Menu

Testovali sme tablet Asus ZenPad 8.0

Je pekný, dobre sadne do ruky a svojou cenou vás nezruinuje. Nový tablet od Asus je dokonalou ukážkou toho, ako má vyzerať cenovo dostupný tablet novej generácie.

Nie každý potrebuje mať doma ten najdrahší tablet a dôvodom nemusí byť práve obmedzený rozpočet. Niekedy jednoducho stačí tablet s rozumne zvoleným hardvérom a dizajnom, za ktorý sa na verejnosti nemusíte hanbiť. Asus ZenPad 8.0 to všetko ponúka, navyše vo veľmi kompaktnej veľkosti vďaka osempalcovému displeju.

Klame vzhľadom

Asus ZenPad 8.0 vyzerá veľmi pekne, pričom ho môžeme s kľudným svedomím postaviť aj k výrazne drahšej konkurencii. V jeho rodnom liste síce nenájdete kovové materiály vo väčšom množstve, ale použitý plast bol zvolený veľmi dobre a vďaka zaujímavej povrchovej úprave imitujúcej kožu pôsobí skutočne luxusne. A to sa pri tak lacnom zariadení ešte stále bežne nevidí.

Pri Asuse sme na podobné veci ale už zvyknutí, stačí si spomenúť na jeho spoluprácu s Google pri tvorbe lacných 7-palcových tabletov, ktoré v dobe svojho uvedenia skutočne nemali konkurenciu. Neboli najvýkonnejšie, no ukázali, že aj za málo peňazí sa dá vyrobiť kvalitne vyzerajúci a pôsobiaci tablet. A tento trend Asus našťastie zatiaľ neopustil.

Množstvo tlačidiel, konektorov a slotov je úplne bežné. Na boku zariadenia nájdete klasickú trojicu určenú pre blokovanie displeja a úpravu hlasitosti. Konektory sú dva – micro USB pre komunikáciu / nabíjanie a klasický jack pre pripojenie slúchadiel. Slot na pamäťovú kartu nájdete pod odoberateľným krytom. V prípade LTE verzie sa tu nachádza aj slot pre SIM kartu.

K ergonómii používania nemáme žiadne vážne výhrady. Tablet sa vďaka rozumnej veľkosti obrazovky drží v ruke príjemne, pričom pohodlnému uchopeniu napomáha aj dobrý pomer plochy tabletu k obrazovke (76,5 percenta). A nakoniec, na výber máte z troch farebných prevedení – bielej, čiernej a špeciálnej, ktorú výrobca označuje ako Aurora Metalic.

zenpad 8 farby

Už za 149 eur

Cena je pri elektronike veľmi dôležitá, hlavne keď sa bavíme o tablete, ktorý by vás nemal finančne zruinovať. Asus svoj nový ZenPad 8.0 ponúka vo viacerých verziách, tú najlacnejšiu už môžete mať za 149 eur. Nečakajte tu ale extrémny výkon, hlavne hardvér je podriadený nízkej cene. Základom je SoC Intel Atom X3 C3200, čo je špeciálne navrhnuté riešenie určené pre lacnejšie smartfóny a tablety so zaujímavým kódovým označením SoFIA.

Pôvodne bol určený pre lacné smartfóny s 3G alebo LTE pripojením, no svoju cestu si našiel aj do tabletov. Základom sú štyri procesorové jadrá, bohužiaľ Intel je k informáciám pomerne skúpy a informácií je málo. Cache pamäť má bežný jeden megabajt, pracovná frekvencia je podľa diagnostických aplikácií maximálne 0,9 GHz a grafické jadro Mali 450 MP4 má už nejaký ten rok za sebou.

Od tabletu preto nečakajte žiadne extrémne výkony v náročných aplikáciách, či moderných hrách. Hrubý výkon je na úrovni lepších dvojjadrových smartfónov spred dvoch rokov, čo ale pre bežné používanie nevadí. Kapacita operačnej pamäti je 1 gigabajt, čo už môže byť v určitých situáciách obmedzujúce. Našťastie si môžete za mierny príplatok 20 eur zakúpiť vyššiu konfiguráciu s dvojnásobnou kapacitou pamäte.

Dátové úložisko má kapacitu 16 gigabajtov, z čoho je prístupných necelých 12 gigabajtov. Rozšíriť si ju môžete klasicky s pomocou micro SD karty až o maximálnu kapacitu 128 gigabajtov. Výrobca navyše so zariadením ponúka zaujímavé bonusy v podobe 100 gigabajtov v Google Drive na dva roky a 5 gigabajtov pre Asus Webstorage na celú dobu životnosti zariadenia.

zenpad 8

Používa sa príjemne

Základným kameňom celej ergonómie používania je displej. V prípade tohto cenovo dostupného tabletu výrobca použil 8-palcový IPS displej s rozlíšením 1280 x 800 bodov. V dnešnej dobe Full HD displejov podpriemer, bez ktorého by sa ale nízka cena dosahovala len ťažko. Našťastie pri bežnom používaní je HD rozlíšenie stále dostačujúce a problém s ostrosťou grafických prvkov nie je vôbec kritický.

Chválime ale kvalitu displeja, konkrétne intenzitu farieb a možnosť úpravy ich zobrazení. Už základná kalibrácia je veľmi dobrá, Asus v tomto smere patrí stále medzi súčasnú špičku. Pri práci na priamom slnku ale ani tu nečakajte veľké zázraky. Pri bežnom osvetlení je všetko v najlepšom poriadku, počas slnečných dní si ale tablet von v prírode veľmi neužijete.

ZenPad 8.0 má operačný systém Android vo verzii 5.0.2, doplnený o firemnú nadstavbu ZenUI. Tú chválime za samotný prístup k úprave systému, keďže nemení dôležité veci v samotnom používateľskom rozhraní. Zmeny sú hlavne kozmetické a vo výsledku veľmi spríjemňujú používanie tabletu.

Otázne je, ako sa firma bude stavať k aktualizáciám systému. Rýchly prechod na Android 6.0 sa asi konať nebude. Firma sa navyše stále nesnaží obmedziť množstvo použitých aplikácií a systém dopĺňa o množstvo nepotrebných vecí, ktoré zbytočne odďaľujú nasadenie novšej verzie Androidu.

zenfone 8 system

zenfone 8 vykon

Za ten peniaz kupujeme

Asus ZenPad 8.0 je zaujímavý tablet, ktorý láka svojim pekným vzhľadom a zaujímavou cenou. Na Slovensku si ho kúpite už za 149 eur, v rozumnej konfigurácii stojí o 20 eur viac. Určený je pre bežnú, nenáročnú zábavu, čo mu ide na výbornú. Nečakajte ale prehnane vysoký výkon pre tie graficky najmodernejšie hry, tu už použitý hardvér jednoducho nestačí.

Na jedno nabitie vás zabaví sedem, maximálne osem hodín. Nie je to zlý výsledok, pričom si môžete dokúpiť špeciálny obal s doplnkovou batériou. Tá výdrž predĺži až na 15 hodín. Kupujeme alebo nie? Ak by sme hľadali domáci tablet pre nenáročné používanie tak kupujeme. Cena je príjemná, tablet vyzerá veľmi pekne a vďaka grafickej nadstavbe ZenUI sa používa výrazne príjemnejšie ako akýkoľvek iný tablet s čistým Androidom.

ASUS ZenPad 8.0
CENA: od 149 €
+-
Nízka cenaNemá nový Android
SW nadstavbaVýkon
Pekný dizajn
Kvalita prevedenia85
Príslušenstvo a výbava75
Výdrž a mobilita90
Displej80
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 84/100
ASUS vie vyrobiť zaujímavý a cenovo dostupný tablet. ZenPad 8.0 síce nevyniká vysokým výkonom, no na bežné používanie stačí s prehľadom a navyše vyzerá veľmi pekne.
 

tip

Parametre

Čip: Intel Atom X3 C3200, 4-jadrový, 0,9 GHz
Pamäť: 1 alebo 2 GB
Grafická časť: Mali-450 MP4
Dáta: 16 GB
Displej: 8“ IPS, 1280 x 800, Gorilla Glass
Komunikácia: Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Kamera: 5 Mpx zadná, 2 Mpx predná
Batéria: 15,2 Wh Li-pol
Rozmery: 209 x 123 x 8,5 mm
Hmotnosť: 350 g
Systém: Android 5.0.2

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013