Menu

Transcend SSD720 je diabolsky rýchle SSD

Vysoký výkon, kapacita až 512 GB a najnovšie SATA rozhranie pre dosiahnutie prenosových rýchlostí nad 500 MB/s. Bez adekvátneho hardvéru si tento disk ale nekupujte.

Disky bez mechanických častí (SSD) sú na trhu už niekoľko rokov a aj keď je ich cena v porovnaní s klasickým diskom stále vysoká, svojich fanúšikov si našli. Môže za to ich vysoký výkon a extrémne krátka prístupová doba, ktorá dokáže výrazne zrýchliť chod systému a prácu s veľkým množstvom malých súborov. Dnes sú už dostupné SSD v rôznych výkonnostných triedach a v rôznych kapacitách.

Kúpiť môžete lacné disky s kapacitou od 64 do 128 GB, ktoré sú vhodné ako hlavný systémový disk do klasického multimediálneho počítača a notebooku. Tu poskytujú slušný nárast výkonu a kapacitou postačujú na systém a hlavné aplikácie. Druhou kategóriou sú prémiové disky, ktoré dosahujú kapacitu až 512 GB, niekoľkonásobne vyšší je nielen ich výkon, ale aj cena.

S kapacitou až 512 GB

Sem sa zaraďuje aj SSD spoločnosti Transcend s označením SSD720. Tento model je dostupný vo viacerých kapacitách – 64 / 128 / 256 a 512 GB. Nami testovaný model mal kapacitu 256 GB, s ktorou je disk vhodným riešením nielen na systém do počítača, ale je možné ho použiť aj do notebooku náročného používateľa a hráča počítačových hier.

Veľkosťou sa na prvý pohľad nijak nelíši od konkurenčných modelov – je to 2,5“ SSD disk, kvalitne spracovaný s kovovou konštrukciou tmavej farby. Jediným rozdielom je menšia hrúbka, ktorá sa z bežných 9,5 mm znížila na 7 mm. Vďaka tomu je možné ho použiť do rozmerovo menších notebookov, kam bežné disky nevošli.

Vnútorné PCB je zelené, pamäťové moduly typu MLC NAND sa v závislosti od kapacity nachádzajú buď len na jednej strane (do 128 GB), alebo na obidvoch stranách (256 a 512 GB). Najnovší Sandforce2281 čipset je tvorený jedným väčším čipom a nachádza sa na zadnej strane PCB.

Pozor na hardvér

Pred kúpou nového SSD disku odporúčame revíziu počítača. Kupovať takto výkonný disk do starého počítača alebo notebooku, ktorý nepodporuje rozhranie SATA III, je mrhaním peňazí. Výrobca udáva maximálne prenosové rýchlosti 500 MB/s pre zápis a 550 MB/s pre čítanie.

ssd720_256gb_front

Na bežnom počítači alebo notebooku na to okamžite zabudnite, disk pôjde na pol plynu. Rovnako ak je pre vás BIOS a nastavenia základnej dosky veľká neznáma, máte problém. Disk nestačí len tak vopchať do počítača a naformátovať.

Je potrebné kábel zapojiť do správneho konektora na doske, je potrebné mať správny kábel, nastavený BIOS a nainštalované všetky ovládače. Problém môžu mať niektoré dosky, ktoré ako prvé priniesli podporu pre SATA III, kde ani tieto všetky úkony nepomôžu k dosiahnutiu výrobcom deklarovanej hodnoty 500 MB/s pre zápis.

Ako je to v reáli?

Oplatí sa hráčovi investovať do tak drahého SSD? Odpoveď je možno netradičná – áno, určite viac ako do lacného SSD s menšou kapacitou. Hráč plné výhody SSD diskov pocíti hlavne v prípade, ak bude mať všetky hry i dáta na ňom a nebude používať na dáta klasický pevný disk.

Prvou výhodou je rýchly štart systému. V našom modelovom prípade trvalo naštartovanie počítača z vypnutého stavu vyše jednej minúty, s použitím SSD disku sa tento čas skrátil o dve tretiny. Druhou výhodou sú extrémne rýchle reakcie systému, ktoré pocíti ale úplne každý.

transcend-ssd720-512g

Poslednou výhodou je rýchlejšie načítavanie niektorých hier. Tu to ale vždy závisí od danej konkrétnej hry. Tie menej náročné nemusia z SSD ťažiť vôbec, náročné typu Crysis 2 alebo STALKER vás odmenia polovičným čakaním na načítanie levelu.

Tu už ale záleží aj od preferencií každého používateľa. 256 alebo 512 GB SSD nie sú najlacnejšie a aktívnym hráčom s veľkým množstvom hier táto kapacita stačiť nemusí.

Kúpiť alebo nie?

Z predchádzajúceho textu je vám už asi jasná odpoveď. Disk sa určite oplatí, ak máte k nemu aj adekvátny hardvér. 128 GB verzia sa dá kúpiť za približne 180 eur, 64 GB za 118. Disk podáva skutočne vysoký výkon, ATTO Disk Bench ukázal 520 MB/s pri čítaní, 485 MB/s pri zápise.

Vyskúšali sme ho aj na staršej doske, kde, samozrejme, boli výsledky približne polovičné. To už nie je problém disku, ale danej základnej dosky. Samotný disk podporuje množstvo moderných technológií – od TRIM cez NCQ až po klasický SMART. Záleží už len na vašom počítači a systéme, či dokáže využiť všetky jeho prednosti.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť Transcend SSD720 v 16 GB verzii v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

transcend_ssd_tabulky

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

Transcend_Logo_RGB_website

Hlavné vlastnosti

·         kapacita od 64 do 512 GB

·         rozhranie SATA III 6Gb/s

·         podpora TRIM, NCQ a SMART

·         tichý, odolný voči otrasom

·         nízka spotreba energie

·         kompatibilný so SATA II a I

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013