Menu

Testovali sme externé úložisko pre iOS zariadenia

Úložisko v moderných mobilných zariadeniach začína byť jedným z limitov ich používania. Video v 4K rozlíšení, kvantum fotografií či hudby je dnes už celkom bežný a zároveň náročný obsah na pamäte smartfónov či tabletov. Riešenie tak spočíva v externom úložisku.

Lenže ani s ním to nie je také jednoduché, tenšie puzdrá zariadení, hybridné sloty, pri ktorých si musíte vybrať medzi SIM a pamäťovou kartou bývajú často obmedzením. A ak chýba stabilné pripojenie k internetu, napríklad na cestách, o slovo sa prihlási riešenie v podobe externej flash pamäte. Pri zariadeniach bežiacich na Androide to až taký problém nie je, pri Apple smartfónoch a tabletoch sa budete potrebovať poobzerať po niečom s Lightning konektorom. Transcend JetFlash Go 500 je malý flashdisk, ktorý túto podmienku spĺňa a pridáva aj štandardný USB konektor.

USB "kľúčik" s Lightning konektorom je šikovné riešenie práve na cesty a solídnym priestorom pre ukladanie záloh. Nemusíte sa tak spoliehať na cloud či dátové pripojenie a filmy či hudbu si môžete vychutnať v plnej kvalite bez toho, aby ste si museli zaplniť vnútorné úložisku iPadu či iPhone. To môžete vyhradiť pre dôležitejšie dáta a kľúč so zábavou si zobrať len na cesty. Obsah naň uložíte pomocou akéhokoľvek iného zariadenia, rýchlo a jednoducho pomocou USB 3.0 rozhrania, ktoré je dobrým predpokladom, že na presun dát nebudete musieť dlho čakať.

jetdrive go 500 pack

Flashdisk si domov donesiete v úhľadnej malej škatuľke s výrezom, cez ktorý je na disk dobre vidieť.  V balení je však toho oveľa viac, okrem dokumentácie je to aj dvojica krytov na ochranu konektorov. Obidva pasujú na Lightning aj na USB konci, Lightning však bude potrebovať ochranu určite viac. JetDrive Go 500 je z hľadiska dizajnu elegantnejším kúskom ako jeho väčší a plastový súrodenec JetDrive Go 300, ktorý ponúka rovnakú funkcionalitu.

jetdrive go 500 3D2jpg

Telo disku tvorí jeden kus zinkovej zliatiny, do ktorého je vložený plošný spoj s oboma konektormi a pamäťovým čipom, v našom prípade s kapacitou 64 GB. To predstavuje dostatok pre fotografie a video vo vysokom rozlíšení, prípadne vytvorenie záloh. Flashdisk má malé očko pre prevlečenie pútka, jedno celkom malé nájdete priamo v balení. JetDrive Go 500 si môžete vybrať v dvoch farbách; striebornej a zlatej, otázkou je životnosť farby, keďže stopy po konektoroch USB portu bolo vidno už po prvom vložení disku do počítača.

Pekným detailom je predĺženie Lightning konektora o štyri milimetre, vďaka čomu ho môžete pripojiť k iPhone alebo iPad aj keď je v ochrannom puzdre.

jetdrive go 500 con1

JetDrive Go 500 dosahuje vďaka rýchlemu pamäťovému čipu a USB 3.1 konektore po pripojení k počítaču veľmi slušné prenosové rýchlosti. Pri sekvenčnom zápise dát sme sa dostali cez hranicu 100 MB/s a rýchlosť čítania atakovala hranicu 130 MB/s. Pri pripojení cez Lightning sa obe rýchlosti pohybovali okolo hodnoty 20 MB/s.

jetdrive go 500 cdm

Používanie disku je veľmi jednoduché. Pri pripojení cez USB je to jasné, na iOS zariadeniach to je trochu zložitejšie. Po prvom pripojení si flashdisk vypýta inštaláciu softvéru JetDrive Go. Jej rozhranie je intuitívne a sprístupňuje všetky možnosti flashdisku. Umožňuje pristupovať k uloženým dátam, vytvárať a spravovať zálohy fotografií či kontaktov a to aj z cloudových úložísk. Dokonca spolupracuje s fotoaparátom, takže zhotovené fotografie a videá sa môžu ukladať priamo na JetDrive Go 500. Aplikácia podporuje viaceré formáty vrátane Adobe PDF či dokumentov MS Office. V Transcend prirodzene mysleli aj na ochranu, flashdisk sa dá zamknúť pomocou štvormiestneho kódu alebo Touch ID. Ako je už z vyššie uvedeného zrejmé, JetDrive Go 500 je MFi certifikovaný, takže plne podporuje všetky výrobné, výkonnostné a bezpečnostné štandardy Apple.

jetdrive go 500 3D

Kúpiť si ho môžete vo dvoch farbách a s kapacitou 32, 64 a 128 GB (táto verzia je len v striebornej farbe). Kompatibilný je so všetkými iOS zariadeniami s Lightning konektorom. JetDrive Go 500 je kompaktným a šikovný, riešením ako zväčšiť kapacitu iOS zariadenia a porozmýšľať by nad ním mali predovšetkým majitelia 16 GB verzií tabletov i smartfónov. Cena je síce na hony vzdialená od bežných USB kľúčov s rovnakou kapacitou, no v tomto prípade dostanete skutočne rýchly a univerzálny flashdisk s malými rozmermi a elegantným dizajnom.

Transcend JetDrive Go 500 64 GB
CENA: 85 €
+-
Lightning + USB 3.1Citeľné zahrievanie
Pevná konštrukcia a dizajnOdolnosť povrchovej úpravy
Rýchlosť zápisu
Kvalita prevedenia80
Cena za GB74
Softvér88
Celkový výkon94
Cena/hodnota78
HODNOTENIE: 83/100
Elegantný a kompaktný flashdisk, ktorý je liekom pre iPhone a iPad s malou vnútornou pamäťou. Potešila nás vysoká rýchlosť nielen čítania, ale aj zápisu, disk sa však rád zahreje.

Za poskytnutie testovacej vzorkyky ďakujeme spoločnosti:

Transcend Logo RGB website

 

Flashdisk Transcend JetDrive Go 500 nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013