Logo
Vytlačiť túto stránku

ASUS MeMO Pad je dobrý tablet za málo peňazí

ASUS MeMO Pad je dobrý tablet za málo peňazí

Podobá sa na Nexus 7, no je citeľne lacnejší. Výrobca kvôli cene ubral na výkone a displeji, no stále zachoval vysokú kvalitu spracovania.

Keď Google predstavil v spolupráci so spoločnosťou ASUS svoj prvý sedempalcový tablet, spôsobil tým zaslúžený rozruch po celom svete. Nexus 7 totiž vyzeral pekne, bol kvalitne spracovaný, výkonný a navyše dostal do vienku aj rozumnú cenu. V našich končinách sa stále predáva za približne 230 eur, čo nie je prehnaná cena.

ASUS ale rýchlo vycítil, že s nižšou cenou by mohol zaujať širšiu skupinu záujemcov. Meno si vďaka Nexusu výrazne zviditeľnil a tak nastal správny čas osloviť trh s lacnejším derivátom. MeMO Pad nie je prémiový tablet a preto k nemu tak ani nepristupujte. Jeho úlohou je osloviť zákazníka citlivého na cenu, ktorý ale zároveň chce tablet od značkového výrobcu.

Spracovanie na jednotku

Pri lacnom tablete nečakáme špičkové spracovanie a preto sme boli príjemne prekvapení z nového MeMO Pad. Výrobca tu síce použil výhradne plast, no tablet je pevný a pôsobí veľmi príjemným dojmom. Rozmery nie sú najmenšie, tablet preto pri držaní v ruke vyzerá mierne mohutnejšie.

Zadná časť zariadenia obsahuje 3D textúru, ktorá zlepšuje stabilitu tabletu pri držaní v ruke. Boky sú mierne zaoblené, okraje okolo displeja dostatočne široké pre uchopenie len jednou rukou. Na ľavej strane sa nachádza tlačidlo blokovania displeja a dvojica tlačidiel na úpravu hlasitosti. Hore nájdete integrovaný mikrofón a klasický zvukový výstup, spodok obsahuje micro USB konektor a slot na microSD kartu.

Tabletu dominuje sedempalcový displej s podpriemerným rozlíšením 1024×600 bodov. ASUS tu použil lacnú technológiu TN, za čo ho veru nechválime. V priamom porovnaní s tabletom Nexus 7 je displej už na prvý pohľad výrazne horší vo všetkých smeroch. Zaostáva v jemnosti, farebnom podaní, slabý je aj kontrast. Používanie na priamom slnečnom svetle je skôr za trest.

Tablet je dostupný v troch farebných verziách. Klasická čierna, moderná biela a pre dámy aj ružová. Farebný je ale len zadný plastový kryt, rám displeja s ochranným sklom Gorilla Glass je pri všetkých verziách čierny. Nám osobne sa páčila najviac biela kombinácia, no nežnejšie okolie reagovalo veľmi pozitívne hlavne na ružovú. 

MeMO172 23

 

Striedmy hardvér

Kým Nexus 7 obsahoval štvorjadrový čip od NVIDIE a väčšina lacných tabletov vsádza na mierne pomalšie dvojjadrové riešenia, tak ASUS si vybral cenovo lacnejší jednojadrový čip. Vyrába ho VIA a nesie označenie WonderMedia WM8950. 

Grafickú časť tvorí už rokmi overený čip Mali-400 a celé to dopĺňa jeden gigabajt operačnej pamäti. Pre uloženie dát slúži 16 gigabajtové úložisko, ktorého kapacitu je možné rozšíriť s pomocou microSD kariet. ASUS k tabletu pribalil aj doživotných 5 gigabajtov vo firemnom cloude ASUS Webstorage. Z parametrov je jasné, že tu nemáme žiadneho kráľa benchmarkov.

ASUS MeMO Pad si to ani nebral za cieľ a preto netreba mať od neho veľké očakávania. Výkon je dostatočný na väčšinu bežných aplikácií, dokonca aj množstvo hier bude plynulých. Pri niektorých sa možno trochu viac načakáte na ich spustenie, no vo výsledku sa zahráte tak či tak. Výsledok z benchmarku AnTuTu v hodnote 4388 bodov je na úrovni prémiových smartfónov spred dvoch až troch rokov.

Pri graficky náročnej akcii Dead Triger sme boli nútení znížiť detaily. Ich vysoký stupeň je vhodný hlavne pre prémiové tablety, no aj tak sme sa nakoniec zahrali. Hra je aj pri nízkych detailoch pekná a na MeMO Pade bola plynulá. Temple Run 2 bol na hranici plynulosti – približne 20 fps bolo v prípade tejto hry ešte v poriadku.

Fotografie s tabletom kvalitné nespravíte. Výrobca ho vybavil len prednou kamerou, určenou na videohovory. Jej rozlíšenie je jeden megapixel, kvalita je porovnateľná s trochu lepšou webovou kamerou. Zbytočne by ste tu hľadali aj 3G modem, Bluetooth, či GPS prijímač. Na internet sa dostanete len s pomocou Wi-Fi.

perf

 

Zbytočná softvérová nadstavba

Tablet je v základe vybavený operačným systémom Android 4.1.1 Jelly Bean, ktorý nie je úplne najnovší. Aktualizácia je samozrejme sľúbená, no presný čas kedy by mala prísť zatiaľ oznámený nebol.

ASUS tablet doplnil o niekoľko vlastných aplikácií a obohatil domovskú obrazovku o niekoľko mini aplikácií a vlastný Launcher. Nainštalované nájdete aplikácie pre elektronické knihy, firemný cloud, Webstorage, nájdete tu súborový manažér, synchronizačný softvér, poznámkový blok, či softvér na zálohovanie.

Náš celkový pocit z plynulosti tabletu bol skôr priemerný. Jednojadrový procesor je už v dnešnej dobe čistým priemerom, čo cítiť hlavne v reakčnej dobe. Presun medzi jednotlivými obrazovkami nie je úplne plynulý, čomu navyše veľmi nepomáha ani niekoľko mini aplikácií. V porovnaní s modelom Nexus 7 je rozdiel zrejmý hneď na prvý pohľad.

system

 

Displej neprekvapil

Pri lacnom tablete určite nečakajte špičkový displej, niekde sa proste šetriť muselo. ASUS pri siedmych palcoch ponúka dnes už podpriemerné rozlíšenie 1024×600 bodov. Spolu s TN technológiou je výsledkom zaostávanie v jemnosti, farebnom podaní, slabý je dokonca aj kontrast. Jemnosť rozlíšenia je 177 ppi.

Subjektívne sa nám obraz displeja zdá priemerný. Spôsobené to je pravdepodobne aj tým, že hneď vedľa na stole máme Nexus 7. Nižšie rozlíšenie MeMO Padu je viditeľné hneď na prvý pohľad, detailné skúmanie ikoniek programov o tom presvedčí aj večného optimistu.

Rovnomernosť podsvietenia je prekvapivo dobrá, pri pohľade z väčších uhlov sa aj tu prejavujú slabé stránky použitej TN technológie. Čierna tu nie je úplne čierna, mierne slabší kontrast ju ťahá do siva, pričom na spodnej časti displeja sa môžu objaviť malé svetlejšie miesta.

Výdrž a teploty

Poznáte to – chvíľu sa hráte s drahým a výkonným smartfónom alebo tabletom, pričom po chvíli začnete pociťovať jeho prehrievanie. V tomto je legendárny iPad 3, ktorý pri náročných hrách doslova pálil. ASUS MeMO Pad ale nemá výkonný hardvér a preto sú jeho pracovné teploty veľmi nízke. Počas celej doby testovania sa zahrial len minimálne, problém mu nerobili ani graficky náročné hry.

ASUS svoj lacný tablet vybavil prekvapivo silnou batériou s kapacitou 4720 mAh, ktorú by sme očakávali skôr pri desať palcovom modeli. Na druhú stranu tu nečakajte sofistikovanú správu spotreby. Skoro 5 wattov pri bežnej práci nie je úplne málo. Práca s náročnými aplikáciami a hrami zvýši len čiastočne, 10 wattový napájací zdroj je teda určite plne dostačujúci.

Výsledok pri práci na batériu nie je až tak zlý. Tablet je na tom o niečo horšie ako jeho prémiová konkurencia, no zároveň výrazne lepšie, ako väčšina lacných modelov. Bez záťaže na jedno nabitie vydrží približne osem hodín, surfovanie na webe túto dobu skráti o viac ako jednu tretinu. Hranie náročných hier si s tabletom užijete niečo cez tri hodiny.

MeMO172 19

 

Mohol byť ešte lacnejší

ASUS MeMO Pad nie je nijak extrémne drahý, no jeho cena mohla byť predsa len o niečo nižšia. Vo väčšine obchodov stojí mierne nad 160 eur pri 16 gigabajtovej verzii. Ak by na trhu nebol jeho drahší braček Nexus 7, možno by sme sa na cenu ani nesťažovali. Treba ale uznať, že kvalitou spracovania a pevnosťou tela by bez problémov zvládol priame porovnanie aj s drahšími tabletmi.

Rovnako príjemné je zistenie, že zariadenie má slušnú kapacitu pre úložný priestor – 16 gigabajtov je plne dostačujúcich pre väčšinu používateľov. Komu by to nestačilo, môže si pamäť rozšíriť s pomocou slotu na microSD kartu. Jeden gigabajt operačnej pamäti je bez výhrad, no nevýhody jednojadrového procesoru sme popísali v samostatnej kapitole.

Aktuálnu cenu a dostupnosť tabletu ASUS MeMO Pad v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

hodnotenie

 

Technická špecifikácia

Jednojadrový procesor WM8950 1,0 GHz
Grafický čip Mali-400
1 gigabajt pamäti
16 gigabajtov úložný priestor
7 palcový TN displej
Rozlíšenie 1024×600 bodov
Batéria 4720 mAh
Rozmery 196×119×11,2 mm
Hmotnosť 370 gramov
Android 4.1

Subjektívne sa nám obraz displeja zdá priemerný. Spôsobené to je pravdepodobne aj tým, že hneď vedľa na stole máme Nexus 7. Nižšie rozlíšenie MeMO Padu je viditeľné hneď na prvý pohľad, detailné skúmanie ikoniek programov otext-align: justify;h3 style=

© 2015 PCNews.sk