Menu

Testovali sme poctivý poľský midi-tower SilentiumPC Gladius X60

  • Napísal(a)  Ľubomír Samák
  • Zverejnené v Hardvér
  • Čítať 6615 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

V ostatných komponentoch máte už jasno, ale neviete, do akej skrinky ich uskladniť? Nechcete šetriť a potom banovať, ale ani prehnane veľa utrácať? V tom prípade môže byť jedným z najhorúcejších kandidátov skrinka volajúca sa Gladius X60 s cenou okolo 70 eur.

A vôbec nepozerajte na to, že ide o poľský produkt – všetku skepsu hoďte za hlavu. Hardvér od SilentiumPC (tj. zdroje, skrinky a hlavne chladiče) nám prechádzajú rukami často a ide o skutočne plnohodnotné veci vyznačujúce sa vynikajúcim pomerom ceny ku kvalite. Ale už k samotnej skrinke.

Exteriér

Konštrukcia X60 je masívna, zostrojená z milimetrových pozinkovaných oceľových plechov. Obe bočnice sú centimeter vypuklé, hlavne teda kvôli kabeláži, aby bolo možné poza základnú dosku ťahať aj hrubšie zväzky s tým, že skrinku stále bez problémov zakrytujete.

 spc gladius x60 00 spc gladius x60

Ľavá bočnica má dve pozície pre prídavné 120 mm ventilátory. Kto však prítomnosť týchto perforácií nevyužije a pozerá sa na to z podobného uhlu pohľadu ako my, teda, že zbytočne narúšajú prietok vzduchu, môže bočnice prehodiť (pravá je už plná). Na strope je potom miesto pre dvojicu 120/140 mm rozširujúcich ventilátorov a jeden flek pre stodvadsiatku nájdete i na dne vedľa zdroja. Všetky prázdne pozície sú vybavené protiprachovým filtrom, rovnako tak nasávanie pod zdrojom, čomu kvitujeme. Filtre sú pohodlne vyberateľné a vodou umývateľné.

 spc gladius x60 07

Ovládací panel a konektivita je situovaná do prednej vrchnej časti skrinky. Okrem štandardného tlačidla k zapnutiu, resetu, portov USB (dvoch dvojkových a dvoch moderných štandardu 3.0), audio vstupu pre mikrofón a výstupu pre slúchadlá, máte k dispozícii tiež čítačku kariet pre SD/SDHC/MMC/MicroSD a dok pre 2,5/3,5" disk, ktorý sa stáva pre skrinky SilentiumPC špecialitou a nepísaným pravidlom. Ďalej nechýba ani panel pre manuálnu reguláciu ventilátorov. Ten je trojkanálový, ale každý sa rozvetvuje a môžete k nemu pripojiť spolu až šesť ventilátorov, ktoré je možné ovládať v troch krokoch. A to síce fixným nastavením nízkych otáčok pre tichú prevádzku, vysokých otáčok pre vyšší výkon (ale i hluk – neadekvátny nárastu chladiaceho výkonu) a v strednej polohe je možné i celkové odstavenie pripojených ventilátorov. Možnosti sú to naozaj bohaté.

spc gladius x60 3

Vzhľad skrinky nepatrí k najjednoduchším. Tvar je členitejší s vystúpeným predkom a stropom s perforovaným plášťom so skôr jemnejším sitom. Nepôsobí agresívne ale ani vyložene decentne – zlatý stred. Odnímateľné čelo i vrch sú z dobre tvrdeného plastu, subtílne rozhodne nepôsobí a demontáž je bezproblémová.

Interiér

Vybavenie vnútrajšku sa drží súčasných zaužívaných štandardov. Napájací zdroj je dole (to kvôli jeho nižšiemu zahrievaniu, než aké by bolo hore), okolo základnej dosky je množstvo priechodiek k prevlečeniu káblov a dosiahnutiu tak perfektného manažmentu kabeláže. Esteticky je povrchovo všetko vyladené do čiernej farby.

spc gladius x60 03 spc gladius x60 04

Gladius X60 so svojimi 530 cm patrí k nadpriemerne vysokým midi-towerom. Na dĺžku (alebo do hĺbky, ako chcete...) má potom 535 cm a široký je 226 mm. Bavíme sa teda o poriadnej skrini, v ktorej nebudú vznikať kolízie ani s väčšími komponentami. Maximálna dĺžka grafickej karty môže siahať až do 325 mm (tzn., že i s najvýkonnejšími kartami máte stále rezervu) a procesorový chladič do 175 mm, takže ani tu nenarazíte, nech si vyberiete už akýkoľvek. Celková hmotnosť X60 (bez komponentov) je 7,7 kilogramu, čo je v rámci kategórie taký zdravý priemer.

Skrinka je pripravená aj pre vodné chladenie a externý radiátor. Pozícií pre prídavné karty je osem. Záslepky pochvalne nie sú vylamovacie, ale prichytené cez skrutky. O systémové chladenie a odvádzanie teplého vzduchu sa stará 120 mm ventilátor s rýchlosťou 1200 ot./min. Používatelia majúci radi ticho budú ventilátor používať v režime nízkych otáčok, pri maximálnych je aerodynamický hluk vyšší, na čom má svoj podiel i hustá mriežka za ním. Ložiská má lacnejšie, klzné, teda počítajte, že po roku-dvoch už jeho chod taký hladký, ako je u nového kusu, nebude.

spc gladius x60 05

Pozície pre 3,5/5,25" zariadenia sú v počte sedem ku trom. Jedna 3,5“ pozícia je napevno, separé, zvyšných šesť je modulárnych – tvorených zásuvnými vozíkmi. Tie sú kombinovateľné s 2,5" diskami. Musíte si však vybrať, či do onoho vozíka nainštalujete taký, alebo onaký disk, oba súčasne nemôžete. Za drobnú chybičku považujeme absenciu antivibračných prvkov (typicky gumené krúžky, cez ktoré sa disky pripevňujú), hlavne, keď sú vozíky plastové a o to efektívnejšie šíria vibrácie.

spc gladius x60 06

 

Záverečné hodnotenie

SilentiumPC  Gladius X60 je jedna z tých podarenejších skriniek. Celkovo je vzhľadom na svoju cenu veľmi vyvážená a slabiny sa hľadajú naozaj ťažko.

Konektivita je vynikajúca – nadštandardná, k počítaču pripojíte doslova všetko, na čo si zmyslíte, dokonca i „holý“ disk bez rámčeku prostredníctvom prítomného doku. Konštrukcia je pevná, čierny nástrek kvalitný. Nikde sa nič neodlupuje a vôbec, žiadne chyby v dielenskom spracovaní sme neodhalili. Naopak chválime prítomnosť troch tichých (regulovateľných) ventilátorov a ničím neobmedzujúce možnosti interiéru.

spc gladius x60 08

Layout je moderný – so zdrojom hore, nechýbajú priechodky pre kabeláž. Snáď by len pošešilo ich potianutie gumou. Napriek tomu sú všetky plechy zaoblené dobre. Pri montáži nebudete limitovaní dĺžkou napájacieho zdroja, grafickej karty a ani chaldiča pre procesor. Skrátka, univerzálna skrinka, do ktorej sa zmestíte so všetkým, čo komu treba. Kto by rád priehľadnú bočnicu, je možné si ju dokúpiť zvlášť. Táto skrinka je pozoruhodným úkazom. Totiž, keď si výrobca zaumieni, že vytvorí nie presne zacielený produkt pre každé použitie „majúci všetko“, nezriedka sa stáva, že to vo finále až taká pecka nie je. X60 je svetlou výnimkou. V skrinke si to svoje nájde tak hráč ako i majiteĽ výkonnej zostavy s objemným diskovým poľom. Škoda len, že si SilentiumPC nedal viac záležať na odvibrovaní diskových košov.

Záverom, stručne a jasne, SilentiumPC Gladius X60 je skvelo navrhnutou skrinkou, s ktorou pri stavbe výkonného počítača chybu rozhodne neurobíte. Za úplne minimum nedostatkov a fakt, že je kladený dôraz na funkcionalitu, jej s čistým svedomím udeľujeme tip redakcie. 

Ak vás testovaná skrinka oslovila, pred kúpou sa v každom prípade oboznámte i s najbližšou konkurenciou, za ktorú možno považovať Corsair 300R Carbide, Fractal Design Core 3500 či napríklad Cooler Master N500. Tiež stoja za pozornosť.

tip silver

SilentiumPC Gladius X60 Pure Black
CENA: 75 €
+-
Široká konektivitaNeodvibrované diskové
Bohaté možnosti interiérukoše
Pevná konštrukcia
Kvalita prevedenia90
Dizajn85
Možnosti chladenia85
Možnosti inštalácie90
Cena/výkon75
HODNOTENIE: 85/100
Skvelo navrhnutá skrinka, s ktorou pri stavbe výkonného počítača chybu rozhodne neurobíte. Bohatý portový panel a priestranný interiér dáva veľa priestoru pre náročného používateľa. Škoda len, že odvibrovanie pevných diskov nie je lepšie.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

silentiumpc logo

 

Graf ceny produktu SilentiumPC Gladius GD-X60 Pure poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013