Menu

Testovali sme dvojsimkovú vlajkovú loď od Lenovo

Najlepšie telefóny svojich značiek lákajú na veľké displeje, výkonné vnútornosti, kvalitný fotoaparát či odolnosť voči vode. Pre tých ktorí nosia vo vrecku dva telefóny a nechcú si odoprieť vysoký výkon a prémiové funkcie bol však výber neľahký. Až do príchodu Vibe Z2 Pro od Lenovo.

Hoci sa to nezdá, nie je to tak dávno, čo Lenovo vstúpilo na slovenský trh s mobilnými telefónmi. Tento pocit možno vyvoláva zvuk mena značky, veď Lenovo tu je už dlho, tak prečo nie aj smartfóny? Verejnosť tak „nového“ výrobcu prijme jednoduchšie a ten sa nemusí až tak sústrediť na agresívny marketing, stačí podsunúť pár modelov do eurovej ponuky operátorov, trochu potrápiť konkurentov dobre nastavenou cenou a priniesť zopár riešní, ktoré tu možno doposiaľ chýbali. Napríklad dvojicu simkariet aj do najvyššieho segmentu. A o tom presne je vlajková loď značky. Šesťpalcový Vibe Z2 Pro nabitý hardvérom a funkciami. A s kvalitnou konštrukciou. A dobrý fotoaparátom. A vlastne, poďme na to postupne.

Dizajn a konštrukcia

Lenovo-vibe-Z2-pro-3D-top

Šesťpalcové telefóny to nikdy nemajú ľahké, daňou za veľkú uhlopriečku a rozmery ešte stále prijateľné na telefonovanie je ich ergonómia. Keďže sú široké a tenké súčasne, je treba zvoliť takú konštrukciu, aby sa neohli pri ich prvom zabudnutí vo vrecku nohavíc. Už po vybalení smartfónu z krabice je jasné, že toto v prípade Vibe Z2 Pro určite nebude problém. Celý zadný kryt je tvorený jedným kusom pevného kovu s úpravou diagonálneho brusu. Pri prvom kontakte s telefónom sme tak nadobudli pocit odolného a prémiového kúska, na ktorý sa bude dať spoľahnúť. No aj tak, neuveríme pokiaľ ho nezapneme.

Pevná konštrukcia sa prirodzene podpisuje aj na hmotnosti, ale šesťpalcové placky nikdy neboli stogramové plastové hračky. Ak ho postavíme na váhu vedľa konkurentov s podobne veľkým displejom zaradí sa niekam do stredu svojej hmotnostnej kategórie. So 179 gramami je Vibe Z2 Pro predsa len o niečo ťažší ako napríklad iPhone 6 Plus (172 gramov), alebo Samsung Galaxy Note 4 (176 gramov), ale aj o päť gramov ľahší ako Nexus 6, o šesť gramov v porovnaní s Huawei Mate 7 a popri väčšej a staršej Xperii Z Ultra (212 gramov) je už vo vrecku citeľne menšou záťažou.

Lenovo-vibe-Z2-pro-hrany

Hrúbka vlajkovej lode od Lenovo je len 7,7 mm a práve tu nastáva trochu problém v jeho kovovom tele. Hrany puzdra sú skosené a preto aj ostré, pri naťahovaní prstov po veľkom displeji otláčajú ruky, spolu s chladivým pocitom kovu v dlani to bol spočiatku nie celkom príjemný zážitok. Je to však len vecou zvyku, najmä ak prechádzate z telefónu so zaoblenými hranami. Ak telefón spadne na zem, ostane v kovovom kryte nepekná odrenina, ktorá navyše môže byť znovu ostrá.

Vďaka dobrému rozloženiu hmotnosti však Vibe Z2 Pro rozhodne nemá tendenciu z ruky vyskakovať. Teda aspoň pokiaľ nechodíte po svete s rukami päťročného dieťaťa. Bežným škrabancom od kľúčov odoláva kryt i predné krycie sklo bez problémov (v balení nájdete aj fóliu na displej) a zdá sa, že aj po roku aktívneho používania bude Vibe Z2 Pro vyzerať stále rovnako dobre.

Samotná konštrukcia je na vysokej úrovni, všetky diely k sebe príkladne lícujú a telefón pôsobí veľmi dobrým dojmom, je tuhý, nič sa neprehýba, nič nevŕzga, kov neoklamete. Čo však bude vystavené obtieraniu o stôl a rôzne tie tvrdé vodorovné povrchy, na ktoré telefón pohodíte je vystupujúci objektív fotoaparátu. Osadený je v lesklom plastovom kryte, ktorý zároveň vytvára dizajnový prvok a protiváhu jednoliatej brúsenej ploche pod ním. Nenápadným detailom je plastový pásik antény.

Lenovo-vibe-Z2-pro-objektivPredná strana je prirodzene veľká čierna plocha, po stlačení uzamykacieho tlačidla na pravom boku telefónu sa rozžiari šesťpalcový IPS displej s rozlíšením 2560×1440 bodov. Displej je chránený krycím sklom Gorilla Glass tretej generácie, nad ním sa nachádza objektív predného 5 MPix fotoaparátu a notifikačná LED. Spodný okraj je určený trojici dotykových kapacitných tlačidiel, štandardných pre Android a s možnosťou regulácie dĺžky ich podsvietenia. Páčil sa nám tenký rámček displeja, a to nie len na ľavej a pravej strane, pomerne úzky je rámček aj vo svojej hornej časti, kde sa nachádza slúchadlo.

Lenovo-vibe-Z2-pro-sim-zasuvkaNa „tenkých“ stranách placky sme našli všetko na svojom mieste. Na pravej strane si svoje miesto našiel kolískový ovládač hlasitosti a uzamykacie tlačidlo, na ľavej strane hneď oproti je zásuvka, do ktorej sa vkladajú obe SIM karty. Horná, chladivo rovná strana obsahuje konektor pre pripojenie headsetu (mimochodom ten pribalený nehrá úplne najhoršie) a na spodnej sa nachádza presne v strede micro USB konektor. Žiadne experimenty ani netradičné riešenia. Telefón tak aspoň bude lepšie kompatibilný s nabíjacími dokmi a reproduktormi.

 

Hardvérová výbava

V pevnom tele pevný duch. Alebo tak nejako. Lenovo vsadilo na to najlepšie čo bolo aktuálne k dispozícii a podobne ako vlajkové lodi konkurentov aj Vibe Z2 Pro je postavený na čipsete Quallcomm MSM8974AC (Snapdragon 801). Ten v sebe ukrýva štyri jadrá Krait 400 taktované na 2,5 GHz a grafický adaptér Adreno 330, takže výkonu bude dosť nielen na multitasking a prehrávanie videa, ale aj na herné radovánky. Procesor má k dispozícii 3 GB RAM a predinštalovaný Android vo verzii 4.4.2 zasa 32 GB úložisko.

Lenovo-vibe-Z2-pro-ppi*.displej je skutočne veľmi jemný, aj malé písmená sú zložené z mnohých bodov a ich okraje sú preto veľmi hladké

Poďme však k tomu, čo vidno na pohľad najlepšie. A čo je asi aj najväčším lákadlom smartfónu. Šesťpalcový displej s IPS panelom ponúka rozlíšenie 2560×1440 bodov. Rovnaké mal aj nedávno testovaný Galaxy Tab S 8.4 lenže osem a šesť palcov je sakra rozdiel a Vibe Z2 Pro ponúka vynikajúcich 490 ppi. Pozorovacie uhly sú podobne ako pri iných IPS displejoch v poriadku, páčila sa nám podanie farieb, ktoré nebolo zbytočne presaturované. A to ani v režime maximálneho jasu displeja, ktorý je vhodné používať vonku na ostrom slnku. K dispozícii sú ďalšie dva režimy podsvietenia, okrem štandardného vlastného je to aj režim komfortný, ktorý by mal šetriť vaše oči pri dlhšom čítaní webových stránok a textu na bielom pozadí.

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-power-manager-2 Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-power-manager

S veľkým žiarivým displejom kráča ruka v ruke aj výdrž smartfónu na jedno nabitie. Teda lepšie povedané, jeho „nevýdrž“. Ak k tomu prirátame výkonný čipset, hardvér a rozhrania, s tradičným prístupom a 2 Ah akumulátorom by sme sa cez jeden pracovný deň dostali asi len veľmi ťažko. Našťastie do veľkého tela Vibe Z2 Pro sa vmestí aj veľká batéria a so 4000 mAh sa dá vydržať na jedno nabitie zhruba dva dni. A to nemusíte smartfón ani veľmi šetriť. Samozrejme aj tu nájdete rôzne režimy znižovania spotreby a v prípad potreby je možné siahnuť aj po núdzovom režime, kedy sa obmedzia všetky funkcie s výnimkou hovorov a SMS správ, a výdrž sa približne zdvojnásobí.

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-benchmark-3D mark Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-benchmark-antutu1 Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-benchmark-antutu2 Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-benchmark-vellamo-1 Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-benchmark-vellamo-2 Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-benchmark-vellamo-3

S výkonom smartfónu sme prirodzene boli spokojní, Snapdragon 801 je jeden z najvýkonnejších čipsetov súčasnosti. Spolu s 3 GB operačnej pamäte a grafickým čipom Adreno 330 je beh systému i náročných aplikácií aj na veľkom rozlíšení displeja hladký a bez najmenších problémov. Vibe Z2 Pro nezaskočí ani pokročilý multitasking a určite ho nebude treba reštartovať raz denne. Navyše, vďaka predinštalovanej utilite na vyprázdňovanie RAM bude aj tento úkon otázkou dvoch dotykov obrazovky.

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-benchmark-epic-citadel

 

Multimédia

Ako sme už spomenuli, pri hrách si s Vibe Z2 Pro určite užijete a ani najnovšie 3D tituly nebudú problémom. Pri pozeraní filmov a hraní hier našťastie nebude pokrivkávať ani kvalita zvuku. Hlasitý reproduktor na spodnom okraji hrá dostatočne nahlas a napriek tomu bez citeľného skreslenia. Akurát pri držaní telefónu na šírku bude reproduktor hrať do dlane. Zacloniť ho prstami úplne sa nám však nechtiac ani raz nepodarilo.

 Lenovo-vibe-Z2-pro-spodny-okraj

Fotoaparát dokáže zhotoviť veľmi slušné obrázky ktorých kvalita dramaticky neklesá ani po zhoršení okolitých svetelných podmienok. Senzor s rozlíšením 16 MPix je doplnený o optickú stabilizáciu, celkom dobre sa vie pohrať s hĺbkou ostrosti a v prípade potreby môže využiť aj duálny LED blesk. Fotoaparát si dokáže dobre poradiť s protisvetlom, hoc aj za cenu dlhšej expozičnej doby sa neženie zbytočne do príliš vysokej citlivosti a ani postprocessing snímky nie je príliš agresívny. Farebné podanie bolo v poriadku, akurát pri použití blesku malo vyváženie bielej snahu posúvať snímky do chladnejších farieb, než v skutočnosti boli. Vykreslenie detailov je veľmi dobré aj pri ISO okolo hodnoty 1000. Lenovo-vibe-Z2-pro-fotoaparat

Samotná aplikácia fotoaparátu ponúka široké možnosti a dokonca fotoapráty ako také sú k dispozícii hneď dva. Zatiaľ čo ten prvý je plne automatizovaný a na výber máte len základné možnosti nastavenia blesku, GPS polohy či pomeru strán, druhý, tzv. profesionálny fotoaparát je už omnoho zaujímavejší. Nájdete tu všetky prvky a nastavenia známe z kvalitných kompaktov a okrem nastavenia citlivosti, dynamického rozsahu, spôsobov merania a ostrenia tu nachádzame aj vodiace kompozičné linky či horizont s libelou.

Lenovo-vibe-Z2-pro-sluchadlo

Predný fotoaparát s rozlíšením 5 MPix prirodzene kvalitou obrázkov zaostáva, no pre fotenie „seba sa“ postačí, navyše dokáže vyhladzovať tváre v siedmich stupňoch intenzity a eliminovať niektoré, nazvime to, nedokonalosti pleti.

Vlajkové lode svojich značiek dokážu nahrávať video v 4K rozlíšení a inak tomu nemôže byť ani v prípade Lenovo. Maximálne rozlíšenie pre záznam videa je teda 3840×2160 bodov, na výber je i Full HD alebo HD rozlíšenie. Práve v 720p je možné natáčať záznam i pri 120 fps a pozrieť sa na rýchly svet približne štvornásobne pomalšie. Kvalita videa je veľmi dobrá, pri 4K videu však nezabúdajte na obmedzenú kapacitu úložiska, najmä ak na jednu minútu záznamu potrebujete asi 720 MB priestoru a možnosť rozšírenia pamäte o microSD kartu chýba.

Lenovo-vibe-Z2-pro-foto-svist-vyrez*.100% výrez z fotografie, aj pri vyššej citlivosti sú detaily stále čitateľné. Automatický režim, ISO 900, 1/15. Pre zobrazenie celej fotografie kliknite na výrez

Konektivitu s okolitým svetom a ďalšími zariadeniami zabezpečuje nakrátko Bluetooth vo verzii 4.0 a dvojpásmový Wi-Fi adaptér s podporou sietí 802.11 a/b/g/n, širokopásmové pripojenie je možné aj v sieťach štvrtej generácie s maximálnou rýchlosťou 150/50 Mb. Párovanie so zariadeniami v okolí zjednodušuje NFC.

 

Systém a softvér

Telefón beží na Androide vo verzii 4.4.4, ktorý je rozšírený o grafickú nadstavbu Vibe UI 2.0. Komu by pestrofarebná, ale celkom funkčná nadstavba nevyhovovala, prepnúť sa môže aj do režimu čistého Androidu.

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-home-screen Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-switch-google-ui Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-google-UI-home

*.komu nevyhovuje vzhľad Vibe UI 2.0 (vľavo), môže sa prepnúť priamo do prostredia Kit Katu (vpravo)

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-service-menu Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-google-UI-service-menu

Vibe UI 2.0 ponúka široké možnosti personalizácie, aj keď na náš vkus sú témy trochu farebné a hodila by sa aspoň jedna konzervatívnejšia téma. Chýbalo nám aj menu, všetky aplikácie majú svoje odkazy na hlavných obrazovkách, dajú sa však vytvárať priečinky. Navyše, ikony sú príliš veľké a niektoré ovládacie prvky či textové polia vyzerajú na šesťpalcovom displeji doslova obrovsky.

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-gesta-1 Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-gesta-2

Pohodlie ovládania veľkej obrazovky zlepšujú gestá. Podporované sú napríklad 3D gestá, pomocou ktorých sa dajú ovládať niektoré aplikácie, prehrávač videa či aplikácia na telefonovanie. Zatrasenie telefónom uzamkne obrazovku a pri vytáčaní sa číselník prisunie k tej strane displeja, na ktorú je telefón naklonený. Vytáčať čísla sa dajú jednoducho aj jednou rukou a netreba desať centimetrov dlhý palec. Podobne funguje aj samotná obrazovka, stačí palcom nakresliť poloblúk a plocha displeja sa zmenší tak, aby bolo možné palcom dosiahnuť na požadovanú ikonu či zobrazovaný prvok. Nechýbajú ani štandardné funkcie ako je vyššia hlasitosť zvonenia ak je telefón vo vrecku a naopak jeho stíšenie pri zobraní telefónu do ruky.

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-cierna-skrinka*.režim pre použitie v aute je jednoduchý, ničím neruší a na obrovské ikony na veľkom displeji trafíte i päsťou

Čo sa týka aplikačnej výbavy, nájdete tu všetko potrebné už po prvom spustení a v podstate nie je nevyhnutné inštalovať ďalšie aplikácie. Veľký displej sa dá využiť aj v aute ako prehľadná navigácia a nechýba ani zjednodušený režim ovládania, pričom Vibe Z2 Pro môže slúžiť aj ako čierna skrinka so záznamom toho, čo sa pred autom práve deje.

Lenovo-vibe-Z2-pro-screen-dual-simPri telefonovaní či písaní SMS správ máte na výber, z ktorej karty chcete danú činnosť uskutočniť, prípadne si zvoliť predvolenú kartu. Z dvojice kariet vie len jedna z nich fungovať v sieti tretej a štvrtej generácie, takže rýchly internet od dvoch operátorov si neužijete. Stále sa však dá jedna karta zvoliť pre rýchle dátové pripojenie, zatiaľ čo z druhej budete len telefonovať. Kvalita hovoru bola na oboch stranách bezproblémová, mikrofón dobre filtruje a potláča ruchy okolia.

 

Vlajková loď za prijateľnú cenu

Šesťpalcový telefón nabitý špičkovou výbavou síce nie je bezchybný, no stále patrí medzi najlepšie voľby, ak je jednou z podmienok pri kúpe podpora dvoch SIM kariet. Možnosti telefónu sú aktuálne najnovším trendom a jediné čo nám vo výbave chýba je slot na microSD karty, ktorý by rozšíril vstavané 32 GB úložisko. Možno by sa nám páčila aj zapustená optika fotoaparátu, aj keď cenou by bola zrejme horšia obrazová kvalita či stabilizácia obrazu.

Lenovo-vibe-Z2-pro-award

Akumulátor s kapacitou o tretinu vyššou než nájdete u konkurencie je dobrým predpokladom pre skutočne aktívne celodenné nasadenie. Grafické rozhranie je v poriadku a praktické zlepšenia a gestá ešte viac zjednodušujú jeho ovládanie. Pre konzervatívnejších existuje možnosť voľby čistého Androidu, ktorý dá viac priestoru aj experimentátorom a tým, ktorý si chcú svoj telefón odladiť a prispôsobiť ešte viac k obrazu svojmu. Páčilo sa nám aj kvalitné prevedenie tela a pevná konštrukcia, no a s ohľadom na veľmi zaujímavú cenu z nášho testu Lenovo Vibe Z2 Pro s odporúčaním a modrým tipom za dobrú kúpu.

Lenovo-vibe-Z2-pro-hodnotenie-tabulka

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 lenovo logo

Graf ceny produktu Lenovo VIBE Z2 PRO poskytuje server Heureka.sk

LENOVO VIBE Z2 NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013