Menu

Stredná trieda podľa Sony

Sony už má vo svojej ponuke celý rad smartfónov Xperia, od najlacnejšieho modelu E, až po horúcu novinku Z1. Písmenká sa ešte neminuli, a tak do strednej triedy pribúda ďalší kúsok. Tentokrát s označením Xperia M.

Označenie telefónov v rade Xperia podľa písmen má svoju logiku, aj keď s pribúdajúcimi novinkami bude trochu strácať usporiadanosť (napríklad staršia Xperia U má výbavu citeľne slabšiu ako napríklad Xperia L). Xperia M zapadá do modelovej rady Xperia nielen vďaka dizajnu Omni Balance, ale aj výbavou, a to presne do stredu.

Dizajn a vyhotovenie

Dizajn i rozloženie prvkov je teda podobné ako pri ostatných modeloch. Pravej strane dominuje okrúhle strieborné tlačidlo uzamykania, kolískové tlačidlo ovládania hlasitosti a dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Na ľavej strane sa nachádza microUSB port, na hornom okraji 3,5 mm jack pre pripojenie slúchadiel. Strieborný rám, ktorý obopína všetky štyri hrany telefónu pridáva vzhľadu na atraktivite, no zároveň nepôsobí gýčovo. Zadná strana je hladká a okrem šošovky fotoaparátu s prisvetľovacou LED sa tu nachádza aj mriežka reproduktora. Malé logo v strede zadného krytu naznačuje, že Xperia M podporuje aj technológiu NFC.

Zadný kryt sa dá pomerne jednoducho demontovať, no napriek tomu drží pevne. Po odobratí odhalí 1750 mAh akumulátor a sloty pre pamäťovú microSD kartu a micro SIM. Predná strana je samozrejme najmä o displeji, v spodnej časti však nesmie chýbať viacfarebné LED dynamické podsvietenie, prvok typický pre rad Xperia. V hornom ráme displeja nájdete okrem senzora priblíženia a okolitého osvetlenia aj prednú kameru určenú pre videohovory.

Materiálové spracovanie je veľmi slušné, zadný kryt dobre prilieha k telu a spoje nevŕzgajú. Smartfón sa dobre drží v ruke, dostupný je zatiaľ v dvoch farebných prevedeniach, bielej a čiernej. Biela bude odolávať obtlačkom prstov o čosi lepšie. Xperia M váži 115 gramov a pri rozmeroch 124×62×9,3 mm sa aj fyzickými parametrami radí do strednej triedy. Štvorpalcový displej sa dá dobre obslúžiť aj jednou rukou, menšie ruky však budú mať problém dosiahnuť do jeho horných častí. To je už však údelom moderných smartfónov. Nové „emko“ však mohlo byť o kúsok kratšie vo svojej spodnej časti.

Displej a hardvérová výbava

Displej ponúka uhlopriečku 4“, pri rozlíšení 854×480 disponuje priemernou hustotou bodov (245 ppi). Sony ostalo pri TN technológii, a tak Xperia M trochu stráca v porovnaní s konkurenciou s IPS displejmi z hľadiska pozorovacích uhlov. Pri pohľade z ostrejších uhlov displej stráca farebnosť, na telefón sa však v drvivej väčšine prípadov aj tak pozeráme spredu, väčším problémom je už čitateľnosť na ostrom slnku. Xperia M sa cíti lepšie v tieni. Samozrejme, podsvietenie sa dá nastaviť na maximálnu intenzitu a vypnúť jeho automatickú reguláciu, no takýto krok sa podpíše na výdrži akumulátora. Displej je odolný voči bežným nástrahám ostrých predmetov vo vrecku a telefón sa nemusíte báť nosiť pri kľúčoch.

 

Vo vnútri Xperie M nájdete čipset Qualcomm Snapdragon S4 Plus (MSM8227) a teda gigahertzový dvojjadrový procesor taktovaný na 1 GHz a grafický čip Adreno 305. Doplnením o jeden gigabajt operačnej pamäte tak dostávame potrebný základ pre plynulý beh OS Android vo verzii 4.1. Vstavaný storage má 4 GB (navyše rozdelený na 2 a 2 GB), rozšíriť sa v prípade potreby dá pomocou microSD karty s kapacitou do 32 GB.

 

S Xperiou M sa pripojíte k internetu lokálne pomocou dvojpásmového Wi-Fi adaptéra, globálne cez HSDPA, EDGE a GPRS. Podpora pre LTE chýba. Obraz zo smartfónu môžete odoslať bezdrôtovo na televízory Bravia, a na USB port pomocou redukcie pripojiť flashdisk. Nechýba ani Bluetooth vo verzii 4.0, A-GPS, akcelerometer a digitálny kompas. Hitom posledných mesiacov je NFC, párovanie s ďalšími telefónmi, slúchadlami a reproduktormi je tak jednoduché a rýchle.

Multimédiá

Ak patríte k fanúšikom hudby a videa, s 3 GB voľnej pamäte si veľa zábavy neužijete, investícia do microSD karty tak bude len otázkou času. Problémom nie je ani prehrávanie HD videa, dobrá je aj kvalita zvuku vstavaného reproduktora. Ten je síce na zadnom kryte, no je umiestnený tak aby nedochádzalo k jeho zakrytiu prstami. Pre vylepšenie kvality zvuku sú i tu technológie XLoud a Clear Phase.

Fotoaparát s rozlíšením 5 MPix sa radí medzi priemer, má automatické zaostrovanie a LED blesk, ktorý na krátke vzdialenosti pomôže pri horších svetelných podmienkach. Kvalita fotografií je adekvátna cenovému zaradeniu Xperie M, ktorá ani nemá byť ambície fotomobilom. Pri dobrom osvetlení však urobí slušné, aj keď trochu farebne presaturované obrázky, ktoré pre zverejnenie na sociálnych sieťach stačiť budú. Pri protisvetle pomôže aj HDR, a nesmie chýbať ani Sweep Panorama. Video zvládne smartfón zhotoviť v 720p pri 30 fps.

Hry si na Xperii M zahráte, aj ak patríte k náročnejším hráčom. GPU Adreno 305 ponúka slušný výkon a vzhľadom na rozlíšenie displeja nebude mať problém aj s graficky náročnejšími hrami. Problémom však znova môže byť kapacita vstavanej pamäte. Výkonu bude pre bežného používateľa dostatok, a počas testovania sme nezaznamenali zamŕzanie systému či zhoršenú odozvu aplikácií.

 

Prevádzkové vlastnosti

Akumulátor nie je pevne zabudovaný, čo hodnotíme ako plus, aj keď  sa už počíta s kratšou životnosťou telefónov a vymieňať baterku bude len málokto. Kapacita 1750 mAh, ktorú ponúka je vzhľadom na nároky telefónu adekvátna, a pri ľahkej záťaži sa dá s Xperiou M fungovať aj dva dni. Pri aktívnom používaní, surfovaní internetom, práci s poštou a počúvaním hudby sa i tu dostávame ku každonočnému nabíjaniu. Sony pri svojom prémiovom modeli Xperia Z uviedla režim STAMINA pre zvýšenie výdrže batérie, a ten nechýba ani pri Xperii M. Otázne je, či po jeho aktivácii, ešte ostane smartfón smartfónom, keďže pri zamknutí obrazovky sa odpojí od dátového pripojenia. Treba však uznať že to funguje, a výdrž sa citeľne predĺži.

Trochu optimistická informácia, ale režim Stamina skutočne funguje. Ak telefónom nepohnete, vydrží aj viac ako 9 dní, pri bežnom používaní sa však so Staminou dostanete na dva plné dni.

Už po vybalení a prvotnej konfigurácii nájdete v Xperii M predinštalovanú všetku potrebnú výbavu, vrátane kancelárskeho balíčka Office Suite. Okrem štandardných Google aplikácii Sony pridalo aj niekoľko svojich; Music a Video Unlimited, Walkman prehrávač, TrackID, Xperia Link či Sony Connect. Odoslanie obsahu na obrazovku televízora, zistenie názvu práve hrajúcej skladby či počúvanie hudby je tak možné bez hľadania a inštalovania doplnkových aplikácií z Google Play. Miera prispôsobenia OS je zvolená citlivo, výrobca sa nepustil do žiadnych grafických experimentov a pritom ponechal možnosť prispôsobenia prostredia na používateľa.

Pri telefonovaní sme nezaznamenali žiadny výraznejší problém, hlasitosť slúchadla bola v poriadku, rovnako ako kvalita zvuku. Senzor priblíženia reagoval spoľahlivo a nedochádzalo k náhodnej aktivácii displeja. Xperia M sa dobre drží v ruke, a vo vrecku vďaka svojim rozmerom nepredstavuje priveľkú záťaž.

Hodnotenie a cena

Sony situovalo svoju Xperiu M presne do strednej triedy, a tejto výbave korešponduje aj cena. Model C1905 zoženiete za 229 EUR, pričom už čoskoro by sa mala na trhu objaviť aj Dual-SIM verzia s označením C2005. Vyberať si budete môcť zo štvorice farieb, okrem obligátnej čiernej a bielej je to aj fialová a žltá. Ak hľadáte slušný telefón, nemáte privysoké nároky, a nechcete investovať priveľa, Xperia M môže byť vhodnou voľbou. Ak vaše očakávania smerujú viac ku zábave, siahnite radšej po Xperii L. Výbavou je porovnateľná, má o kúsok väčší displej (4,3“), viac vnútornej pamäte (8 GB) a fotoaparát s vyšším rozlíšením (8 MPix) a stojí rovnako. Xperia M je však svojimi rozmermi menšia, a vďaka menšiemu displeju sa ľahšie ovláda a vydrží dlhšie na jedno nabitie.

 

Sony Xperia M môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

 

 

Graf ceny produktu Sony Xperia M poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na mobil Sony Xperia M nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013