm výrobného procesu.

intel i7 6700k GPU vykon

Výrazne sa však dopredu posunul výkon grafickej karty. V porovnaní s HD 4600 v i7-4770K zvládne HD 530 vyprodukovať až o tretinu viac obrázkov za sekundu. Pre hranie vo Full HD rozlíšení moderných hier to síce stále nestačí, no ak sa uspokojíte s menšími detailmi a bez vyhladzovania hrán, sviatočné hranie starších obľúbených hier nie je úplne nereálne. Zostáv, kde bude taký kúsok ako i7-6700K bez dedikovanej grafiky však bude pravdepodobne len málo. Aj keď napríklad v pracovných staniciach, kde je potrebný vysoký výpočtový výkon sa bude dať ušetriť na spotrebe hoci aj lacnej a málo výkonnej dedikovanej karty. A to sa v takomto type strojov počíta.

Pretaktovanie je niečo do čoho sa i7-6700K vďaka svojim odomknutým násobičom púšťa s nadšením. Pomôže to aj pri automatickom pretaktovaní, väčšina dosiek bude mať práve pre i7-6700K a i5-6600K vytvorené profily, vďaka ktorým sa dostanete na vyššie frekvencie bez akýchkoľvek ťažkostí. V prípade MSI Z170A GAMING M7 na ktorej sme testovali, stačilo automatické pretaktovanie na dosiahnutie 4,5 GHz frekvencie.

intel i7 6700k cpuz 46 intel i7 6700k cpuz 47

Ak sa pustíte do taktovania manuálneho, bez zvýšenia základnej frekvencie  i napätia procesora, ktoré je v štandarde na 1,3 V sa s násobičom dostanete na hodnotu 44 a teda frekvenciu zhruba 4400 MHz pre všetky jadrá. Ďalší pohyb s násobičmi už požaduje zvýšenie hodnoty napájania. Nemusíte však ísť príliš vysoko, 1,35V bude stačiť pre stabilnú prevádzku pri 4,7 GHz. Čip sa pýtal aj ďalej, problémy však v našom prípade začínali s chladením, kedy náš vzduchový chladič prestával stíhať a pri 4,8 GHz už nebol systém stabilný pri dlhšom zaťažení, kedy teplota procesora pomaly stúpala k 80° hranici. S lepším vzduchovým chladičom v lepšom bigtoweri s dobrým prietokom vzduchu je však hranica 4,5 GHz reálna aj pre dlhodobé nasadenie a tých 500 MHz navyše oproti základnej frekvencii je celkom citeľných.

intel i7 6700k OC

Výkonný základ pre prácu a pre zábavu

Ak vo vašom súčasnom počítači tróni napríklad i7-4770K alebo i7-4790K na Intel Z97, dôvodov na upgrade na Skylake nebudete mať mnoho. Nárast hrubého výkonu nie je tak veľký aby dokázal motivovať, keďže potrebovať budete aj novú dosku a DDR4 pamäte, ktorých cena by sa mohla vyrovnať s DDR3 niekedy začiatkom budúceho roku. V prípade starších platforiem napríklad na čipsetoch Z77 ale aj Z87 môže byť zaujímavý predovšetkým upgrade dosky, ktorý prinesie viac PCI-Express liniek, podporu rýchlych SSD v SATA Express a M.2 slotoch a nové rozhrania ako je napríklad USB 3.1. Čipset Z170 je skutočne inovatívny a zdá sa nám dokonca ešte väčším lákadlom, ako procesor samotný, no za dosky si zatiaľ výrobcovia pýtajú celkom slušné peniaze.

intel core 6th box

Samotný Core i7-6700K prináša jednoduché taktovanie a vďaka 14 nm procesu aj nízke prevádzkové teploty a konečne aj podporu DDR4 pamätí. Zlepšil sa aj výkon integrovaného grafického jadra i jeho akcelerácia videa vo vysokom rozlíšení. To je zaujímavé najmä pre tých, ktorí vytvárajú obsah a pracujú napríklad so 4K videom s vysokým dátovým tokom. Tak či onak, lacný upgrade to nebude a za rovnaké peniaze je možnosťou aj Haswell-E s dvoma jadrami navyše a doskou s X99, závisí však od plánovaného využitia. S procesormi Skylake na Intel Z170 však dostanete novšiu a lepšie vybavenú platformu, v prípade „K-áčkových“ procesorov aj s veľmi slušným škálovaním výkonu a potenciálom pretaktovania.

Intel Core i7-6700K
CENA: 389 €
+-
Veľmi dobrý výkonVyššia cena
Možnosti taktovaniaSo stúpajúcim napätím
GPU a podpora DDR4rýchly rast teploty
Nízke prevádzkové teploty
Výkon95
Technológie92
Pretaktovanie95
Cena/hodnota80
HODNOTENIE: 91/100
Novinka vyrábaná 14 nm procesom prináša výkonnejšiu integrovanú grafiku a slušné prevádzkové vlastnosti. Dočkali sme sa aj podpory DDR4 pamätí a samozrejme aj širokých možností pretaktovania.

 Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

 

intel logo6

 

 Za poskytnutie testovacích komponentov ďakujeme spoločnostiam

adata logo gigabyte logo

Graf ceny produktu Intel Core i7-6700K poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013