Menu

GSmart SX1 je skvelý Dual-SIM smartfón

Má veľký displej, HD rozlíšenie, slušný hardvér a zvládne až dve SIM karty súčasne. Najlepšie na tom je, že si ho kúpite už za približne dve stovky. A to je na tak dobre vybavený smartfón veľmi slušná cena.

Hľadáte pekne vyzerajúci smartfón s veľkým displejom a schopnosťou súčasne používať dve SIM karty? Aktívny Dual-SIM smartfón má v ponuke niekoľko výrobcov, no ak zároveň vyžadujete vyššie rozlíšenie a slušný výkon, nemusí byť vaše hľadanie až tak jednoduché.

Skutočne zaujímavých modelov je málo, no patrí k nim aj nami testovaný GSmart Simba SX1. Ako jeden z mála ponúka veľký HD IPS displej, má slušný hardvér od Qualcomm a čo je najlepšie, zahráte sa na ňom aj väčšinu graficky náročných hier. 

Je to fešák

Už dávno neplatí, že pri menej známych výrobcoch nájdete v ponuke len priemerne vyzerajúce smartfóny. Doba sa mení a aj oni už dobre vedia, že dizajn je dôležitou súčasťou cenovo zaujímavých smartfónov. GSmart Simba SX1 to potvrdzuje, keďže vyzera veľmi pekne a pocitovo vyzerá, že sa nerozpadne hneď po skončen’ záruky.

Použité sú tu síce len plasty, no ich kvalita je vysoká a navyše to celé vyzerá aj pekne. Povrchová úprava je matná, príjemná na dotyk. Smartfón sa dobre drží v ruke, pričom nehrozí jeho nechcené vypadnutie pri používaní len jednou rukou. Škoda, že výrobca umiestnil tlačidlo blokovania displeja na hornú hranu. Ak smartfón držíte len v jednej ruke, je trochu problém ho nahmatať a stlačiť. A to je problém hlavne počas cestovania v hromadnej doprave.

Displej má uhlopriečku 5 palcov, čo je v dnešnej dobe štandard pri prémiových smartfónoch. Pred kúpou si ho určite vyskúšajte naživo, nakoľko pre jedincov s menšími prstami či rukami môže byť problém ovládnuť väčšiu plochu obrazovky. Rozlíšenie nie je Full HD, no pri 200 eurovej cene by sme ho ani nečakali. 1280x720 ale plnohodnotne postačí na všetky bežné úkony od internetovej komunikácie, cez surfovanie po webe až po úpravu fotografií. Kvalita displeja je dobrá, no nečakajte tu prehnane živé farby a ani špeciálne odolný povrch.

simba-sx-1-1

 

Hardvér je slušný

Pri menej zvučných výrobcoch sme si už tak nejak zvykli na čipy od Mediateku, no v prípade testovaného smartfónu je to inak. Nájdete tu totiž čip Snapdragon 400 s dvojjadrovým procesorom bežiacim na pracovnej frekvencii 1,4 Ghz. V dnešnej dobe nie je dvojjadro žiadna výhra, no nepodceňujte tento čip. Pre všetky bežné úlohy stačí s prehľadom a dobre si poradí aj so stredne náročnými hrami.

Pri nich mu pomáha grafický čip Adreno 305, patriaci do nižšej strednej triedy. Kompatibilita s hrami je vynikajúca, no HD rozlíšenie mu robí pri niektorých hrách už trochu problém. Celkové skóre v teste AnTuTu dosahuje hranice 15000 bodov, čo je pri tomto rozlíšení stále dobrý výsledok. Čiastkové skóre pre 3D test je 4946 bo’ov, takže je jasné, že bez problémov prekonáva hojne použ’vané čipy od Mediateku.

Zvyšok hardvérovej výbavy je priemerný - nájdete tu len jeden gigabajt operačnej pamät’, čo zatiaľ stačí aj na aktívne používanie spolu s viacerými miniaplikáciami na ploche. Horšie to je s dátovým úložiskom, ktorého celková kapacita je 4 gigabajty. No po odrátaní potrebného miesta pre systém a po nainštalovaní pár aplikácií vám zostane k dispozícii len približne tretina. Dokúpeniu MicroSD karty sa určite nevyhnete, keďže napríklad aktualizácia systému vyžaduje inú, ako integrovanú pamäť. 

Bezdrôtovú komunikáciu zastupuje klasicky Wi-Fi verzie n, Bluetooth 3.0 a nechýba ani A-GPS. Počet integrovaných senzorov ničím nezaujme, je tu Proximity senzor pre zistenie blízkosti vášho ucha pri displeji, senzor zrýchlenia, orientácie a samozrejme svetelný senzor pre automatické nastavenie intenzitiy podsvietenia.

vykon

 

Škoda staršieho Androidu

GSmart Simba SX1 je dodávaná so systémom Android 4.2.2. Nie je to úplne najnovšia verzia, navyše oficiálnej aktualizácie sa už asi nikdy nedočkáme. Majte preto na pamäti, že k tomuto smartfónu nepripojíte väčšinu chytrých zariadení, ako sú fitness náramky, či chytré hodinky. Problémom je už spomínaná staršia verzia systému a Bluetooth vo verzii 3.0.

Páči sa nám, že sa výrobca zbytočne nesnažil upravovať vzhľad systému a až na pár pozadí je to vlastne čistá verzia systému. Zmien je skutočne minimum a ak tu sú, tak aj majú svoj význam. V nastaveniach napríklad nájdete možnosť zníženia maximálnej frekvencie čipu. To sa zíde v prípade, ak potrebujete čo najvyššiu výdrž a zároveň viete, že nebudete používať žiadne náročné aplikácie.

Možnosti fotoaparátu sú mierne nad priemerom a môžete tu využiť napríklad funkciu HDR, upravíte si vyváženie bielej farby, prípadne môžete snímať sériovo vo vysokej rýchlosti. Video dokáže nahrávať aj vo Full HD rozlíšení. Kvalita snímok nie je zlá, rozlíšenie 13 megapixelov je ale možno až trochu zbytočné.

system

 

Za ten peniaz slušné

GSmart Simba SX1 si dnes kúpite už približne dve stovky. Nie je to málo, no treba si uvedomiť, čo všetko tento smartfón ponúka. Za prvé to je miesto pre dve SIM karty, pričom možnosti nastavení ich používania sú skutočne široké a obidve karty sú aktívne (typ DSDA). Za toto si GSmart skutočne zaslúži pochvalu. Dobré je aj spracovanie, použité plasty sú kvalitné a smartfón pôsobí odolným dojmom. Bonusom na záver je odoberateľný kryt, pod ktorým nájdete vymeniteľnú batériu.

Dobrý je aj výkon hardvéru, vďaka ktorému si smartfón poradí s prakticky každou aplikáciou a dobré to je aj pri hrách. Z nich väčšina pôjde plynule aj pri nastavení plných detailov a len pri minime tých najnovších budete nútení ich znížiť. Trochu zamrzí malá kapacita pre dátové úložisko, pričom a kúpe pamäťovej karty pravdepodobne nevyhnete. Smartfón je za svoje cenu skutočne dobrou kúpou, za ktorú si od nás odnáša zaslúžené ocenenie.

 
GIGABYTE GSmart Simba SX1 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

tip

 

Graf ceny produktu GIGABYTE GSmart Simba SX1 poskytuje server Heureka.sk

Parametre

Qualcomm Snapdragon 400
MSM8230 2x 1,4 GHz
1 GB RAM
4 GB pre dáta
5” IPS displej, 1280x720 bodov
Wi-Fi, BT 3.0, GPS
13 MPx foto, Full HD video
Rozmery 144x73x9,5 mm
Hmotnosť 165 gramov
Batéria 1900 mAh
Android 4.2.2

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013