Menu

Vyskúšali sme herný tablet Gigabyte Tegra Note 7

Nemá síce najnovší hardvér, no s cenou pod 180 eur je to jeden z najzaujímavejších herných tabletov na trhu. Zahráte si na ňom aj tie najnovšie hry a ako bonus pridáva niekoľko zaujímavých funkcií.

Aj keď je dnešná ponuka tabletov obrovská, nie je jednoduché nájsť dobrý herný tablet za cenu nižšiu ako 200 eur. Väčšina modelov v nižšej cenovej hladine síce má štvorjadrové čipy, no majú priemerný výkon a dopĺňa ich zväčša len starší grafický čip. Dobrý hardvér nájdete len pri prémiových modeloch, za ktoré už ale zaplatíte výrazne viac.

 

Cenovo dostupný Gigabyte

Priznáme sa, že sme nečakali tak zaujímavý tablet od Gigabyte. Spĺňa všetky požiadavky na mobilné herné zariadenie a zároveň nie je zbytočne predražený. Kúpite si ho už za 179 eur, čo je cena za tablety nižšej strednej triedy. No ak by ste tu čakali výrazné obmedzenia, tak ste na omyle. Gigabyte Tegra Note 7 je dobrý tablet, na ktorom sa zahráte každú novú hru.

Základom je čip Nvidia Tegra 4. Má už za sebou nejaký ten mesiac a logicky nie je výkonnostným rekordérom. No v súčasnej konkurencii sa mu stále darí a vo svojom segmente prekonáva konkurenciu s prehľadom. Nvidia tento čip uviedla v januári 2013, pričom uvádza až 6-násobný nárast výkonu v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. 

Čip je použitý v mnohých ďalších zariadeniach - od zaujímavého experimentu Nvidia Shield cez Microsoft Surface 2, Asus Transformer Pad až po množstvo ďalších, u nás neznámych výrobcov. A hoci je čip už nahradený novším, výkonnejším a drahším modelom K1, nezabudol výrobca na pravidelnú aktualizáciu tabletov s čipom Tegra 4. Je to aj vďaka absencii zbytočnej grafickej nadstavby, ktorá by celý proces aktualizácie zbytočne komplikovala. Za svoj život dostal tablet niekoľko aktualizácií a z pôvodnej verzie Androidu 4.2 sa dostal až na 4.4.2.

gigabyte-tegra-2

 

Spracovanie na jednotku

Pri nízkej cene nečakáme zázraky v podobe výnimočného dizajnu. Gigabyte nič prevratné nevymyslel a použil generický dizajn od Nvidie s niekoľkými malými úpravami. Nie je to ale žiadna potupa, tablet vyzerá dobre už na prvý pohľad a čo je hlavné, pozitívny dojem vám zostane aj po tom, ako ho zoberiete do rúk.

Použité tu sú výhradne len plasty - časť je klasicky matná, časť má pogumovaný povrch, ktorý je veľmi príjemný na dotyk a presne kopíruje uloženie vašich prstov. Tablet sa v rukách drží príjemne v režime na šírku a aj na výšku. Okraje sú trochu širšie čo nepôsobí až tak pekne, no na druhú stranu umožňuje pohodlnejšie uchopenie hlavne v tom prípade, keď budete držať tablet v jednej ruke. Palce vám nebudú zavadzať na obrazovke.

Počet konektorov je mierne nadštandardný. Na bokoch tabletu nájdete klasický zvukový výstup, micro USB, je tu slot na micro SD kartu (maximálne 32 gigabajtov) a micro HDMI obrazový výstup s podporou 4K rozlíšenia. Tlačidlá sú tri, dve na úpravu hlasitosti a jeden na blokovanie displeja. Kamery sú dve, predná s VGA rozlíšením pre videohovory, zadná s 5 MPx snímačom na klasické fotenie. Škoda, že výrobca zabudol na blesk. 

gigabyte-tegra-1

 

Výkon je vynikajúci

Aj po skoro dvoch rokoch od oznámenia je Tegra 4 vynikajúci mobilný čipset. Na najmodernejšiu konkurenciu síce nestíha, no výsledné skóre v benchmarkoch je veľmi, veľmi slušné. Skoro 37 000 bodov v teste AnTuTu je porovnateľný výsledok so smartfónom Sony Xperia Z2. V reáli to znamená, že sa zahráte všetky dostupné hry na plné detaily. Skúsili sme ja nový Real Racing 3, ktorý bol maximálne plynulý a vyzeral skutočne vynikajúco.

Samotné SoC Nvidia Tegra 4 je zložené zo štyroch Cortex A15 jadier s pracovnou frekvenciou 1,8 GHz. Sekunduje im pomocné piate jadro, ktoré je využívané na nenáročné úlohy, kedy by bolo zbytočné zapínať normálne jadrá. Tým sa znižuje spotreba, hlavne v pohotovostnom stave, kedy tablet len aktualizuje správy a maily.

Grafická časť je založená na ešte staršej architektúre, ktorá je delená na pixel a vertex shadery. Tegra 4 ich má v pomere 48 a 24, pričom jadro pracuje na frekvencii 672 MHz. Celé to je doplnené o jeden gigabajt operačnej pamäte a dátové úložisko s kapacitou 16 gigabajtov. Práve operačná pamäť môže byť tým najslabším článkom celého tabletu, keďže dnes sa nosí minimálne jej dvojnásobok.

Výledky testov

 

Gigabyte Tegra Note 7

AnTuTu score

36889

AnTuTu CPU

3355

AnTuTu GPU

11041

3DMark Unlimited

16013

 

Čistý systém a pár bonusov na záver

Našťastie malá kapacita operačnej pamäte nie je brzdou. Môže za to dobrá optimalizácia systému a minimum softvérových doplnkov. Gigabyte vybavil tablet čistým systémom a pridal len niekoľko rozšírení určených pre hráčov. Tablet prišiel na trh so systémom verzie 4.2.2, no za čas ako je na trhu dostal už niekoľko aktualizácií.

Vo verzii 4.4.2 je to veľmi rýchly tablet s bleskovými reakciami. Všetko funguje bez problémov a využiť môžete aj bezdrôtový prenos obrazu cez technológiu Miracast. Zaujímavá je prítomnosť stylusu, ktorý uľahčuje ovládanie a môžete si s ním užiť aj maľovanie v špeciálnej aplikácii. Pri hrách ho síce veľmi nevyužijete, ale je rozhodne milým bonusom, aký v tejto cenovej hladine budete hľadať len veľmi ťažko.

Posledným doplnkom je aplikácia Tegra Zone, ktorá ponúka novinky zo sveta tabletov, mobilných hier a mobilného hardvéru. Nájdete tu kopec zaujímavostí a hlavne tie najzaujímavejšie hry, často krát špeciálne optimalizované pre Tegra čipsety. Pre aktívneho hráča milá vec, ktorá mu pomôže zorientovať sa v až príliš širokej ponuke aplikácií a hier pre systém Android. 

tegrazone

 

Za 179 eur kupujeme

Cena je extrémne dôležitá a v prípade testovaného tabletu na nej stojí a padá celé záverečné hodnotenie. Pri cenovke 179 eur sa určite prikláňame k pozitívnemu verdiktu, keďže s ohľadom na výbavu a spracovanie sa tento tablet určite oplatí. Má slušný výkon, zahráte sa na ňom najnovšie hry a nečaká vás tu milión zbytočností ako pri Samsungu.

Tablet samozrejme nie je dokonalý a budete sa musieť uspokojiť s menšou operačnou pamäťou, či priemerným displejom s HD rozlíšením, ktorý navyše čiernu farbu nedokáže zobraziť úplne dokonalo. Aj napriek týmto nedostatkom je Gigabyte Tegra Note 7 zaujímavý tablet, ktorý odporúčame primárne aktívnym hráčom.

hodnotenie

tip

 

 

Parametre

Nvidia Tegra 4, 4x 1,8 GHz
GeForce GPU 72-core
1 GB DDR3
16 GB pre dáta
7” IPS displej, 1280x800 bodov
5 MPx + VGA fotoaparát
Wi-Fi, Wi-Fi direct, BT 4.0 LE, GPS
Micro USB, micro HDMI (4K), Miracast
4100 mAh batéria
Rozmery 200x120x9,4 mm
Hmotnosť 320 g

Android 4.4.2

Graf ceny produktu GIGABYTE Tegra NOTE 7 GI-P1640 poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013