Logo
Vytlačiť túto stránku

iPad ako pracovný nástroj?

iPad ako pracovný nástroj?

iPad sa dá použiť aj inak ako na zábavu, alebo nenáročné prezeranie webu a elektronickej pošty. Vyskúšali sme, či bez problémov zvládne aj  pracovné nasadenie. 

iPad svojim príchodom zmenil pohľad na tablet v očiach bežných užívateľov a ukázal ho z jeho zábavnej stránky. Zrazu chcel mať tablet každý: od technologického nadšenca cez bežného užívateľa až po biznismena. iPad je bez pochyby skvelá technologická hračka, čo je ale z časti aj kameňom úrazu.

Po prvom zapnutí sa na aktívnu prácu nehodí, nakoľko spojenie softvérovej klávesnice a aplikácie s možnosťami poznámkového bloku neuspokojí každého. V prípade, ak nemáte hlboko do vrecka, môžete svoj iPad prerobiť na solídny pracovný nástroj. Postačuje na to vhodná klávesnica, kancelársky balík a pre aktívnych cestovateľov aj doplnkové príslušenstvo.

Stačí softvérová klávesnica?

Softvérová klávesnica je v prípade iPadu veľmi dobre spracovaná a v núdzi sa dá na nej  pohodlne napísať aj kratší text či poznámky na prednáške. Po aktualizácii systému iOS na verziu 4.2 pribudla, pre našinca mimoriadne potrebná, podpora pre diakritiku, pri ktorej sa ale nelogicky musí napísať najskôr samotné písmeno a až potom nasleduje dĺžeň alebo mäkčeň.

Ak sa nechcete „uťapkať“ k smrti, môžete siahnuť po bezdrôtovej klávesnici. Použiť sa dá klasická Apple Wireless Keyboard (Bluetooth rozhranie), ale kompatibilné je aj množstvo iných Bluetooth klávesníc od rôznych výrobcov. Pripojenie plnohodnotnej hardvérovej klávesnice je veľmi dobré riešenie, ktoré dokáže výrazne uľahčiť bežné používanie a spraví z iPadu plnohodnotný poznámkový blok. Niekedy ale nemusí presne sedieť grafický popis funkčných kláves.

06


Apple iPad Keyboard Dock

Apple má v ponuke aj iPad Keyboard Dock, ktorý je priamo navrhnutý pre iPad. Ide o kombináciu klávesnice a docku, čo by malo výraznejšie zvýšiť efektivitu práce. Samotná klávesnica je tvorená z kombinácie hliníka a pevných plastov, pričom dizajn vychádza z už spomínanej Apple Wireless Keyboard.

Jedinou výraznejšou zmenou sú funkčné klávesy, ktoré sú určené pre špecifické potreby iPadu. Nájdete tu tlačidlo vyhľadávania, pre prezeranie fotografií, aktivujúce textové pole (napríklad pre IM programy), vypnutie obrazovky a chýbať nemôže ani kláves nahrádzajúci hlavné tlačidlo iPadu.

apple_key_01

iPad je možné nasadiť len v režime na výšku.

apple_key_02

Jednotlivé klávesy sú dostatočne veľké a ponúkajú vysoký stupeň ergonómie.

Stabilita po nasadení iPadu je vynikajúca a ani ovládanie dotykovej obrazovky nespôsobí nečakané preklopenie. Na zadnej strane je prítomný štandardný zvukový výstup a konektor, vďaka ktorému môžete svoj iPad popri práci zároveň aj nabíjať či spojiť s počítačom.

Nič nie je dokonalé a pred kúpou tohto produktu by ste mali mať na mysli niekoľko obmedzení. Po prvé, je to nutnosť používania iPadu len na výšku, čo je dosť nepraktické pri niektorých činnostiach. Niekoho môže od kúpy odradiť aj mierne vyššia hmotnosť a rozmery (600 g a 28,1×18,1×4,8 cm). Cena špeciálneho docku pre iPad je 69 eur, čo rozhodne nie je málo.


ZAGG Mate Apple iPad Case With Keyboard

Tých, ktorí hľadajú čo najkompaktnejšie riešenie, by mohla osloviť kombinácia klávesnice a ochranného obalu od spoločnosti ZAGG. Základ tvorí pevná hliníková časť, slúžiaca aj ako ochrana pred poškodením a vyšším tlakom. Povrchová úpravu je zhodná s iPadom a tak to môže vyzerať, že v ruke držíte jednoliaty kus hliníku. Vnútorná výplň okrajov je tvorená z mäkšieho materiálu, ktorý plní aj tlmiacu funkciu.

zagg1

Konektor na klávesnici je určený pre jej nabíjanie. S iPadom komunikuje pomocou rozhrania Bluetooth.

zagg2

Pri prenášaní chráni klávesnica displej a zariadenie pripomína čistý kus hliníku.

zagg3

Nová verzia klávesnice sa dočkala vylepšenia po stránke ergonómie.

Samotná klávesnica vyplňuje približne dve tretiny z celej plochy, zvyšok je určený pre postavenie iPadu na výšku, alebo na šírku. Komunikácia medzi zariadeniami zabezpečuje technológia Bluetooth. S jej použitím prichádza aj nutnosť vlastného napájania, ktoré je riešené pomocou zabudovanej 510 mAh batérie s výdržou niekoľko týždňov bežného používania.

A ako je na tom vlastne klávesnica? Tá je kvôli rozmerom limitovaná a jednotlivé klávesy sú malé, pripomínajúce klávesnice z najmenších netbookov. Pre jedincov s väčšími prstami teda môže byť vhodnejšia softvérová klávesnica. Smerové šípky sú umiestnené nelogicky. Nová verzia určená pre iPad 2 je vyrobená v spolupráci so spoločnosťou Logitech a prináša prepracované klávesy a ich lepšie usporiadanie.


ClamCase for iPad 

Obidve predchádzajúce klávesnice sú nesporne zaujímavé, ale čo si takto zmeniť iPad na klasický netbook? Spoločnosť ClamCase má v ponuke netradičný doplnok, ktorý je viac než len klasickou klávesnicou. Vo svojej podstate sa jedná o maximálne upravený dock, obsahujúci nielen klávesnicu, ale aj obal pre iPad a integrovanú batériu.

Po zasunutí iPadu sa vám v rukách ocitne doslova malý MacBook, pričom časť s iPadom je možné preklopiť až o 360°. Výrobca sa nijako nesnažil zaprieť svoju inšpiráciu a siahol po dizajne klasického MacBooku. Rozmery klávesnice sú síce limitované, vďaka maximálnemu využitiu priestoru je veľkosť jednotlivých tlačidiel dostatočná.

Pre plnohodnotné ovládanie iPadu tu máte k dispozícii 14 funkčných kláves, pomocou ktorých môžete upraviť prehrávanie multimédií,  hlasitosť, okamžite vyhľadávať či sa dostať na domovskú obrazovku, alebo rovno vypnúť iPad. Efektivitu práce zvýšia aj klávesy pre trojicu funkcií vystrihnúť, kopírovať a vložiť.

cc1

Už tu chýba len touchpad. Aj keď jeho využitie by bolo otázne, keďže iOS je prispôsobený na ovládanie dotykom.

cc2

ClamCase svojim dizajnom kopíruje sériu notebookov MacBook. Dostupné je biele, čierne a strieborné prevedenie.

Vďaka integrovanej batérie je udávaná doba prevádzky klávesnice až 90 hodín a doba pohotovostného režimu  rovných 100 dní. Dock je plne nabitý za približne hodinu a pol, pričom ako zdroj môžete použiť aj svoj notebook. Celková hmotnosť s iPadom prvej generácie sa pohybuje okolo hranice 1,5 kg, pre iPad 2 to je menej ako 1,4 kg. Nevýhodu je, že dock nedokáže napájať aj samotný iPad.


Kancelárske balíky 

iPad už v základe obsahuje aplikácie na prezeranie internetových stránok, elektronickej pošty, prepracovaný kalendár a použiteľný poznámkový blok. Bez solídneho kancelárskeho balíka je to ale stále len predražená hračka, ktorá vám pri práci veľmi nepomôže.

Na výber máte viacero riešení - od klasických aplikácií Apple (rodina iWork), cez funkciami nabitú DocumentsToGo Premium, Office HD, Quickoffice Pro HD, alebo Documents 2 Free, ktorá pri nulovej cene ponúka ale len základnú prácu s dokumentmi.

pages

Apple ponúka vlastné kancelárske aplikácie, určené na prácu s textom, tabuľkami a prezentáciami.

Kým všetky aplikácie od Apple (Pages, Numbers, Keynote) stoja po 7,99 eur (9,99 USD),  tak celý balík DTG vás v svojej základnej verzii vyjde na rovnako. So všetkými kancelárskymi balíkmi môžete editovať rôzne textové súbory, tabuľky a prezentácie, pričom je podporovaný aj najnovší súborový formát MS Office.

Práca s dokumentmi je v prípade aplikácie DocumentsToGo intuitívna, nakoľko sa v poslednej verzii výraznejšie upravilo užívateľské rozhranie. Poteší podpora online služieb Google docs, Dropbox a Mobile.Me (čoskoro to bude iCloud), vďaka čomu máte prístup aj k svojim zdieľaným dokumentom.

Tie si môžete pre prípad potreby stiahnuť a editovať aj bez potreby pripojenia na internet. Dokumenty môžete synchronizovať aj s klasickým počítačom vďaka doplnkovej aplikácii podporujúcej platformy Windows a Mac, či ich priamo z prostredia aplikácie odoslať emailom.

01

Práca s dokumentmi nie je obmedzená len na lokálnu pamäť a využiť môžete množstvo on-line služieb.

02

Možnosti formátovania textu sú bohaté a nekončia pri výbere fontu a jeho veľkosti.

Pri úprave textu máte k dispozícii široké možnosti formátovania. Môžete použiť rôzne farby na text, jeho zvýraznenie, úpravu riadkovania, odsekov, číslovanie a mnoho ďalšieho. Dá sa povedať, že vďaka aplikácii DocumentsToGo dokážete pripraviť profesionálny dokument na kolene.

06

Aj bez hardvérovej klávesnice je užívateľské rozhranie prehľadné a ergonomicky dobre spracované.

Softvérová klávesnica je dostatočne veľká a dá sa na nej pohodlne napísať kratší text. K dispozícii máte veľkú časť textu k náhľadu. Písanie objemnejších textov je možné, ale tu sa už určite oplatí investovať do klasickej hardvérovej klávesnice.


Skutočne pracovný nástroj? 

Ako prvé to je e-mailová komunikácia, ktorá je zvládnutá veľmi dobre. Štandardne prítomná aplikácia je prehľadná, rýchla a nemá problém s otvorením väčšiny bežných príloh. Po inštalácii kancelárskeho balíka, či ďalších aplikácií, tu pribudne možnosť otvorenia týchto príloh vo vybranom programe. Komunikácia pozostávajúca z viacerých správ je prehľadne zoradená pod jednou položkou, takže nemusíte vyhľadávať staršie príspevky, či samotný začiatok komunikácie. Mailový klient je vo výsledku vynikajúci, ale na druhú stranu svojimi možnosťami neprekonáva chytré telefóny.

Kancelárske balíky ako základný kameň pracovného využitia by mohli prekvapiť aj skeptického užívateľa. S ich pomocou sa dá vytvoriť a editovať prakticky každý jednoduchší dokument. Zložitejšie dokumenty s komentármi, makrami, alebo kontingenčné tabuľky už presahujú možnosti týchto aplikácií. Pri voľne dostupných balíkoch čakajte funkcií ešte menej a na podporu cloud služieb rovno zabudnite.

Aj napriek absencii USB konektoru sa nemusíte obávať o prenos súborov. Kancelárske balíky podporujú množstvo cloud služieb ako je Dropbox alebo Google docs a na App Store nájdeme niekoľko aplikácií určených na synchronizáciu súborov s desktopom. Rovnako bezproblémový je synchronizovaný kalendár, pre písanie poznámok ale odporúčame siahnuť po aplikácii Evernote. Tá je zadarmo a podporuje všetky používané platformy, vďaka čomu budete mať svoje poznámky dostupné vždy – či už to bude smartphone, tablet, notebook, alebo  klasický počítač.

dropbox

iPad je aj napriek množstvu pozitívnych vlastností stále len pracovná pomôcka a nie nástroj. Na kratších cestách dokáže nahradiť notebook – musí vám ale ku šťastiu postačovať možnosť úpravy dokumentov, prehliadanie internetu a e-mail. Aplikácie na úpravu fotografií dostupné sú, ich možnosti ale neoslnia. Rovnako je možná práca s FTP – funkciami nabitý FTP On The Go PRO stojí 8 Eur, na oplátku ale ponúkne zobrazenia a editácie mnohých typov súborov, vstavaný webový prehliadač, dokáže spravovať archívy, či zmenšovať fotografie.

ftp

Maximálne pracovné využitie so sebou prináša doplnkovú investíciu, ktorá nie je najnižšia. Kvalitné puzdro, hardvérová klávesnica a množstvo softvéru môže vo výsledku dosiahnuť aj polovicu z ceny samotného iPadu. Pracovať na iPade teda je možné, zároveň to ale nie je práve lacné.  

© 2015 PCNews.sk