Menu

Testovali sme najlepší smartfón s Windows

Prémiový model fínskeho výrobcu chce zaujať výkonným hardvérom, dobrým fotoaparátom, bezdrôtovým nabíjaním a systémom Windows Phone 8.

Lumia 920 je pre Nokiu veľmi dôležitý produkt. Ako prémiové zariadenie má Fínom pomôcť pri návrate k niekdajším predajom. Samotná značka už nestačí a tak si pre nás výrobca pripravil viacero bonusov, ktoré pri iných Windows smartfónoch nenájdete.

 

Vynikajúca kvalita

Už prvý kontakt so smartfónom nenechá nikoho na pochybách, že má v rukách Nokiu. Pevná konštrukcia, známy dizajn a kvalitné prevedenie zostali zachované. Väčšina konkurencie by si stále mohla brať príklad, ako má vyzerať poriadny smartfón.

Výrobca síce aj tu použil polykarbonát, no telo je veľmi pevné a bez problémov vydrží aj nečakaný pád na zem. K batérii sa síce bežný smrteľník nedostane, no to za problém nepovažujeme, keďže výmena batérie je minoritná záležitosť, s ktorou sa stretávame len veľmi vzácne. Odoberateľný kryt by mohol znížiť pevnosť celej konštrukcie, čo je podľa nášho názoru skôr strata ako prínos.

Prednej časti smartfónu dominuje veľký 4,5 palcový dotykový displej s pevným ochranným sklom. Rozmery prístroja sú ale trochu väčšie, ako by sme čakali. S 13-timi centimetrami na výšku a siedmymi na šírku je smartfón vhodný skôr do väčších rúk. Hrúbka je len málo cez centimeter, hmotnosť dosiahla slušných 185 gramov.

lumia-920-2

 

Ovláda sa dobre

Ako sme už spomínali, smartfón nie je najmenší. Ak máte väčšie ruky, budete určite spokojní s ergonómiou ovládania. Telo zariadenia je na spodnej strane mierne vypuklé, čo napomáha pri pevnejšom držaní v rukách. Počas celej doby testovania sa nám nestalo, že by telefón nechtiac vypadol z rúk a to sme často cestovali aj Bratislavskou hromadnou dopravou.

K umiestneniu tlačidiel nemáme žiadne výhrady. Sú celkovo štyri a nachádzajú sa zhodne na pravej strane. V hornej tretine je tlačidlo blokovania displeja, pod ním je dvojica na úpravu hlasitosti a na spodku spúšť fotoaparátu. Toto riešenie sa nám páči a navyše sú všetky tlačidlá dostatočne vystúpené, takže nie je problém ich v rýchlosti nahmatať.

Pod displejom je už klasická trojica dotykových tlačidiel. Naľavo je to tlačidlo späť, Windows tlačidlo a nakoniec tlačidlo pre vyhľadávanie. Kým pri Android zariadeniach je počet a poradie tlačidiel na každom výrobcovi, tak Windows Phone tu má jasné pravidlá. Výmena zariadenia vám v tomto smere určite nepripraví nemilé prekvapenie.

lumia-920-3

 

Skvelý displej

Fíni dali svojmu smartfónu jeden z najlepších displejov na trhu. Vyrobený je technológiou IPS, nesie označenie PureMotion HD+ a ClearBlack zaručí, že čierna farba bude skutočne čiernou a nie tmavosivou.

Pri uhlopriečke 4,5 palcov má rozlíšenie 1280x768 bodov a je teda mierne širší ako zvyšná ponuka prémiových Windows smartfónov. Jemnosť zobrazenia textu je vynikajúca, množstvo stránok je čitateľných aj bez potreby priblíženia. Full HD rozlíšenie by bolo samozrejme lepšie, no Windows Phone ho vo svojej aktuálnej verzii aj tak nepodporuje.

Displej je veľmi dobre čitateľný aj pri používaní vonku, problém mu nerobí dokonca ani silné slnečné svetlo. Telefón si pokojne zoberte na aj pláž, na rozdiel od priemerných modelov ho môžete používať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek, dokonca aj v zime v rukaviciach.

lumia-920-5

 

Hardvér je skôr priemerný

Na hardvérovú výbavu sa môžeme pozrieť z dvoch pohľadov. Pre záujemcov o Windows smartfón je Lumia 920 špičkou, celkovo ale skôr priemerom. V dobe kedy trhu vládnu štvorjadrá s dvoma gigabajtami operačnej pamäti a výkonnými grafickými čipmi, je Nokia skôr strednou triedou.

Použitý čipset Qualcomm MSM8960 je zložený s dvojjadrovým procesorom Krait s taktom 1,5 GHz, grafickým čipom Adreno 225 a jedným gigabajtom operačnej pamäti. Pre používateľa je pripravené 32 gigabajtové úložisko, bez možnosti dodatočného rozšírenia.

Bezdrôtová komunikácia zahŕňa technológie Wi-Fi, Bluetooth verzie 3.1, HSDPA a moderné LTE. Samozrejmosťou je NFC, ktoré v budúcnosti využijete aj na bezkontaktné platby.

S Windows pod kapotou

Windows Phone 8 je stále mladý operačný systém a aj napriek snahe Microsoftu stále trpí nedostatkom prémiových aplikácií. Zbytočne by ste tu hľadali oficiálne aplikácie pre služby Dropbox, Steam, či Pocket. Mnoho z nich má síce svoje alternatívy, no pri nich môže byť väčšie riziko zneužitia osobných a prihlasovacích údajov.

Nokia svoje smartfóny rozšírila o vynikajúce mapy a hlasovú navigáciu pre celú Európu. Podklady pre jednotlivé krajiny si môžete sťahovať samostatne, no veľká vnútorná pamäť zariadenia nemá najmenší problém s kompletnými dátami.

Reakcie systému sú bleskové, na čo sme si už ale pri Windows smartfónoch zvykli. Nemusíte sa obávať zamŕzania alebo niekoľkosekundového čakania na vykonanie príkazu. Všetko je pekne plynulé, teda až na obnovenie činnosti aplikácie z uspania, vtedy vás bude oznam „Resuming ...“ trošku hnevať.

lumia-920-4

 

Je skutočne najlepší?

Je Nokia Lumia 920 najlepším smartfónom s Windows? Určite áno, teda minimálne do doby, než na náš trh dorazí jej nástupca s označením 925 alebo najnovší fotomobil Lumia 1020. Ich cena ale určite nebude tak zaujímavá a k vašej peňaženke budú tieto smartfóny nemilosrdné.

Lumia 920 sa dá aktuálne kúpiť už za 355 eur, čo je veľmi dobrá cena s ohľadom na kvalitu spracovania a hardvérovú výbavu smartfónu. Bonusom je vynikajúci fotoaparát, ktorý patrí k tomu lepšiemu čo na trhu nájdete. Pripravovaná Lumia 1020 je iná kategória, na ktorú si ale ešte chvíľku počkáme.

Použitý systém Windows Phone už nie je tak priemerný ako zo začiatku a vo svojej najnovšej verzii v mnohých smeroch dobehol konkurenciu. Slabinou stále zostáva menší počet prémiových aplikácií a preto ak prechádzate z iného mobilného systému, skontrolujte si, či týmto prechodom neprídete o obľúbené služby a hry.

hodnotenie

tip

 

Technické parametre

Dvojjadrový procesor MSM8960, 1,5 GHz
Grafický čip Adreno 225
1 GB operačnej pamäti
32 GB úložný priestor
4,5 palcový HD displej, IPS
8 MPx fotoaparát
Rozmery 130×71×11 mm
Hmotnosť 185 g
Systém Windows Phone 8

Ďalšie odborné recenzie na mobil Nokia Lumia 920 nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013