Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme šikovnú domácu NAS Synology DS218play

Testovali sme šikovnú domácu NAS Synology DS218play

Každým dňom vytvárame viac a viac dát, naše smartfóny natáčajú video a fotia vo vyššom rozlíšení, kamera v aute potrebuje na hodinu jazdy gigabajty priestoru, viac ako 50 GB voľného miesta na disku potrebného pre inštaláciu hry už nie je ničím výnimočným. Objem dát prudko rastie a s ním aj potreba väčších úložísk, v ideálnom prípade dostupných odkiaľkoľvek.

No a nie sú dáta ako dáta. Film si pozriete cez streamovaciu službu, hru si znova nainštalujete, no fotky z narodeninovej oslavy už nanovo neodfotíte. Zálohovanie nás zachráni pri strate smartfónu či notebooku, pri poškodení pevného disku v počítači a v poslednej dobe je trendom ukladať všetko do cloudu. V prípade potreby dáta z cloudu rýchlo obnovíte, sú dostupné kedykoľvek a kdekoľvek, bez obmedzenia typu zariadenia. Svoje fotky si pozriete na veľkej obrazovke televízora chvíľku po tom, čo ich odfotíte smartfónom. Služieb poskytujúcich osobný cloud je množstvo a každému vyhovuje niečo iné, čo však ak vám kapacita cloudu nestačí a chcete mať svoje zálohy doslova po ruke? Vhodným riešením je domáca NAS.

My sme sa pozreli na typického zástupcu domáceho segmentu, Synology DS218play. Nie je drahá, ponúka bezpečné uloženie osobných dát, ku ktorým môžete pristupovať z takmer ľubovoľného zariadenia. Navyše bez mesačných poplatkov za online službu a s takou kapacitou, ktorá vám bude stačiť dlhý čas. Archív fotografií si môžete pozrieť kdekoľvek prostredníctvom smartfónu či tabletu a pritom uložené ostanú u vás doma v rámci vašej siete. Svoju hudbu môžete počúvať v mobile kdekoľvek a pritom ju v ňom nemusíte mať nahranú. Stačí internetové pripojenie. Dôvodov, prečo siahnuť po domácom cloude môžete mať veľa. A s NAS od Synology to vyzerá na prvý pohľad celkom jednoducho.

DS218play patrí v ponuke Synology do produktovej série Value. Tá je cenovo i výbavou orientovaná nad sériou „j“, ktorá ale predstavuje úplný základ a štartovaciu čiaru do sveta NAS. DS218play samozrejme neposkytuje tak výkonný hardvér ako produktové série Plus či XS, ktoré sú už stavané na vyššiu záťaž v malých podnikoch, no pre domáce využitie poskytne dostatok možností, prvkov zabezpečenia i multimediálnych aplikácií.

 

Dizajn a konštrukcia

DS218play 01 packaging

Synology už pred rokmi upustil od veľkých lesklých škatúľ a preto si aj DS218play donesiete domov v úspornej kartónovej krabici. Výplne krabice zariadenie dobre chránia počas prepravy.

DS218play 02 accessories

V balení nájdete všetko potrebné pre rýchle sprevádzkovanie NAS. Ethernetový kábel, materiál pre montáž dvoch 3,5“ alebo 2,5“ diskov, krátku inštalačnú dokumentáciu a napájací adaptér. Ten je možno trocha predimenzovaný, so 60W ponúka pre dvojdiskové zariadenie nadmieru výkonu. Vždy je však lepšia rezerva, ako adaptér pracujúci na hrane svojich možností.

DS218play 13 3d

Telo NAS je vytvorené z dvoch častí, vyrobených z plastu s matnou čiernou povrchovou úpravou. Vidno na nej aj tie najhladšie škrabance, našťastie sa dajú veľmi ľahko zotrieť. Lesklá biela povrchová úprava série j sa nám zdá byť hodnotnejšia, ľahšie udržiavateľná a do domácnosti viac vyhovujúca, no séria Value sa už chce viac podobať na firemné NAS a tie sú predsa vždy čierne.

DS218play 03 front

V prednej časti zariadenia sa nachádza len podsvietené tlačidlo pre zapnutie a štvorica stavových LED. Tie informujú o stave systému, stave siete a aktivite každého z diskov. USB port pre pripojenie a rýchlu zálohu flashdisku, čítačku pamäťových kariet a ďalšie praktické detaily sú už doménou drahších sérií NAS. Spomínaný predný USB port nájdete napríklad na modeli DS218, ktorý stojí zhruba o 50 EUR viac.

DS218play 04 back a

Všetka výbava sa tak nachádza na zadnej strane, pod mriežkou ventilátora. I tu narazíte na najnutnejší základ; jeden RJ-45 port gigabitového ethernetu, konektor pre napájací adaptér a dvojicu USB 3.0 portov. Po zálohované napájanie či sieťové pripojenie si budete musieť zájsť do vyšších produktových sérií, pre domácnosti však táto portová výbava s prehľadom postačí. Nechýba ani otvor pre zámok Kensington, otvor pritom prechádza priamo do nosného oceľového rámu zariadenia, zamykať teda nebudete len o plastový kryt NAS.

DS218play 04 ports

Na oboch bočniciach sa nachádza logo výrobcu, ktoré zároveň slúži ako mriežka pre prístup čerstvého vzduchu. Jeho prúdenie okolo diskov a malého pasívneho chladiča procesora je vynútené 92 mm ventilátorom na zadnej strane zariadenia. Ten odsáva ohriaty vzduch od diskov smerom dozadu a von. Podobne ako pri predchádzajúcich modeloch NAS, aj tu sme našli ventilátor od Y.S.Tech, ktorý ponúka prietok 36,3 CFM pri 1900 otáčkach za minútu, a o ktorom jeho výrobca tvrdí, že je vybavený ložiskami Sintetico s vyššou životnosťou v porovnaní s klasickými dvojguľôčkovými ložiskami.

DS218play 05 fan

Máme s ním skúsenosti zo starších modelov DS213j a DS215j a ložiská fungujú aj po šiestich rokoch nonstop prevádzky spoľahlivo a nehlučne. Ak by vám však z akéhokoľvek dôvodu ventilátor nevyhovoval, v prípade potreby ho jednoducho vymeníte za kus podľa vlastného výberu, k doske sa pripája štandardným 3 pinovým konektorom. Ventilátor môže fungovať v troch režimoch chladenia – vyššie otáčky, nižšie otáčky a napokon úsporný režim, kedy sa roztočí len v prípade prekročenia stanovenej teplotnej hranice. Chválime uloženie ventilátora na gumené antivibračné tŕne - je tichý a neruší, teplota pevných diskov sa pohybovala aj v týchto horúcich dňoch rozmedzí 32-37 stupňov Celzia pri plnej záťaži.

DS218play 06 hddbay1

DS218play nemá hot-swap rámčeky pre rýchlu výmenu diskov, po tie si budete musieť zájsť do drahšej DS218, a preto aj pri prvotnej inštalácii treba zariadenie rozobrať na dve polovice a disky priskrutkovať na miesto do šachty. Podporované sú 2,5“ a 3,5“ S-ATA disky aktuálne s kapacitou do 16 TB, takže maximálne dostupné úložisko ktoré na DS218play postavíte pri JBOD konfigurácii má 32 TB. Pri štandardnej konfigurácii, kedy sú disky navzájom zrkadlené bude maximálna dostupná veľkosť zhodná s veľkosťou menšieho z dvojice použitých diskov. Zoznam diskov, ktoré DS218play podporuje, nájdete na stránke výrobcu.

DS218play 07 hddbay2

 

Hardvérová výbava

NAS sa otvára uvoľnením dvojice skrutiek a vysunutím celej ľavej polovice plastového tela. Túto procedúru je potrebné uložiť pri každej inštalácii disku, ide to však rýchlo a ľahko. Disky sú uložené v jednoduchej šachte, tlmenie vibrácií má na starosti dvojica gumených podložiek pod skrutky a tenký pásik gumy v mieste, kde disk leží v šachte. Nie je to žiadny zázrak a prenosu vibrácií na rám celkom nezabráni, no s modernými diskami nie je NAS príliš hlučná ani pri vysokej aktivite, napríklad indexovaní fotografií.

DS218play 08 mainboard

Po odobratí druhej polovice vonkajšieho krytu sa dostávame k základnej doske NAS. Ventilátor efektívne preháňa vzduch aj okolo malého pasívneho chladiča čipsetu. V prípade DS218play výrobca siahol po SoC Realtek RTD1296, ktorý je primárne určený pre multimediálne prehrávače a Android TV zariadenia. SoC v sebe integruje štvoricu Cortex-A53 jadier taktovaných na 1,4 GHz, grafický adaptér Mali-T820 MP3 a čo je pre NAS s prívlastkom play dôležité, aj H.265/VP9 4K a H.264 4K enkóder.

DS218play 09 mainboard2

Čipset zároveň dokáže obslúžiť všetky komunikačné rozhrania vrátane SATA 3.0, gigabitového ethernetu a routovania, takže je vlastne ideálnym a všestranným základom pre domácu multimediálnu NAS. Pri starších modeloch Synology bola systémová batéria v štandardnom CR2032 formáte, tu sme našli menší formát CR1220, no ten nie je problém v našich eshopoch kúpiť a v prípade vybitia batérie ju po dlhých rokoch prevádzky vymeniť za novú.

DS218play 10 LED

Procesor má k dispozícii 1 GB operačnej pamäte, čo celkom stačí potrebám operačného systému DiskStation Manager, i potrebám multimediálneho prehrávača. Pamäťové moduly sú schované pod šikovným rozvádzačom tepla, pomáhajúcim k ich dlhšej životnosti. Stavové LED sa nachádzajú priamo na doske a ich svetlo sa na predný panel dostáva svetlovodmi. Je to podstatne praktickejšie a najmä lacnejšie riešenie ako samostatné LED pripojené káblom s konektorom, prípadne ako samostatná malá doska s LED vložená do predného panelu. Jas LED sa dá upraviť, nastaviť podľa časového programu, prípadne celkom vypnúť, čo je v domácnosti, kde môžu jasné blikajúce svetielka v noci otravovať, vždy dobré riešenie.

Synology musíme znova pochváliť za prehľadné spracovanie zoznamu podporovaných zariadení aj s krátkym popisom obsahujúcim verziu, či podmienky za ktorých zariadenie (disk, USB disk na zálohy, 3G/4G modul, router, UPS, atď.) prešiel testovaním.

DS218play 11 mainboard back

Z druhej strany dosky toho veľa zaujímavého neuvidíme, snáď len použitie PCIe ×1 slotu pre pripojenie malej dosky so SATA konektorom pre druhý pevný disk. V ľavej hornej časti sa vedľa napájacieho konektora nachádza spomínaný trojpinový konektor pre pripojenie štandardného ventilátora tak ako ich poznáme z PC skriniek. Výmena poškodeného, alebo zaseknutého ventilátora je tak jednoduchá a možná aj bez servisného zásahu.

 

Prvotná konfigurácia

Po osadení diskov a pripojení NAS do lokálnej siete sa môžete pustiť do prvotnej konfigurácie zariadenia. Inicializácia je vďaka prehľadnému sprievodcovi priamočiara a jednoduchá, do webového prehliadača stačí zadať adresu find.synology.com a webový asistent začne vyhľadávať všetky NAS v rozsahu IP adries lokálnej siete. Chválime, že asistent automaticky detegoval aj lokálne nastavenia prehliadača a pre navigáciu zvolil češtinu.

DS218play DSM 0

Po úspešnom nájdení novej NAS vás asistent prevedie celým procesom inštalácie a základného nastavenia systému. NAS si z internetu stiahne aktuálny inštalačný balíček systému DiskStation Manager, takže máte istotu, že pri prvom prihlásení bude zariadenie chránené a bude mať nainštalované najnovšie bezpečnostné záplaty.

DS218play DSM 1

Pri konfigurácii odporúčame rovno vytvoriť aj Synology účet pre službu QuickConnect. Vďaka nej získate možnosť vzdialene pristupovať k svojim súborom a využívať mobilné aplikácie Synology. Ak chcete mať väčšiu kontrolu nad komunikáciou NAS s internetom, môžete tento krok preskočiť a smerovanie portov konfigurovať manuálne na svojom routri.

DS218play DSM 2

Silnou stránkou NAS od Synology sú aplikácie. Už pri konfigurácii sprievodca ponúka inštaláciu tých najpopulárnejších. Je ich sedem a pokryjú všetky potreby domáceho používateľa. Multimediálny server umožní ostatným DLNA zariadeniam v sieti pristupovať a prehrávať média na NAS. Download Station je šikovný manažér pre sťahovanie súborov z internetu, Synology Drive slúži pre synchronizáciu vašich súborov medzi NAS a počítačom. Hyper Backup umožňuje vytvárať kompletné zálohy systému, Video a Audio Station sú prehľadné aplikácie pre vytvorenie domácej knižnice filmov, seriálov a hudby. Páči sa nám aj pomerne nová aplikácia Photos, ktorá nahradila aplikácie Moments a Photo Station a slúži pre vytváranie a zdieľanie fotoalbumov a automatické zálohovanie fotografií zo smartfónov.

 

Používateľské rozhranie

Po prvom prihlásení do systému vás sprievodca prevedie základnými nastaveniami a ukáže najdôležitejšie ovládacie prvky a položky menu. Správa NAS prebieha cez webové rozhranie, kde stačí zadať lokálnu IP adresu NAS. V prípade, že ste aktivovali službu QuickConnect, pristupovať môžete aj zo zariadenia mimo lokálnej siete cez univerzálnu adresu NAS v tvare quickconnect.to/QuickConnectID. Pre pripojenie mobilných aplikácií sa používa len QuickConnectID, ktoré ste nastavili pri konfigurácii služby.

DS218play DSM 3Grafické rozhranie systému DiskStation Manager pripomína pracovnú plochu bežného operačného systému. Testovali sme s verziou DSM 6.2.4-25556, potom sme manuálne inštalovali celkom novú verziu DSM 7. Na plochu rozhrania môžete umiestniť ikony a skratky pre najčastejšie používané aplikácie a adresáre, ale aj widgety. Prehľadný ovládací panel ponúka široké možnosti konfigurácie zariadenia, od nastavenia FTP servera, zdieľaných priečinkov, používateľov a používateľských skupín, až po nastavenia sieťovej zálohy, plánovanie úloh a úpravy zasielania notifikácií. Aktualizácia na DSM 7 priniesla modernejší dizajn prostredia, lepšie možnosti monitoringu a správy zariadenia a subjektívne aj lepšiu odozvu. Funkčne však ostáva rovnako prívetivá, ako DSM 6, takže prechod na novú verziu z pohľadu užívateľa je bezproblémový.

DS218play DSM 4

Základnú ponuku aplikácií nájdete v hlavnom menu. Aplikácie sú odladené pre DSM, sú responzívne, majú jednotný dizajn a fungujú bez najmenších problémov. Domáca NAS však nemusí byť len miesto pre ukladanie záloh a fotografií. Stačí sa ísť pozrieť do Package Center, kde nájdete desiatky ďalších aplikácií na stiahnutie. Zo svojej NAS tak môžete urobiť napríklad o host pre súkromnú webstránku, tlačový, databázový, či emailový server. Vyskúšať môžete aj vlastný e-shop, iTunes server, streamovať hudbu a video, alebo sprostredkovať osobný cloud. Inštalačných balíčkov je veľa, a zariadenie sa dá použiť aj na skúšanie vlastných projektov pred ostrým nasadením, alebo výučbu CMS či PHP.

DS218play zvládne spravovať maximálne 2048 používateľských účtov a 256 zdieľaných adresárov. Každý účet môže mať nastavenú vlastnú jazykovú lokalizáciu, slovenčina však chýba, najbližšie tak ostáva čeština.

 

Aplikácie

DS218play podporuje aj Surveillance Station a môže tak slúžiť ako rekordér pripojených IP kamier. Samotná NAS ponúka licencie pre dve kamery zdarma, ďalšie si už budete musieť prikúpiť osobitne. Celkovo ich však zvládne až 15 a zoznam podporovaných kamier nájdete na stránkach výrobcu. V segmente malých NAS je podpora NVR aplikácie nadštandardným prvkom výbavy.

Download Station je ďalšou silnou aplikáciou, podporuje široké možnosti sťahovania súborov z internetu. Podporuje torrent manažér s množstvom nastavení a priamym vyhľadávaním súborov, FTP pripojenia i filehostingové služby. Pre správu fotografií a vytváranie albumov je určená aplikácia Photos. Nastaviť si môžete aj automatické zálohovanie nových fotiek zo smartfónu, vytvárať albumy a zdieľať ich s najbližšími.

DS218play DSM 5

Video Station dokáže NAS premeniť na kompletný videoarchív. Stačí vybrať adresár, kde sa NAS nachádzajú filmy a seriály a aplikácia vytvorí knižnicu s kompletnými popismi, štruktúrou a dokonca hodnoteniami používateľov, tak ako to poznáme z KODI alebo akejkoľvek video-on-demand služby. To isté sa týka aj hudby, Audio Station učeše vaše hudobné albumy do prehľadného katalógu, podporuje aj bezstratové formáty a vďaka graficky vydarenej mobilnej aplikácii si ich môžete prehrávať na svojom smartfóne kdekoľvek na svete.

DS218play dokáže média aj streamovať a enkódovať v reálnom čase do formátu vhodného pre daný typ zariadenia. Podporované je obrovské spektrum zariadení, vrátane Samsung TV, Apple TV, Google Chromecast, mobilných zariadení na Androide, iOS a dokonca aj historických Windows Phone či Windows Mobile. Prehrávače však môžu na NAS pristupovať aj priamo, stačí aktivovať DLNA server, prípadne využiť spomínaný Plex server.

Synology Drive je silným zálohovacím nástrojom a zároveň základným prvkom osobného cloudu. Podporuje PC na Windows, mobilné zariadenia všetkých platforiem a aj Macy. Na svojom počítači si len vyberiete adresáre, ktoré sa majú synchronizovať s adresármi na NAS a o všetko sa už postará Synology Drive Server. Pre zálohovanie nemusíte robiť nič navyše, stačí pripojenie k internetu a každý nový či zmenený súbor sa automaticky nahrá na vašu NAS. Synchronizácia funguje aj medzi viacerými zariadeniami, takže budete mať k dispozícii vždy aktuálne verzie súborov.

 

Prevádzkové vlastnosti

Dvojdiskové NAS má zmysel prevádzkovať s dvojicou vzájomne zrkadlených diskov, a teda v RAID1 konfigurácii. Samozrejme, v tomto prípade sa celková dostupná kapacita NAS rovná kapacite menšieho z dvoch diskov, ak chcete využiť kapacitu diskov na maximum, siahnite po RAID0. Pre použitie v domácich podmienkach má však zrkadlenie diskov výhodu vo vyššej bezpečnosti dát, ak sa jeden z diskov pokazí, stačí NAS rozobrať, nahradiť ho novým a DSM automaticky diskové pole obnoví a nakopíruje dáta z fungujúceho disku na nový. Synology používa vlastný SHR (Synology Hybrid RAID) typ RAID konfigurácie pre vytváranie diskových polí.

Najväčší zmysel z hľadiska ceny a celkových potrieb domácnosti nám dáva dvojica 4 TB diskov v režime zrkadlenia, kedy sa dáta ukladajú na oba disky súčasne. Takto sme NAS testovali aj my, siahli sme po WD Red Plus WD40EFZX diskoch s konvenčným CMR zápisom dát. Aktuálne stoja zhruba 120 EUR za kus, cena DS218play je 230 EUR, takže sa s rozpočtom na kapacitne dostatočný a univerzálny multimediálny domáci cloud pohodlne vmestíte pod hranicu piatich stoviek.

DS218play 12 hdd

Rýchlosť prenosu dát na sme pri FTP i Samba protokole namerali tesne nad hranicou 105 MB/s pri čítaní a 100 MB/s pri zápise. Tieto hodnoty sme vzhľadom na použitú gigabitovú sieť očakávali a narážajú na hranicu priepustnosti siete. Podobné rýchlosti sme dosiahli aj pri čítaní súborov z externého disku pripojeného k NAS cez USB 3.0 port. Pre to, aby ste z NAS vyťažili maximum preto budete potrebovať gigabitové sieťové káble a router, na starších a pomalších sieťach môže byť obmedzená napríklad funkcionalita streamovania 4K videa.

Keďže sa jedná o zariadenie, ktoré beží nonstop, dôležitá je aj jeho spotreba. V prípade, že sú disky uspaté a NAS je v stave pohotovosti, si zo siete berie asi 6W, pri plnej aktivite oboch diskov to bolo 16W. Problémom neboli ani prevádzkové teploty, aj v horúcich dňoch sa teplota diskov pohybovala v rozmedzí 32 - 37° C, pritom ventilátor fungoval len v nižšom nastavení otáčok. Výrobca udáva hlučnosť ventilátora 19.9 dB(A) a DS218play skutočne neruší ani v noci. Vysokú aktivitu diskov samozrejme budete večer počuť, cez deň to však nie je problém, stratí sa v okolitom ruchu a celková hlučnosť bude závisieť aj od použitých diskov.

 

Skrinka plná funkcií za rozumné peniaze

So Synology DS218play vám bude päť stoviek stačiť na kompletné riešenie domáceho cloudu s kapacitou 4TB. Nie je to len sieťový disk, na ktorý si nakopírujete fotky z počítača vtedy keď si spomeniete. Vďaka balíčku Synology Drive Server získate centrálne úložisko so správou, zdieľaním a synchronizovaním súborov, presne tak ako to poznáte z bežných cloudových služieb. Akurát bez pravidelného mesačného poplatku.

Zároveň do rúk dostanete svoje vlastné malé pieskovisko na hranie sa s databázami, webovými stránkami a serverovými službami rôzneho charakteru. Väčšie využitie v domácich podmienkach však DS218play získava v oblasti multimédií a postaviť si na nej môžete aj vlastný Plex server.

DS218play 13 3d

DiskStation Manager ponúka široké možnosti konfigurácie a ďalšieho rozšírenia funkcionality vďaka možnosti inštalácie doplnkových aplikačných balíčkov. Je prehľadný aj pre začiatočníka, na DS218play funguje svižne a online služba QuickConnect pre vzdialené pripojenie k NAS je šikovným a jednoduchým riešením. Zabudnúť nemôžeme ani na dlhodobú podporu zo strany výrobcu. Operačný systém DiskStation Manager je pravidelne aktualizovaný a rozširovaný o ďalšie funkcie a možnosti, pričom bude kompatibilný s vašou NAS dlhé roky od jej zakúpenia. Náš redakčný DS216j funguje aj po šiestich rokoch nonstop prevádzky bez najmenších problémov, s aktuálnym systémom a bez náznakov výrazného poklesu výkonu či odozvy.

Synology už dlhodobo patrí k špičke na trhu v segmente domácich i firemných NAS a hoci DS218play nepatrí medzi úplné novinky, je stále dobrou voľbou pre fanúšikov multimédií a bezpečného zálohovania. Zariadeniu chýbal azda len predný USB port, ktorý by zjednodušil pripájanie externých diskov a zariadení. Pokiaľ by ste chceli vyskúšať svet domácich NAS a osobného cloudu, je DS218play určite zariadením, ktoré by ste pri svojom výbere nemali vynechať. Ak chcete nejaké ušetriť zhruba 50 EUR a oželiete napríklad transkódovanie videa a Plex, môžete siahnuť aj po DS220j s mierne horšou hardvérovou výbavou, no výkonom stále dostatočným pre domáce nasadenie.

tip silver

Synology DiskStation DS218play
CENA: 229 €
+-
Prenosové rýchlostiPortová výbava
GUI a aplikácie
Možnosti konfigurácie
Úsporná prevádzka
Kvalita prevedenia78
Výkon a prevádzka87
Možnosti a funkcie90
Softvér95
Cena/hodnota95
HODNOTENIE: 89/100
Kompletné riešenie pre multimediálne centrum domácej siete. Jednoduchá konfigurácia a obsluha, široké možnosti a množstvo užitočných aplikácií fungujúcich aj na mobilných zariadeniach. Navyše za rozumnú cenu.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Synology logo

© 2015 PCNews.sk