Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme cenovo výhodný smartfón Honor 5X

Testovali sme cenovo výhodný smartfón Honor 5X

Stojí len 259 eur, no výkonom a spracovaním sa vyrovná aj raz tak drahým smartfónom. Vitajte vo svete dokonalej strednej triedy.

Výber cenovo dostupného smartfónu nebol nikdy tak zaujímavý ako teraz. Ponuka je obrovská, ceny klesajú a hardvérová výbava už pomaly nemá žiadne slabé miesta. Dostupné modely môžeme rozdeliť do dvoch skupín – v jednej sa výrobcovia snažia ponúknuť čo najlepší výkon a dizajn spolu s kvalitou odsúvajú na druhú koľaj. A potom sú tu firmy, ktoré chcú ponúknuť optimálny kompromis medzi výkonom, kvalitou spracovania a dizajnom. Sem patrí aj nový Honor 5X, ktorý môže byť váš už za 259 eur.

Pôsobí luxusne

Honor si už za tých pár rokov na trhu stihol vybudovať dobrú reputáciu, ktorej jediným slabým miestom bola plastová konštrukcia pri lacnejších modeloch. S novinkou Honor 5X už ale odpadá aj tento problém, keďže výrobca siahol po kvalitnom kove a ako bonus pribalil funkcie známe skôr z prémiových modelov. V cene do 300 eur sme tak technologicky nabitý smartfón zatiaľ videli len pri menej známych čínskych značkách, pri ktorých ale nemáte klasickú dvojročnú záruku a o právach nakupujúceho sa vám môže len zdať.

Honor 5X svojim vzhľadom pripomína drahší Honor 7, keďže je rovnako ako on tvorený z pevného hliníka. Výrobca tvrdí, že výroba šasi prebieha v až štyroch krokoch. V prvom je kus materiálu opracovaný z kvalitného hliníka, ktorý sa bežne používa v leteckom priemysle. Následne je jemne brúsený a pieskovaný pre dosiahnutie prémiového pocitu. Posledným krokom je laserové gravírovanie loga. Nie sú to len pekné frázy, honor 5X skutočne pôsobí prémiovým dojmom.

banner 5xmb

Zmysel pre detail sa nezaprie. Spodná hrana je dokonale symetrická a nájdete na nej dvojicu reproduktorov a micro USB konektor. Všetko pekne vycentrované. Pravá strana obsahuje klasickú trojicu hardvérových tlačidiel pre zmenu hlasitosti a blokovanie obrazovky. Naľavo je umiestnená dvojica slotov, pričom do smartfónu môžete okrem dvojice SIM kariet vložiť aj pamäťovú kartu. Konečne niekto vypočul prosenie zákazníkov s dvoma SIM kartami, ktorí potrebujú využívať viac ako len základných 16 GB pamäte.

Na zadnej strane okrem fotoaparátu a blesku nájdete aj snímač odtlačkov prsta v jeho druhej verzii. Výrobca sa chváli nadpriemernými parametrami a jednoduchosťou používania. Na prvotné mapovanie prsta stačí len šesť priložení, pričom presnosť sa zvyšuje každým použitím prihlásenia. Vynikajúca je aj rýchlosť, na odblokovanie zariadenia nemusíte vôbec čakať, hotové je do pol sekundy od priloženia prsta na senzor.

5x s4

dobrý hardvér

Smartfón je vybavený veľmi dobrým SoC Snapdragon 616 s ôsmymi CPU jadrami. Pochádza z trojice podobných modelov 610, 615 a 616, ktoré majú zhodnú 28 nm výrobnú technológiu a až na frekvencie jadier sa vlastne nijako nelíšia. Ten použitý v testovanom smartfóne má osem jadier typu Cortex-A53, z čoho štyri pracujú na frekvencii 1,7 GHz a zvyšné štyri na 1,2 GHz. Na smartfón za 259 eur je to veľmi slušný základ.

Operačná pamäť má kapacitu 2 GB, no v zahraničí môžete naraziť aj na špeciálnu verziu s kapacitou o 1 GB väčšou. Aj v tomto smere je smartfón vybavený dobre, hoci na trhu sú dostupné modely s dvojnásobnou kapacitou. Pri dátovom úložisku nájdete základ v podobe 16 GB, pričom dostupných je len niečo cez 11 GB. Pamäť si môžete jednoducho rozšíriť s pomocou MicroSD karty, ktorá má vlastný slot a nezdieľa ho so žiadnou SIM kartou.

3d pc mark

Grafická časť Adreno 405 nie je ale žiadny trhač asfaltu, je to základný model celej 4xx série vybavený 48 unifikovanými výpočtovými jednotkami s pracovnou frekvenciou 550 MHz. Pre porovnanie, špičkové Adreno 430 je o 100 MHz rýchlejšie a má až 192 výpočtových jednotiek. Čip podporuje všetky rozšírené štandardy ako DirectX 11.2, OpenCL 1.2 a OpenGL ES 3.1. Svojim hrubým výkonom sa dá prirovnať k starším modelom ako je Adreno 320 alebo PowerVR G6200.

Celkový výkon v hrách ale vôbec nie je zlý, výsledky z testovacích programov sú dobré a plynulé boli aj všetky testované hry vrátane tých graficky náročnejších. Nakoniec musíme pochváliť aj veľmi dobrý IPS displej, ktorý má pri uhlopriečke 5,5“dostatočne jemné Full HD rozlíšenie. Je dobre čitateľný aj pri silnom slnečnom svetle, má dobré pozorovacie uhly a farby sú dostatočne živé, no zároveň nie tak prepálené ako pri konkurenčnom Samsungu.

antutu

Množstvo doplnkových funkcií

Nečakajte, že Honor svoj smartfón okamžite vybaví najnovším Androidom. Jeho možnosti sú limitované, keďže softvérovú nadstavbu mu outscoruje Huawei a kým on neprejde na Android 6.0, tak nebude ani pri Honoroch. Model 5X je preto stále vybavený systémom Android vo verzii 5.1.1 so softvérovou nadstavbou EMUI 3.1. Teda presne tá kombinácia, ktorú nájdete aj pri mnohých smartfónoch Huawei.

Grafická úprava systému je zvládnutá veľmi dobre, tu nemáme firme čo vytknúť. Systém a všetky jeho nastavenia sú prehľadné, reakcie bleskové a počas celej doby testu sme nenarazili na žiadny problém, či zaváhanie. Optimalizácia je teda slušná a jediné čo ostáva je dúfať, že sa majitelia tohto modelu dočkajú častejších aktualizácií systému.

Zaujímavé sú aj rozšírené funkcie spojené so snímačom odtlačkov prstov. Okrem prihlásenia sa do systému ho môžete využiť napríklad na okamžité vytočenie zvoleného kontaktu, spustenie konkrétnej aplikácie, či okamžité spravenie fotografie. Potiahnutím prsta smerom nadol si zobrazíte notifikačnú lištu, podržaním zas napríklad vypnete budík. Možností je skutočne veľa, pričom väčšina z nich nám prišla užitočná aj v reálnom živote, nie len na papieri.

system 1

Za ten peniaz kupujeme

Honor 5X je skutočne dobrý smartfón, ktorého cena 259 eur nie je vôbec prestrelená. Za ňu ho totiž kúpite v oficiálnej distribúcii s plnou dvojročnou zárukou, čo je výrazný rozdiel oproti neznámym čínskym značkám. Kvalita konštrukcie je vynikajúca, keďže je tu použitý pevný hliník tak sa nemusíte báť ani menej šetrného zaobchádzania. Aj tak ale odporúčame dokúpiť ochranný obal, pričom ale asi budete musieť siahnuť zahraničnom obchode, keďže na Slovensku sa veľa príslušenstva pre Honor nepredáva.

Výhrady sme určite nemali ani k použitému hardvéru, ktorý síce nebol najvýkonnejší, ale na všetky bežné úkony stačí s prehľadom a dokonca sa zahráte aj náročnejšie hry. Fotoaparát nebol výnimočný, ale ani vyslovene nezaostával za konkurenciou. S rozlíšením 13 Mpx a hodnotu F2.0 si veľmi dobre poradí aj v priemernom svetle, aj keď na tie najlepšie modely z portfólia Honor + Huawei nestačí. Kupujeme alebo nie? Ak by sme hľadali smartfón strednej triedy tak určite áno, za svoje peniaze by sme totiž dostali veľmi veľa.

Honor 5X
CENA: 259 €
+-
Dobrá cenaZa tú cenu nič
Slušný výkon
Pekný dizajn
Množstvo funkcií
Kvalita prevedenia95
Príslušenstvo a výbava90
Výdrž a mobilita90
Displej90
Cena/výkon100
HODNOTENIE: 93/100
Honor 5X je skutočne skvelý smartfón, ktorý vás nezruinuje. Za 259 eur je to jeden z najlepších modelov strednej triedy, teda pokiaľ sa nepozeráme na ponuku neznámych čínskych výrobcov.

gold small

Graf ceny produktu Honor 5X 16GB poskytuje server Heureka.sk
© 2015 PCNews.sk