Menu

Testovali sme SSD370S od Transcend, klasiku s MLC

Transcend síce v našich končinách v predaji SSD nehrá prvé husle, no jeho produkty predstavujú v celkovej ponuke zlatú strednú cestu, vyvážený pomer ceny a výkonu, kvality spracovania a technológii. Ako to bude v prípade na trhu už ohriateho modelu SSD370S?

Trh s SSD sa v poslednom čase vyvíja veľmi rýchlo a situácia na trhu už ani zďaleka nie je tak prehľadná ako pred pár rokmi. Modelov je veľa, ponuka je široká a ľahko si tak môžete zadovážiť aj starší model. Ale na tom až tak nezáleží, SSD je výrazné vylepšenie existujúcej zostavy a predovšetkým v notebooku po nahradení pomalého 5400 otáčkového staršieho disku budete cítiť výrazný nárast odozvy systému a celý počítač doslova chytí druhý dych.

SSD370S od Transcend je jedným z tých modelov, ktoré chcú zaujať výrazným pomerom ceny a výkonu. Ide o nástupcu modelu SSD370, ktorý sme testovali zhruba pred rokom, aj keď v 512 GB verzii. Disk nás vtedy presvedčil o svojom výkone zapadajúcom presne do strednej triedy a od inovovaného modelu máme podobné očakávania. Ale výkon chceme vyšší, štandard sa za ten jeden rok posunul o čosi vyššie. SSD370S sme testovali v 256 GB verzii, aktuálne ju na trhu zoženiete za 90 až 100 EUR. V prepočte na 1 GB už nájdete aj cenovo atraktívnejšie SSD, no v drvivej väčšine prípadov pôjde o modely s TLC bunkami, kým SSD370S sa spolieha stále na MLC pamäte. No o tom neskôr.

transcend ssd370s 02

Disk si domov donesiete v poctivej kartónovej škatuli, do ktorej sa vmestilo všetko potrebné. Okrem papierovej dokumentácie a samotného disku to je aj redukčný rámček pre osadenie do 3,5“ pozície a dve sady skrutiek.

transcend ssd370s 03

Výrobca podobne ako v predchádzajúcej verzii siahol po odolnom puzdre z anodizovaného hliníka. Aj vďaka nemu váži SSD370S 58 gramov, s výškou 7 mm však nebude problém s jeho inštaláciou do akéhokoľvek notebooku či ultrabooku. Dizajn je jednoduchý, výrobca sa nesnažil nijak výrazne zaujať, buď ten disk vopcháte do notebooku, kde ho aj tak nebude vidno, no ak si ho zavesíte za priehľadnú bočnicu podsvietenej hernej skrinky, určite nebude robiť hanbu ani tam.

transcend ssd370s 05

Po otvorení puzdra sa dostávame k tomu, čo je na SSD najdôležitejšie. Krátke PCB siaha asi do troch pätín samotného puzdra a prichytené je len dvojicou skrutiek. Z jednej strany je vidieť štvoricu pamäťových čipov s označením TFGDMZT-1D04. Napriek označeniu nepochádzajú priamo z produkcie Transcend, ide o pravdepodobne preznačené 16nm synchrónne MLC NAND od Micron.

transcend ssd370s 07

Z opačnej strany PCB je osadená ďalšia štvorica 256 Gb pamäťových puzdier, radič je takisto označený logom Transcend a typovou značkou 6500, no aj v tomto prípade ide o preznačený štvorkanálový Silicon Motion SM2246EN radič, ktorý používa pomerne veľa lacných SSD ďalších výrobcov. Transcend však na ňom používa vlastný upravený firmvér, celkom bežná prax výrobcov, ktorý sa chcú od konkurencie odlíšiť alebo upraviť výkon či funkcie svojho SSD. Rovnaký radič napríklad používala aj predchádzajúca verzia Transcend SSD370. Len pre doplnenie, radič má k dispozícii 512 MB vyrovnávacej DDR3L SDRAM od Samsung.

SSD sme testovali na základnej doske Gigabyte Z97X-UD5H s procesorom Intel Core i7-4770K, 8 GB pamäťami Corsair Vengeance s frekvenciou 2133 MHz a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 560Ti od Gigabyte. Ako systémový disk poslúžil Intel SSD 320 v 160 GB verzii. Operačný systém Windows 10 Pro bol odladený tak, aby niektoré jeho servisy, ako napríklad hibernácia či obnovenie systému nezaťažovali SSD a neskresľovali jeho výkon. V bežných podmienkach, či starších notebookoch ktoré nemajú S-ATA 6 Gb/s rozhranie by mohli byť výsledky o čosi horšie.

ssd tabulka august ssd tabulka transcend SSD370S

ssd tabulka IOPS august

Je nezmyslom pribaľovať k produktom „placku“ so softvérom, takže aj Transcend ponúka svoju utilitu pre správu a sledovanie stavu disku online na stiahnutie. SSD Scope je jednoduchý a prehľadný nástroj, ktorý okrem základných funkcií sledovania S.M.A.R.T parametrov obsahuje aj benchmark disku, test kondície pamäťových buniek a možnosť bezpečného vymazania dát z disku. Veľmi užitočnou súčasťou softvéru je nástroj pre klonovanie pôvodného systémového disku a jednoduchšiu migráciu operačného systému a dát.

ssd scope

V našich testoch sa SSD370S ukázal ako plne konkurencieschopný v porovnaní s podobne koncipovanými modelmi postavenými na MLC NAND. Oproti svojmu predchodcovi prináša v podstate len pamäťové bunky vyrobené menším výrobným procesom a zároveň mierne vyšší výkon a samozrejme lepšiu cenu za GB. Výkon disku je stabilný a nezaznamenáva výrazné prepady, navyše je postavený na MLC bunkách, ktoré majú v porovnaní s rozširujúcimi sa TLC rovnomernejší priebeh zápisu, vyššiu životnosť (aj keď žiadnu strednú dobu ani maximálny počet cyklov výrobca pre SSD370S neuvádza) no a v neposlednom rade aj mierne vyššiu cenu. Práve tá môže byť pre SSD370S problém, keďže 240 GB SSD s TLC pamäťami zoženiete už zhruba od 65 EU. Aj v porovnaní s konkurenciou postavenou na MLC pamätiach je SSD370S o niečo drahší, no do istej miery to kompenzuje celkom slušným softvérom SSD Scope.

Transcend SSD370S
CENA: 95 € (256 GB)
+-
Dobrý výkonVyššia cena za GB
MLC NAND od Micron
Prehľadný a jednoduchý SW
Prevedenie a funkcie85
Cena za GB70
Prevádzkové vlastnosti82
Celkový výkon88
Cena/výkon84
HODNOTENIE: 82/100
Nástupca SSD370 od Transcend vylepšuje predovšetkým pamäťové čipy. Prináša vyšší a konzistentnejší výkon, potešila nás prehľadná utilita pre správu disku. Cena za GB by však mohla byť o čosi nižšia.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Transcend Logo RGB website

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013