Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme skvelý smartfón od Alcatelu

Testovali sme skvelý smartfón od Alcatelu

Jeho meno je Idol X, má výkonný hardvér, jemný Full HD displej, zvládne dve SIM karty naraz a finančne vás nezruinuje. Alcatel je späť so širokou ponukou zaujímavých modelov.

Pamätáte sa ešte na prvé mobilné telefóny na našom trhu? Jednoduché telefóny s čiernobielym, prípadne základným farebným displejom, ktoré okrem volania a posielania SMS správ toho veľa nevedeli. Dlhe chvíle sme si nekrátili na Facebooku či Twitteri, ale hrali sme hada, prípadne ďalšie jednoduché hry.

Na konci minulého tisícročia medzi najznámejších výrobcov patril aj Francúzsky Alcatel. S nástupom smartfónov stratil dych, no teraz sa pod čínskym vedením vracia s bohatou ponukou zariadení v rôznych cenových kategóriách. Nám sa do redakcie dostal zaujímavý kúsok, ktorý sa parametrovo aj dizajnovo radí k tomu najlepšiemu, čo nájdete v ponuke nového Alcatelu.

 

Kúpite už za necelé štyri stovky

Neverte reklamným frázam, že len ten najdrahší smartfón je najlepší a skutočne hodný siedmych stovák. Veľkým firmám kazia imidž menší hráči, ktorých dlho podceňovali. Nie je to ale len ZTE či Huawei, presadiť sa chce aj Alcatel, ktorý si za svoj prémiový smartfón pýta len 370 eur. A to je vo svete, kde stojí poriadny štvorjadrový smartfón skoro 700 eur, veru zaujímavá cena.

Výrobca sa pritom nesnaží zákazníka nijak oklamať. Rovnako ako Samsung aj Alcatel používa hlavne plasty, no výsledok je vďaka titánovému rámu pocitovo výrazne lepší a testovaný Idol X na nás pôsobil pevným a odolným dojmom. Spracovanie je vynikajúce, zbytočne by ste tu hľadali akúkoľvek nedokonalosť, či prehýbajúci sa kus plastu. Jednotlivé diely k sebe presne pasujú a ani po niekoľkotýždňovom aktívnom používaní sme nenarazili na žiadny konštrukčný problém.

Smartfón sa príjemne drží v ruke a hoci je hrubý len necelých sedem milimetrov, nemá tendenciu vypadávať ani v natriasajúcej sa hromadnej doprave. S váhou 130 gramov je navyše jedným z najľahších päť palcových zariadení na trhu. Alcatel Idol X si môžete kúpiť v troch farbách. Klasickú bielu a čiernu tu nenájdete, výrobca vsadil na menej tradičné, no o to zaujímavejšie farby - tmavošedú, žltú a červenú. Farebná je ale len zadná časť zariadenia, zvyšok je v klasickej čiernej.

idol-x-2

 

Skvelý displej

Má uhlopriečku päť palcov, jemné Full HD rozlíšenie a technológiu IPS. Po vzore drahšej konkurencie má v sebe integrovanú dotykovú časť, vďaka čomu nezaberá zbytočne veľa miesta na hrúbku. Výrobcovi sa podarilo vytvoriť okolo jeho bočných strán tenký rám, ktorého hrúbka je len 2,4 milimetra. Aj vďaka tomu pôsobí smartfón menšie ako väčšina konkurencie s rovnako veľkým displejom.

O displej sa nemusíte starať ako o oko v hlave. Je chránený odolným sklom, no nie je to najrozšírenejšie Gorilla Glass, ale Asahi Dragontrail, ktorý nájdete použitý aj v niektorých smartfónoch Sony Xperia. Smartfón preto bez problémov prežije pád, či nosenie vo vrecku spolu so zväzkom kľúčov. 

Vysoká hustota pixelov vás poteší počas prezerania webových stránok a fotografií. Farby pritom nie sú prehnane intenzívne, snažia sa držať reálnych hodnôt. Pozeranie z ostrých uhlov nie je problém, rovnako aj používanie na priamom slnku. Idol X má vo výsledku veľmi dobrý displej, ktorý by nerobil hanbu ani podstatne drahšiemu smartfónu.

Alcatel-One-Touch-Idol-X

 

Štyri jadrá a dve SIM

Pri Čínskych výrobcoch sme si už zvykli, že hardvérové parametre vyzrajú lepšie na papieri ako v skutočnosti. Platí to aj pre testovaný Alcatel, ktorý nás láka štvorjadrovým procesorom, dvoma gigabajtami operačnej pamäte a známym grafickým čipom. Mediatek MT6589T je síce nový čip vyrobený modernou 28 nm technológiou, no ani vysoká frekvencia 1,5 GHz nestačí na to, aby sa umiestnil na špičke výkonnostných testov. Výsledok je porovnateľný so starým HTC One X, či Galaxy S3 od Samsungu.

Toto ale nie je nový trend, lacnejšie zariadenia nikdy nebudú máť výkon tých prémiových. Čipy sú stále drahé a len samotny počet jadier ešte neznamená automaticky aj vysoký výkon. Premenných je tu viacero, od optimalizácie softvéru až po samotný firmvér. 

Pre ukladanie dát môžete využiť len vstav’nú pamäť s kapacitou 16 gigabajtov. Reálne je k dispozícii len niečo cez 12 gigabajtov, pričom rozšíriť sa dá jedine s pomocou cloudových služieb. Bezdrôtovú komunikáciu využijete cez technológie Wi-Fi a Bluetooth, LTE či NFC tu absentuje. Zaujímavosťou je prítomnosť dvoch slotov pre micro SIM karty. Nájdete ich po bokoch prístroja, s trochu nešťastne vyriešeným systémom otvárania. Karty sa do slotov vkladajú ťažšie, pre ich úplné zasunutie si pravdepodobne budete musieť pomôcť s tenkým predmetom. 

perf

 

Chudobný fotoaparát

Po dokonalej Lumii 1020 a slušnej Xperii Z1 nám už príde fotoaparát každého iného smartfónu fádny. Alcatel to navyše trochu kazí jednoduchosťou nastavení, kde nájdete len ovládanie blesku a funkciu pre HDR a panorámu. Rozlíšenie 13,1 megapixelov je možno zbytočne veľké, keďže neprináša žiadny reálny bonus, ale naopak, kazí fotografie väčším obsahom šumu. Na tak malú plochu proste patrí menší počet pixelov.

Fotografie ale nie sú vôbec zlé, hlavne ak fotíte za denného svetla. Vtedy je na fotografiách dostatok detailov a minimum chýb spôsobených kompresiou. Relatívne dobré výsledky sú aj pri horšom svetle a pri fotení v interiéri, no na nočné fotenie zabudnite. Fotografiám chýba detail a sú plné šumu, pričom tu vám nepomôže ani pevná ruka, či mobilný statív.

Rovnaké klady a zápory platia aj pre záznam videa. Kvalita odpovedá vyššej strednej triede a v nastaveniach nájdete jedinú možnosť - prisvietiť si nočnú scénu LED diódov. Nočný záznam videa obsahuje viditeľný šum, menej detailov a spokojní nemusíte byť ani s automatickým zaostrením. Video natočené počas dňa je ale bez problémov a v pohode dokáže zastúpiť klasickú kameru.

camera

 

Vybavený starším Androidom

Na svete už je nejaký ten týždeň Android vo verzii 4.4, no väčšina výrobcov smartfónov sa do aktualizácií svojich modelov nehrnie. Alcatel nie je výnimkou a preto je ešte stále vybavený len staršou verziou systému. Nie že by to bola neprekonateľná nevýhoda, ale ako lákadlo pre zákazníka by to fungovalo veľmi dobre. Kedy sa telefón dočká aktualizácie, zatiaľ výrobca neprezradil.

Alcatel systém upravil, jeho výsledok môžeme prirovnať k najnovšej verzii Apple iOS. Dominujú tu ploché ikony a miniaplikácie, navyše rovnako ako Huawei umiestňuje všetky aplikácie len na hlavnú obrazovku. Ak niektorú z nich nepotrebujete, môžete ju buď odinštalovať, alebo len jednoducho skryť. Tento systém je prehľadnejší a doslova vás núti udržiavať si systém v dobrom stave, bez zbytočných aplikácií.

Rýchlosť a reakcie systému sú vynikajúce, nestretli sme sa so žiadnym zaváhaním. Systém spravuje operačnú pamäť rozumne a bez problémov zvláda aj neustále prepínanie medzi náročnými aplikáciami. Dva gigabajty operačnej pamäti sú tu cítiť a aj keď čip nie je najvýkonnejší, tak si svoju úlohu plní viac než len dobre.

system

 

Konkurencia je slabá

Alcatel Idol X nás prekvapil a to veľmi príjemne. Nebolo to len dobrou cenou, ale hlavne kvalitným spracovaním, z ktorého by si mohol brať príklad aj taký Samsung. Výkon je adekvátny cene, rovnako aj kvalita fotografií, ktorá stráca jedine pri horších svetelných podmienkach.

Za 370 eur by ste zbytočne hľadali lepšie vybavený smartfón s dvoma slotmi pre SIM karty. Konkurencia je veľmi slabá a v ponuke sú len modely nižšej strednej triedy od Prestigia, či HTC. Áno, môžete siahnuť po menej známych čínskych výrobcoch, no ich záruka tu nemusí byť dodržaná a nákup spoza hraníc Európskej únie sa na colnici môže predražiť.

Ak by sme mali na smartfóne nájsť nejaké chyby, tak je to len staršia verzia Androidu, neprakticky umiestnené tlačidlo blokovania displeja a niekomu môže vadiť aj absencia micro SD slotu pre rozšírenie vstavanej pamäte. Hráči by mali mať na pamäti že výkon smartfónu zapadá do strednej triedy a má ďaleko od aktuálne najdrahších modeloch na trhu.

 

ALCATEL OT-6040D IDOL X môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

tip

 

 

Parametre

• 4-jadrový procesor, 1,5 GHz

• Grafický čip PowerVR SGX544

• 2 GB pamäť

• 16 GB dáta

• Wi-Fi, BT 4.0

• 5" Full HD displej

• 13,1 MPx foto

• 140 x 68 x 6,9 mm

• Batéria 2000 mAh

• Hmotnosť 130 g

• Android 4.2.2

Graf ceny produktu ALCATEL OT-6040D IDOL X poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na mobil Alcatel Idol X nájdete na Recenzie.SME.sk

© 2015 PCNews.sk