Logo

Pracovný notebook nemusí vždy stáť viac ako tisíc eur. Lenovo sa so svojou sériou M30 snaží zaujať cenovo orientovaných zákazníkov a ide mu to veľmi dobre.

Čo si predstavíte pod pojmom pracovný notebook? Drahé pracovné zariadenie, na ktoré bežný človek bude sporiť celý rok? Nie, toto už dávno neplatí a ak ste ochotní obetovať niekoľko vecí, bude pracovný notebook váš už za menej ako 300 eur. Výrobca ho totiž dodáva vo viacerých konfiguráciách od tej základnej s procesorom Intel Celeron (stojí 284 eur) až po verziu s Core i5 procesorom.

M30-70-1

 

Všade samý plast

Lenovo M30-70 je tým výhodnejší, čím lacnejšiu konfiguráciu si vyberiete. Môže za to hlavne plastová konštrukcia, ktorá drahej konfigurácii veľmi nesedí. Pri cenovke 600 eur by sme totiž čakali niečo viac, ako len kovové pánty. Hlavne ak sa použijú pri notebooku, ktorý sa oficiálne chváli hrúbkou pod dva centimetre. Plasty tu majú problém nahradiť kov, ktorého pevnosť je výrazne lepšia. 

Prvý kontakt s notebookom našťastie nie je vôbec zlý. Celá konštrukcia dobre drží pokope a celé to pôsobí dostatočne pevne. Trochu horšie to je po otvorení, kedy sa už naplno prejavia limity použitého plastu. Malá výška si berie hneď prvú daň v podobe mäkkého veka displeja. Stačí menší tlak z vrchnej strany a na displeji sa okamžite objavia farebné fľaky. 

Samotné telo notebooku je na tom našťastie lepšie a je dostatočne pevné. Nič sa neprehýba ani pri vyvinutí väčšieho tlaku a nič nenasvedčuje tomu, žeby sa plast mal časom poškodiť. Notebook nemá jednotnú farbu, veko displeja a spodná časť tela je prevedená v matnej čiernej, okolie klávesnice a rám okolo displeja je sivý. Pekná kombinácia, odlišná od väčšiny konkurencie. Výrobcu chválime aj za nevýrazné LED diódy. Sú umiestnené v prednej časti a nepôsobia rušivo ani pri nočnej práci. 

M30-70-5

 

Dobrá klávesnica

Výrobca ju nazýva AccuType, no na prvý pohľad sa od zvyšku konkurencia výrazne nelíši. Samotné klávesy majú mierne odlišný vzhľad, keďže nie sú štvorcové, ale ich spodná hrana je mierne zaoblená. Podľa výrobcu to nejaký význam má, no reálne skúsenosti s písaním sú úplne bežné. Klávesy reagujú presne, zdvih je optimálny a písať na nej môžete skutočne rozsiahle texty.

Vrchný rad kláves už nie je klasická skupina F1 až F12, v základe si s nimi nastavíte hlasitosť, prepnete obrazovky, či aktivujete režim lietadlo. Klasické funkcie sú dostupné až pri súčasnom stlačení s klávesou Fn. Toto rozhodnutie určite nekritizujeme, keďže doba výrazne postúpila a to, čo sme používali pred rokmi, už dávno neplatí.

Chvíľu sme si ale zvykali na pár netradične umiestnených tlačidiel. Tým prvým je ľavý Shift, ktorý je veľmi krátky a spočiatku sme často stláčali iný kláves. Taktiež pravý stĺpec kláves nie je klasický a chvíľu si budete zvykať na posunutý Enter a Shift. Chýbalo nám podsvietenie kláves, čo tento notebook diskvalifikuje pri nočnej práci.

Touchpad je veľký, pracuje sa s ním dosť dobre a je aj dostatočne presný. Viacdotykové gestá fungujú, v prípade potreby dokáže plnohodnotne nahradiť aj myš. Dvojica tlačidiel je už klasicky integrovaná priamo v touchpade, vďaka čomu je jeho celková plocha tak veľká.

M30-70-4

 

Výkon neprekvapí

Notebook je dostupný vo viacerých konfiguráciách a cenách. Tá základná začína na 284 eurách, kedy si domov odnesiete základný Celeron procesor a 4 gigabajty operačnej pamäte spolu s 500 GB pevným diskom. Slušný základ pre nenáročnú prácu, či surfovanie po internete, no pre biznismena nedostačujúce.

Za príplatok môžete dostať výkonnejší procesor, viac operačnej pamäte a pevný disk s 8 GB flash pamäťou pre jeho zrýchlenie. Naša testovacia konfigurácia bola z tých najvyšších a obsahovala dvojjadrový procesor Intel Core i5-4200U s veľmi nízkym TDP na 15 W. To má zaručiť nízku spotrebu, minimálne prehrievanie a tým pádom aj tichšiu prevádzku. V skutočnom svete sú prevádzkové vlastnosti notebooku slušné a určite sa nebude prehrievať, no jeho ventilátor sa točí skoro stále.

Po výkonnostnej stránke nemáme k notebooku zásadné výhrady - procesor má dostatok výkonu na kancelársku prácu, 8 gigabajtov pamäti vás pri práci obmedzovať nebude a integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4400 zvládne aj nenáročné počítačové hry. Trochu horšie to je s pevným diskom, ktorému k dobrému výkonu napomáha 8 GB flash pamäť. Na bežnú prácu je to v poriadku, no ak by ste mali chuť pracovať s videom, tak rýchlo narazíte na limity použitého riešenia.

Displej s uhlopriečkou 13,3” má bežné rozlíšenie 1366x768 bodov, čo na písanie textov a prezeranie Facebooku stačí. Matnú povrchovú úpravu oceníte hneď počas slnečných dní, no celková kvalita monitora nie je úplne špičková. Pri farbách by sme chceli trochu viac života a pozorovacie uhly tiež nie sú optimálne. 

hwinfo

 

Výsledky testov

Cinebench R10

1 CPU

4150

x CPU

9393

Cristal DiskMark

Rýchlosť zápisu

95 MB/s

Rýchlosť čítania

78 MB/s

PCMark 8

Home Score

2147

Work Score

3203

  

Softvér ako obvykle

Notebook si môžete kúpiť so systémom Windows 8.1, alebo aj bez neho. Vtedy môžete výrazne ušetriť a napríklad nami testovaná konfigurácia stála bez Windows len 485 eur. Všetky potrebné ovládače si môžete stiahnuť zo stránok výrobcu, keďže DVD do notebooku nijakým spôsobom nedáte.

Lenovo tu pribaľuje základný balík svojich aplikácií na čele s Lenovo Solution Center, kde máte detailný prehľad o notebooku, jeho hardvéri, aplikáciách a rôznych možných problémoch. Aplikácia vám pomôže s riešením bežných problémov, zálohovaním a vďaka nej budete presne vedieť, koľko dní vám ostáva do konca záruky.

Zaujímavo vyzerá aplikácia nahradzujúca tlačidlo Štart - je rýchla, prehľadná a svoju funkciu plní dobre. na čo ale výrobca vytvoril PC App Store, to skutočne nevieme. Ako by nám nestačil jeden oficiálny obchod priamo v systéme, máme tu niečo ďalšie s otáznou životnosťou.

start

 

Škoda tej ceny

Lenovo M30-70 je dobrý notebook, ale len ak si ho kúpite v nižších konfiguráciách. Tá naša za 600 eur bola síce dosť výkonná, no čakali sme ti trochu kvalitnejšie materiály. Naopak, pri najlacnejšej konfigurácii nemáme k notebooku žiadne výhrady, za ten peniaz to je jeden z najlepších modelov, aké si môžete za tri stovky kúpiť - je dobre spracovaný a dokonca aj pekný.

Páčila sa nám aj klávesnica, na ktorej sa dobre píše a až na pár drobností si nebudete musieť na nič nové zvykať. Veľký touchpad sa podaril, v prípade krízy pohodlne nahradí klasickú myš. Ak teda hľadáte tenký notebook na všeobecné použitie, do kancelárie, či do školy, je Lenovo M30-70 určite zaujímavou voľbou. 

hodnotenie

 

Parametre

Intel Core i5-4200U
8 GB RAM DDR3
Intel HD Graphics 4400
500 GB HDD + 8 GB SSD
13,3" 1366x768
Wi-Fi, BT
Windows 8.1

 

© 2015 PCNews.sk