Menu

Testovali sme najrýchlejšie HDD

Nový a ešte rýchlejší. VelociRaptor sa vracia na scénu a pri opojení z rýchlych SSD pripomína svoje najlepšie roky, keď svojou rýchlosťou jednoznačne vládol systémovým počítačovým diskom.

Prvý disk od Western Digital s označením Raptor sa na trhu objavil v roku 2003, ako prvý disk pre bežný segment s rýchlosťou otáčania platní na 10 000 ot./min. Novinkou v tom čase bolo i S-ATA rozhranie, vtedy bežne používané IDE neponúkalo dostatočnú priepustnosť a SCSI zasa bolo doménou priemyselných riešení. Po troch generáciách Raptorov WD uviedol v roku 2008 VelociRaptor, pričom najvýznamnejšou zmenou bol prechod z 3,5“ na 2,5“ platne.

Redukciu na 3,5“ formát predstavoval masívny chladiaci blok, a vzhľad disku sa v podstate nezmenil dodnes. VelociRaptor dostal natívne S-ATA rozhranie, a v roku 2010 aj maximálnu kapacitu 600 GB, čo bolo oproti prvotným 37 GB slušným posunom vpred. V súčasnosti sa maximálna kapacita tohto rýchlika dostala na terabajtovú hranicu.

WDC_WD1000DHTZ_3D

Nový VelociRaptor je dostupný v kapacitách 250, 500 a 1000 GB, testovali sme najvyšší model WD1000DHTZ. Kam môže mať takýto disk namierené? Podľa WD by to malo byť do pracovných staníc a systémov, kde je vyžadovaná vysoká rýchlosť  a vysoká spoľahlivosť úložiska. Aktuálnymi rýchlostnými lídrami sú SSD disky, ktoré v bežnom spotrebnom segmente a pri použitých MLC čipoch prelomili hranicu 500 MB/s.

Jediným problémom je stále relatívne vysoká cena za GB, a preto pre bežného používateľa je cenovo prijateľná hranica niekde pri 120 GB diskoch. Pri desktopoch sa dá tento problém vyriešiť jednoduchým pridaním klasického 5400-7200 otáčkového disku, s 1–2 TB kapacitou, ktorý bude slúžiť ako úložisko pre dáta, a systém a nevyhnutné aplikácie budú nainštalované na SSD.

WDC_WD1000DHTZ_top

Väčšinu kapacitne náročných dát bežného používateľa tvoria multimédia, pričom ich čítanie a zápis prebieha často sekvenčne, a tak moderné HDD nemá problém poskytnúť v tomto smere dostatočný výkon. Čo však v prípade, že na počítači chceme strihať video, editovať fotografie, renderovať obsah, zaznamenávať niekoľko HD streamov súčasne? Pracovné súbory môžu tvoriť gigabajty dát, a je vhodné, ak sa s nimi pracuje z rýchleho disku s krátkou prístupovou dobou. A práve tu môže byť VelociRaptor vhodným riešením.

 

Fyzické vlastnosti

 

VelociRaptor je v princípe 2,5“ disk, ktorý je vložený v 3,5“ redukčnom rámčeku, ktorý slúži zároveň aj ako chladič. Ak sa tešíte na rýchly disk v notebooku, zbytočne sa netešte. Samotný disk má výšku až 15 milimetrov, a ak by ste aj našli notebook, s tak vysokou šachtou, stále ostávajú dva problémy -  museli by ste vyriešiť lepšie chladenie (redukčný má pri chladení svoje opodstatnenie, a pri jeho oddelení od disku strácate nárok na záruku) a vyššie nároky na napájanie, oproti bežným 2,5“ diskom. VelociRaptor podporuje rozhranie S-ATA 6 Gb/s a disponuje 64 MB DDR3 cache.

wdfVelociRaptor

2,5“ platne prinášajú oproti 3,5“ platniam používaným v staršom Raptore niekoľko podstatných výhod. Platne s menším priemerom potrebujú kratší čas pre roztočenie na plnú rýchlosť, rameno s čítacou hlavou musí pokryť menšiu plochu, čím sa zvyšuje náhodná prístupová doba a menšie platne aj menej vibrujú. Pri aktuálnych Velociraptoroch sa podarilo dosiahnuť hustotu 333 GB na platňu (3 platne v 1 TB disku, 2 platne v 500 GB a 1 platňa v 250 GB), a aj tá má svoj podiel na vyššom výkone disku.

WDC_WD1000DHTZ_back

V našich testoch neklesla rýchlosť sekvenčného čítania ani blízko stredu platní pod 120 MB/s, pričom na okraji platní disk siahal na hranicu 220 MB/s. Priemerná rýchlosť sekvenčného čítania sa pohybovala okolo 160-170 MB/s, náhodná prístupová doba bola tesne nad 6 ms. Pre sekvenčný zápis sa hodnoty pohybovali okolo 160 MB/s pri RAT 8 ms. VelociRaptor tak dobre poslúži práve pri spomínanom spracovaní či zaznamenávaní videa s vysokým dátovým tokom.

 

Výkon a prevádzkové vlastnosti

 

S moderným SSD sa samozrejme nemôže porovnávať nielen čo sa týka prístupovej doby a počtu IO operácií, ale ani z hľadiska prevádzkových vlastností. So spotrebou však na tom nie je tak zle ako sme očakávali, 4 W v idle režime, 1 W v spánku a len 5 W pri čítaní a zápise je vynikajúcich. Pre porovanie, jeho spotreba je porovnateľná s 3,5“ diskami  série WD Green. V posledných rokoch sme si zvykli na tiché disky a tu sa VelociRaptor vracia akoby o desať rokov dozadu. Seek je veľmi hlučný a rameno čítacej hlavy dáva o sebe vedieť. Vzhľadom na ponúkaný výkon a konštrukciu disku však treba s niečom takým počítať. 

WDC_WD1000DHTZ_tabulka

V porovnaní so 7200 otáčkovým diskom má VelociRaptor jasne navrch. Skrátenie náhodnej prístupovej doby na takmer polovičný čas a vyššia rýchlosť čítania a zápisu pri strede platní dáva potenciál pre lepší výkon systému. Teplota sa pohybovala okolo hranice 30°C aj pri dlhodobej aktivite, masívny chladič svoju úlohu plní spoľahlivo, teplota puzdra samotného disku bola na povrchu v priemere o 3°C vyššia.

HDTune

 

HDTach

 

CDM

Oplatí sa?

 

Nový WD VelociRaptor je jednoznačne najrýchlejším klasickým pevným diskom, ktorý môžete aktuálne kúpiť. Za terabajtový model zaplatíte zhruba 230 EUR, čo v prepočte vychádza približne na 22,5 centu za gigabajt. Pre porovnanie; gigabajt na terabajtovom 7200 otáčkovom disku stojí 9,3 centa, pri štandardnom modernom SSD so 120 GB kapacitou približne jedno euro.

V prepočte na GB je tak VelociRaptor štvornásobne lacnejší, a svojou kapacitou rieši základný problém SSD diskov. Má však smolu, že SSD aktuálne dosahujú prenosové rýchlosti okolo hranice 500 MB/s, a preto pre bežného používateľa je lepšou voľbou investovať 230 EUR do 120 GB SSD a 2 TB pomalšieho disku na dáta.

Iná situácia však nastáva pri vyššie spomínanom streamingu videa, alebo aplikáciách závislých na rýchlom sekvenčnom zápise a čítaní, a kde by vzhľadom na požadovanú kapacitu bol 1 TB na SSD diskoch neúnosne drahým riešením. Vtedy je nový VelociRaptor výbornou alternatívou, rovnako pre tých, ktorý pred vysokým výkonom SSD uprednostnia vyššiu kapacitu, prípadne môžu voliť len jeden pevný disk. Tak či onak, klasické pevné disky ešte nevymreli ani v najvyššom segmente.

Aktuálnu cenu a dostupnosť WD Velociraptor 1 TB v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

WDC_WD1000DHTZ_hodnotenie

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

WD_logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013