Logo
Vytlačiť túto stránku

Hrali sme sa legendu Ratchet and Clank

Hrali sme sa legendu Ratchet and Clank

Úžasná grafika, vtipný príbeh, milé postavy, množstvo nepriateľov a dokonalá zábava, ktorá vás doslova priklincuje k obrazovke televízora.

Ubehlo už štrnásť rokov od vtedy, keď sa na obrazovkách televízorov po prvý krát objavil prvý diel z dnes už legendárnej série Ratchet and Clank. Majitelia dávnych generácií herných konzol so slzou v oku zaspomínajú na krásne chvíle a my nováčikovia sa s kritickým okom pustíme do hrania hry, o ktorej sme toho počuli už skutočne veľa. Nasledujúci text preto berte ako pohľad nováčika, ktorý pôvodného Ratcheta videl pár minút u kamaráta pre mnohými a mnohými rokmi.

Nie je to len remake

Novinka je zaujímavým mixom prvého dielu a nových herných trendov, zároveň ale nie je len obyčajným prerobením už existujúcich titulov, ako v prípade Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection. Hra je tým pádom vhodná pre prakticky každého hráča, nielen pre fanúšikov pôvodnej série. Je akčná, zábavná a vyzerá skutočne pekne. Navyše ak ste pred rokmi hrali prvý diel, tak si teraz aj tak nebudete na všetko pamätať.

Popravde, trochu sme sa obávali o výsledok, keďže v poslednej dobe je medzi producentmi veľmi obľúbené oprášiť prach na starých hrách, trochu ich učesať, pridať podporu pre nový hardvér a predať za slušnú cenu. Našťastie vývojári si v prípade hry Ratchet and Clank dali záležať a pripravili krásnu grafiku hodnú exkluzivity pre PlayStation 4.

Celý svet je krásne farebný, plný rôznych objektov, výbuchov, horúcej lávy a nebezpečných nepriateľov. Prvé minúty si tak budete zvykať na sýtosť prostredia a zoznamovať sa s ovládaním. To v zásade nie je zložité, ale bez zapamätania určitých úkonov sa ďalej v hre budete zbytočne trápiť.

ratchet 1

Skákanie, behanie a strieľanie

Princíp hry nie je inovatívny, čo ale vôbec nevadí a starší hráči si určite zaspomínajú na staré časy. Pripravte sa preto na neustále skákanie, behanie, strieľanie, rozbíjanie a samozrejme aj občasné umieranie pri boji so silnými nepriateľmi. Pamätníkom sa možno vybavia známe miesta, budovy, či jazerá. V podaní PlayStation 4 ale všetko vyzerá výrazne odlišne, takže sa skutočne nemusíte báť nostalgickej nudy.

Hra si nás získala aj tým, že nás netrápila zbytočne ťažkými pasážami, vyžadujúcimi na sekundu presné stláčanie tlačidiel. Občas na podobné časti samozrejme narazíte, ale nie je ich veľa a nehrozí vám žiadna nepríjemná frustrácia, alebo únava kvôli vysokej náročnosti. Súboje sú veľmi zábavné, k dispozícii máte viacero zbraní a ak sa viete aspoň trochu šikovne pohybovať, tak vás nikto len tak jednoducho nepremôže.

V hre na vás čakajú aj RPG prvky. Tie našťastie nie sú zbytočne zložité a nebudú vás nijako obťažovať, či nebodaj odpútavať od samotnej hry. Môžete si vylepšovať rôzne vlastnosti a hlavne zbrane. Celý systém nie je veľmi zložitý a hra vám ho pekne vysvetlí. Víkendovým hráčom odporúčame nastaviť si najľahšiu obtiažnosť, v opačnom prípade sa budú musieť poriadne snažiť, ak nechcú často umierať.

ratchet 2

Bavili sme sa kráľovsky

Kvalitu práce programátorov vidno hlavne v bojových scénach s mnohými nepriateľmi, kedy sa rýchlosť akcie na obrazovke vôbec nespomalí. Hre nechýba ani vývoj postavy a zbraní. Nie je vôbec zložitý, ale zábavný aj pre hráča hľadajúceho len jednoduché odreagovanie sa. Ratchet and Clank nie je hrou, ktorá sa zbytočne drží starej predlohy. Nostalgia nie je namieste, novinka sa hrá lepšie, je krajšia, zábavnejšia a určite hodná investície.

Pre majiteľov PlayStation 4 je nový Ratchet and Clank povinnou jazdou a je pritom jedno, či hrali nejaký predchádzajúci diel. V obidvoch prípadoch totiž na nich čaká skvelá zábava, ktorá nevykradla svojich predchodcov. Na novom železe navyše všetko vyzerá veľmi farebne a sexi (myslíme tým rôzne grafické efekty a výbuchy) a ľutuje majiteľov konkurenčných konzol a počítačov, že si túto PlayStation exkluzivitu nemôžu vychutnať.

ratchet 3

 

Ratchet and Clank
Platforma: PlayStation 4
+-
Pekná grafikaPrechod medzi filmom
Zábavaa hrou
RPG prvky
HODNOTENIE: 90/100

© 2015 PCNews.sk