Menu

Testovali sme lacný smartfón Bluboo Picasso. Prekvapil.

Bluboo nie je značka so zvučným menom. A vlastne ju v našich končinách vôbec nepoznáme. Ázijský výrobca smartfónov je orientovaný na základný parameter, ktorým je pomer ceny a výbavy. Bluboo Picasso je orientovaný do najnižšieho segmentu a svoju nevyhnutnú výbavu ukrýva vo veľmi slušne spracovanom tele.

Výrobca smartfónov zo Shenzenu aktuálne ponúka len deväť produktov, vrátane smart hodiniek U watch. Picasso, ktorý sme mali možnosť otestovať, je novinkou v portfóliu tohto u nás celkom neznámeho výrobcu. Neznáme meno však automaticky neznamená nekvalitné produkty, o čom sme sa ostatne presvedčili na vlastné oči. Picasso je vydarený model v entry-segmente androidových smartfónov, ktorý za cenu len 80 dolárov ponúka slušnú konštrukciu a rozumnú hardvérovú výbavu, ktorá uspokojí menej náročného a predovšetkým sporivého záujemcu. Za málo peňazí netreba čakať žiadne zázraky, no musíme uznať, že naše očakávania boli nižšie a Picasso prekvapil už na prvý dotyk.

Dizajn a konštrukcia

bluboo picasso balenie

Beauty, is beauty. Videli sme už aj údernejšie slogany a tento naznačuje, že v malej modrej škatuľke sa bude ukrývať dizajnový klenot. Realita, s ktorou sa stretnete po jej otvorení je síce trochu iná, no Picasso nie je obyčajnou čiernou plackou a Bluboo sa snažil dizajnu smartfónu vsadiť punc originality.

bluboo picasso 3D2

Na prvý pohľad zaujme predovšetkým zadným krytom, ktorý má štruktúrovaný povrch, tvorený trojuholníkovými segmentmi so smerovo odlišne orientovaným brusom. Rôznorodý reliéf lomí svetlo a vytvára tiene, ktoré dávajú zadnému krytu celkom nápaditý vzhľad, navyše smartfón môžete mať v jednej z troch farieb a k dispozícii sú kryty v ďalších štyroch farbách (tie si však treba doobjednať), vďaka čomu vytŕča zo zástupu lacných a ako vajce vajcu podobných modelov, ktorých sú ázijské eshopy plné.

bluboo picasso prislusenstvo

Len pre doplnenie, v balení sa nachádza už len krátka dokumentácia so základnými informáciami o ovládaní v angličtine, USB kábel a nabíjačka s výstupom 600 mA. Takže balenie len základné, no za textúru krytu zatiaľ plný počet bodov, uvidíme ako to bude s ergonómiou, presuňme sa dopredu k displeju. 

bluboo picasso 3D1

Na rozdiel od chrbta je predná strana smartfónu úplne jednoduchá. Displej s uhlopriečkou 5 palcov je obklopený pomerne tenkým rámom s výrazným spodným a horným okrajom. Zatiaľ čo spodný je celkom hladký a nenachádzajú sa na ňom ani základné navigačné tlačidlá, plocha toho horného je narušená mriežkou slúchadla, senzorom priblíženia a okolitého svetla, a šošovkou predného fotoaparátu s rozlíšením 8 MPix. Ten má dokonca vlastnú prisvetľovaciu LED, takže to vyzerá tak, že sa podaria aj obrázky „seba sa“ pri horších svetelných podmienkach.

bluboo picasso usb

Základným nosným prvkom je rám zo zinkovej zliatiny (aspoň tak to deklaruje výrobca) na pohľad však vidno kovovú obrúčku obopínajúcu smartfón po celom obvode. Picasso je vďaka tejto kombinácii veľmi pevný, neprehýba sa a v ruke pôsobí veľmi solídnym a dalo by sa povedať, že vzhľadom na cenu aj hodnotným dojmom. Rozmiestnenie portov a hardvérových tlačidiel je celkom štandardné. Na spodnej strane sa v strede nachádza micro USB port, takže s dokovaním do nabíjacích kolísok a externých reproduktorov problém nebude, dvojica mriežok za sebou ukrýva reproduktor a mikrofón.

bluboo picasso audio

Na hornej strane nechýba 3,5 mm konektor pre pripojenie headsetu a sekundárny mikrofón, pravá strana zasa obsahuje nevyhnutné tlačidlá. Zámok displeja i kolískové tlačidlo ovládača hlasitosti sú dobre dosiahnuteľné aj naslepo, držia na svojich pozíciách pevne a poskytujú jasnú odozvu na stlačenie.

bluboo picasso buttons

Displej je po zapnutí zariadenia prvým príjemným prekvapením. Spolieha sa na IPS technológiu a s uhlopriečkou 5“ pri rozlíšení 720×1280 bodov je štandardom aj strednej triedy. Pozorovacie uhly sú v poriadku, rovnako ako podanie farieb, jas displeja by však mohol mať väčší rozsah jasu podsvietenia. V úplnej tme by sme ocenili ešte tmavší displej, na ostrom slnku zasa trochu jasnejší. Automatická regulácia jasu funguje celkom responzívne no podsvietenie najmä pri zobrazovaní tmavých plôch ukazuje svoje slabiny a v oblasti rámu je nerovnomerné.

Ďalšia výhrada smeruje k fólii, ktorá je už od výroby na displeji nalepená. V prípade našej testovacej vzorky nebola nalepená precízne a nečistota v hornej časti dokonca vytvára malú vzduchovú bublinu. Reakcie displeja na dotyk majú občas slabšie chvíľky najmä pri pohybovaní prstom, stáva sa to však skôr výnimočne.

bluboo picasso inside

Zadný kryt na svojom mieste drží veľmi pevne a po jeho odobratí sa objaví vyberateľný akumulátor a sloty pre karty. Picasso podporuje podobne ako drvivá väčšina smartfónov z Číny dve SIM, v tomto prípade v microSIM formáte. Vnútornú pamäť s kapacitou 16 GB je možné rozšíriť microSD kartou s kapacitou do 64 GB. Akumulátor je vymeniteľný a ponúka kapacitu 2500 mAh. Či je to veľa alebo málo ešte uvidíme, no vzhľadom na starší hardvér i náročný displej mu veľa šancí nedávame.

Hardvérová výbava a konektivita

Od telefónu za 80 dolárov nebudeme a ani nechceme čakať žiadne zázraky. Chceme solídne fungujúci smartfón za ktorým netreba pridlho čakať a ktorý zvládne základné denné potreby menej náročného používateľa. Po desiatich dňoch testovania to vyzerá tak, že Picasso v tomto smere nesklame. Vzhľadom na nízku cenu je použitý starší čipset, konkrétne MTK6580 od MediaTek. Jeho štyri 32 bitové jadrá Cortex-A7 sú taktované na 1,3 GHz a dokážu rozhýbať predinštalovaný Android vo verzii 5.1 celkom slušne. Aj vďaka 2 GB RAM je odozva systému slušná, hoci čas od času si Picasso vyberie aj slabší moment a na sekundu zaváha.

bluboo picasso screen cpuz bluboo picasso screen cpuz 2 bluboo picasso screen vellamo1 bluboo picasso screen vellamo2 bluboo picasso screen vellamo3

Vnútorné úložisko ponúka 16 GB, čo sa pri tak lacnom smartfóne často nevidí. Systém nechá voľných pre používateľa čosi vyše 12 GB a tak bude dosť priestoru pre inštaláciu aplikácií i multimédiá.

bluboo picasso screen 3Dmark bluboo picasso screen 3Dmark2 bluboo picasso screen antutu

Grafický adaptér Mali-400 MP pri rozlíšení displeja celkom postačí na rozhýbanie stredne náročných hier, takže sa so svojím lacným telefónom v prípade potreby aj zahráte. Akumulátor z toho asi nadšený nebude, ale pozitívom je, že smartfón sa priveľmi nezahrieva ani pri intenzívnej záťaži. Keďže čipset je už od počiatku koncipovaný do najnižších cenových segmentov, podporu 4G sietí budete hľadať márne. Vystačiť si tak budete musieť s pomalším HSPA+ s prenosovou rýchlosťou do 28 Mbit/s. Nakrátko sa na internet pripojíte cez Wi-Fi adaptér s podporou štandardov 802.11 b/g/n a k ďalším zariadeniam cez Bluetooth vo verzii 4.0.

bluboo picasso screen epic citadel

Multimédiá

Hlavný fotoaparát smartfónu zhotovuje snímky v maximálnom rozlíšení 3264×2448 bodov pri pomere strán 4:3 a rozlíšení 8 MPix. Prostredie aplikácie fotoaparátu je jednoduché a prehľadné, aj keď triafať sa na malé ikonky nie je vždy jednoduché. Fotoaparát pozná aj funkciu HDR, no jej výsledky sú pomerne rozpačité, nehovoriac o značnej strate detailov. Rýchlosť zaostrovania určite neoslní, sledovanie pohybujúcich sa objektov síce funguje, ale dosť nepresne a minimálna vzdialenosť zaostrovania by sa nám takisto páčila kratšia.

bluboo picasso photo app

Kvalita fotografií je úplne adekvátna cene. Bluboo Picasso nie je fotomobil a vlastne jeho fotoaparát spĺňa skôr doplnkovú funkciu. Vonku, keď je dostatok svetla celkom dobre triafa farby a obrázky sú aj kontrastné no zoberte ho niekam kde nesvieti slnko a začne to byť smutné. V prípade potreby s telefónom pár fotiek urobíte, no nebude to niečo, s čím by ste sa veľmi chceli chváliť ďalej. LED prisvetľovacie diódy sú síce dve, no ich dosah je možno dva metre a ani ako baterka nestoja za veľa. Ako spúšť je možné použiť tlačidlo pre zníženie hlasitosti, v nastaveniach sa nachádza aj korekcia expozície, scénické režimy či farebné efekty. Pri videu spomeňme aspoň to, že v nastaveniach je možné aktivovať režim časozberného videa s nastaviteľným intervalom medzi snímkami.

bluboo picasso foto noHDR

*. 1/176s, F2.4, ISO 129 - hoci to na zábere tak nevyzerá, svetla nebolo až tak málo, no už ani to nestačilo. Šum je výrazný aj pri nízkej citlivosti a kresba detailov výrazne pokrivkáva. Pri aktivácii HDR je to s kresbou detailov prirodzene ešte horšie a divy sa dejú aj pri vyrovnávaní tmavých častí záberu. Pre zobrazenie plnej verzie fotografie kliknite SEM, pre fotografiu s HDR SEM

Čo sa predného fotoaparátu týka, ponúka takisto rozlíšenie 8 MPix. Ak sa tešíte na parádne selfies, zatlačte túto myšlienku chytro do úzadia. Fotky, ktoré z prednej kamery vyliezajú, sú ešte horšie. V slabom svetle im chýba detail i ostrosť a aktivácia funkcie „beauty face“ ešte aj tie zvyšky detailov príkladne rozmaže. Nepomôže ani slabučká prisvetľovacia LED, ktorá má navyše podivné oranžové svetlo a vyzerá skôr ako indikátor uzávierky. Na komunikáciu cez IM to stačí, ale nič viac od prednej kamery nečakajte.

bluboo picasso foto macro 

*. 1/15s, F2.4, ISO 400 - Ak si máte o čo smartfón oprieť, tak aj pri umelom svetle dokážete urobiť ostré obrázky. Fotoaparát je veľmi citlivý na otrasy, optická stabilizácia prirodzene v tejto cenovej lige chýba. Detaily sú však pri makre celkom dobre viditeľné. Pre zobrazenie plnej veľkosti kliknite SEM

O ozvučenie sa stará reproduktor ukrytý za jednou z mriežok na spodnom okraji smartfónu. Jeho maximálna hlasitosť by určite mohla byť vyššia. Z hľadiska kvality zvuku sa nejedná o žiadny zázrak, no na ozvučenie online videa či pustenie audioknihy to stačí. Cez slúchadlá sa už dá počúvať aj nejaká hudba a fungovať bude aj FM rádio.

Systém a používanie

Bluboo Picasso sme testovali s Androidom vo verzii 5.1, pričom výrobca sľúbil aj aktualizáciu na najnovší Marshmallow. Pozitívom je, že hneď po vybalení sa objavili tri menšie aktualizačné OTA balíčky a už po pár dňoch štvrtý, takže výrobca na opravovaní firmvéru príkladne pracuje. Predinštalovaný Android je mierne prispôsobený, najmä čo sa týka vzhľadu základnej obrazovky, pričom na výber je dostatok tém i tapiet. Prítomné je tak hlavné menu, takže nemusíte mať všetky odkazy na nainštalované aplikácie roztrúsené po domovských obrazovkách. Používateľské rozranie si môžete prepnúť aj do slovenčiny, akurát niektoré položky či časti menu nie sú preložené správne a ostali v angličtine. Vďaka päťpalcovému formátu displeja sa so smartfónom dobre pracuje, aktiovovať sa dá niektorý z prvkov uľahčenia prístupu, či už sú to gestá pre spúšťanie aplikácií alebo prebudenie obrazovky dvojitým poklepaním. Nič inovatívne navyše tu však nenachádzame.

bluboo picasso screen homescreen bluboo picasso screen storage bluboo picasso screen language

Páči sa nám, že smartfón nie je hneď po prvom zapnutí zahltený balastom čínskych aplikácii, a tak si môžeme nainštalovať balast vlastný, podľa nášho výberu. Základná aplikačná výbava je veľmi jednoduchá a nenachádza sa tu nič navyše, dokonca ani žiadny kancelársky balíček. Aj to pomáha smartfónu zachovať si dobrú odozvu a neodinštalovateľné aplikácie podľa výberu výrobcu nám rozhodne nechýbajú.

bluboo picasso SIM

Smartfón podporuje dvojicu aktívnych micro SIM kariet, pričom jedna z nich funguje v 3G a tá druhá len v 2G režime. Pri telefonovaní či písaní SMS si môžete zvoliť, ktorú kartu chcete práve použiť, prípadne si vybrať preddefinovanú kartu na niektorú z týchto aktivít. Kvalita hovorov i príjem signálu bol v poriadku, citlivosť mikrofónu a aktívna filtrácia okolitých hlukov by však mohla byť lepšia.

bluboo picasso battery

Akumulátor s kapacitou 2500 mAh najviac potrápi displej. Ak sa nebudete uskromňovať s podsvietením bude práve on dôvodom prečo Picasso nabíjať každú noc. Do druhej noci to potiahne len pri skutočne nenáročnom používaní, bežná prevádzka s telefonovaním, prácou s mailmi a surfovaním internetom nechá pred polnocou akumulátor pod 15% hranicou.

bluboo picasso screen battery bluboo picasso screen network bluboo picasso screen SIM1

Je lacný, no predsa prekvapil

Z posledných odstavcov to vyzerá tak, že Bluboo Picasso nie je telefón, ktorý by ste chceli so sebou nosiť vo vrecku, no práve opak je pravdou. Ak potrebujete fotografie porovnateľné s kompaktom, vysoký výkon, doplnkové rozšírené funkcie, rýchly internet a jemný displej asi pôjdete na úplne opačný koniec cenového spektra niekam za trúbením vlajkových lodí. Lenže Picasso vo svojej lige, lige lacných smartfónov, jednoznačne vytŕča. V prepočte za zhruba 80 EUR, ktoré zaňho zaplatíte dostanete slušný HD displej, pevnú konštrukciu a unikátny dizajn, 2 GB RAM a 16 GB ROM, dobre fungujúci systém a dvojicu aktívnych SIM kariet. Pre porovnanie, v tejto cene u nás predávané smartfóny „známejších“ značiek ponúkajú displeje so štvrtinovým rozlíšením, plastovou konštrukciou, dvojjadrovými procesormi, s 512 MB RAM, v tom lepšom prípade s 1 GB a s 4 či 8 GB úložiskom. Samozrejme, dostanete k nim aj záruku, ktorá je pri nákupe z Činy vždy dobrým argumentom, no v tejto cenovej hladine to asi nebude až taký problém, kvôli ktorému by ste skrachovali.

bluboo picasso side

Bluboo Picasso tak aj na konci testu ostáva príjemným prekvapením, ktoré nekazí ani chýbajúca podpora LTE, slabý fotoaparát, či nízka výdrž na jedno nabitie. Vylepšenie každého z týchto parametrov by ho už posunulo do nižšej strednej triedy a cenovka by dostala tri cifry. A takýchto telefónov je v ponuke ázijských eshopov dosť. Pre nenáročného záujemcu, prípadne ako záložný dvojsimkový telefón je Bluboo Picasso dobrou voľbou, ktorá stojí za každý investovaný cent.

BLUBOO PICASSO SI MÔŽETE OBJEDNAŤ NA STRÁNKACH ESHOPU GEARBEST.COM, AKTUÁLNA CENA JE 64,99 USD

Bluboo Picasso
CENA: cca 80 €
+-
Dobrá cenaSlabší fotoaparát
Slušný výkon a výbavaBez podpory LTE
Elegantný dizajnVýdrž akumulátora
Dobrá konštrukcia
Kvalita prevedenia82
Príslušenstvo a výbava71
Výdrž a mobilita64
Displej81
Cena/výkon100
HODNOTENIE: 80/100
Prekvapenie v najnižšej cenovej kategórii. Za málo peňazí ponúka neznáma značka pevnú konštrukciu, pekný HD displej, štvorjadrový procesor, 2 GB RAM a 16 GB ROM. K dokonalosti chýba azda len lepší fotoaparát a podpora LTE, to by sa však už muselo podpísať na cene.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013