Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme lacný smartfón Coolpad Torino S

Testovali sme lacný smartfón Coolpad Torino S

Je lacný, pekný a má prekvapivo aj dostatok výkonu. Hrali sme sa so smartfónom, ktorý si môže dovoliť kúpiť skutočne každý.

Jedna z najnovších značiek na našom trhu dokáže vyrobiť dizajnovo nápaditý smartfón za necelých 170 eur. Coolpad Torino S je lacný, pekný a dostatočne výkonný na bežné používanie.

Za výkon si musíte priplatiť

Potrebujeme mať vždy najvýkonnejší čip? Ak smartfón pracovne nevyužívate niekoľko hodín denne a neplánujete sa na ňom hrať tie najnovšie hry, tak pokojne znížte svoje nároky na hardvérovú výbavu. Lacný smartfón dnešných dní by mal mať aspoň 4-jadrový čip, dva gigabajty operačnej pamäte a displej s HD rozlíšením.

Pri tých najlacnejších nečakajte žiadne novinky, vybavené sú zhodne staršími modelmi, občas od úplne neznámych výrobcov. Ich hrubý výkone nebýva vysoký, preto je veľmi dôležitá snaha výrobcu o dobrú optimalizáciu systému. Coolpad Torino S nie je žiadny hardvérovým rekordérom, no zároveň má dostatok výkonu na to, aby vás neobmedzoval zamŕzaním, či spomalenými reakciami.

Nároční hráči by sa ale mali poobzerať po výkonnejších modeloch, Torino S totiž nie je smartfón stavaný na moderné hry. Síce ich na ňom určite spustíte, no buď budú zobrazované s horšou grafikou, alebo jednoducho pôjdu pomaly. Samozrejme to platí hlavne pre moderné a graficky náročné hry.

coolpad torino s

V ruke sa drží príjemne

Pri 4,7-palcovej uhlopriečke sa smartfón v ruke drží veľmi príjemne, navyše nie je problém jedným palcom obsiahnuť väčšinu plochy displeja. V tomto smere je Torino S príjemným spestrením ponuky, ktorej už hodnú chvíľu kraľujú veľké smartfóny s minimálne 5-palcovými uhlopriečkami. Nie každý totiž potrebuje výhradne obrovský displej a nájsť dobrý malý smartfón vôbec nie je jednoduché.

Výrobca síce pri konštrukcii siahol po plastoch, výsledok je napriek tomu vynikajúci a Torino S je jedným z najkrajšie vyzerajúcich smartfónov s cenou pod 200 eur. V bielej farbe a so zaoblenou zadnou časťou by sme mu tipovali výrazne vyššiu cenu, aj keď má veľmi veľkú konkurenciu pri lacných Čínskych smartfónoch. Coolpad má ale veľkú výhodu v lokálnej distribučnej sieti, pričom firmu už odkúpil progresívny gigant LeEco.

torinos back right cham 

Vo vnútri je starý Snapdragon

Výrobca hardvér vyberal s rozumom tak, aby zbytočne nezvyšoval náklady, ale zároveň chcel používateľovi ponúknuť slušný základ pre denné používanie bežných aplikácií. Snapdragon 410 je už skoro štyri roky starý čip tvorený štyrmi procesorovými jadrami a grafickou časťou Adreno 306. Spolu s dvoma gigabajtami operačnej pamäti tvorí štandardnú výbavu cenovo dostupných smartfónov.

Pri tomto modeli budete zbytočne hľadať NFC, 5 GHz Wi-Fi a LTE je obmedzené len na frekvencie 1800 a 2100 MHz. Prekvapila nás prítomnosť infračerveného portu a čítačky odtlačkov prstov. Funguje veľmi dobre, s minimálnym oneskorením. Výbava je teda skôr striedma, aj keď pre bežné používanie stačí úplne s prehľadom.

Časť 16-gigabajtového úložného priestoru okupuje systém, takže pre milovníkov hudby a hier je kúpa pamäťovej karty nutnosťou. Aj keď systém prešiel grafickými úpravami, je rýchly a s minimom drobných chýb. Občas narazíte na nedokonalý preklad, alebo nelogické umiestnenie niektorých nastavení. Ani Coolpad sa ale nedokázal zbaviť potreby vlastných aplikácií. V systéme na vás čaká niekoľko zbytočností od vlastného prehrávača hudby až po kancelársky balík.

Fototparát je na úrovni cenovo rovnakej konkurencie, takže použiteľné fotografie spravíte len počas dňa. Priemerná je aj batéria, s ktorou si vystačíte len na jeden bežný pracovný deň, nabíjať teda budete každý večer. Pre aktívneho hľadača Pokémonov preto odporúčame k smartfónu rovno dokúpiť externú batériu.

Torino S vykon

Slušná alternatíva s nízkou cenou

Coolpad Torino S je slušný smartfón, určený pre zákazníkov hľadajúcich kompaktný model s pekným dizajnom. Cena 170 eur síce nie je najmenšia, ale na trhu aktuálne nie je veľká konkurencia a ak by sme hľadali najlepší malý smartfón, tak skončíme pri výrazne drahšom iPhone SE. Škoda, že výrobca nepoužil novší čip. Snapdragon 410 už má nejaké roky za sebou, čo aj vidno na výsledkoch v nových hrách.

Našťastie systém je slušne optimalizovaný a tak sa pri bežnej práci skutočne nemáte čoho obávať. So značkou Coolpad sa už možno stretávať nebudeme, keďže ho odkúpila značka LeEco. Tá má v Európe veľké plány a kúpa značky s vybudovanou predajnou a servisnou sieťou jej ušetrí množstvo času.

Coolpad Torino S
CENA: 169 €
+-
Pekný dizajnStarý hardvér
Slušný displejLen HD rozlíšenie
Rozumná cena
Konštrukcia a prevedenie87
Výkon70
Výdrž a mobilita80
Displej80
Cena/hodnota85
HODNOTENIE: 80/100
Slušný smartfón, ktorý osloví hlavne záujemcov o rozmerovo kompaktné zariadenia. Chýba mu len vyšší výkon, keďže výrobca použil starý čip.

 

smartfón coolpad torino s nájdete v ponuke eshopu alza.sk

Špecifikácia

Čip: MSM8916 Snapdragon 410, 4x 1,2 GHz
Pamäť: 2 GB
Dáta: 16 GB + microSD
Grafika: Adreno 306
Displej: 4,7“ HD, IPS, 312 ppi
Foto: 8 MPx, f/2.2, FHD video 30p
Batéria: 1800 mAh
Rozmery: 139 x 67,8 x 7,9 mm
Hmotnosť: 119 g

© 2015 PCNews.sk